2/1967. (III. 25.) FM rendelet

az állati eredetű hulladékok, ipari melléktermékek és konyhai ételhulladékok felhasználásáról

Az állategészségügy rendezéséről szóló 21/1953. (V. 15.) MT rendelet 5. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján, egyes állati fertőző betegségek megelőzése érdekében - az élelmezésügyi miniszterrel, a nehézipari miniszterrel, a könnyűipari miniszterrel, és az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem:

1. § (1) Az ipari feldolgozás során keletkező állati eredetű vágóhídi, húsüzemi, baromfi-feldolgozóüzemi, konzervgyári, hűtőipari, gyógyszergyári és bőrgyári - fogyasztásra, illetőleg további ipari feldolgozásra alkalmatlan - hulladékokat nyers állapotban takarmányozási célra forgalomba hozni és értékesíteni nem szabad. Ezeket az állati eredetű hulladékokat hizlaldák és baromfitelepek részére - kizárólag főtt állapotban - át lehet adni. A főzést az átadó üzem területén kell elvégezni olymódon, hogy a főzés a forrás hőfokán legalább egy órán át tartson.

(2) Fogyasztásra alkalmas baromfi feldolgozása során termelt fej és láb sertéstakarmányozás céljára nyers állapotban értékesíthető.

2. § Tejet, fölözött tejet, savót és irót sertések takarmányozására csak felforralt állapotban, borjak takarmányozására pedig csak 85 C-on, 20 percen át történő hőkezelés után szabad felhasználni. Ahol a forralás vagy hőkezelés feltételeit nem lehet biztosítani, a tejet, a fölözött tejet, savót és irót takarmányozás céljára felhasználni nem szabad. A takarmányozásra szánt tej, fölözött tej, savó és iró forralását vagy hőkezelését a felhasználó köteles elvégezni.

3. § A különböző helyekről összegyűjtött konyhai ételhulladékot sertések takarmányozására csak felforralt állapotban szabad felhasználni. A forralásnak legalább 10 percig kell tartania. A konyhai ételhulladék felforralását a felhasználó köteles elvégezni.

4. § Az 1-3. §-ban említett főzést (forralást) szilárd burkolattal ellátott területen vagy helyiségben kell végezni és annak állandó tisztántartását biztosítani kell. A hulladékok és melléktermékek szállítására használt járműveket és edényeket (tartályokat) állandóan tisztán kell tartani és azokat, valamint a főzés (forralás) helyét 3%-os klórlúgoldattal vagy ezzel azonos hatékonyságú - az illetékes állatorvos által javasolt - más fertőtlenítő anyaggal naponta fertőtleníteni kell.

5. § Aki e rendelet rendelkezéseit megszegi vagy kijátssza, a 21/1953. (V. 15.) MT rendelet 42. §-ának c) pontja szerint szabálysértést követ el.

Losonczi Pál s. k.,

földművelésügyi miniszter