146/1951. (VIII. 5.) MT rendelet
a csoportos étkeztetésről
(Közigazgatási rendszám: 8.830., 8.890.)
1. § A jelen rendelet alkalmazása szempontjából csoportos étkeztetés:
1. a közületek, intézmények, intézetek és üzemek dolgozóinak, illetőleg bentlakóinak munkaidőalatti vagy napközi élelmezése, amennyiben az étkezést naponta igénybevevők száma az ötven főt meghaladja;
2. az állami üzemélelmezési vállalatok által nyújtott étkeztetés.
2. § Az 1. § 1. pontjában meghatározott szervek csoportos étkeztetés céljára konyhát csak engedély alapján létesíthetnek. Olyan konyha létesítését, amely 500 főnél több személy vagy országos jelentőségű létesítmény csoportos étkezését szolgálja, a belkereskedelmi miniszter az egészségügyi miniszterrel egyetértésben engedélyezi. Ötszáz főnél kevesebb személy étkeztetését szolgáló konyha létesítését pedig Budapesten és Miskolcon a városi tanács, egyéb helyen pedig a konyha fekvése szerint illetékes megyei tanács végrehajtóbizottsága - a belkereskedelmi miniszternek az egészségügyi miniszterrel egyetértésben adott irányelvei alapján - engedélyezi.
3. § Csoportos étkeztetés céljára létesített konyhát üzembehelyezni csak közegészségügyi vizsgálat elvégzése után és az illetékes egészségügyi hatóság jóváhagyásával lehet. A közegészségügyi vizsgálatot városban a városi (városi kerületi), községekben a járási tanács végrehajtóbizottságának egészségügyi osztálya végzi. A közegészségügyi vizsgálat során az egészségügyi miniszter által a csoportos étkeztetésre nézve megállapított közegészségügyi normákat és szabályokat kell betartani.
4. § (1) Az 1. § 1. pontjában meghatározott szervek a csoportos étkeztetés célját szolgáló és a jelen rendelet hatálybalépésekor üzembenlévő konyhákról kötelesek bejelentést tenni. A bejelentést a jelen rendelet hatálybalépésétől számított 8 napon belül kell Budapesten és Miskolcon a városi, egyebütt az illetékes megyei tanács végrehajtóbizottságához megküldeni.
(2) A bejelentésnek tartalmaznia kell:
1. a konyhát fenntartó szerv megnevezését, székhelyét, illetőleg telephelyét,
2. a csoportos étkeztetésben részesülők napi átlagos számát,
3. a csoportos étkeztetésért felelős személy nevét,
4. annak megjelölését, hogy a csoportos étkeztetésben részesülők közül mennyi azoknak a száma, akik nem a konyhát fenntartó szerv alkalmazottai és
5. az étkeztetés célját szolgáló üzem helyiségeinek leírását, a konyha felszerelésének és teljesítőkégességének megjelölését.
5. § A budapesti és a miskolci városi, illetőleg a megyei tanácsok végrehajtóbizottsága a bejelentések alapján a csoportos étkeztetés célját szolgáló konyhákról kimutatást készítenek, amelynek egy-egy példányát a jelen rendelet hatálybalépésétől számított 30 napon belül fel kell terjeszteni a belkereskedelmi miniszterhez és az egészségügyi miniszterhez. A kimutatásnak a 4. § (2) bekezdésében meghatározott adatokat és az egészségügyi vizsgálat eredményét kell tartalmaznia.
6. § (1) A rendelet hatálybalépésekor már működő csoportos étkeztetés céljait szolgáló konyhákat, az illetékes városi (városi kerületi) járási tanács végrehajtóbizottsága megvizsgáltatja. A közegészségügyi vizsgálat tekintetében a 3. § irányelvei irányadók.
(2) A megállapított hiányosságokat a konyha fenntartója a megszabott határidőn belül megszüntetni köteles.
(3) Ha a fenntartó a megszabott határidőn belül a közegészségügyi hiányokat nem szünteti meg, ellene az illetékes tanács végrehajtóbizottsága kihágási eljárást indít. A konyhaüzem szüneteltetését közegészségügyi hiányosságok esetén az egészségügyi miniszter, egyéb hiányosságok esetén a belkereskedelmi miniszter rendeli el.
7. § Az újonnan létesülő, valamint a már működő konyhák egészségügyi normáit az egészségügyi miniszter, egyéb normáit a belkereskedelmi miniszter határozza meg.
8. § A csoportos étkeztetés céljait szolgáló konyhák felett szakszempontból a belkereskedelmi miniszter, egészségügyi szempontból az egészségügyi miniszter gyakorol főfelügyeletet.
9. § (1) Amennyiben a cselekmény súlyosabb büntetőrendelkezés alá nem esik, kihágást követ el és ötezer forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő az:
1. aki csoportos étkeztetés céljául szolgáló konyhát engedély nélkül létesít vagy tart fenn;
2. a csoportos étkeztetésért felelős személy, aki a rendelet 4. §-ának rendelkezése ellenére a konyha bejelentését elmulasztja.
(2) A kihágás miatt az eljárás a végrehajtóbizottság, mint rendőri büntetőbíróság hatáskörébe tartozik. Szakminiszter a belkereskedelmi miniszter.
10. § A 3250/1948. (III. 20.) Korm. rendelet 4. §-ának (2) bekezdése és a 7. § (1) bekezdésének c), d) pontja hatályát veszti.
11. § E rendelet végrehajtásáról a belkereskedelmi és egészségügyi miniszter a belügyminiszterrel egyetértésben gondoskodik.
Rákosi Mátyás s. k.,
a minisztertanács elnökhelyettese