Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

6/1972. (V. 27.) MÉM-EüM együttes rendelet

az élelmiszerek ipari feldolgozásának higiéniai szabályairól

Az élelmiszerek és italok előállításáról és forgalombahozataláról szóló 1958. évi 27. törvényerejű rendelet végrehajtása tárgyában kiadott 50/1958. (IX. 6.) Korm. rendelet 34. §-ának (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján -a belkereskedelmi miniszterrel, a könnyűipari miniszterrel, a külkereskedelmi miniszterrel, a Fogyasztási Szövetkezetek Országos Tanácsával, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsával, valamint az érdekelt szakszervezetek elnökségeivel egyetértésben - a következőket rendeljük.

1. §

(1) Abban az ipari élelmiszerfeldolgozást folytató állami, szövetkezeti és társulás által fenntartott üzemben és kisipari műhelyben (a továbbiakban: üzem), amelynek termékei közfogyasztásra kerülnek, "Az Élelmiszerek Ipari Feldolgozásának Higiéniai Szabályzata"* (a továbbiakban: Szabályzat) előírásait meg kell tartani.

(2) Az egyéni, háztáji és kisegítő gazdaságban közfogyasztásra történő élelmiszerfeldolgozás, csomagolás, szállítás és forgalombahozatal során a Szabályzat függelékében foglalt higiéniai előírásokat kell megtartani.

2. §

(1) Azt az üzemet, amelyben a közvetlenül élelmiszer feldolgozásával foglalkozó dolgozók száma nem haladja meg a 15 főt, kizárólag növényi eredetű élelmiszerek feldolgozása esetén pedig a 25 főt, a Szabályzat műszaki feltételeket megállapító egyes rendelkezéseinek alkalmazása alól fel lehet menteni. Meg kell azonban határozni azt a műszaki felkészültséget, amelyet az üzem ilyen esetben is köteles biztosítani.

(2) Nem lehet felmentést adni olyan rendelkezés alól, amelynek meg nem tartása a termelés tisztaságát, a közegészségügyet vagy az állategészségügyet veszélyezteti.

(3) A felmentést az üzem helye szerint illetékes járási hivatal, városi (fővárosi kerületi) tanács végrehajtó bizottságának élelmiszer- és fagazdasági feladatokat ellátó szakigazgatási szerve (a továbbiakban: szakigazgatási szerv) az illetékes közegészségügyi-járványügyi hatóság és állategészségügyi hatóság véleménye alapján adhatja.

3. §

(1) Az üzemek e rendelet hatálybalépése után haladéktalanul kötelesek megvizsgálni, hogy higiéniai helyzetük megfelel-e a Szabályzatban foglalt követelményeknek.

(2) Ahol a vizsgálat eredménye szerint a helyzet a Szabályzatnak nem felel meg, az üzemnek higiéniai fejlesztési ütemtervet kell készítenie, s abban úgy kell meghatároznia az évenként megvalósítandó feladatokat, hogy az üzem higiéniai helyzete legkésőbb 1980. évi december hó 31. napjáig mindenben megfeleljen a Szabályzatban foglaltaknak.

(3) A higiéniai fejlesztési ütemtervben elsősorban az élelmezésegészségügyi, állategészségügyi és iparhigiéniai szempontból jelentős hiányosságok megszüntetését és a folyamatos higiénikus termelés feltételeit kell biztosítani. Rövid időn belül kell megszüntetni a beruházást nem igénylő, üzemi és személyi higiéniával kapcsolatos hiányosságokat.

4. §

(1) A higiéniai fejlesztési ütemtervet a rendelet hatályba lépésétől számított hat hónapon belül jóváhagyás végett meg kell küldeni a szakigazgatási szervnek.

(2) A szakigazgatási szerv a higiéniai fejlesztési ütemtervet megvizsgálja és - az illetékes közegészségügyi-járványügyi hatósággal és állategészségügyi hatósággal egyetértésben - 60 napon belül a vizsgálat eredményétől függően jóváhagyja, vagy azon módosításokat rendel el.

5. §

(1) E rendelet hatálybalépése után csak a Szabályzatban foglaltak szerint szabad új üzem beruházását vagy meglevő üzem átalakítását elkezdeni. Az üzem használatba vételét csak abban az esetben szabad engedélyezni, ha a higiéniai felkészültsége megfelel a Szabályzatban foglalt követelményeknek.

(2) Folyamatban levő beruházásnál - ha az a Szabályzatban foglaltaknak nem mindenben felel meg - higiéniai fejlesztési ütemtervet kell a 3. és 4. §-ban foglaltak szerint készíteni.

6. §

(1) Az exportra termelő üzemnek az e Szabályzat rendelkezésein túlmenően a jogszabályon, államközi megállapodáson vagy polgári jogi szerződésen alapuló exportelőírásokban meghatározott feltételeket is meg kell tartania.

(2) Ha az importáló ország vagy cég a nyersanyagra, a termelésre vagy a termékre nézve az üzemmel szemben az (1) bekezdésben meghatározott élelmezésegészségügyi és állategészségügyi követelményeket támasztott és ezek meglétéről az állategészségügyi hatóságtól igazolást igényel, akkor az üzem a termelés profiljának, a műszaki-technikai feltételeknek, a technológiának és a termelés volumenének bármilyen megváltoztatását előzetesen köteles bejelenteni a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumnak. Ha az üzem higiéniai körülményei a változtatás folytán vagy egyébként nem felelnek meg az előírt vagy kikötött követelményeknek, vagy azok megtartása bizonytalanná válik, a minisztérium a feltételek biztosításáig megtilthatja az exportszállítást vagy az export kijelölést visszavonhatja.

7. §

A kereskedelem kezelésében levő hidegkonyhai és cukrász termelő üzemekre, továbbá a vendéglátó tevékenységre vonatkozó higiéniai előírásokról külön jogszabály rendelkezik.

8. §

(1) Ez a rendelet 1972. évi július hó 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 254.500/1951. (Bgy - Élip É 33.) ÉlmM utasítás, a 100.066/1953. (Élip É 45.) ÉlipM utasítás, a 100.067/1953. (Élip É. 45.) ÉlipM utasítás, a 88/1956. (Élip É. 22.) ÉlipM utasítás, a 77/1957. (Élip É 46.) ÉlmM utasítás, a 156/1965. (Élip É 44.) ÉlmM utasítás, az 1/1964. (I. 18.) FM-ÉlmM-EüM rendelettel kiadott Higiéniai Szabályzat 1. §-ának (5) bekezdése és 3. §-a.

Dr. Soós Gábor s. k.,

a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter első helyettese

Dr. Tóth Béla s. k.,

egészségügyi miniszterhelyettes