Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

31/1982. (XII. 27.) MÉM rendelet

az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtására kiadott 25/1976. (VII. 11.) MÉM számú rendelet módosításáról

Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény (a továbbiakban: ÉT) végrehajtására kiadott, a 6/1978. (V. 31.) MÉM számú rendelettel, az 5/1979. (IV. 6.) MÉM számú rendelettel, a 9/1980. (V. 1.) MÉM számú rendelettel és a 16/1981. (IX. 17.) MÉM számú rendelettel módosított 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendeletet (a továbbiakban: Vhr.) - a belkereskedelmi miniszterrel és az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - az alábbiak szerint módosítom:

1. §

A Vhr. 5. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"5. § (1) Nem iparszerű az élelmiszer előállítása, ha a mezőgazdasági kistermelő - ideértve a mezőgazdasági szövetkezet tagját, alkalmazottját, az egyéni termelőt (állattartót), az illetményföldön gazdálkodót, valamint az egyéb mezőgazdasági tevékenységet folytatót - közfogyasztásra értékesítés céljából, a családtagok közreműködésével a saját termelésű nyersanyagból élelmiszert állít elő.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tevékenység során mag kell tartani az Élelmiszerek Előállításának Élelmezés-egészségügyi Szabályzatában foglaltakat.* A mezőgazdasági kistermelő közfogyasztásra állati eredetű élelmiszereket az állategészségügyi jogszabályokban előírt feltételekkel hozhat forgalomba."

2. §

A Vhr. 8. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A berendezési és felszerelési tárgyak belső és külső felületének jól tisztíthatónak, épnek és sértetlennek kell lennie."

3. §

A Vhr. 9. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"9. § (1) Az újonnan létesített, bővített vagy felújított élelmiszerüzemet működésének megkezdése előtt

a) közegészségügyi szempontból az állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőség;

b) az élelmezés-egészségügyi és az állategészségügyi feltételek, valamint az előállítani kívánt élelmiszerekre vonatkozó higiéniai és minőségi követelmények megléte szempontjából a megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás (a továbbiakban: Állomás);

c) munka- és egészségvédelmi szempontból a külön jogszabályban** meghatározott szerv vizsgálja meg és ad igazolást.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt szervek igazolást akkor adhatnak, ha a kérelmező a létesítményt a jóváhagyott tervnek megfelelően vagy a jóváhagyott változtatással valósította meg."

4. §

A Vhr. 10. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"10. § (1) Az élelmezés-egészségügyi műszaki feltételek, a mikrobiológiai szennyeződések, valamint az állati eredetű élelmiszerek élelmiszerhigiéniai vizsgálatának és ellenőrzésének tekintetében a külön jogszabályokban foglalt rendelkezések az irányadók.***

(2) A növényvédőszerrel kezelt termények ártalmas növényvédőszer maradékainak, valamint a termények rovar- és rágcsálóirtószer szennyeződéseinek elhárításáról, illetve az állati eredetű termékek növényvédő, valamint rovar- és rágcsálóirtó szerek okozta szennyeződések elhárításáról külön jogszabályok rendelkeznek. ****"

5. §

A Vhr. 11. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"11. § Az élelmiszer-előállítás élelmezés-egészségügyi és műszaki feltételeinek megvalósítását - a 9. §-ban megjelölt szervek igazolása alapján - az élelmiszerüzem fekvése szerint illetékes megyei (fővárosi) tanács végrehajtó bizottságának mezőgazdasági és élelmezésügyi feladatokat ellátó szakigazgatási szerve határozatban állapítja meg. A kiadott határozatokról az 1. számú melléklet szerinti nyilvántartást kell vezetni."

6. §

A Vhr. 13. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"13. § Az élelmiszer-előállító tevékenység megkezdését, megszüntetését, illetve a tevékenységen belüli változtatást a gazdálkodó szervezet a megyei (fővárosi) tanács végrehajtó bizottsága mezőgazdasági és élelmezésügyi feladatokat ellátó szakigazgatási szervének, a kisiparos pedig az iparhatóságnak köteles bejelenteni."

7. §

A Vhr. 17. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Egyes előkészítő munkálatokhoz, valamint a zártrendszerű üzemi hűtőberendezésekhez a közegészségügyi-járványügyi felügyelőség által engedélyezett minőségű vizet szabad felhasználni, ha az nem ivóvíz minőségű."

