Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

1976. évi IV. törvény

az élelmiszerekről

A Magyar Népköztársaságban alapvető követelmény, hogy az élelmiszereket jó minőségben, megfelelő mennyiségben és kellő választékban állítsák elő, s hogy ezt a tevékenységet a társadalom szükségleteivel összhangban, a tudomány és a műszaki fejlődés eredményeinek felhasználásával végezzék. E cél eléréséhez a szocialista állam biztosítja mindazokat a feltételeket, amelyek az élelmiszer-termelés rendszeres - a többi népgazdasági ágazattal összehangolt - fejlesztése útján elősegítik a lakosság egészséges, korszerű táplálkozását és a kivitel bővítését.

Az Országgyűlés az élelmiszer-termelés és forgalomba hozatal szabályozására a következő törvényt alkotja:

I. FEJEZET

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

A törvény célja

1. § E törvénynek az a célja, hogy meghatározza a közfogyasztásra szolgáló élelmiszerek előállításának, továbbá az előállított élelmiszerek és a természetes állapotukban fogyasztható nyers élelmiszerek forgalomba hozatalának feltételeit.

A törvény hatálya

2. §[1] (1) E törvény hatálya alá tartozik:

a) az élelmiszer-nyersanyag, a közfogyasztásra szolgáló élelmiszer, valamint az élelmiszer-adalékanyag előállítása, ideértve az italok, a fogyasztói csomagolásban forgalomba hozott tartósított félkész- és készételek előállítását is,

b) a közfogyasztásra előállított élelmiszernek és az élelmiszer-adalékanyagnak, továbbá a nyers élelmiszernek a kezelése, csomagolása, tárolása, szállítása és forgalmazása,

c) jogszabályban meghatározott kivétellel a vendéglátás, illetőleg a közétkeztetés keretében ételek, italok, továbbá cukrászati készítmények előállítása és csomagolása, valamint a kereskedelemben alkalmazott, forgalmazást elősegítő csomagolás.

(2) Nem terjed ki a törvény hatálya az élelmiszerek magánháztartásban saját fogyasztásra történő készítésére.

(3) E törvény rendelkezéseit

a) a nyers élelmiszerekre a forgalomba hozatal,

b) a növényi, az állati és az ásványi eredetű élelmiszer-nyersanyagokra, valamint az adalékanyagokra a feldolgozás céljából történt átvételük vagy a fogyasztói forgalomba hozatal időpontjától kell alkalmazni.

II. FEJEZET

AZ ÉLELMISZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI

Az élelmiszer előállítására jogosultak köre

3. §[2] Közfogyasztásra élelmiszert előállíthat:

a) gazdálkodó szervezet [Ptk. 685. § c) pont],

b) jogszabályban meghatározott keretek között a kisiparos, a magánkereskedő, a magánszemélyek társasága, valamint a mezőgazdasági kistermelő, [az a) és b) alattiak a továbbiakban együtt: élelmiszer-előállító].

4. § Jogszabály elrendelheti, hogy egyes élelmiszereket csak az erre kijelölt szocialista gazdálkodó szervezet állíthat elő.

5. §[3]

6. § (1) Élelmiszer előállításánál csak olyan személyt szabad foglalkoztatni, akinek az egészségi állapota megfelel a munkakörére megállapított követelményeknek, és akinek megvannak a szükséges szakmai és élelmezés-egészségügyi ismeretei.

(2)[4]

Az élelmiszer előállításának tárgyi feltételei

7. §[5] (1) Élelmiszert előállító üzemet engedéllyel és csak ott szabad létesíteni és működtetni, ahol a dolgozóknak és a termékeknek, valamint az üzem környezetének egészségügyi védelméről gondoskodni lehet, továbbá ahol a helyiség és az alkalmazott gépek, eszközök, berendezések működésével kapcsolatos műszaki, környezetvédelmi, közegészségügyi, higiéniai feltételeket biztosították.

(2) Az élelmiszert előállító üzem működésére vonatkozó engedélyt jogszabályban meghatározott szerv - az érdekelt szakhatóságok hozzájárulásával - adja meg, és a szükséges feltételek hiánya esetén a szakhatóságok javaslatára is figyelemmel visszavonhatja.

8. § Élelmiszer előállítására csak olyan berendezést, felszerelést, gépet vagy más eszközt szabad használni, amely tisztítható, fertőtleníthető, és amelynek az élelmiszerrel érintkező felülete nem tartalmaz az egészségre káros mennyiségben kioldódó anyagokat, s nem rontja az élelmiszer minőségét.

9. § Élelmiszert előállító üzem és szállítóeszköz tisztítására, fertőtlenítésére és a dolgozók tisztálkodására csak az előírásoknak megfelelő vizet, tisztító és fertőtlenítő szereket szabad használni.

10. § (1)[6]

(2) Az élelmezés-egészségügyi és műszaki feltételeket úgy kell meghatározni, hogy az üzem jó minőségű és korszerű termékek előállítására alkalmas legyen.

(3)[7]

III. FEJEZET

AZ ÉLELMISZEREK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS FORGALOMBA HOZATALA

Az előállítás általános követelménye

11. §[8] Élelmiszert a lakossági és a külkereskedelmi igényeknek a kielégítésére kell előállítani. A forgalomba hozott élelmiszerek segítsék elő az egészséges táplálkozást.

Nyersanyagok és adalékanyagok felhasználása

12. § Élelmiszer előállításához nyersanyagként csak olyan terményt, továbbá növényi, állati, illetőleg ásványi eredetű terméket szabad felhasználni, amely az emberi egészségre nem káros, és megfelel az élelmezés-egészségügyi előírásoknak, szabványnak vagy más minőségi előírásnak.

13. §[9] Élelmiszer-előállításhoz csak olyan, szabványban meghatározott vagy hatóság által engedélyezett adalékanyagot szabad felhasználni, amely az alkalmazott mennyiségben az egészségre nem ártalmas.

14. § (1) Élelmiszernek és mesterséges jégnek az előállításához csak ivóvizet szabad felhasználni.

(2) Élelmiszer hűtésére természetes jeget csak külön jogszabályban előírt módon, az egészségügyi követelmények megtartásával szabad felhasználni.

Minőségi követelmények

15. § (1) Élelmiszert csak jó minőségben, megfelelő tápértéket eredményező összetételben és gyártási eljárással, az élelmezés-egészségügyi követelményeknek a teljesítésével szabad előállítani.

(2) Ha a minőséget szabvány vagy más minőségi előírás határozza meg, az élelmiszert ennek megfelelően kell előállítani.

(3) Kivitelre előállított élelmiszereknél a nemzetközi és külkereskedelmi szerződésben előírt minőségi feltételeket kell megtartani.

16. §[10] (1) Az élelmiszer minőségi előírásait szabvány, ennek hiányában az élelmiszer előállító és a megrendelő közötti megállapodás vagy az előállító határozza meg.

(2) Az élelmiszerre vonatkozó meghatározott adatokat élelmiszert előállító üzemenként gyártmánylapon kell nyilvántartani.

17. §[11] (1) Hamisított élelmiszer előállítása és forgalomba hozatala tilos.

(2) Hamisított az az élelmiszer, amelynek a szabványban, az élelmiszer előállító és a megrendelő közötti megállapodásban vagy a gyártmánylapon meghatározott minőségét lényeges mértékben kedvezőtlenül módosították, a fogyasztó által ismert jellegét megváltoztatták, illetve hibáját elpalástolták.

(3) Tilos az élelmiszerre vonatkozó olyan megnevezés alkalmazása, adat, tájékoztatás közzététele vagy eltitkolása, amely különösen a felhasznált élelmiszernyersanyag, adalékanyag, anyagösszetétel vagy az alkalmazott technológia, a termék jellege, felhasználhatósága, tárolása és élettani hatása tekintetében a fogyasztó megtévesztésére alkalmas.

18. §[12] Az élelmiszerek megnevezésének és csoportosításának az összetételtől és jellegtől függő szabályait, az előállítás helyes termelési gyakorlatára vonatkozó ajánlásokat a Magyar Élelmiszerkönyvben (Codex Alimentarius Hungaricus) kell összegyűjteni.

Minősítés, gyártási és kezelési engedély[13]

19. §[14] Élelmiszert közfogyasztásra - jogszabályban meghatározott kivétellel - a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter által, a kereskedelmi miniszter egyetértésével kijelölt szerv előzetes minősítése alapján szabad előállítani és forgalomba hozni.

(2) Gyártási engedély alapján szabad előállítani és forgalomba hozni:

a) az új élelmiszert,

b) az új adalékanyagot,

c) a vitaminnal dúsított élelmiszert,

d) a diétás élelmiszert,

e) a csecsemő- és gyermektáplálás céljára előállított élelmiszert,

f) a gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású anyaggal dúsított élelmiszert.

(3) Kezelési engedélyt kell kérni az élelmiszer vagy az adalékanyag ionizáló energiával történő kezeléséhez.

(4) Az új élelmiszer gyártási engedélyét és a kezelési engedélyt a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, az új adalékanyag és a különleges táplálkozási igény kielégítését szolgáló élelmiszer [(2) bekezdés e)-f) pontjai] gyártási engedélyét pedig a szociális- és egészségügyi miniszter adja ki.

Az élelmiszerek csomagolása és jelölése

20. § (1) A fogyasztói forgalomba kerülő élelmiszert - a vendéglátás keretében szolgáltatott ételek, italok és cukrászati készítmények, valamint jogszabályban meghatározott egyéb élelmiszerek kivételével - csomagolni kell.

(2) A csomagolásnak óvnia kell az élelmiszert a minőségcsökkenéstől, a szennyeződéstől és a fertőződéstől.

(3) Olyan anyagot, amelyet valamely élelmiszer csomagolására eddig nem használtak, csak engedély alapján szabad csomagolásra felhasználni.

21. § (1)[15] Az élelmiszereket lehetőleg már az előállításkor a fogyasztók szükségletének megfelelő egységekbe kell csomagolni.

(2)[16] Az élelmiszer fogyasztói csomagolásán jól láthatóan és közérthetően fel kell tüntetni a fogyasztók tájékoztatásához és az ellenőrzéshez szükséges - jogszabályban meghatározott - adatokat (jelölés).

22. § (1)[17] A gyorsan romló élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni a fogyaszthatóság határidejét.

(2)[18] A huzamosabb időn át eltartható élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni:

a) azt az időpontot, vagy

b) a gyártás napját és azt az időtartamot, ameddig az élelmiszer a minőségét megőrzi.

Az élelmiszerek tárolása, szállítása és forgalomba hozatala

23. § Élelmiszert olyan helyiségben és úgy kell tárolni, hogy az a minőségcsökkenéstől, a szennyeződéstől, a fertőződéstől és a megromlástól egyaránt védett legyen.

24. § Élelmiszert csak olyan járművön és olyan módon szabad szállítani, amely azt a sérüléstől, szennyeződéstől, a fertőződéstől, a romlástól és az időjárás káros hatásaitól óvja.

25. § (1) Az élelmiszer forgalomba hozatala során meg kell tartani az élelmezés-egészségügyi és a minőség megőrzését szolgáló előírásokat.

(2) Élelmiszer forgalomba hozatalára és felszolgálására csak olyan helyiséget, berendezést és eszközt szabad használni, amely megfelel az élelmezés-egészségügyi előírásoknak.

(3) Az élelmezés-egészségügyi előírásokat a piaci, vásárcsarnoki, vásári és a hatóság által engedélyezett alkalmi elárusítóhelyeken is meg kell tartani.

26. § (1) Élelmiszert az előállítója a kereskedelmi tevékenységre vonatkozó rendelkezések megtartásával értékesítheti. Az értékesítést jogszabály korlátozhatja.

(2)[19]

(3) Tilos házalás útján élelmiszert forgalomba hozni.

27. §[20] Az élelmiszer előállítónak és az importált élelmiszer forgalmazójának az élelmiszer minőségét tanúsítani kell.

28. § (1) Azt az élelmiszert, amelynek a csomagolásán feltüntetett fogyaszthatósági határideje lejárt, a forgalomból ki kell vonni.

(2)[21] Ha az élelmiszer minőségét meghatározó összetevők a szabványban, a gyártmánylapon vagy a jelölésben meghatározott határértéken kívül vannak, vagy ha a minőség megőrzésére előírt időtartam lejárt, de az élelmiszer emberi fogyasztásra még felhasználható, azt - jogszabályban meghatározott kivétellel - csökkent minőségű élelmiszerként mérsékelt áron szabad forgalomba hozni vagy forgalomban tartani.

(3)[22] Azok az élelmiszerek - ideértve a különleges táplálkozási igény kielégítését szolgáló élelmiszereket [19. § (2) bekezdés c)-f) pontjai] - amelyeknek fogyaszthatósági határideje lejárt, csökkent minőségű élelmiszerként sem tarthatók forgalomban.

Élelmiszerek behozatala

29. § Külföldről csak olyan közfogyasztásra előállított élelmiszert, nyers élelmiszert, élelmiszer nyersanyagot, adalék- és csomagolóanyagot szabad behozni, amely az élelmezés-egészségügyi követelményeknek és a jogszabályban rögzített feltételeknek megfelel.

IV. FEJEZET

AZ ÉLELMISZEREK MINŐSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE

Az élelmiszer előállítók és forgalmazók ellenőrzési kötelezettsége[23]

30. §[24] (1) Az élelmiszer előállító az élelmiszer minőségét az előállítás teljes folyamata alatt ellenőrizni köteles.

(2) Az élelmiszer előállító köteles a minőség ellenőrzésére - ha jogszabály kivételt nem tesz - belső szervezetet működtetni vagy erre külső szervnek megbízást adni.

(3) Élelmiszert forgalomba hozatal céljára csak akkor szabad a termelő üzemből teljes értékűként kiszállítani, ha az élelmiszer előállító minőség ellenőrzés útján megállapította, hogy az élelmiszer minősége megfelel a gyártmánylapon feltüntetett előírásoknak.

(4) Az élelmiszer minőségét a fogyasztó részére történő eladásig a kereskedelemnek is folyamatosan ellenőriznie kell.

Hatósági ellenőrzés

31. §[25] (1) Az élelmiszerek ellenőrzésére kijelölt hatóságnak

a) az élelmiszereket, az előállításukhoz szükséges nyers-, adalék-, és csomagolóanyagokat közegészségügyi, élelmiszerhigiéniai, minőségi és állategészségügyi,

b) az előállítást, a csomagolást, szállítást, tárolást és a kereskedelmi forgalmazást, valamint az e célokat szolgáló gépeket, berendezéseket, eszközöket és helyiségeket közegészségügyi, élelmiszerhigiéniai és állategészségügyi szempontból rendszeresen ellenőriznie kell.

(2) A hatósági ellenőrzést az élelmiszer előállítónál a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter által kijelölt szerv, a kereskedelemben, vendéglátásban és közétkeztetésben pedig a kereskedelmi miniszter által kijelölt szerv végzi. E szervek tevékenysége nem érinti a közegészségügyi és járványügyi felügyelet külön jogszabályban meghatározott feladatát.

(3) Az állati eredetű élelmiszerek higiéniai vizsgálatáról és ellenőrzéséről az állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai jogszabályok szerint kell gondoskodni.

32. §[26] (1) Az ellenőrző hatóság feladatkörében

a) az élelmiszer előállítóját, forgalmazóját figyelmeztetésben részesítheti;

b) élelmiszert előállító üzem, vendéglátó és közétkeztető hely, élelmiszer - kereskedelmi egység, gép, felszerelés, berendezés működését, csomagolóanyag felhasználását, élelmiszer - tároló hely vagy szállítóeszköz használatát megtilthatja, az újbóli működést, használatbavételt, használatban tartást feltételhez kötheti;

c) élelmiszer-nyersanyagot, nyers élelmiszert, adalékanyagot, kész élelmiszert közfogyasztásra alkalmatlannak, csökkent minőségűnek nyilváníthatja, felhasználását, forgalomba hozatalát korlátozhatja, feltételhez kötheti, illetőleg megtilthatja, megsemmisítését elrendelheti;

d) javaslatot tehet a gyártási engedély visszavonására;

e) javaslatot tehet az élelmiszer- előállítónak az export termelésből való kizárására;

f) szabálysértési eljárást kezdeményezhet és külön jogszabályokban meghatározott esetekben helyszíni bírságot szabhat ki;

g) gazdasági bírság kiszabását kezdeményezheti;

h) büntető eljárást kezdeményezhet.

(2) A hatóság az élelmiszer előállítónál vagy az élelmiszer-kereskedelemben feltárt hiányosságokért való személyi felelősség megállapítása céljából fegyelmi eljárás megindítását indítványozhatja. Az eljárás eredményéről az indítványozó hatóságot tájékoztatni kell.

(3) A hamisított élelmiszer forgalomba hozatalát megtiltó határozat, valamint az (1) bekezdés b) és c) pontjában foglalt jogkövetkezményt alkalmazó határozat fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

V. FEJEZET

EGYES ÉLELMISZEREKRE VONATKOZÓ KÜLÖN SZABÁLYOK

33. §[27] A bor, a szesz előállítására és forgalmukra a külön jogszabályok rendelkezéseit is alkalmazni kell.

