14/1989. (X. 4.) MÉM rendelet
a szőlő- és gyümölcstermesztésről, valamint a borgazdálkodásról szóló 1970. évi 36. törvényerejű rendelet végrehajtására kiadott 40/1977. (XI. 29.) MÉM rendelet módosításáról
Az 1970. évi 36. törvényerejű rendelet 13. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - az érdekelt miniszterekkel és országos hatáskörű szervek vezetőivel egyetértésben - a következőket rendelem:
1. §
A 40/1977. (XI. 29.) MÉM rendelet (a továbbiakban: rendelet) 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"13. § (1) Must vagy bor természetes eredetű cukor-, illetőleg alkoholtartalmának kiegészítése (kialakítása) továbbá az 1. számú melléklet II. 14. pontjában meghatározott borok előállítása - kivéve az asztali bor készítésére alkalmas must természetes cukortartalmának répacukorral történő kiegészítését - csak engedély [15. § (1) bek.] alapján történhet."
2. §
A rendelet 6. számú melléklete A/1. k) pontjának helyébe a következő rendelkezés lép:
"k) Cukor (répacukor), cukorszirup
Kizárólag fűszerezett borokhoz, illetőleg a gyöngyöző bor kivételével a szénsavas borokhoz, továbbá asztali bor készítésére alkalmas szőlőből származó must cukortartalmának kiegészítésére - csak répacukor - legfeljebb 2 kg/hl mennyiségben úgy, hogy a javított must cukortartalma a 16 tömegszázalékot nem haladhatja meg."
3. §
Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit az 1989. évi szőlő-, must- és bortermésre alkalmazni kell.
Dr. Hütter Csaba s. k.,
mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter