14/1977. (VI. 25.) BkM rendelet

az élelmiszerkiskereskedelemben és vendéglátásban dolgozók műszakpótlékáról

A 15/1977. (V. 22.) MT rendeletben (továbbiakban: R) kapott felhatalmazás alapján - a Fogyasztási Szövetkezetek Országos Tanácsával és a Kereskedelmi, Pénzügyi és Vendéglátóipari Dolgozók Szakszervezetével egyetértésben - a következőket rendelem:

1. §

A rendelet hatálya kiterjed a mellékletben felsorolt vállalatokra, fogyasztási, értékesítő és beszerző szövetkezetekre (továbbiakban: vállalat).

(R 4. §-hoz)

2. §

A vállalat élelmiszerkiskereskedelmi és vendéglátó egységeiben (továbbiakban: egység) műszakpótlékot heti 44 óránál hosszabb időtartamú nyitvatartás esetén a délutáni és éjszakai műszakban, valamint a folytonos munkarendben foglalkoztatott fizikai és az 5/1977. (II. 19.) MüM-BkM rendelet hatálya alá tartozó dolgozóknak kell fizetni.

3. §

(1) A heti 44 óránál hosszabb nyitvatartási idejű egységeknél

- délutáni műszak az egység üzemelési idejének első 8 óráját meghaladó, de legfeljebb 22 óráig terjedő idő, a folytonos munkarendben [R 4. § (1) bekezdés c) pont] üzemelő egységeknél a 14 órától 22 óráig terjedő üzemelési idő;

- éjszakai műszak a 22-től 06 óráig terjedő üzemelési idő.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazása szempontjából üzemelési idő a nyitást megelőző és a zárást követő munkafolyamatoknak a kollektív szerződésben meghatározott időtartama, továbbá az egység nyitásától zárásáig terjedő - osztott nyitvatartás esetén a napközbeni zárvatartás időtartamával csökkentett - idő.

(3) Az üzemelési időt és az egyes műszakok időtartamát elkülönített egységenként kell megállapítani. Ha az egységen belül az egyes részlegek dolgozóinak munkaidőbeosztása elkülöníthető és jelentősen eltérő (pl. egyes melegkonyhás egységekben a konyha és az étterem), az üzemelési idő kezdetét és végét, az egyes műszakok időtartamát részlegenként kell meghatározni.

4. §

(1) Félórát meg nem haladó időtartamra az egy órára járó műszakpótlék felét, félórát meghaladó időre az egy órára járó műszakpótlékot kell fizetni.

(2) Nem jár műszakpótlék arra az időre, amelyre a dolgozó a 15/1976. (VIII. 25.) BkM rendelettel módosított 12/1970. (VIII. 30.) BkM rendelet 9. §-a alapján pótlékban részesül.

(3) Folytonos munkarendben összevont műszakpótlékot [R 5. § (3) bekezdés] a kollektív szerződés csak abban az esetben állapíthat meg, ha a dolgozó műszakbeosztása rendszeresen változik, és munkaideje a három műszak között egyenletesen oszlik meg.

(R. 7. §-hoz)

5. §

A folytonos üzemelésű és többműszakos egységek, illetve részlegek üzemelési idejét, a délutáni műszak kezdetének és befejezésének időpontját egységenként és központilag kell nyilvántartani. A délutáni és az éjszakai műszakban, továbbá a folytonos munkarendben történő foglalkoztatást dolgozónként bizonylatolni kell.

6. §

A műszakpótlék bevezetését segítő támogatás mértékét és elszámolásának rendjét külön szabályozom.

7. §

Ez a rendelet 1977. július hó 1. napján lép hatályba.

Dr. Sághy Vilmos s. k.,

belkereskedelmi miniszter

Melléklet a 14/1977. (VI. 25.) BkM rendelethez

1. Élelmiszerkiskereskedelmi (5152 szakágazat) és vendéglátó (517 alágazat) vállalatok.

2. Vegyes kiskereskedelmi vállalatok (5156 szakágazat),

ÁFÉSZ-ek (5183 szakágazat),

áruházak (5151 szakágazat),

budapesti és megyei ZÖLDÉRT vállalatok (5122 szakágazat),

Budapesti Idegenforgalmi Vállalat,

Express Ifjúsági és Diákutazási Vállalat,

Ifjúsági Szállola

élelmiszerkiskereskedelmi és vendéglátóipari egységei*[1]

Lábjegyzetek:

[1] A 270318 és 270319/1975. KSH utasítás (bolti áruforgalmi jelentés 1976-80. években) 5. számú melléklete szerinti 1. szakjellegű élelmiszerboltok, 710. szakjellegű vegyesboltok élelmiszer jelleggel és az 1-2-3-4. szakjellegű vendéglátó helyek, valamint az általános áruházak élelmiszer és vendéglátó osztályai, a szállodák, turistaházak az élelmiszerkiskereskedelmi és vendéglátó termelő üzemek (hidegkonyha, cukrász termelőüzem, gastrofolüzem stb.).

Tartalomjegyzék