6/1972. (V. 27.) MÉM-EüM együttes rendelet
az élelmiszerek ipari feldolgozásának higiéniai szabályairól
Az élelmiszerek és italok előállításáról és forgalombahozataláról szóló 1958. évi 27. törvényerejű rendelet végrehajtása tárgyában kiadott 50/1958. (IX. 6.) Korm. rendelet 34. §-ának (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján -a belkereskedelmi miniszterrel, a könnyűipari miniszterrel, a külkereskedelmi miniszterrel, a Fogyasztási Szövetkezetek Országos Tanácsával, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsával, valamint az érdekelt szakszervezetek elnökségeivel egyetértésben - a következőket rendeljük.
1. §
(1) Abban az ipari élelmiszerfeldolgozást folytató állami, szövetkezeti és társulás által fenntartott üzemben és kisipari műhelyben (a továbbiakban: üzem), amelynek termékei közfogyasztásra kerülnek, "Az Élelmiszerek Ipari Feldolgozásának Higiéniai Szabályzata"* (a továbbiakban: Szabályzat) előírásait meg kell tartani.
(2) Az egyéni, háztáji és kisegítő gazdaságban közfogyasztásra történő élelmiszerfeldolgozás, csomagolás, szállítás és forgalombahozatal során a Szabályzat függelékében foglalt higiéniai előírásokat kell megtartani.
2. §
(1) Azt az üzemet, amelyben a közvetlenül élelmiszer feldolgozásával foglalkozó dolgozók száma nem haladja meg a 15 főt, kizárólag növényi eredetű élelmiszerek feldolgozása esetén pedig a 25 főt, a Szabályzat műszaki feltételeket megállapító egyes rendelkezéseinek alkalmazása alól fel lehet menteni. Meg kell azonban határozni azt a műszaki felkészültséget, amelyet az üzem ilyen esetben is köteles biztosítani.
(2) Nem lehet felmentést adni olyan rendelkezés alól, amelynek meg nem tartása a termelés tisztaságát, a közegészségügyet vagy az állategészségügyet veszélyezteti.
(3) A felmentést az üzem helye szerint illetékes járási hivatal, városi (fővárosi kerületi) tanács végrehajtó bizottságának élelmiszer- és fagazdasági feladatokat ellátó szakigazgatási szerve (a továbbiakban: szakigazgatási szerv) az illetékes közegészségügyi-járványügyi hatóság és állategészségügyi hatóság véleménye alapján adhatja.
3. §
(1) Az üzemek e rendelet hatálybalépése után haladéktalanul kötelesek megvizsgálni, hogy higiéniai helyzetük megfelel-e a Szabályzatban foglalt követelményeknek.
(2) Ahol a vizsgálat eredménye szerint a helyzet a Szabályzatnak nem felel meg, az üzemnek higiéniai fejlesztési ütemtervet kell készítenie, s abban úgy kell meghatároznia az évenként megvalósítandó feladatokat, hogy az üzem higiéniai helyzete legkésőbb 1980. évi december hó 31. napjáig mindenben megfeleljen a Szabályzatban foglaltaknak.
(3) A higiéniai fejlesztési ütemtervben elsősorban az élelmezésegészségügyi, állategészségügyi és iparhigiéniai szempontból jelentős hiányosságok megszüntetését és a folyamatos higiénikus termelés feltételeit kell biztosítani. Rövid időn belül kell megszüntetni a beruházást nem igénylő, üzemi és személyi higiéniával kapcsolatos hiányosságokat.
4. §
(1) A higiéniai fejlesztési ütemtervet a rendelet hatályba lépésétől számított hat hónapon belül jóváhagyás végett meg kell küldeni a szakigazgatási szervnek.
(2) A szakigazgatási szerv a higiéniai fejlesztési ütemtervet megvizsgálja és - az illetékes közegészségügyi-járványügyi hatósággal és állategészségügyi hatósággal egyetértésben - 60 napon belül a vizsgálat eredményétől függően jóváhagyja, vagy azon módosításokat rendel el.
5. §
(1) E rendelet hatálybalépése után csak a Szabályzatban foglaltak szerint szabad új üzem beruházását vagy meglevő üzem átalakítását elkezdeni. Az üzem használatba vételét csak abban az esetben szabad engedélyezni, ha a higiéniai felkészültsége megfelel a Szabályzatban foglalt követelményeknek.
(2) Folyamatban levő beruházásnál - ha az a Szabályzatban foglaltaknak nem mindenben felel meg - higiéniai fejlesztési ütemtervet kell a 3. és 4. §-ban foglaltak szerint készíteni.
6. §
(1) Az exportra termelő üzemnek az e Szabályzat rendelkezésein túlmenően a jogszabályon, államközi megállapodáson vagy polgári jogi szerződésen alapuló exportelőírásokban meghatározott feltételeket is meg kell tartania.
(2) Ha az importáló ország vagy cég a nyersanyagra, a termelésre vagy a termékre nézve az üzemmel szemben az (1) bekezdésben meghatározott élelmezésegészségügyi és állategészségügyi követelményeket támasztott és ezek meglétéről az állategészségügyi hatóságtól igazolást igényel, akkor az üzem a termelés profiljának, a műszaki-technikai feltételeknek, a technológiának és a termelés volumenének bármilyen megváltoztatását előzetesen köteles bejelenteni a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumnak. Ha az üzem higiéniai körülményei a változtatás folytán vagy egyébként nem felelnek meg az előírt vagy kikötött követelményeknek, vagy azok megtartása bizonytalanná válik, a minisztérium a feltételek biztosításáig megtilthatja az exportszállítást vagy az export kijelölést visszavonhatja.
7. §
A kereskedelem kezelésében levő hidegkonyhai és cukrász termelő üzemekre, továbbá a vendéglátó tevékenységre vonatkozó higiéniai előírásokról külön jogszabály rendelkezik.
8. §
(1) Ez a rendelet 1972. évi július hó 1. napján lép hatályba.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 254.500/1951. (Bgy - Élip É 33.) ÉlmM utasítás, a 100.066/1953. (Élip É 45.) ÉlipM utasítás, a 100.067/1953. (Élip É. 45.) ÉlipM utasítás, a 88/1956. (Élip É. 22.) ÉlipM utasítás, a 77/1957. (Élip É 46.) ÉlmM utasítás, a 156/1965. (Élip É 44.) ÉlmM utasítás, az 1/1964. (I. 18.) FM-ÉlmM-EüM rendelettel kiadott Higiéniai Szabályzat 1. §-ának (5) bekezdése és 3. §-a.
Dr. Soós Gábor s. k.,
a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter első helyettese
Dr. Tóth Béla s. k.,
egészségügyi miniszterhelyettes