6/1980. (III. 6.) MÉM rendelet
az élelmiszeripari gépek higiéniai minősítéséről
Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtására kiadott 1022/1976. (VII. 11.) Mt. h. határozat 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján - az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem:
1. §
(1) Az élelmiszerek előállítására szolgáló új, átalakított vagy importált élelmiszeripari gépet, berendezést vagy felszerelést (a továbbiakban együtt: élelmiszeripari gép) 1980. évi július hó 1. napja után csak akkor szabad üzembe helyezni, illetve használatba venni, ha a MÉM Élelmiszeripari Higiéniai Ellenőrző Szolgálata (a továbbiakban: MÉM ÉHESZ) minősítő bizonyítvánnyal igazolja, hogy az élelmiszeripari gép az előírt feltételeknek megfelel.
(2) A feltételeket a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, szabályzatban* (a továbbiakban: Szabályzat) állapítja meg.
(3) E rendelet hatálya nem terjed ki a mellékletben felsorolt élelmiszeripari gépekre.
(4) Minősítő bizonyítvány szükséges:
a) a hazai gyártmányú élelmiszeripari géphez, ha a prototípus vagy ennek hiányában az első üzemképes példány 1980. július 1. napja után készül el és ezt belföldön kereskedelmi forgalomba hozzák, vagy a gyártó a gép tulajdonjogát, illetve használati jogát átengedi, s az üzemeltető a gépet közfogyasztásra kerülő élelmiszer előállítására használja, vagy
b) ha a hazai gyártmányú élelmiszeripari gép típusát, illetőleg gyártási dokumentációját 1980. július 1. napja után módosítják, s ennek alapján vagy enélkül az élelmiszeripari gépet megváltoztatott kivitelben állítják elő, kivéve, ha azt a módosítást végrehajtó kizárólag saját üzemében használja;
c) az importált élelmiszeripari géphez, ha
- az azonos típusból az első példányt üzemeltetési céllal belföldön 1980. július 1. napja után állítják fel, vagy
- az a) pontban előírt időpontot követően a korábbi példányokhoz képest - a típusmódosítás jelzésével, vagy anélkül - a külföldi gyártó azt átalakított formában szállítja, vagy
- az a) pontban megjelölt időpont után belföldön a típust vagy a gyártási dokumentációt módosítják, s annak alapján vagy anélkül a gépet megváltoztatott kivitelben állítják elő; kivéve, ha az ilyen gépet a módosítást végrehajtó kizárólag saját üzemében használja.
2. §
(1) A minősítő bizonyítvány hatálya kiterjed valamennyi olyan gépre, amely
a) a bizonyítványban feltüntetett típushoz tartozik;
b) a bizonyítványban megjelölt dokumentáció szerint készült;
feltéve, hogy belföldön a bizonyítványban megjelölt rendeltetésnek megfelelő célra használják fel.
(2) Ha valamely géptípus egyes példányai csak méretben vagy kapacitásban térnek el egymástól, s a gyártási dokumentációkban alapvető szerkesztési eltérés nincs, ezek a példányok közös eljárás keretében minősíthetők, és közös minősítő bizonyítvánnyal is elláthatók.
3. §
(1) A minősítő bizonyítványt az élelmiszeripari gép minősítési vizsgálata alapján lehet kiadni. A minősítési vizsgálatot annak kell kérnie, aki
a) a gépet belföldön előállította, átalakította, vagy
b) az import gépet belföldön használja, vagy c) az import gépet belföldön kereskedelmi forgalomba hozza.
(2) A vizsgálatot - az (1) bekezdésben megjelölt gazdálkodó szervezetek megbízása alapján - más érdekelt (iparági kutató intézet, szolgáltató vállalat stb.) is kérheti.
(3) A higiéniai vizsgálat abban az esetben is kérhető, ha a minősítő bizonyítvány beszerzése egyébként nem kötelező.
(4) A minősítési vizsgálatot a Szabályzatban foglaltak szerint kell megrendelni.
4. §
(1) A MÉM ÉHESZ indokolt esetben a minősítő bizonyítvány kiadásának feltételeként előírhatja a technológiai alkalmasság tanúsítását is.
(2) A technológiai vizsgálatok elvégzéséről a megrendelőnek kell gondoskodnia.
5. §
(1) A minősítési eljárás során az élelmezésegészségügyi mikrobiológiai alkalmasságot is el kell bírálni. A vizsgálatok szükségességét a MÉM ÉHESZ esetenként állapítja meg.
(2) Az élelmezésegészségügyi mikrobiológiai vizsgálat elvégzésére a következő szervek jogosultak:
a) Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet,
b) a közegészségügyi-járványügyi állomások,
c) az állategészségügyi állomások,
d) a MÉM ÉHESZ.
(3) Az élelmiszeripari gépek minősítési vizsgálatánál - a mikrobiológiai alkalmasság tekintetében - a MÉM ÉHESZ köteles a (2) bekezdésben felsorolt szervek bármelyikének vizsgálati eredményét elfogadni.
6. §
A MÉM ÉHESZ a minősítő bizonyítványt a vizsgálati jegyzőkönyv alapján egy példányban adja ki. Az alkalmatlannak talált gép minősítő bizonyítványt nem kaphat. Ilyen esetben az elutasításról - az államigazgatási eljárás általános szabályai szerint - határozatot hoz.
7. §
(1) A gép gyártója, átalakítója vagy forgalomba hozója a minősített típushoz tartozó gép átadásával egyidejűleg írásban köteles nyilatkozni a minősítő bizonyítvány adatairól.
(2) A gép üzemeltetője - amíg a gépet használja - köteles a rendelkezésre bocsátott nyilatkozatot megőrizni, s azt az ellenőrző szervek kívánságára bemutatni. Ha a gép használatát -bármilyen jogcímen - másnak átengedi, egyidejűleg át kell adnia a nyilatkozatot is.
8. §
(1) A minősítő bizonyítvány visszavonásig érvényes.
(2) A MÉM ÉHESZ a minősítő bizonyítványt a géptípusra vagy annak sorozatára visszavonhatja, ha az üzemeltető, illetve az ellenőrző szervek bejelentése alapján végzett vizsgálat szerint a gépet a minősítés során elfogadottnál rosszabb minőségben gyártják.
9. §
A minősítő bizonyítvánnyal ellátott gépek típusjegyzékét a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítőben szükséges szerint, de legalább kétévenként közzé kell tenni.
10. §
(1) A minősítési vizsgálat díjában - a Szabályzatban foglaltak figyelembe vételével - a felek állapodnak meg.
(2) A minősítő bizonyítvány kiadása illetékköteles.
11. §
Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.
Dr. Romány Pál s. k.,
mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter
Melléklet a 6/1980. (III. 6.) MÉM rendelethez
A rendelet hatálya alá nem tartozó élelmiszeripari gépek
1. Kizárólag csomagolt áruk kezelésére és szállítására, tárolására szolgáló gépek, berendezések.
2. Nem emberi táplálkozásra szolgáló termékek kezelése, gyűjtése, tárolása, szállítása, feldolgozása során használatos gépek, ha azokat kizárólag olyan övezetben használják, ahol nincs élelmiszer.
3. Vízkezelő berendezések.
4. Helyiségek, gépek, berendezések tisztítására szolgáló eszközök.
5. Rovarok irtására szolgáló berendezések.
6. Meleglevegős szárítóberendezések (ha nem élelmiszert szárítanak).
7. A nem állati eredetű termékeket feldolgozó iparágakban a betakarítástól a tisztítás és a nyersanyag-előkészítés befejezéséig használt gépek és berendezések.
8. A nem állati eredetű termékek főzésére, sütésére, szárítására, pörkölésére, hővel történő be-sűrítésére, pasztőrözésére, extrahálására, desztillálására, extrudálására, kémiai tisztítására (pl. lúggal, savval történő feltárás, lúg hámozás) és 70 °C-on, vagy annál magasabb hőmérsékleten történő sajtolására szolgáló gépek és berendezések.
9. Élő vágóállatok kezelésére szolgáló berendezések.