1/1975. (I. 15.) BkM-MÉM együttes rendelet
a vendéglátó vállalatok húskészítmény előállításáról, felhasználásáról és forgalmáról
A vendéglátó vállalatok húskészítmény előállításának, felhasználásának és forgalomba hozatalának rendjét - az érintett szervek vezetőivel egyetértésben - az alábbiak szerint szabályozzuk:
1. §
A rendelet hatálya a vendéglátó tevékenységet végző állami, szövetkezeti vállalatokra, szövetkezetekre, állami gazdaságokra, termelőszövetkezetekre, ezek gazdasági társulásaira (a továbbiakban együtt: vendéglátó vállalatok) terjed ki.
2. §
(1) A vendéglátó vállalat közfogyasztásra az állami húsipari vállalat által rendelkezésre bocsátott állatot, továbbá a saját nevelésű (hizlalású) sertést és a saját nevelésű (hizlalású) vagy vásárolt juhot (bárányt) vághatja le.
(2) A vendéglátó vállalat az állami húsipari vállalat által rendelkezésére bocsátott tőkehúst és húskészítményeket, továbbá az (1) bekezdés szerint levágott állatokból kitermelt húst a feladatkörébe tartozó étkezési szolgáltatások céljára használhatja fel.
(3) A vendéglátó vállalat meleg (grill) konyhás üzletében, termelő üzemében (húselőkészítőjében) húskészítményt előállíthat és az általa előállított, továbbá a más. étkezést szolgáltató állami vállalattól, valamint az állami gazdaságoktól, termelőszövetkezetektől, illetve gazdasági társulásaiktól vásárolt húskészítményeket ételként (adagban) vagy változatlan állapotban kimérve a fogyasztók, más étkezést szolgáltató állami vállalatok, illetve az állami húsboltok, húsboltot fenntartó szövetkezetek részére értékesítheti.
(4) A vendéglátó vállalat tőkehúst nem hozhat forgalomba.
3. §
A vendéglátó vállalat köteles a hús és húskészítmények előállítása, felhasználása és forgalomba hozatala során a közegészségügyi és az állategészségügyi rendelkezéseket megtartani.
4. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.
(2) Az állatok forgalmáról, levágásáról, valamint a hús- és húskészítmények felhasználásáról és forgalmáról szóló 7/1968. (II. 17.) MÉM rendelet 21. §-a kiegészül a következő (3) bekezdéssel:
"(3) A vendéglátó tevékenységet végző állami és szövetkezeti vállalat, állami gazdaság, termelőszövetkezet és más szövetkezet, továbbá ezek gazdasági társulása vonatkozásában az állatok levágására, a húskészítmények felhasználására és forgalmára e rendelet helyett az 1/1975. (I. 15.) BkM-MÉM együttes rendeletben foglalt szabályokat kell alkalmazni."
Szurdi István s. k.,
belkereskedelmi miniszter
Dr. Dimény Imre s. k.,
mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter