Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

...Bővebben...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Bővebben...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Bővebben...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Bővebben...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Bővebben...

Mínusz jel keresésben

'-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából.                               

...Bővebben...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Bővebben...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Bővebben...

Egy bíró ítéletei

HANGGAL! A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!                    

...Bővebben...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Bővebben...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Bővebben...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni bennük a Jogkódex?

...Bővebben...

15/1965. (VIII. 10.) Korm. rendelet

a fűszerpaprika termelésének, feldolgozásának minősítésének és forgalombahozatalának szabályozásáról szóló 53/1957. (VIII. 22.) Korm. számú rendelet módosításáról

1. §

Az 53/1957. (VIII. 22.) Korm. számú rendelet (a továbbiakban: R.) 4., 5., 6. és 7. §-ai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"4. § A termelési szerződés alapján termelt fűszerpaprikát a termelő köteles a paprikafeldolgozó vállalatnak a termelési szerződésben foglalt feltételek szerint teljes egészében nyers állapotban - az 5. §-ban foglalt kivételtől eltekintve - átadni.

5. § Az állami gazdaság és a mezőgazdasági termelőszövetkezet jogosult termését a szerződést kötő állami vállalat szárítóüzemeiben bérmunkában megszáríttatni és a fűszerpaprikát szárított állapotban átadni, feltéve, hogy erre vonatkozó szándékát a vele szerződő állami vállalatnak a szüretelés éve október 1. napjáig bejelenti.

6. § Termelési szerződés nélkül termelt fűszerpaprikát [2. § (2) bekezdés] a termelő saját házi szükségletére szabadon felhasználhatja és közvetlenül fogyasztók részére a piaci forgalomban nyers, csöves állapotban értékesítheti. Az ilyen fűszerpaprikát szárított, döngölt, megtört vagy őrölt állapotban nem szabad forgalombahozni.

7. § A fűszerpaprika iparszerű kikészítésére engedély nem adható."

2. §

A R. 8. §-ának (2) bekezdése hatályát veszti.

3. §

A R. 9. §-a helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

"9. § A paprikafeldolgozó vállalatok kötelesek az őrlésre előkészített félterméket az Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet (OMMI) paprikaminősítő osztálya által hitelesített őrlési naplóba (malomkönyvbe) bevezetni."

4. §

A R. 10. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"10. § (1) Az őrlésre kerülő fűszerpaprika-féltermékek minőségét az OMMI paprikaminősítő osztálya az őrlés megkezdése előtt ellenőrizni köteles.

(2) Azt a félterméket, amely az OMMI paprikaminősítő osztályának megállapítása szerint őrölt paprika előállítására nem alkalmas, meg kell semmisíteni. A megsemmisítést a paprikafeldolgozó vállalat az OMMI paprikaminősítő osztályának részvételével végzi el."

5. §

A R. 12. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"12. § A paprikafeldolgozó vállalat köteles a megőrölt fűszerpaprikát őrlés után azonnal az előírt őrlési finomságnak megfelelő szitán átszitálni, zsákba tölteni, a zsákot lekötni és azt a féltermék burkolatáról levett címkével vagy olyan új címkével ellátni, amely az őrlési napló tételszámát, az őrlést végző üzem megnevezését és telephelyét, az őrlési tételhez tartozó összes zsákok számát feltünteti."

6. §

A R. 13. §-ának (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

"13. § (1) A fűszerpaprika őrlésére szolgáló őrlőberendezésen más terményt őrölni vagy darálni nem szabad."

7. §

A R. 16. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"16. § (2) A mintavétel alkalmával a mintavevő az őrölt paprikáról "mintavételi és minősítési jegyzék"-et állít ki. A jegyzéknek tartalmaznia kell az őrlést végző paprikafeldolgozó vállalatnak és telepének megjelölését, az őrlési napló tételszámát, az őrlemény mennyiségét, a zsákok száma és az őrölt paprika tisztasúlya szerint részletezve."

8. §

A R. 19. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"19. § (1) Az OMMI paprikaminősítő osztályának minősítése ellen a paprikafeldolgozó vállalat a minőség megállapításáról szóló értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül a Paprikajellegmegállapító Bizottsághoz fellebbezhet.

(2) A fellebbezést az OMMI paprikaminősítő osztályánál kell benyújtani."

9. §

A R. 31. és 32. §-a helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

"31. § A R-ben meghatározott valamely kötelezettség vagy tilalom számottevő gazdasági hátrány okozásával történő megszegése az 1961. évi V. tv. (Btk.) 224. §-ában meghatározott bűntettet, ellenkező esetben pedig az 1962. évi 10. tvr. (Btké.) 49. §-ában foglalt szabálysértést valósítja meg.

32. § Azt a fűszerpaprikát, amelyre nézve a szabálysértést elkövették, el lehet kobozni."

10. §

Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Kállai Gyula s. k.,

a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány elnöke