18/1991. (VIII. 3.) FM rendelet

az egyes állategészségügyi és élelmiszerellenőrzési igazgatási szolgáltatások díjáról

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 67. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a pénzügyminiszterrel egyetértésben a következőket rendelem:

1. §

A rendelet hatálya kiterjed az állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások és az Országos Borellenőrző Állomás által a gazdálkodó szervezetek, intézmények és a lakosság részére végzett állategészségügyi hatósági vizsgálatokra, ellenőrzésekre, valamint az élelmiszerek és a bor hatósági vizsgálatára és ellenőrzésére.

2. §

(1) Az 1. §-ban meghatározott hatósági vizsgálatokért (igazgatási szolgáltatásokért) fizetendő díjak összegét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az 1. számú mellékletben felsorolt valamennyi, munkaszüneti napon vagy 21 óra és reggel 5 óra között végzett vizsgálatért a megállapított díj kétszeresét kell megfizettetni.

3. §

(1) Ha a fél kérésére végzett vizsgálatok során szakértői vélemény is készül, a vizsgálati díjon felül 500 Ft szakértői díjat is fel kell számítani.

(2) A helyszínen végzett vizsgálatok a vizsgálati díj kiszabása szempontjából laboratóriumi vizsgálatnak minősülnek.

4. §

(1) Az állategészségügyi határállomásokon fizetendő díjakat a 2. számú melléklet tartalmazza.

(2)[1] A 2. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezést a határállomásokon végzett vizsgálatok esetében is alkalmazni kell.

(3) A rendelet alkalmazása szempontjából fontos fogalmak meghatározását a 3. számú melléklet tartalmazza.

5. §

A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a 3/1990. (II. 25.) MÉM rendelet hatályát veszti.

Dr. Gergátz Elemér s. k.,

földművelésügyi miniszter

1. számú melléklet a 18/1991. (VIII. 3.) FM rendelethez

Vizsgálati díjak (Ft-ban)

1. Húsvizsgálati díjak a kiegészítő bakteriológiai vizsgálatokkal együtt (kényszervágóhidakon is)

a) az első nagyállatnál 120 az elsőt követő további nagyállatnál db-onként 70

b) az első kisállatnál (nyúl kivételével) 100 az elsőt követő további kisállatnál db-onként (a nyúl kivételével) 30

c) nyúlnál db-onként 6

d) baromfinál db-onként 6

e) vágott baromfinál és nyúlnál élő tömeg tonnánként 320

f) baromfitermékek, tojás, tojáslé, hal, konzerv és félkonzerv, import hús és húskészítmények, gyógyszeripari alapanyag, fagyasztással tartósított készítmények, élettelen vad, zsír, hűtőházi importáru nagy tételben történő vizsgálata tonnánként 260

2. Állományvizsgálati díj

(ménes, gulya, nyáj, csürhe, csorda, baromfitelep, halállomány stb.) az állatok tartási helyén végzett vizsgálatáért alkalmanként 450

3. Laboratóriumi vizsgálati díjak

A rendeletben előírt, valamint megbízás alapján végzett vizsgálatok.[2]

3.1. Általános vizsgálatok

* Érzékszervi vizsgálat (részleges) 400

* Érzékszervi vizsgálat (előkészítés nélkül) 800

Érzékszervi vizsgálat (előkészítést igénylő) 1 050

Csomagolás, jelölés vizsgálata elemenként 30

Tömeg, térfogat ellenőrzés elemenként 40

Szárazanyag, víztartalom meghatározás refraktometriásan 400

Szárazanyag, víztartalom meghatározás atmoszfériás számítással 600

Szárazanyag, víztartalom meghatározás vákumszárítással 800

Szárazanyag, víztartalom meghatározás piknométerrel 850

Szárazanyag, víztartalom meghatározás oldószeres desztillálással 800

Zsírtartalom meghatározás savas feltárás után meleg, vagy hideg extrakció 1 700

Zsírtartalom meghatározás Soxhlet extrakcióval 1400

Zsírtartalom meghatározás hideg extrakcióval 800

Zsírtartalom meghatározás Gerber módszerrel 600

Zsírtartalom meghatározás Van-Gulik módszerrel 600

Zsírtartalom meghatározás Röse-Gottlieb módszerrel 900

Fehérjetartalom meghatározás Kjeldahl módszerrel 1250

Red. cukortartalom meghatározás titrálással 1100

Red. cukortartalom meghatározás polarimetriásan 900

Össz. cukortartalom meghatározás titrálással 1200

Össz. cukortartalom meghatározás polarimetriásan 900

Cukortartalom meghatározás enzimesen 2 200

Dextrintartalom meghatározás 1 200

Keményítőtartalom meghatározás titrálással 1250

Keményítőtartalom meghatározás polarimetriásan 1000

Alkoholtartalom, ill. sűrűségmeghatározás piknométerrel közvetlenül 850

desztillációt követően 1 050

Alkoholtartalom, ill. sűrűségmeghatározás fokolóval közvetlenül 400

desztillációt követően 600

Hamutartalom meghatározás 700

Hamulúgosság meghatározás 1 200

Sósavban oldhatatlan hamu meghatározás 1 200

Nyersrosttartalom meghatározás 1 450

Konyhasótartalom meghatározás Volhard módszerrel 650

Konyhasótartalom meghatározás Mohr módszerrel 550

Konyhasótartalom meghatározás potenciometriás végpontjelzéssel 700

pH-meghatározás műszeresen 400

Összes sav meghatározás 550

Savfok meghatározás 550

C-vit. meghatározás VRK-s módszerrel 3 250

C-vit. meghatározás fotometriásan 1 650

C-vit. meghatározás titrálással 800

Szorbinsavtartalom meghatározás 1 950

Tripszininhibitor-aktívitás meghatározás 4 050

Tartóssági próba 250

3. 2. Baromfi, tojás vizsgálata

Vágott és darabolt baromfi maghőmérséklet mérés 200

Baromfi idegenvíz-tartalom meghatározás 200

Tojás lámpázása 75 db-onként 200

Tojáspor szemcsézettség meghatározás ülepítéssel 350

Tojáspor oldhatóság meghatározás refraktométerrel 400

Tojáspor oldhatóság meghatározás centrifugálásos módszerrel 600

Tojáspor vizes savfok meghatározás 600

Tojáspor lipidek savfok meghatározás 800

Tojáspor összes savfok meghatározás titr. vizsgálattal 700

Tojáspor pH-meghatározás 400

Csonttartalom meghatározás 400

Kálciumtartalom meghatározás 1 100

Hidroxiprolin tartalom meghatározás 2 200

Fagy. tojáslé készítmény maghőmérséklet mérés 200

Fagy. tojáslé készítmény habfelverő képesség meghatározás 400

Fagy. tojáslé készítmény habtartó képesség meghatározás 450

Tojás légkamramagasság mérése 90

Tojás légkamra állapot-meghatározása 90

Tojásfehérje állapotának meghatározása 70

Tojássárgája állapotának meghatározása 70

Tojáspor formaldehid-tartalom meghatározás 1 950

3. 3. Hús, hústermék vizsgálata

Maghőmérséklet mérése 200

Szilárd, foly. alk. részek, kiolv. zsírmennyiség 400

Hidroxiprolin tartalom meghatározás (kötőszövet) 2 200

Foszfát tartalom meghatározás döntő módszerrel 1700

Polifoszfát-tartalom kimutatás VRK-s 2 450

Éber-próba 350

Főzőpróba 450

Sütőpróba 450

Átsózottsági próba 450

Átfőzöttségi próba 350

Kötési próba 350

Kreiss-próba 350

Haemoglobin meghatározás 1 300

Redoxpotenciál meghatározás 400

Vízaktívitás mérés műszeres 450

Elektroforézises vizsgálat (faj fehérje) 2 600

Fajfehérje kimutatás 1 300

Átfőzőttség meghatározás foszfatáz aktivitással 1 300

Nitrittartalom 1650

Nitráttartalom 1700

3. 4. Tartósított élelmiszer vizsgálata

Alkotórészek arányának meghatározása 150

Kénessav tartalom meghatározás (desztillálással) 900

Növényi éleim. mikroszkópos vizsgálata 1 300

Ecetsavtartalom meghatározás 600

Ecetsavtartalom meghatározás kéndioxid mellett 1200

Ecetsavtartalom meghatározás kéndioxid, hangyasav mellett 1 800

Hangyasavtartalom meghatározás direkt módszerrel 1200

Hangyasavtartalom meghatározás ecetsav mellett 1700

Tömített zárás vizsgálata 150

Főzési idő meghatározása 350

Vízfelvevőképesség meghatározása 400

Mustár konzisztencia meghatározás 250

Zöldborsó zsengeség meghatározás finométerrel 350

Gyorsfagy. termékek előfőzöttségének meghatározása 350

Gyorsfagy. zöldség alkoholban oldhatatlan rész meghatározása 1000

Gyorsfagy. termékek főzési próbája 350

Gyorsfagy. termékek hőmérséklet mérése 200

Gyorsfagy. zöldborsó szemkeveredés meghatározása 250

Gesztenyekészítmény vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása 600

