5/1952. (III. 13.) BkM rendelet

a csoportos étkeztetést ellátó konyhák működési engedélyéről

1. §

(1) Csoportos étkeztetést ellátó konyhát (üzemi konyhát) az 1952. évi április hó 1. napjától kezdődően csak működési engedély alapján lehet üzemben tartani.

(2) A működési engedélyt a csoportos étkeztetést fenntartó szerv kérelmére Budapesten a városi tanács, a megyék területén pedig az illetékes megyei tanács végrehajtóbizottsága adja ki.

2. §

(1) Működési engedély kiadása nem tagadható meg azoktól az üzemi konyháktól, amelyeket a 146/1951. (VIII. 5.) MT számú rendelet 4. §-a értelmében bejelentettek.

(2) A bejelentési kötelezettség alá nem eső 50 vagy ennél kevesebb fő étkeztetését ellátó konyhaüzem részére a működési engedély csak akkor adható ki, ha az üzemi konyha kizárólag a konyhát fenntartó szerv dolgozóinak étkeztetését látja el.

3. §

(1) A működési engedélynek tartalmaznia kell;

a) a működési engedély számát;

b) a konyhát fenntartó szerv nevét, címéi;

e) a Konyha telephelyének pontos megjelölését;

d) az étkeztetésben részt vevők napi átlagos számát;

e) a konyha üzemeltetésének időtartamát;

f) az engedély kiadásának keltét és

g) az engedélyező hatóság körbélyegzővel ellátott aláírását.

(2) A működési engedély kiállítására jogosult hatóságok az általuk kiadott működési engedélyekről nyilvántartást kötetesek vezetni.

(3) A kiadott működési engedélyek visszavonásig érvényesek. A konyhaüzem megszűnése esetén a működési engedélyt be kell szolgáltatni, illetőleg be kell vonni.

4. §

(1) Csoportos étkeztetést ellátó konyhaüzem részére szükséges élelmiszert és egyéb anyagot állami vállalattól 1952. évi április hó 1. napjától kezdődően csak arcképes bevásárlói igazolvánnyal ellátott megbízott szerezhet be.

(2) A konyhaüzemet fenntartó szerv a bevásárlással megbízott dolgozóját arcképes bevásárlói igazolvánnyal köteles ellátni, amelyet a megbízott bevásárlás esetén felhívás nélkül felmutatni köteles. Az arcképes igazolványokat - a belkereskedelmi minisztérium által kiadott nyomtatványokon - az 1. § (2) bekezdésében felsorolt hatóságok állítják ki a konyhát üzembentartó szerv igénylésére.

(3) A kiadott igazolványok három hónapig érvényesek és azokat három havonként meg kell hosszabbítani.

(4) Az arcképes bevásárlói igazolványnak tartalmaznia kell:

a) a bevásárló nevét, születési évét és helyét;

b) a bevásárló lakóhelyét;

c) a megbízó szerv megnevezését, telephelyét, távbeszélő számát;

d) az üzemi konyha helyét.

(5) A bevásárlói igazolványokról a konyhaüzem vezetője nyilvántartást vezet és az arcképes bevásárlói igazolványt zár alatt köteles őrizni, s azt csak a vásárlás időtartamára adhatja ki a megbízott dolgozónak.

(6) Ha a konyhaüzem megbízott bevásárlója az arcképes bevásárlói igazolványt elveszti, a konyhaüzem vezetője köteles erről az igazolványt kiállító hatóságot, valamint mindazokat az elosztó vagy elárusító üzleteket, fiókokat értesíteni, ahonnan a konyhaüzem rendszeresen bevásárlást eszközöl.

5. §

Nem vonatkoznak a jelen rendelet rendelkezései a rendőrség, a tűzoltóság, a börtönök, a vendéglátóipari vállalatok, az üzemélelmezési és a Tanfolyamellátó Vállalat által üzemben tartott konyhákra.

6. §

(1) Amennyiben a cselekmény súlyosabb büntetőrendelkezése alá nem esik, kihágást követ el és ötezer forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő az a felelős személy, aki:

a) üzemi konyhát működési engedély nélkül tart üzemben;

b) a működési engedély beszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget;

c) a 4. § (5) bekezdés rendelkezéseinek ellenére nyilvántartást nem vezet;

d) az arcképes bevásárlói igazolvány elvesztését a 4. § (6) bekezdésének rendelkezése ellenére nem jelenti be.

(2) A kihágás miatt az eljárás a végrehajtóbizottságnak mint rendőri büntetőbíróságnak hatáskörébe tartozik. Szakminiszter a belkereskedelmi miniszter.

7. §

A jelen rendelet hatálybalépésével a 103.350/1949. (V. 29.) KH számú rendelet hatályát veszti.

Gondos István s. k.,

a belkereskedelmi miniszter első helyettese