Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

1988. évi IV. törvény

az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény módosításáról

1. § Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény (a továbbiakban: Tv.) 2. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"2. § (1) E törvény hatálya alá tartozik:

a) az élelmiszer-nyersanyag, a közfogyasztásra szolgáló élelmiszer, valamint az élelmiszer-adalékanyag előállítása, ideértve az italok, a fogyasztói csomagolásban forgalomba hozott tartósított félkész- és készételek előállítását is,

b) a közfogyasztásra előállított élelmiszernek és az élelmiszer-adalékanyagnak, továbbá a nyers élelmiszernek a kezelése, csomagolása, tárolása, szállítása és forgalmazása,

c) jogszabályban meghatározott kivétellel a vendéglátás, illetőleg a közétkeztetés keretében ételek, italok, továbbá cukrászati készítmények előállítása és csomagolása, valamint a kereskedelemben alkalmazott, forgalmazást elősegítő csomagolás.

(2) Nem terjed ki a törvény hatálya az élelmiszerek magánháztartásban saját fogyasztásra történő készítésére.

(3) E törvény rendelkezéseit

a) a nyers élelmiszerekre a forgalomba hozatal,

b) a növényi, az állati és az ásványi eredetű élelmiszer-nyersanyagokra, valamint az adalékanyagokra a feldolgozás céljából történt átvételük vagy a fogyasztói forgalomba hozatal időpontjától kell alkalmazni."

2. § A Tv. 3. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"3. § Közfogyasztásra élelmiszert előállíthat:

a) gazdálkodó szervezet [Ptk. 685. § c) pont],

b) jogszabályban meghatározott keretek között a kisiparos, a magánkereskedő, a magánszemélyek társasága, valamint a mezőgazdasági kistermelő, [az a) és b) alattiak a továbbiakban együtt: élelmiszer-előállító]."

3. § A Tv. 7. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"7. § (1) Élelmiszert előállító üzemet engedéllyel és csak ott szabad létesíteni és működtetni, ahol a dolgozóknak és a termékeknek, valamint az üzem környezetének egészségügyi védelméről gondoskodni lehet, továbbá ahol a helyiség és az alkalmazott gépek, eszközök, berendezések működésével kapcsolatos műszaki, környezetvédelmi, közegészségügyi, higiéniai feltételeket biztosították.

(2) Az élelmiszert előállító üzem működésére vonatkozó engedélyt jogszabályban meghatározott szerv - az érdekelt szakhatóságok hozzájárulásával - adja meg, és a szükséges feltételek hiánya esetén a szakhatóságok javaslatára is figyelemmel visszavonhatja."

4. § A Tv. 11. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"11. § Élelmiszert a lakossági és a külkereskedelmi igényeknek a kielégítésére kell előállítani. A forgalomba hozott élelmiszerek segítsék elő az egészséges táplálkozást."

5. § A Tv. 13. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"13. § Élelmiszer-előállításhoz csak olyan, szabványban meghatározott vagy hatóság által engedélyezett adalékanyagot szabad felhasználni, amely az alkalmazott mennyiségben az egészségre nem ártalmas."

6. § A Tv. 16. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"16. § (1) Az élelmiszer minőségi előírásait szabvány, ennek hiányában az élelmiszer előállító és a megrendelő közötti megállapodás vagy az előállító határozza meg.

(2) Az élelmiszerre vonatkozó meghatározott adatokat élelmiszert előállító üzemenként gyártmánylapon kell nyilvántartani."

7. § A Tv. 17. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"17. § (1) Hamisított élelmiszer előállítása és forgalomba hozatala tilos.

(2) Hamisított az az élelmiszer, amelynek a szabványban, az élelmiszer előállító és a megrendelő közötti megállapodásban vagy a gyártmánylapon meghatározott minőségét lényeges mértékben kedvezőtlenül módosították, a fogyasztó által ismert jellegét megváltoztatták, illetve hibáját elpalástolták.

(3) Tilos az élelmiszerre vonatkozó olyan megnevezés alkalmazása, adat, tájékoztatás közzététele vagy eltitkolása, amely különösen a felhasznált élelmiszernyersanyag, adalékanyag, anyagösszetétel vagy az alkalmazott technológia, a termék jellege, felhasználhatósága, tárolása és élettani hatása tekintetében a fogyasztó megtévesztésére alkalmas."

8. § A Tv. 18. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"18. § Az élelmiszerek megnevezésének és csoportosításának az összetételtől és jellegtől függő szabályait, az előállítás helyes termelési gyakorlatára vonatkozó ajánlásokat a Magyar Élelmiszerkönyvben (Codex Alimentarius Hungaricus) kell összegyűjteni."

9. § A Tv. 19. § előtti alcíme és 19. §-a helyébe az alábbi alcím és a következő rendelkezések lépnek:

"Minősítés, gyártási és kezelési engedély

19. § Élelmiszert közfogyasztásra - jogszabályban meghatározott kivétellel - a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter által, a kereskedelmi miniszter egyetértésével kijelölt szerv előzetes minősítése alapján szabad előállítani és forgalomba hozni.

(2) Gyártási engedély alapján szabad előállítani és forgalomba hozni:

a) az új élelmiszert,

b) az új adalékanyagot,

c) a vitaminnal dúsított élelmiszert,

d) a diétás élelmiszert,

e) a csecsemő- és gyermektáplálás céljára előállított élelmiszert,

f) a gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású anyaggal dúsított élelmiszert.

(3) Kezelési engedélyt kell kérni az élelmiszer vagy az adalékanyag ionizáló energiával történő kezeléséhez.

(4) Az új élelmiszer gyártási engedélyét és a kezelési engedélyt a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, az új adalékanyag és a különleges táplálkozási igény kielégítését szolgáló élelmiszer [(2) bekezdés e)-f) pontjai] gyártási engedélyét pedig a szociális- és egészségügyi miniszter adja ki."

10. § A Tv. 21. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Az élelmiszer fogyasztói csomagolásán jól láthatóan és közérthetően fel kell tüntetni a fogyasztók tájékoztatásához és az ellenőrzéshez szükséges - jogszabályban meghatározott - adatokat (jelölés)."

11. § A Tv. 22. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A huzamosabb időn át eltartható élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni:

a) azt az időpontot, vagy

b) a gyártás napját és azt az időtartamot, ameddig az élelmiszer a minőségét megőrzi."

12. § A Tv. 27. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"27. § Az élelmiszer előállítónak és az importált élelmiszer forgalmazójának az élelmiszer minőségét tanúsítani kell."

13. § A Tv. 28. §-ának (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(2) Ha az élelmiszer minőségét meghatározó összetevők a szabványban, a gyártmánylapon vagy a jelölésben meghatározott határértéken kívül vannak, vagy ha a minőség megőrzésére előírt időtartam lejárt, de az élelmiszer emberi fogyasztásra még felhasználható, azt - jogszabályban meghatározott kivétellel - csökkent minőségű élelmiszerként mérsékelt áron szabad forgalomba hozni vagy forgalomban tartani.

(3) Azok az élelmiszerek - ideértve a különleges táplálkozási igény kielégítését szolgáló élelmiszereket [19. § (2) bekezdés c)-f) pontjai] - amelyeknek fogyaszthatósági határideje lejárt, csökkent minőségű élelmiszerként sem tarthatók forgalomban."

14. § A Tv. 30. § előtti alcíme és 30. §-a helyébe az alábbi alcím és a következő rendelkezések lépnek:

"Az élelmiszer előállítók és forgalmazók ellenőrzési kötelezettsége

30. § (1) Az élelmiszer előállító az élelmiszer minőségét az előállítás teljes folyamata alatt ellenőrizni köteles.

(2) Az élelmiszer előállító köteles a minőség ellenőrzésére - ha jogszabály kivételt nem tesz - belső szervezetet működtetni vagy erre külső szervnek megbízást adni.

(3) Élelmiszert forgalomba hozatal céljára csak akkor szabad a termelő üzemből teljes értékűként kiszállítani, ha az élelmiszer előállító minőség ellenőrzés útján megállapította, hogy az élelmiszer minősége megfelel a gyártmánylapon feltüntetett előírásoknak.

(4) Az élelmiszer minőségét a fogyasztó részére történő eladásig a kereskedelemnek is folyamatosan ellenőriznie kell."

15. § A Tv. 31. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"31. § (1) Az élelmiszerek ellenőrzésére kijelölt hatóságnak

a) az élelmiszereket, az előállításukhoz szükséges nyers-, adalék-, és csomagolóanyagokat közegészségügyi, élelmiszerhigiéniai, minőségi és állategészségügyi,

b) az előállítást, a csomagolást, szállítást, tárolást és a kereskedelmi forgalmazást, valamint az e célokat szolgáló gépeket, berendezéseket, eszközöket és helyiségeket közegészségügyi, élelmiszerhigiéniai és állategészségügyi szempontból rendszeresen ellenőriznie kell.

(2) A hatósági ellenőrzést az élelmiszer előállítónál a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter által kijelölt szerv, a kereskedelemben, vendéglátásban és közétkeztetésben pedig a kereskedelmi miniszter által kijelölt szerv végzi. E szervek tevékenysége nem érinti a közegészségügyi és járványügyi felügyelet külön jogszabályban meghatározott feladatát.