Gesztenyekészítmény héj tartalom meghatározása 400

Kénessavtartalom meghatározása jodametriásan 600

Benzoesavtartalom meghatározása spektrofot. módszerrel 1650

Szalicílsavtartalom meghatározása 1650

Bulk index szárítmányoknál 1600

Méret meghatározások 400

Pektintartalom meghatározása 1 300

Nátrium glutamát-tartalom meghatározása VRK módszerrel 3 250

Összes karotintartalom meghatározása spektrof. módszerrel 1650

Mustárolaj tartalom meghatározása 650

Paradicsomsűrítmény feketepont vizsgálata 650

Paradicsomsűrítmény Howard-szám 1050

Paradicsompor vízoldhatóság, színezéktartalom meghatározása spektrofot. 1650

Paradicsompor zsíroldhatóság, színezéktartalom meghatározása spektrofot. 1 650

Nitrittartalom meghatározása fotometriásan 1650

Nitrittartalom meghatározása ionszelektív elektróddal 650

Nitráttartalom meghatározása fotometriásan 1700

Nitráttartalom meghatározása ionszelektív elektróddal 650

Vízaktívitás (aw) meghatározása tenzioméréssel 1300

3.5. Zsírok és olajok vizsgálata

Tokoferol tartalom meghatározása 3 000

Antioxidáns tartalom kimutatás VRK-s módszerrel 2 450

Antioxidáns tartalom meghatározása VRK-s módszerrel 3 250

Antioxidáns tart kimutatás GC-s módszerrel 4 300

Oldószertartalom meghatározása GC-s módszerrel 4 400

Oldószertartalom meghatározása száritásos módszerrel 600

A-vitamin tartalom meghatározás 3 900

Dermedéspont meghatározása Zsukov-módszerrel 650

Csúszáspont meghatározása 900

Sűrűség meghatározása piknométerrel 850

Sűrűség meghatározása Mohr-Westphal mérleggel 450

Sűrűség meghatározása areométerrel 400

Törésmutató meghatározása 400

Jódszínszám meghatározása 600

El nem szapp. rész meghatározása hexános módszerrel 1 050

Elszappanosítási szám meghatározása 800

Jódszám meghatározása Wijs módszerrel 1 000

Peroxidszám meghatározása 800

Zsírsavösszetétel meghatározása GC-vel 4 800

Zsíroldószerben oldhatatlan rész meghatározása 1 100

Szerves szennyeződés meghatározása 1 250

Étolaj átlátszóság meghatározása 400

Benzoesav tartalom meghatározása margarinban, vizesfázisból 1650

Nikkeltartalom meghatározása margarinból fotometriásan 1650

Izolált transz telítetlen komponens meghatározása 4 300

Cisz, cisz 1-4 pentadién szerkezetű zsírsav meghatározása 2 350

Oxidált zsírsavtartalom meghatározása 1 250

Anizidin szám meghatározása 1 650

Hidroxil szám acetil szám meghatározása 1 200

Zsiradékok A és B szám meghatározása 1 250

Napraforgó olaj viasztartalom meghatározása 1 250

Zsiradékok UV fényelnyelésének meghatározása 1 850

Erukasav tartalom meghatározása 4 050

Zsiradékok szappan tartalom meghatározása 1 200

Zsiradékok dermedéspont meghatározása 1150

Zsiradékok füstpontjának meghatározása 1 650

Zsiradékok poláros komponensének meghatározása 1850

3.6. Tej, tejtermék vizsgálata

Tej, kálcium tartalom meghatározása permanganometriás módszerrel 1 250

Tej kálcium tartalom meghatározása komplexometriás módszerrel 1 050

Tej fagyáspont csökkenés meghatározása 1 400

Tejsűrűség meghatározása piknométerrel 850

Tej sűrűség meghatározása tejfokmérővel 400

Tej sűrűség meghatározása Mohr-Westphal mérleggel 450

Tej refrakciószám meghatározása 600

Foszfatáz enzim meghatározása döntő módszerrel 1700

Foszfatáz enzim kimutatása 400

Stroch-próba 400

Tejtompítottság vizsgálata titrálással 600

Tej tisztasági próba 200

Tej Whiteside-próba 40

Tejip. alapanyag/termék homogénezettség vizsgálata 550

Tejid. antibakt. ag. kimut. agardidff. eljárással 1 050

Tejid. antibakt. ag. kimut. Antibiokontrollal 650

Tejid. antibakt. anyag kimut. Delvotesttel 450

Laktát tartalom meghatározása 1 700

Állományvizsg. penetrométerrel 350

Vajszérum pH-meghatározása 450

Savópor sűrűség meghatározása 200

Mastitest próba 150

Sav, tejkész. sűrűség meghatározása piktométerrel 850

Habtejszín térfogatnövekedés meghatározása 200

Habtejszín keménység meghatározása 200

Tejszínhab keménység meghatározása 150

Tejszínhab léeresztés vizsgálat 150

ízesített tejesitalok üledék tartalom meghatározása 200

Presszó tejpor oldódási idő meghatározása 200

Tejpor/savkazein oldhatósági index meghatározása 400

Vaj vízmentes szárazanyag tart. meghatározása döntő módszerrel 1 450

Vaj vízmentes szárazanyag tartalom meghatározása tájékoztató módszerrel 1 050

Vaj vízeloszlás vizsgálat 100

Tartóssági próba 150

Metilénkék próba 150

Reazurin próba 150

3. 7. Cukoripari vizsgálatok

Talkumtartalom meghatározása 550

Vaniliatartalom meghatározása 1 100

Színmeghatározás etalonhoz viszonyítva 400

Színmeghatározás oldatban 1 300

Hamutartalom meghatározása konduktometriásan 700

Vízben oldhatalan anyag tartalom meghatározása 650

Kristály- és porcukor szemcsenagyság meghatározása 400

Kockacukor mállási idő meghatározása 350

Cukorliszt keményítő tartalom meghatározása 900

Kenőanyagtartalom meghatározása 1 250

3. 8. Édesipari vizsgálatok

Zsírtartalom meghatározása refraktometriás módszerrel 800

Tisztaság, hibás szem törmelék 400

Avasodás kimutatása (Kreis reakció) 350

Topanol kimutatása 350

Propilgallát kimutatása 350

Oldékonyság meghatározása 150

Kocsonyásító képesség meghatározása Bloom-m. 400

Kocsonyásító képesség meghatározása gyors m. 200

Kocsonyásító képesség meghatározása Serger-m. 900

Olajmag arány meghatározása 700

D-szám meghatározása 1 000

Dilatáció vizsgálat 650

Választék meghatározása 250

Mesterséges színezék kimutatása 1 000

Bevonatarány meghatározása mechanikai szétválaszt. 400

Bevonatarány meghatározása petroléteres gyorsm. 800

Bevonatarány meghatározása zsírtartalom alapján 3 400

Bevonatarány meghatározása nedvességtartalom alapján 1200

Bevonatarány meghatározása ossz. cukortartalom alapján 2 350

Színezőképesség meghatározása 300

Savtűrés meghatározása 600

Kakaóbab sűrűség meghatározása 250

Klorid kimutatása 200

Nátrium-hidrogénkarbonát tartalom meghatározása 600

Casson viszkozitás meghatározása 700

Pasztőrözöttség kimutatása 400

Monoglicerid tartalom meghatározása 950

Zselatin tartalom kimutatása 450

Mesterséges édesítőszer kimutatása 1 500

