25/1958. (XII. 13.) ÉlmM rendelet
a húsiparban nátriumnitrit felhasználásáról
Az élelmiszerek és italok előállításáról és forgalmáról szóló 1958, évi 27. számú törvényerejű rendelet 1. §-ának (2) bekezdésében, illetőleg az ennek végrehajtására vonatkozó 50/1958. (IX. 6.) Korm. számú rendelet 2. §-ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem:
1. § (1) Nátriumnitritet (NaNO2) az állami húsipari vállalatok kizárólag füstölt-főtt húsfélék és töltelékáruk készítéséhez a jelen rendelettel egyidejűleg kiadott szabályzat szerint, legfeljebb 1959, december 31-ig használhatnak fel.
(2) Az (1) bekezdésben említett szabályzatot az Élelmiszeripari Értesítőben és az Egészségügyi Közlönyben kell közzétenni.
(3) Nátriumnitritet az (1) bekezdésben említett vállalatokon kívül más húsipari tevékenységet folytató vállalat, szövetkezet vagy kisiparos nem használhat fel.
2, §
A húskészítmények minőségének és forgalombahozatalának szabályozásáról szóló 116.000/1943. FM számú rendelet (Rendeletek Tára 2072. oldal) 3. §-a (2) bekezdésének c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:
"a kálisalétrom és nátriumnitrit olyan mennyiségben, hogy a készáruban az el nem bomlott salétromsónak és salétromos sónak együttes mennyisége káliumnitrátban kifejezve 0.2%-nál és ezen belül a nátriumnitrit 0.015%-nál több nem lehet,"
3. § A jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
Babos Zoltán s. k.,
élelmezésügyi miniszterhelyettes