(3) Az állati eredetű élelmiszerek higiéniai vizsgálatáról és ellenőrzéséről az állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai jogszabályok szerint kell gondoskodni."

16. § A Tv. 32. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"32. § (1) Az ellenőrző hatóság feladatkörében

a) az élelmiszer előállítóját, forgalmazóját figyelmeztetésben részesítheti;

b) élelmiszert előállító üzem, vendéglátó és közétkeztető hely, élelmiszer - kereskedelmi egység, gép, felszerelés, berendezés működését, csomagolóanyag felhasználását, élelmiszer - tároló hely vagy szállítóeszköz használatát megtilthatja, az újbóli működést, használatbavételt, használatban tartást feltételhez kötheti;

c) élelmiszer-nyersanyagot, nyers élelmiszert, adalékanyagot, kész élelmiszert közfogyasztásra alkalmatlannak, csökkent minőségűnek nyilváníthatja, felhasználását, forgalomba hozatalát korlátozhatja, feltételhez kötheti, illetőleg megtilthatja, megsemmisítését elrendelheti;

d) javaslatot tehet a gyártási engedély visszavonására;

e) javaslatot tehet az élelmiszer- előállítónak az export termelésből való kizárására;

f) szabálysértési eljárást kezdeményezhet és külön jogszabályokban meghatározott esetekben helyszíni bírságot szabhat ki;

g) gazdasági bírság kiszabását kezdeményezheti;

h) büntető eljárást kezdeményezhet.

(2) A hatóság az élelmiszer előállítónál vagy az élelmiszer-kereskedelemben feltárt hiányosságokért való személyi felelősség megállapítása céljából fegyelmi eljárás megindítását indítványozhatja. Az eljárás eredményéről az indítványozó hatóságot tájékoztatni kell.

(3) A hamisított élelmiszer forgalomba hozatalát megtiltó határozat, valamint az (1) bekezdés b) és c) pontjában foglalt jogkövetkezményt alkalmazó határozat fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható."

17. § A Tv. 33. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"33. § A bor, a szesz előállítására és forgalmukra a külön jogszabályok rendelkezéseit is alkalmazni kell."

18. § A Tv. 37. § (1) bekezdésének második fordulata hatályát veszti, a 37. § a következő (2) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (2) bekezdésének számozása (3) bekezdésre változik:

"(2) Felhatalmazást kap

a) a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, valamint a szociális- és egészségügyi miniszter, hogy az élelmiszert előállító üzemek létesítésének, működésének, valamint az élelmiszerek előállításának személyi és tárgyi feltételeit, az élelmiszerek előállítás és forgalmazás előtti minősítését, valamint a forgalmazás élelmiszerhigiéniai szabályait, továbbá az élelmiszerek ellenőrzésének rendjét együttes rendeletben,

b) a kereskedelmi miniszter, valamint a szociális- és egészségügyi miniszter, hogy a vendéglátóhely, munkahelyi-, intézményi étkeztetőhely, élelmiszer-kereskedelmi egység létesítésének, működésének feltételeit, az élelmiszer-kereskedelem, a vendéglátás, valamint a munkahelyi-, intézményi étkeztetés keretében szolgáltatott ételek, italok, cukrászati és diétás készítmények előállításának, csomagolásának, forgalmazásának személyi és tárgyi feltételeit, továbbá az ellenőrzés szabályait együttes rendeletben,

c) a szociális- és egészségügyi miniszter, hogy az élelmiszerek, adalékanyagok és csomagolóanyagaik mikrobiológiai, vegyi, radioaktív és egyéb szennyeződésének megengedett mértékét rendeletben határozza meg."

19. § (1) Ez a törvény 1988. július 1. napján lép hatályba, egyidejűleg a Tv. 5. §-a, 6. §-ának (2) bekezdése, 10. §-ának (1) és (3) bekezdése, a 21. § (1) bekezdéséből "(az ipari csomagolás)" szövegrész, a 22. §-ának (1) bekezdéséből a "jogszabályban meghatározott" szövegrész, a 26. § (2) bekezdése, 34. §-a, valamint az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény módosításáról szóló 1982. évi 36. törvényerejű rendelet és az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtásával kapcsolatos feladatokról szóló 1022/1976. (VII. 11.) MT határozat hatályát veszti.

(2) Ahol a Tv. szocialista szervezetet említ, azon a Ptk. 685. § c) pontja szerinti gazdálkodó szervezetet kell érteni.

Németh Károly s. k.,

a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke

Katona Imre s. k.,

a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának titkára