Préselhetőségi vizsgálata 350

Tejszínhab tartalom meghatározása 1 300

Vajsavszám (félmikro) meghatározása 1 650

Összesszám (félmikro) meghatározása 2 700

Tömegmérés laborban szemszám meghatározással 80

Szaloncukor áll. meghatározása Höppler

konzisztom-el 450

Mikroszkópos vizsg. (őrlési fok) 1 000

Kakóit. szuszpenziótartalom meghatározása ülepítéssel 600

Kakaóit, szuszpenziótartalom meghatározása centrifug-al

Töltelékhányad meghatározása 400

Szaloncukor szemszám meghatározása 80

Laktóz és szacharóz tartalom meghatározása tej szárazanyagtartalomra 2 300

Dúsítóanyag tartalom meghatározása 700

Gumibázis mennyiségének meghatározása 850

Kávéital szolgáltatási érték meghatározása 2 350

3.9 Vendéglátóipari termékek vizsgálata

Fagylalt, parfé sűrűség meghatározása 850

Tejpor oldhatóság meghatározása fagylaltporban 600

Kávéital vízoldható szárazanyag tartalom meghatározása 600

Gesztenyekészítmények héj tartalmának meghatározása 350

3.10. Méz, méztermék vizsgálata

Propoliszgyanta tartalom meghatározása 1 000

Fluoreszcencia vizsgálat 150

Invertáz aktivitás meghatározása Duisberg szerint 1 300

HMF tartalom meghatározása 1 250

Diasztáz aktivitás meghatározása Gothe-féle 1950

Méhviasz olvadáspont meghatározása 900

Méhviasz törésmutató meghatározása 400

Méhviasz szappan és észterszám meghatározása 1 000

Méhviasz ceresin/parafin tartalom meghatározása 1 200

Méhszurok viasztartalom meghatározása 1 400

Szennyeződés, idegenyanyag tartalom meghatározása 1400

Fajta meghatározása pollenanalízissel 1 950

3.11. Gabona-, sütőipari termékek vizsgálata

Liszt amilolites áll. meghatározása amilográffal 1300

Liszt amilolites áll. meghatározása esésszámmérővel 900

Proteolites aktivitás meghatározása 1 800

Liszt színmeghatározása Pekár-próbával 400

Liszt színmeghatározása leukométerrel 650

Liszt őrlési finomság meghatározása 450

Liszt sikértartalom/sikérterülékenység meghatározása 800

Liszt vízfelv. képesség sütőip. érték meghatározása 1 300

Liszt sütési próba 800

Liszt avasság meghatározása 650

Liszt gáztermelő képesség meghatározása 900

Liszt gázvisszatartó képesség meghatározása 1 700

Idegen magőri. állati kártevők kimutat. 400

Liszt laboratóriumi előállítása 800

Rizs tisztaság és kevertség meghatározása 650

Kenyérbélzet rugalm. meghatározása elasztigráffal 400

Kenyérbélzet rugalm. meghatározása elasztiméterrel 400

Fajlagos térfogat meghatározása 400

Bélzetporozítás meghatározása 550

Alaki hányados meghatározása 90

Víztartalom meghatározása előszárítással 600

Kétszersült duzzadási szám meghatározása 150

Kétszersült szeletvastagság meghatározása 50

Sóspálcika törési szilárdság meghatározása 150

Morzsa szemcsméret meghatározása 450

Sajtolt sütőéletsztő kelesztőképesség meghatározása termosztátban 500

Színindex meghatározás 650

Tojástartalom meghatározása zsírtartalom alapján 1050

Tojástartalom meghatározása szterintartalom alapján 1 800

Sárga pigment tartalom meghatározása 1 650

Törmeléktartalom meghatározása 450

Főzési tulajdonság meghatározása 600

Mesterséges színezék kimutatás 650

Sütőélesztő kelesztőképesség meghatározása erjedésíró készülékkel 1 650

3.12. Dohányvizsgálatok

Nikotin tartalom meghatározása gravimetriásan 2 000

Nikotin tartalom meghatározása fotometriásan 1650

Szűrőhatékonyság meghatározása 1 150

Szivar égőképességének meghatározása 650

Cigaretta-füstszűrő ventillációs foka 450

Szívhatósági tulajdonság meghatározása 800

Főfüst kátránytartalom meghatározása 1 300

Főfüst alkaloid tartalom meghatározása 1 300

Főfüst kémhatás meghatározása 450

Dohánygyártmány kondicionálása 200

Dohánygyártmány por/apródohány tartalom meghatározása 400

Dohánygyártmány vágatszélesség meghatározása 400

Dohánygyártmány nagzm. kocsány tartalom meghatározása 400

Dohánygyártmány égőképesség meghatározása 350

Cigar. kihullás, kitöltés, ragasztás vizsg. 400

3.13. Fűszervizsgálatok

Vanília vinillin tartalom meghatározása 2 000

F-hidroxibenzil-izotiocianát tartalom meghatározása 2 000

Piperin tartalom meghatározása 2 000

Mikroszkópos vizsgálat 1 000

Fűszerpaprika összes színezéktartalom meghatározása 2 000

Fűszerpaprika vasszennyeződés meghatározása 400

Fűszerpaprika kapszaicin tartalom meghatározása VRK-s módszerrel 3 250

Fűszerpaprika-kivonat színérték meghatározása 2 000

Fűszerpaprika-kivonat kapszaicin tartalom meghatározása 2100

Fűszerpaprika-kivonat oldószermaradvány meghatározása GC-s módszerrel 3 000

Fűszerpaprika állati szennyeződés meghatározása 1 700

Őrlési finomság meghatározása 450

Vizes kivonat meghatározás 700

Etilalkoholos kivonat meghatározása 750

Éteres kivonat meghatározás 750

Sáfrány színezőképesség meghatározása 1 650

Allil-izotiocianát tartalom meghatározása 1 650

Ciánhidorgén tartalom meghatározás 850

Idegenanyag tartalom meghatározás 500

Illóolaj tartalom meghatározás 1 050

Kurkuma színérték meghatározás 2 000

Illóolaj eredeti azonosítás GC-vel 3 000

3.14. Kávé, tea vizsgálatok

Kávé/kávépótszer őrlési finomság meghatározása 450

Tea csersavtartalom meghatározása 1 450

Vizes kivonat meghatározása 700

Törmeléktartalom meghatározása 350

Szerves és szervetlen idegenanyagok meghatározása 350

Koffein meghatározása döntő módszerrel 2 100

Koffein meghatározása gyors módszerrel 1 100

Klorogénsav meghatározása 2 350

Kiolajosodás mértékének meghatározása döntő módsz. 650

Vízben oldódó anyagtartalom meghat. 600

Bevonatanyag, sellak vizsg. 650

Bevonatanyag, fénymáz vizsg. 1100

3.15. Zöldség, gyümölcs vizsgálatok

Egészségi állapot vizsg. 450

Érettségi fok vizsg. 150

Zsengeség vizsg. 350

Osztályozottság vizsg. 450

Mikroszkópos vizsg. 1 300

Kénessav tartalom meghatározása 900

3.16. Borvizsgálatok

Térfogat, töltési teljesség vizsgálata 40

Sűrűség meghatározása aerométerrel 350

Sűrűség meghatározása piknométerrel 850

Szesz meghatározása Malligand készülékkel 250

Szesz meghatározása aerométerrel 350

Szesz meghatározása sűrűségmérés alapján 850

Extrakt meghatározása, sűrűségmérés alapján 850

Mustfokolás 400

Invertcukor-tartalom meghatározása Bertrand módszerrel 1 200

Invertcukor-tartalom meghatározása Schoorl módszerrel 1 200

Invertcukor-tartalom meghatározása Rehelein módszerrel 1 200

Invertcukor-tartalom meghatározása Contifloval módszerrel 400

Szaharóztartalom kimutatása 400

Szaharóztartalom meghatározása 1 200

Glükóz-fruktóz arány polarimetriás meghatározása 900

Refrakció mérése 400

Titrálható savtartalom meghatározása 400

Illósavtartalom meghatározása 600

Almasavtartalom meghatározása 2 200

Borkősavtartalom meghatározása Contifloval 800

Citromsavtartalom meghatározása 2 200

Glükonsavtartalom meghatározása 2 200

Tejsavtartalom meghatározása 2 200

Egyéb szerves savak meghatározása 2 200

Szerves savak kimutatása papírkromatográfiával 800

pH meghatározása 400

Szénsavtartalom meghatározása 800

Szénsavtartalom meghatározása afrométerrel 200

Összes kénessavtartalom meghatározása 550

Szabadkénessav tartalom meghatározása 450

Szorbinsavtartalom kimut. Rebelein módszerrel 550

Szorbinsav meghatározása Spektrofotométerrel 1 650

Vékonyréteg-kromatográfiával 1600

Benzoesavtartalom kimutat. vékonyréteg kromatográfiával 1300

Szalicilsavtartalom kimut. vékonyréteg kromatográfiával 1300

Egyéb konzerválószer kimutatása 2 600

Aszkorbinsavtartalom meghatározása 800

Titrálható savtartalom meghatározása 550

Észtertartalom meghatározása 800

Kozmaolajtartalom meghatározása 1 650

Aldehidtartalom meghatározása 900

Furfurol meghatározása 900

Micko-féle frakcionált lepárlás 2 600

Glicerintartalom meghatározása 2 600

Butilén-glikol tartalom meghatározása 2 600

Metil-alkoholtartalom meghatározása GC-vel 2 600

Dietilén-glikol tartalom meghatározása 2 600

Szorbittartalom meghatározása 1 300

Mesterséges édesítőszer kimutatása 1 300

Hamutartalom meghatározása 700

Hamulúgosság meghatározása 1 200

Vastartalom meghatározása kontiflóval 850

Réztartalom kimutatása 850

Réztartalom meghatározása 1 650

Cinktartalom meghatározása 1 650

Ólomtartalom meghatározása 3 150

Nátriumtartalom meghatározása lángfotóméterrel 800

Káliumtartalom meghatározása lángfotóméterrel 800

Kálciumtartalom meghatározása lángfotóméterrel 800

Kálciumtartalom komplexometriás meghatározása 1 050

Magnéziumtartalom komplexometriás meghatározása 1050

Speciális fémvizsg. meghatározása 3 150

Nitrit-nitrát kimutatása 400

Nitrét meghatározása 1 700

Kloridtartalom meghatározása 550

Szulfáttartalom meghatározása 800

Foszfáttartalom meghatározása 1 650

Színintenzítás meghatározása 650

Szín. meghatározása sósav próbával 150

Leukoantocianidin tartalom meghatározása 1 650

Antocianintartalom meghatározása 1 650

Csersav-polifenol tartalom meghatározása 1 650

Direkttermő-diglükozid kimutatása 250

Idegen színezőanyag tartalom kimutatása 650

Idegen színezőanyag tartalom azonosítása 2 500

Oximetil-furfurol kimutatása 400

Oximetil-furfurol meghatározása 1 650

Karamell kimutatása 2 600

Kékderítés 2 600

Ciánhidrogén tartalom kimutatás 650

Ciánhidrogén tartalom meghatározása 2 600

