1988. évi IV. törvény

az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény módosításáról

1. § Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény (a továbbiakban: Tv.) 2. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"2. § (1) E törvény hatálya alá tartozik:

a) az élelmiszer-nyersanyag, a közfogyasztásra szolgáló élelmiszer, valamint az élelmiszer-adalékanyag előállítása, ideértve az italok, a fogyasztói csomagolásban forgalomba hozott tartósított félkész- és készételek előállítását is,

b) a közfogyasztásra előállított élelmiszernek és az élelmiszer-adalékanyagnak, továbbá a nyers élelmiszernek a kezelése, csomagolása, tárolása, szállítása és forgalmazása,

c) jogszabályban meghatározott kivétellel a vendéglátás, illetőleg a közétkeztetés keretében ételek, italok, továbbá cukrászati készítmények előállítása és csomagolása, valamint a kereskedelemben alkalmazott, forgalmazást elősegítő csomagolás.

(2) Nem terjed ki a törvény hatálya az élelmiszerek magánháztartásban saját fogyasztásra történő készítésére.

(3) E törvény rendelkezéseit

a) a nyers élelmiszerekre a forgalomba hozatal,

b) a növényi, az állati és az ásványi eredetű élelmiszer-nyersanyagokra, valamint az adalékanyagokra a feldolgozás céljából történt átvételük vagy a fogyasztói forgalomba hozatal időpontjától kell alkalmazni."

2. § A Tv. 3. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"3. § Közfogyasztásra élelmiszert előállíthat:

a) gazdálkodó szervezet [Ptk. 685. § c) pont],

b) jogszabályban meghatározott keretek között a kisiparos, a magánkereskedő, a magánszemélyek társasága, valamint a mezőgazdasági kistermelő, [az a) és b) alattiak a továbbiakban együtt: élelmiszer-előállító]."

3. § A Tv. 7. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"7. § (1) Élelmiszert előállító üzemet engedéllyel és csak ott szabad létesíteni és működtetni, ahol a dolgozóknak és a termékeknek, valamint az üzem környezetének egészségügyi védelméről gondoskodni lehet, továbbá ahol a helyiség és az alkalmazott gépek, eszközök, berendezések működésével kapcsolatos műszaki, környezetvédelmi, közegészségügyi, higiéniai feltételeket biztosították.

(2) Az élelmiszert előállító üzem működésére vonatkozó engedélyt jogszabályban meghatározott szerv - az érdekelt szakhatóságok hozzájárulásával - adja meg, és a szükséges feltételek hiánya esetén a szakhatóságok javaslatára is figyelemmel visszavonhatja."

4. § A Tv. 11. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"11. § Élelmiszert a lakossági és a külkereskedelmi igényeknek a kielégítésére kell előállítani. A forgalomba hozott élelmiszerek segítsék elő az egészséges táplálkozást."

5. § A Tv. 13. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"13. § Élelmiszer-előállításhoz csak olyan, szabványban meghatározott vagy hatóság által engedélyezett adalékanyagot szabad felhasználni, amely az alkalmazott mennyiségben az egészségre nem ártalmas."

6. § A Tv. 16. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"16. § (1) Az élelmiszer minőségi előírásait szabvány, ennek hiányában az élelmiszer előállító és a megrendelő közötti megállapodás vagy az előállító határozza meg.

(2) Az élelmiszerre vonatkozó meghatározott adatokat élelmiszert előállító üzemenként gyártmánylapon kell nyilvántartani."

7. § A Tv. 17. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"17. § (1) Hamisított élelmiszer előállítása és forgalomba hozatala tilos.

(2) Hamisított az az élelmiszer, amelynek a szabványban, az élelmiszer előállító és a megrendelő közötti megállapodásban vagy a gyártmánylapon meghatározott minőségét lényeges mértékben kedvezőtlenül módosították, a fogyasztó által ismert jellegét megváltoztatták, illetve hibáját elpalástolták.

(3) Tilos az élelmiszerre vonatkozó olyan megnevezés alkalmazása, adat, tájékoztatás közzététele vagy eltitkolása, amely különösen a felhasznált élelmiszernyersanyag, adalékanyag, anyagösszetétel vagy az alkalmazott technológia, a termék jellege, felhasználhatósága, tárolása és élettani hatása tekintetében a fogyasztó megtévesztésére alkalmas."

8. § A Tv. 18. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"18. § Az élelmiszerek megnevezésének és csoportosításának az összetételtől és jellegtől függő szabályait, az előállítás helyes termelési gyakorlatára vonatkozó ajánlásokat a Magyar Élelmiszerkönyvben (Codex Alimentarius Hungaricus) kell összegyűjteni."

