8/1958. (IV. 15.) ÉlmM rendelet

a szörpök, gyümölcslevek és üdítőitalok gyártásáról és forgalombahozataláról szóló 31 1958. (IV. 15.) Korm. számú rendelet végrehajtásáról

A szörpök, gyümölcslevek és üdítőitalok gyártásáról és forgalombahozataláról szóló 31/1958.(IV. 15.) Korm.számú rendelet 4. §-ában foglalt felhatalmazás alapján - a belkereskedelmi miniszterrel, az egészségügyi miniszterrel, a könnyűipari miniszterrel és a SZÖVOSZ Igazgatósága elnökével egyetértésben - az alábbiakat rendelem:

1. § Szörpöt, gyümölcslevet és üdítőitalt csak a jelen rendeletben, a vonatkozó országos szabványokban, ilyenek hiányában az élelmezésügyi miniszter által jogszabályban előírt feltételeknek megfelelően szabad forgalombahozatal céljára előállít tani, illetőleg forgalombahozni.

2. § (1) Szörpöt - forgalombahozatal céljára - csak a következő minőségben és elnevezéssel szabad előállítani:

a) málnából, meggyből és más erre a célra alkalmas gyümölcsből nyert gyümölcsléből, finomított cukorral való keverés útján, a felhasznált gyümölcsre utaló elnevezéssel (pl. málnaszörp, meggyszörp);

b) gyümölcsszörpnek vagy sűrített gyümölcslének a citrusfélék héjából nyert olajjal történő ízesítésével, a citrusjelleg feltüntetése mellett (pl. narancsízű gyümölcsszörp);

c) citrusfélék héjából nyert olajjal ízesített cukorszirupból, a citrusjellegre való utalással (pl. mandarinízű szörp, citromízű szörp);

d) különféle gyümölcslevekből az élelmezésügyi miniszter által jóváhagyott arányban készített keverékből, finomított cukor hozzáadásával, vegyes gyümölcsszörp elnevezéssel.

(2) A 31/1958. (IV. 15.) Korm. számú rendelet 1. §-a szerint előállított szörphöz legfeljebb 10% burgonyakeményítőszörpöt, továbbá a málna- és meggyszörpre vonatkozó MNOSZ 1831. számú, a narancsízű szörpre vonatkozó MNOSZ 20.619. számú, a narancsízű gyümölcsszörpre vonatkozó 20.624. számú és esetleg későbbi időpontban kiadásra kerülő szabványokban előírt minőségben és mennyiségben meghatározott étkezési savat és élelmiszerfestéket szabad hozzáadni.

3. § Üdítőitalt forgalombahozatal céljára csak a jelen rendeletnek megfelelően készített szörpnek vagy gyümölcslének ásványvízzel, illetőleg szódavízzel való hígítása útján, továbbá szárított csipkebogyóhús vizes extrahálása útján nyert léből szabad előállítani. Palackos üdítőitalnál egy rész szörphöz vagy gyümölcsléhez legfeljebb hét rész ásványvizet vagy szódavizet, a közvetlen fogyasztás helyén készített üdítőitalnál pedig egy rész szörphöz vagy gyümölcsléhez legfeljebb kilenc rész ásványvizet vagy szódavizet szabad hozzáadni.

4. § (1) Szörpöt, gyümölcslevet vagy üdítőitalt csak tisztán tartott, jól szellőztethető, csatornázott, folyóvízzel ellátott, megfelelően világos és - a gyártás idején - kizárólag erre a célra használt helyiségben szabad gyártani.

(2) Szörp, gyümölcslé és palackozott üdítőital gyártásával, továbbá közvetlenül a fogyasztás helyén készített üdítőital forgalombahozatalával csak olyan személy foglalkozhat, akit az egészségügyi vizsgálat erre megfelelőnek talált és akinek egészségügyi könyvében ezt feltüntették.

5. § (1) Szörpöt és gyümölcslevet csak eredeti csomagolásban, palackos üdítőitalt csak eredeti csomagolásban, a szénsav megőrzését biztosító légmentes zárral szabad forgalombahozni.

(2) Szörpöt, gyümölcslevet és üdítőitalt csak hűvös, száraz, tiszta és lehetőleg sötét helyen szabad tárolni.

6. § (1) A szörp, gyümölcslé és üdítőital gyártására vonatkozó engedély iránti kérelmet a megyei (megyei jogú városi) tanács végrehajtó bizottsága ipari osztályán, Budapesten a fővárosi tanács végrehajtó bizottsága élelmiszeripari igazgatóságán kell benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) állami vagy szövetkezeti vállalatoknál az alapítólevél másolatát, szövetkezeteknél az alapszabály hitelesített kivonatát, kisiparosoknál az iparjogosítvány hiteles másolatát;

b) az illetékes egészségügyi szerv bizonyítványát arról, hogy a gyártás céljára szolgáló helyiség az egészségügyi követelményeknek megfelel és a gyártással foglalkozó személyt az egészségügyi vizsgálat erre megfelelőnek találta.

(3) A megyei (megyei jogú városi) tanács végrehajtó bizottsága ipari osztálya, illetőleg a fővárosi tanács végrehajtó bizottsága élelmiszeripari igazgatósága a kérelmet véleményével ellátva 8 napon belül az Élelmezésügyi Minisztériumhoz küldi meg.

(4) Szörp, illetve palackozott üdítőital előállításával foglalkozó földművesszövetkezetek - amennyiben ezt a tevékenységüket bővíteni kívánják - az előző bekezdésben foglaltak szerint kötelesek eljárni. Szörp, illetve üdítőital gyártó tevékenységüket bővíteni nem kívánó földművesszövetkezetek az engedély iránti kérelmüket elbírálás céljából - a MESZÖV-ek útján - a SZÖVOSZ-hoz kötelesek benyújtani. Az így összegyűjtött kérelmeket a SZÖVOSZ az Élelmezésügyi Minisztériumhoz teszi át.

7. § (1) Szörp, gyümölcslé és palackozott üdítőital előállítását csak a gyártási engedély kézhezvétele után szabad megkezdeni.

(2) Azok, akik a jelen rendelet hatálybalépése idején szörp, gyümölcslé, illetőleg palackozott üdítőital előállításával foglalkoznak, amennyiben tevékenységüket folytatni kívánják, gyártási engedély iránti kérelmüket a jelen rendelet hatálybalépését követő 15 napon belül kötelesek a 6. §-ban foglalt rendelkezéseknek megfelelően benyújtani. Ha az Élelmezésügyi Minisztérium a kérelmet elutasítja, a gyártást az elutasító határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül meg kell szüntetni.

8. § A jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Kovács Imre s. k.,

élelmezésügyi miniszter