34. §[28]

35. §[29]

VI. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

36. § Az e törvényben, valamint az élelmiszerek előállítására és forgalomba hozatalára vonatkozó más jogszabályokban előírt kötelezettségek megszegése esetén az államigazgatási, polgári jogi, pénzügyi jogi, munkajogi, büntetőjogi és más jogszabályokban foglalt jogkövetkezményeket kell érvényesíteni.

37. § (1)[30] Ez a törvény 1977. január 1. napján lép hatályba.

(2)[31] Felhatalmazást kap

a) a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, valamint a szociális- és egészségügyi miniszter, hogy az élelmiszert előállító üzemek létesítésének, működésének, valamint az élelmiszerek előállításának személyi és tárgyi feltételeit, az élelmiszerek előállítás és forgalmazás előtti minősítését, valamint a forgalmazás élelmiszerhigiéniai szabályait, továbbá az élelmiszerek ellenőrzésének rendjét együttes rendeletben,

b) a kereskedelmi miniszter, valamint a szociális- és egészségügyi miniszter, hogy a vendéglátóhely, munkahelyi-, intézményi étkeztetőhely, élelmiszer-kereskedelmi egység létesítésének, működésének feltételeit, az élelmiszer-kereskedelem, a vendéglátás, valamint a munkahelyi-, intézményi étkeztetés keretében szolgáltatott ételek, italok, cukrászati és diétás készítmények előállításának, csomagolásának, forgalmazásának személyi és tárgyi feltételeit, továbbá az ellenőrzés szabályait együttes rendeletben,

c) a szociális- és egészségügyi miniszter, hogy az élelmiszerek, adalékanyagok és csomagolóanyagaik mikrobiológiai, vegyi, radioaktív és egyéb szennyeződésének megengedett mértékét rendeletben határozza meg.

(3)[32] E törvény hatálybalépésével egyidejűleg az élelmiszerek és italok előállításáról és forgalmáról szóló 1958. évi 27. számú törvényerejű rendelet hatályát veszti.

Losonczi Pál s. k.,

a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke

Cseterki Lajos s. k.,

a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának titkára

Lábjegyzetek:

[1] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 1. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[2] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 2. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[3] Hatályon kívül helyezte az 1988. évi IV. törvény 19. § (1) bekezdése. Hatálytalan 1988.07.01.

[4] Hatályon kívül helyezte az 1988. évi IV. törvény 19. § (1) bekezdése. Hatálytalan 1988.07.01.

[5] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 3. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[6] Hatályon kívül helyezte az 1988. évi IV. törvény 19. § (1) bekezdése. Hatálytalan 1988.07.01.

[7] Hatályon kívül helyezte az 1988. évi IV. törvény 19. § (1) bekezdése. Hatálytalan 1988.07.01.

[8] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 4. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[9] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 5. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[10] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 6. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[11] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 7. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[12] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 8. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[13] Az alcímet módosította az 1988. évi IV. törvény 9. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[14] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 9. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[15] Módosította az 1988. évi IV. törvény 19. § (1) bekezdése. Hatályos 1988.07.01.

[16] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 10. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[17] Módosította az 1988. évi IV. törvény 19. § (1) bekezdése. Hatályos 1988.07.01.

[18] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 11. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[19] Hatályon kívül helyezte az 1988. évi IV. törvény 19. § (1) bekezdése. Hatálytalan 1988.07.01.

[20] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 12. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[21] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 13. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[22] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 13. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[23] Az alcímet módosította az 1988. évi IV. törvény 14. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[24] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 14. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[25] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 15. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[26] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 16. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[27] Megállapította az 1988. évi IV. törvény 17. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[28] Hatályon kívül helyezte az 1988. évi IV. törvény 19. § (1) bekezdése. Hatálytalan 1988.07.01.

[29] Hatályon kívül helyezte az 1986. évi 18. törvényerejű rendelet 21. § (3) bekezdése. Hatálytalan 1986.10.01.

[30] Módosította az 1988. évi IV. törvény 18. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[31] Beiktatta az 1988. évi IV. törvény 18. §-a. Hatályos 1988.07.01.

[32] Számozását módosította az 1988. évi IV. törvény 18. §-a. Hatályos 1988.07.01.

Tartalomjegyzék