9. § A Tv. 19. § előtti alcíme és 19. §-a helyébe az alábbi alcím és a következő rendelkezések lépnek:

"Minősítés, gyártási és kezelési engedély

19. § Élelmiszert közfogyasztásra - jogszabályban meghatározott kivétellel - a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter által, a kereskedelmi miniszter egyetértésével kijelölt szerv előzetes minősítése alapján szabad előállítani és forgalomba hozni.

(2) Gyártási engedély alapján szabad előállítani és forgalomba hozni:

a) az új élelmiszert,

b) az új adalékanyagot,

c) a vitaminnal dúsított élelmiszert,

d) a diétás élelmiszert,

e) a csecsemő- és gyermektáplálás céljára előállított élelmiszert,

f) a gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású anyaggal dúsított élelmiszert.

(3) Kezelési engedélyt kell kérni az élelmiszer vagy az adalékanyag ionizáló energiával történő kezeléséhez.

(4) Az új élelmiszer gyártási engedélyét és a kezelési engedélyt a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, az új adalékanyag és a különleges táplálkozási igény kielégítését szolgáló élelmiszer [(2) bekezdés e)-f) pontjai] gyártási engedélyét pedig a szociális- és egészségügyi miniszter adja ki."

10. § A Tv. 21. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Az élelmiszer fogyasztói csomagolásán jól láthatóan és közérthetően fel kell tüntetni a fogyasztók tájékoztatásához és az ellenőrzéshez szükséges - jogszabályban meghatározott - adatokat (jelölés)."

11. § A Tv. 22. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A huzamosabb időn át eltartható élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni:

a) azt az időpontot, vagy

b) a gyártás napját és azt az időtartamot, ameddig az élelmiszer a minőségét megőrzi."

12. § A Tv. 27. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"27. § Az élelmiszer előállítónak és az importált élelmiszer forgalmazójának az élelmiszer minőségét tanúsítani kell."

13. § A Tv. 28. §-ának (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(2) Ha az élelmiszer minőségét meghatározó összetevők a szabványban, a gyártmánylapon vagy a jelölésben meghatározott határértéken kívül vannak, vagy ha a minőség megőrzésére előírt időtartam lejárt, de az élelmiszer emberi fogyasztásra még felhasználható, azt - jogszabályban meghatározott kivétellel - csökkent minőségű élelmiszerként mérsékelt áron szabad forgalomba hozni vagy forgalomban tartani.

(3) Azok az élelmiszerek - ideértve a különleges táplálkozási igény kielégítését szolgáló élelmiszereket [19. § (2) bekezdés c)-f) pontjai] - amelyeknek fogyaszthatósági határideje lejárt, csökkent minőségű élelmiszerként sem tarthatók forgalomban."

14. § A Tv. 30. § előtti alcíme és 30. §-a helyébe az alábbi alcím és a következő rendelkezések lépnek:

"Az élelmiszer előállítók és forgalmazók ellenőrzési kötelezettsége

30. § (1) Az élelmiszer előállító az élelmiszer minőségét az előállítás teljes folyamata alatt ellenőrizni köteles.

(2) Az élelmiszer előállító köteles a minőség ellenőrzésére - ha jogszabály kivételt nem tesz - belső szervezetet működtetni vagy erre külső szervnek megbízást adni.

(3) Élelmiszert forgalomba hozatal céljára csak akkor szabad a termelő üzemből teljes értékűként kiszállítani, ha az élelmiszer előállító minőség ellenőrzés útján megállapította, hogy az élelmiszer minősége megfelel a gyártmánylapon feltüntetett előírásoknak.

(4) Az élelmiszer minőségét a fogyasztó részére történő eladásig a kereskedelemnek is folyamatosan ellenőriznie kell."

15. § A Tv. 31. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"31. § (1) Az élelmiszerek ellenőrzésére kijelölt hatóságnak

a) az élelmiszereket, az előállításukhoz szükséges nyers-, adalék-, és csomagolóanyagokat közegészségügyi, élelmiszerhigiéniai, minőségi és állategészségügyi,

b) az előállítást, a csomagolást, szállítást, tárolást és a kereskedelmi forgalmazást, valamint az e célokat szolgáló gépeket, berendezéseket, eszközöket és helyiségeket közegészségügyi, élelmiszerhigiéniai és állategészségügyi szempontból rendszeresen ellenőriznie kell.

(2) A hatósági ellenőrzést az élelmiszer előállítónál a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter által kijelölt szerv, a kereskedelemben, vendéglátásban és közétkeztetésben pedig a kereskedelmi miniszter által kijelölt szerv végzi. E szervek tevékenysége nem érinti a közegészségügyi és járványügyi felügyelet külön jogszabályban meghatározott feladatát.