8. §

A Vhr. 20. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Új élelmiszer az olyan készítmény is, amelynek

a) energiát adó tápanyagtartalmát úgy egészítették ki, hogy az élelmiszerben élettanilag kedvezőbb és jobban hasznosuló tápanyag-összetételt hoztak létre (növelt tápértékű élelmiszer);

b) fehérjetartalmát legalább 30 relatív százalékkal, zsírtartalmát legalább 50 relatív százalékkal csökkentették vagy növelték az élelmiszer-egészségügyi szempontból megfelelő tápanyagarány létrehozása céljából (csökkentett fehérjetartalmú, fehérjével dúsított, csökkentett zsiradéktartalmú élelmiszer);

c) energiatartalmát legalább 30 relatív százalékkal csökkentették cukorpótló szerek és mesterséges édesítőszerek hozzáadása nélkül (csökkentett energiatartalmú élelmiszer)."

9. §

A Vhr. 21. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(5) A 20. § (2) bekezdése szerinti új élelmiszer előállításához szükséges gyártási engedély kiadásánál a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter az előállító telephelye szerint illetékes Állomás javaslata alapján dönt."

10. §

A Vhr. 25. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Az engedélyezés iránti kérelmet - az egészségügyi miniszterhez címezve - az OÉTI-nél kell benyújtani."

11. §

A Vhr. 26. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(1) Az egészségügyi miniszter a gyártási engedély kiadásáról - a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel egyetértésben - az OÉTI szakvéleménye alapján dönt. A kiadott gyártási engedély alapján az OÉTI a készítményt törzskönyvezi.

(2) A gyártási engedély kiadását az Egészségügyi Közlönyben közzé kell tenni."

12. §

A Vhr. 27. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A diétás élelmiszer az összetétel, illetve előállítási módja miatt gyógykezelés kiegészítésére, illetőleg gyógyélelmezés céljára szolgáló készítmény. A diétás élelmiszerek főbb típusait és ezek jellemzőit e rendelet 1. melléklete tartalmazza."

13. §

A Vhr. 28. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A diétás élelmiszer előállítására vonatkozó gyártási engedély iránti kérelmet - az egészségügyi miniszterhez címezve - az OÉTI-nél kell benyújtani."

14. §

A Vhr. 30. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(1) Az egészségügyi miniszter a gyártási engedély kiadásáról - az OÉTI szakvéleménye alapján - a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel egyetértésben dönt.

(2) A gyártási engedély kiadását az Egészségügyi Közlönyben közzé kell tenni."

15. §

A Vhr. 32. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép, a Vhr. jelenlegi 32. §-ának számozása pedig 32/A. §-ra változik:

"32. § Az ÉT. 19. §-ának (1) bekezdésében megjelölt élelmiszerek előállításához a Vhr. 21. §-ának (4) bekezdésében, 26. §-ának (1) bekezdésében, illetve 30. §-ának (1) bekezdésében meghatározott gyártási engedélyen kívül más engedélyre nincs szükség."

16. §

A Vhr. 41. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"41. § A rendelet alkalmazása szempontjából gyorsan romló élelmiszernek minősül az az élelmiszer, amely a tárolási kísérlet alapján emberi fogyasztásra legfeljebb 14 napig alkalmas, és amelyet annak nyilvánítanak."

17. §

A Vhr. 51. §-ának (1), valamint (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(1) A fogyaszthatósági határidő lejárta után az élelmiszert az előállító az illetékes Állomással, a kereskedelmi forgalomban levő élelmiszert pedig a kereskedelmi szervezet (magánkereskedő) a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézettel (a továbbiakban: KERMI) megvizsgáltatja, hogy az újrafeldolgozásra, egyéb ipari célra vagy takarmányozásra még alkalmas-e. Ha az élelmiszer egyik célra sem hasznosítható, azt meg kell semmisíteni."

"(4) A minőségmegőrzési időtartam egyharmad részével meghosszabbított határidő eltelte után az élelmiszert az előállító az illetékes Állomással, a kereskedelmi forgalomban levő élelmiszert pedig a kereskedelmi szervezet (magánkereskedő) a KERMI-vel megvizsgáltatja, hogy az meghatározott időpontig, meghatározott feltételek szerinti további forgalmazásra, újrafeldolgozásra, egyéb ipari célra vagy takarmányozásra alkalmas-e. Ha az élelmiszer egyik célra sem alkalmas, azt meg kell semmisíteni."

