3/1989. (III. 12.) MÉM-SZEM együttes rendelet
az élelmiszerek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerhigiéniai feltételeiről[1]
Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény 3. § (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján - az érdekelt miniszterekkel, országos hatáskörű szervek vezetőivel és az érdekképviseleti szervekkel egyetértésben - a következőket rendelem:[2]
1. § (1) Közfogyasztásra szolgáló élelmiszert előállítani, feldolgozni, kezelni, tartósítani, tárolni, csomagolni, forgalomba hozatalra előkészíteni (továbbiakban: előállítani), illetve szállítani csak e rendelet mellékleteként közzétett "Az élelmiszerek előállításának élelmiszerhigiéniai szabályzatá"-ban (a továbbiakban: szabályzat) meghatározottak szerint lehet.
(2) A szabályzat hatálya az élelmiszer-előállítást és szállítást végző gazdálkodó szervezetekre, kisiparosokra és a mezőgazdasági kistermelőkre terjed ki.
(3) A szabályzatnak a csomagolásra, tárolásra és szállításra vonatkozó előírásait az élelmiszer forgalmazás során is meg kell tartani.
(4) Étel, ital, cukrászati készítmény előállítására is szolgáló üzletre (termelő üzemre), továbbá a vendéglátó tevékenységre vonatkozó higiéniai előírásokról külön jogszabály rendelkezik.
2. § (1) Egyes műszaki-technológiai feltételekre vonatkozó, a szabályzatban foglalt rendelkezések alkalmazása alól az élelmiszer-előállító hely működését engedélyező megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomás (a továbbiakban: állomás) az élelmiszer-előállító kérelmére, meghatározott időre vagy határidő nélkül a területileg illetékes elsőfokú közegészségügyi és járványügyi felügyelőség (a továbbiakban: felügyelőség) egyetértésével felmentést adhat.
(2) Nem adható felmentés olyan feltétel teljesítése alól, amely
a) az üzemi vagy a személyi higiéniával függ össze,
b) szervezéssel vagy jelentékenyebb anyagi ráfordítás nélkül megoldható,
c) a higiénikus folyamatos termelés alapja,
d) alapvető állategészségügyi-járványügyi érdekeket sért,
e) környezetvédelmi követelményeket elégít ki.
3. § (1)[3] A kisiparos, valamint a mezőgazdasági kistermelő iparszerű élelmiszer-előállító tevékenységet a kisüzemekre előírt élelmiszerhigiéniai feltételek megtartásával folytathat.
(2) Azok az élelmiszer-előállítók, amelyeket tevékenységük, az üzem mérete, felszereltsége, termelési értéke vagy a termékek mennyisége alapján az állomás - a felügyelőség egyetértésével - kisüzemnek minősít, a kisüzemekre előírt élelmiszerhigiéniai feltételek szerint folytathatják tevékenységüket.
4. § (1) Az élelmiszert kivitelre termelő üzemeknél - a szabályzat rendelkezésein túlmenően - a jogszabályon, a nemzetközi és a külkereskedelmi szerződésen, illetve a külön szerződésen alapuló export előírásokban meghatározott feltételeket is meg kell valósítani.
(2) Ha az importáló ország illetékes hatósága a nyersanyagra, a termelésre vagy a termékre nézve az üzemmel szemben - az (1) bekezdésben foglaltak alapján - élelmiszerhigiéniai és állategészségügyi követelményeket támasztott és ezek meglétéről az állategészségügyi hatóságtól igazolást igényel, az üzem a termelés műszaki-technikai feltételeinek és a technológiának a megváltoztatását, valamint a termelés növelését köteles előzetesen bejelenteni a Földművelésügyi Minisztériumnak.
(3) Ha az üzem higiéniai helyzete nem felel meg az (1) bekezdésben meghatározott követelményeknek, illetőleg azok megtartása bizonytalanná vált, a Földművelésügyi Minisztérium a követelményeknek megfelelő élelmiszerhigiéniai feltételek megteremtéséig megtilthatja az exportszállítást, visszavonhatja az export kijelölést.
5. § (1) Ez a rendelet 1989. április 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 10/1979. (VI. 16.) MÉM rendelet és a 166/1965. (Élip. É. 50.) FM-Élip. M-EüM együttes rendelet hatályát veszti.
Lábjegyzetek:
[1] A hivatkozott törvényt hatályon kívül helyezte az 1995. évi XC. törvény.
[2] A hivatkozott törvényt hatályon kívül helyezte az 1995. évi XC. törvény.
[3] Az 1990. évi V. törvény 16. § (4) bekezdése szerint, ahol jogszabály kisiparost említ, ezen egyéni vállalkozót kell említeni.