(3) Az állati eredetű élelmiszerek higiéniai vizsgálatáról és ellenőrzéséről az állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai jogszabályok szerint kell gondoskodni."

16. § A Tv. 32. §-ának helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"32. § (1) Az ellenőrző hatóság feladatkörében

a) az élelmiszer előállítóját, forgalmazóját figyelmeztetésben részesítheti;

b) élelmiszert előállító üzem, vendéglátó és közétkeztető hely, élelmiszer - kereskedelmi egység, gép, felszerelés, berendezés működését, csomagolóanyag felhasználását, élelmiszer - tároló hely vagy szállítóeszköz használatát megtilthatja, az újbóli működést, használatbavételt, használatban tartást feltételhez kötheti;

c) élelmiszer-nyersanyagot, nyers élelmiszert, adalékanyagot, kész élelmiszert közfogyasztásra alkalmatlannak, csökkent minőségűnek nyilváníthatja, felhasználását, forgalomba hozatalát korlátozhatja, feltételhez kötheti, illetőleg megtilthatja, megsemmisítését elrendelheti;

d) javaslatot tehet a gyártási engedély visszavonására;

e) javaslatot tehet az élelmiszer- előállítónak az export termelésből való kizárására;

f) szabálysértési eljárást kezdeményezhet és külön jogszabályokban meghatározott esetekben helyszíni bírságot szabhat ki;

g) gazdasági bírság kiszabását kezdeményezheti;

h) büntető eljárást kezdeményezhet.

(2) A hatóság az élelmiszer előállítónál vagy az élelmiszer-kereskedelemben feltárt hiányosságokért való személyi felelősség megállapítása céljából fegyelmi eljárás megindítását indítványozhatja. Az eljárás eredményéről az indítványozó hatóságot tájékoztatni kell.

(3) A hamisított élelmiszer forgalomba hozatalát megtiltó határozat, valamint az (1) bekezdés b) és c) pontjában foglalt jogkövetkezményt alkalmazó határozat fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható."

17. § A Tv. 33. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"33. § A bor, a szesz előállítására és forgalmukra a külön jogszabályok rendelkezéseit is alkalmazni kell."

18. § A Tv. 37. § (1) bekezdésének második fordulata hatályát veszti, a 37. § a következő (2) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (2) bekezdésének számozása (3) bekezdésre változik:

"(2) Felhatalmazást kap

a) a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, valamint a szociális- és egészségügyi miniszter, hogy az élelmiszert előállító üzemek létesítésének, működésének, valamint az élelmiszerek előállításának személyi és tárgyi feltételeit, az élelmiszerek előállítás és forgalmazás előtti minősítését, valamint a forgalmazás élelmiszerhigiéniai szabályait, továbbá az élelmiszerek ellenőrzésének rendjét együttes rendeletben,

b) a kereskedelmi miniszter, valamint a szociális- és egészségügyi miniszter, hogy a vendéglátóhely, munkahelyi-, intézményi étkeztetőhely, élelmiszer-kereskedelmi egység létesítésének, működésének feltételeit, az élelmiszer-kereskedelem, a vendéglátás, valamint a munkahelyi-, intézményi étkeztetés keretében szolgáltatott ételek, italok, cukrászati és diétás készítmények előállításának, csomagolásának, forgalmazásának személyi és tárgyi feltételeit, továbbá az ellenőrzés szabályait együttes rendeletben,

c) a szociális- és egészségügyi miniszter, hogy az élelmiszerek, adalékanyagok és csomagolóanyagaik mikrobiológiai, vegyi, radioaktív és egyéb szennyeződésének megengedett mértékét rendeletben határozza meg."

19. § (1) Ez a törvény 1988. július 1. napján lép hatályba, egyidejűleg a Tv. 5. §-a, 6. §-ának (2) bekezdése, 10. §-ának (1) és (3) bekezdése, a 21. § (1) bekezdéséből "(az ipari csomagolás)" szövegrész, a 22. §-ának (1) bekezdéséből a "jogszabályban meghatározott" szövegrész, a 26. § (2) bekezdése, 34. §-a, valamint az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény módosításáról szóló 1982. évi 36. törvényerejű rendelet és az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtásával kapcsolatos feladatokról szóló 1022/1976. (VII. 11.) MT határozat hatályát veszti.

(2) Ahol a Tv. szocialista szervezetet említ, azon a Ptk. 685. § c) pontja szerinti gazdálkodó szervezetet kell érteni.

Németh Károly s. k.,

a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke

Katona Imre s. k.,

a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának titkára