18. §

A Vhr. 54. §-a (1) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A forgalomba hozataltól eltiltott élelmiszer megsemmisítéséről, átdolgozásáról, a forgalomba hozatal feltételeiről)

"a) az előállítónál - értékhatárra tekintet nélkül - az Állomás;"

(... dönt és erről egyidejűleg azt a szervet is tájékoztatja, amely az élelmiszert a forgalomba hozataltól eltiltotta.)

19. §

(1) A Vhr. 1. számú mellélete hatályát veszti; a 2. számú melléklet helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép és egyidejűleg a Vhr. jelenlegi 2. számú mellékletének számozása 1. számú mellékletre változik.

(2) A Vhr. 4. számú mellékletének I. része helyébe e rendelet 2. számú melléklete lép.

(3) A Vhr. 7. számú mellékletének 3. pontja helyébe e rendelet 3. számú melléklete lép.

20. §

Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba; egyidejűleg a Vhr. 14. §-ának (2) bekezdése, 27. §-ának (2) bekezdése, 51. §-ának (5) bekezdése, valamint 4. számú mellékletének III/5/f., III/6., IV/7/e. és IV/8. pontja hatályát veszti.

Dr. Villányi Miklós s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztériumi államtitkár

1. számú melléklet a 31/1982. (XII. 27.) MÉM számú rendelethez

A diétás élelmiszerek főbb típusai és ezek jellemzői

1. Cukorbetegek számára készülő élelmiszer

E körbe az az élelmiszer tartozik, amelynek

a) szénhidráttartalma legalább 50 relatív százalékkal (sütő- és tésztaipari termékeknél 35 relatív százalékkal) kevesebb, mint a vele összehasonlítható normál élelmiszeré, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, kivéve a fruktózt;

b) az a söripari termék, amelynek szénhidráttartalma legfeljebb 0,75 g/100 cm3; illetve

c) a cukorhelyettesítőt (szorbit, xilit, mannit), illetve mesterséges édesítőszereket tartalmazó élelmiszer (a készítmény zsírtartalma nem lehet nagyobb, mint a vele összehasonlítható élelmiszeré).

2. Gluténmentes élelmiszer

Gluténmentes élelmiszernek az a készítmény minősül, amely búzát, rozsot, árpát, zabot vagy ezekből származó alapanyagot nem tartalmaz. A gluténtartalmú cereáliákból származó össznitrogén-tartalom a szárított termékre vonatkoztatva 0,05 g/100 g-ot nem haladja meg.

3. Ásványi anyagokkal dúsított élelmiszer

A készítmény napi átlagos adagja a napi ásványianyag szükséglet egyharmadát fedezi.

4. Nátriumszegény élelmiszer

A készítmény nátriumtartalma legfeljebb 120 mg/100 g.

5. Purinszegény élelmiszer

A készítmény purintartalma legfeljebb 4 mg/100 kJ.

2. számú melléklet a 31/1982. (XII. 27.) MÉM számú rendelethez

[A 25/1976, (VII. 11.) MÉM számú rendelet 4. számú melléklete I. Részének helyébe]

"I.

Az új élelmiszer előállítására vonatkozó gyártási engedély iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a gyártani kívánt termék gyártmánylapját;

b) az új élelmiszer-nyersanyag, illetve készítmény mintáját a tervezett gyártási minőségben és a vizsgálat elvégzéséhez szükséges mennyiségben;

c) ha a termék vizsgálatára állami szabvány nincs, a vizsgálati módszerére vonatkozó előírást;

d) a tárolásra vonatkozó feltételek leírását;

e) az ipari csomagoláson - az előírt jelöléseken felül - a fogyasztók tájékoztatására szolgáló szöveg tervezetét."

3. számú melléklet a 31/1982. (XII. 27.) MÉM rendelethez

[A 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelet 7. számú mellékletének 3. pontja helyébe]

"3. A legrövidebb fogyaszthatósági határidőnél hosszabb időtartamot az élelmiszer-előállító akkor vehet alapul, ha megfelelő gyártási, tárolási és szállítási, a megrendelő pedig megfelelő árusítási feltételekkel rendelkezik, s erről a hatósági igazolást az élelmiszer-előállítás helye szerint illetékes Állomás, valamint az állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőség együttesen kiadja."

Tartalomjegyzék