14/1983. (IX. 8.) MÉM rendelet
a szőlő- és gyümölcstermesztésről, valamint a borgazdálkodásról szóló 1970. évi 36. számú törvényerejű rendelet végrehajtásáról szóló 40/1977. (XI. 29.) MÉM számú rendelet módosításáról
Az érdekelt miniszterekkel, a Minisztertanács Tanácsi Hivatala elnökével és a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsával egyetértésben a következőket rendelem.
1. §
A szőlő- és gyümölcstermesztésről, valamint a borgazdálkodásról szóló 40/1977. (XI. 29.) MÉM számú rendelet (a továbbiakban: R) 9. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) Borvidéken és jó bortermő helyen a községi szakigazgatási szerv a szüret megkezdésének időpontját a szőlőtermelésben érdekelt termelő és forgalmazó szervek, valamint a helyi kistermelők képviselőjének véleményét figyelembe véve határozza meg és a helyben szokásos módon teszi közzé."
2. §
A R. 13. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép és a § az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki; a (3)-(5) bekezdés (4)-(6) bekezdésre változik:
"(2) Természetes must és bor. cukor- és alkoholtartalmának kiegészítése kedvezőtlen évjárat termésének javítása és az állandó jellegű bor előállítása céljából engedélyezhető. A sűrített vagy töményített must hozzáadásával a must várható szesztartalma legfeljebb 3,0 térfogatszázalékkal, de legfeljebb 12,0 térfogatszázalékig, magas fokú borpárlat hozzáadásával a bor szesztartalma legfeljebb 2.0 térfogatszázalékkal, de legfeljebb 12,0 térfogatszázalékig emelkedhet, de az minőségi kategória változást nem eredményezhet.
(3) Különleges minőségű bor édesítésére csak olyan must használható fel, amely egy termésből és a különleges minőségű borral azonos termőhelyről származik."
3. §
A R. 14. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:
"(1) Sűrített must, töményített must, töményített bor, tartósított must, misztella, továbbá párlási célra szolgáló szeszezelt bor és borecet gyártására szolgáló bor engedély [15. § (1) bek.] alapján állítható elő."
4. §
A R. 27. § (5) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:
"(5) Közfogyasztásra tilos forgalomba hozni olyan bort, amely a szabvány vagy e rendelet előírásainak nem felel meg, hibás, romlott, beteg, hamisított, vagy a megengedett anyagoknak meg nem engedett mértékű felhasználásával állították elő, illetőleg kezeltek. Nem szabad forgalomba hozni az ipari bort és a törkölybort sem, továbbá a 3. § (1) bekezdésében említett közleményben nem szereplő szőlőfajtából készült mustot és bort, kivéve, ha az a 4. § (4) bekezdésének hatálya alá tartozó szőlőfajtából készült."
5. §
A R. 28. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) Különböző termőhelyekről, szőlőfajtákból és évjáratokból származó must és természetes bor, ezekre külön-külön vagy együttesen utaló elnevezéssel akkor hozható forgalomba, ha
- a különleges minőségű bor 100%-ban,
- a minőségi bor 85%-ban,
- az egyéb természetes must és bor 70%-ban
az elnevezésének megfelelő származású, minőségű, fajtajellegű és évjáratú."
6. §
A R. 48. § (1) és (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezések lépnek:
"(1) Az ellenőrző szerv a mintát vegyelemzi és minősíti, amelynek eredményétől függően szabálysértési eljárást, illetőleg büntető eljárást kezdeményez és megvizsgálja a 46. § (1) bekezdés alapján tett intézkedés fenntartásának indokoltságát is.
(2) Az ellenőrző szerv a vegyelemzést és minősítést saját laboratóriumában végzi, ha azonban erre alkalmas laboratóriummal nem rendelkezik, a vegyelemzést és minősítést megbízás útján is elvégeztetheti. Ilyen esetben a vegyelemzés eredménye kizárólag a vizsgálatot kérő szervvel közölhető."
7. §
A R. 1., 2. és 6. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul
8. §
Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba; egyidejűleg a 39. § (1) bekezdésének a) pontjában a tokaji pecsenyeborra utalás hatályát veszti.
Dr. Villányi Miklós s. k.,
mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztériumi államtitkár
Melléklet a 14/1983. (IX. 8.) MÉM számú rendelethez
1. A R. 1. számú melléklete II/11. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:
"11. Természetes bor az az asztali, minőségi vagy különleges minőségű bor, amelynek készítése során az e rendeletben engedélyezett eljárásokat és anyagokat használták fel:
a) ipari bor a 14 súlyszázaléknál kevesebb cukrot tartalmazó mustból készült bor;
b) asztali bor az a természetes bor, amely legalább 14 súlyszázalék cukrot tartalmazó mustból készült és az elnevezésére jellemző íz és zamatanyagokat tartalmaz;
c) minőségi bor az a természetes bor, amely a termőhelyére és a fajtára, esetleg a készítési módra vagy évjáratra jellemző, határozottan felismerhető illat, íz és zamatanyagokat tartalmaz és legalább 17 súlyszázalék cukrot tartalmazó mustból készült;
d) különleges minőségű az a természetes bor, amely tőkén túlérett, esetleg töppedt vagy nemesen rothadt szőlőből származik, borvidékre, termőhelyre, fajtára, illetőleg meghatározott készítési módra jellemző illat, íz és zamatanyagokat tartalmaz, származási helye és évjárata miatt különleges megkülönböztetésre érdemes és legalább 19 súlyszázalék cukrot tartalmazó mustból készült."
2. A R. 1. számú melléklete a következő 30. ponttal egészül ki:
"30. Tartósított must (édestartalék) a tartósítószerrel kezelt must."
3. A R. 2. számú melléklete A részének
a) II/3. pontjában a Balatonrendes szövegrész helyébe Ábrahámhegy szövegrész lép; a
b) II/4. pontja kiegészül Tihany szövegrésszel; a
c) II/5. pontjában a Diszel szövegrész hatályát veszti.
4. A R. 2. számú melléklete B részének
a) 5. pontjában a Győrszentiván, Ménfőcsanak, Kisbarát és Nagybarát szövegrész helyébe Győr, és Győrújbarát szövegrész lép;
b) 15. pontjában Szentgyörgyvár szövegrész hatályát veszti;
c) 16. pontjában Kiskomárom és Türje szövegrész helyébe Szentgyörgyvár és Zalakomár szövegrész lép.
5. A R. 6. számú mellékletének A/1/k. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"k) Cukor (répacukor), cukorszirup
Kizárólag fűszerezett borokhoz, illetőleg a gyöngyöző bor kivételével a szénsavas borokhoz."
6. A R. 6. sz. mellékletének A/1. pontja a következő l) ponttal egészül ki:
"l) Tartósított must édestartalék)".
7. A R. 6. számú mellékletének A/2/l) pontja helyébe a következő rendelkezés lép; egyidejűleg m) pontja hatályát veszti:
"l) Karemell
legfeljebb 30 g/hl mennyiségben, kizárólag likőrborhoz."