Borkezelő, derítőanyagok idényének megáll. 1300

Üledék, seprő meghatározása centrifugálással 400

Üledék, seprő meghatározása ülepítéssel 250

Üledék kémiai vizsgálata 1 300

Palackállósági vizsgálat 1 050

Hidegpróba 250

Melegpróba 250

Rázópróba 250

Levegőpróba 250

Összes csíraszám meghatározása 650

Élő csíraszám meghatározása 650

Mikroszkópos vizsgálat 1 300

Enzimatikus meghatározások 2 200

Atomabszorpciós vizsgálatok 3 150

Gázkromatográfiás vizsgálatok 3 500

Folyadékkromatográfiás vizsgálatok 3 500

Tömegsprektometriás vizsgálatok 6 500

Érzékszervi vizsgálat 250

Bizottsági érzékszervi vizsgálat 1 300

Szakvélemény mintánként 500

Országos Borszakértő Bizottság szakvéleményezése 2 600

Malligand készülék hitelesítése 1 300

3.17. Sör vizsgálata

Összes szénhidrát tartalom meghatározása 1100

Sűrűség meghatározás 850

Látszólagos extrakttartalom meghatározása 850

Széndioxid meghatározása titrálással (döntő m.) 800

Széndioxid meghatározása nyomásméréssel (gyors m.) 200

Látszólagos végerjedésfok meghatározása 1 300

Pasztőrözöttség meghatározása 400

Habtartósság meghatározása 400

Sör szín meghatározás 1 650

Alfasavtartalom meghatározása 3 250

Értéktelen hányad és pelyvásság mértékének meghatározása 500

3.18. Szesz, likőr vizsgálata

Metanol tartalom meghatározása Deniges-Fallenberg szerint 1 650

Metanol tartalom meghatározása GC-s m. 4 200

Réztartalom meghatározása spektrofotométeres m. 1 650

Réztartalom meghatározása AAS-es m. 3 150

Szintetikus színezőanyag kimutatás 650

Szintetikus színezőanyag meghatározása 3 250

Akrolein tartalom kimutatás 950

Észtertartalom meghatározása 800

Aldehidtartalom meghatározása 800

Furfuroltartalom meghatározása 900

Kozmaolaj tartalom meghatározása 1 650

Összes ciántartalom meghatározása 800

Kénessav kimutatás 200

Kénessavtartalom meghatározása 600

Hangyasavtartalom meghatározása direkt módszerrel 600

Acetontartalom meghatározása 600

Réztartalom meghatározása határérték módszerrel 650

Ólomtartalom meghatározás 650

Vastartalom kimutatás 550

Vastartalom meghatározás 1 650

Tojáslikőr tojástartalom meghatározása zsír alapján 1 700

Finomszesz furfuroltartalom meghatározása 1 650

Finomszesz aldehidtartalom meghatározása 1650

Finomszesz savtartalom meghatározása 600

Finomszesz észtertartalom meghatározása 800

Finomszesz kozmaolajtartalom meghatározása 1 650

Finomszesz metilalkohol tartalom meghatározása 1 650

Finomszesz oxidációs próba 600

Finomszesz bepárlási maradék meghatározása 600

Finomszesz nehézfémtartalom kimutatás 250

Finomszesz fluorescencia meghatározása 550

Étkezési ecet ecetsavtartalom meghatározása 550

Étkezési ecet szulfát-ion kimutatás 400

Étkezési ecet bepárlási maradék meghatározása 600

Étkezési ecet fluoreszcencia próba 550

Étkezési ecet oxidációs próba 600

Étkezési ecet metilalkohol tartalom meghatározása 1 650

Étkezési ecet hangyasavtartalom kimut. 550

Étkezési ecet acetaldehidtartalom meghatározása 800

Étkezési ecet acetontartalom kimut. 550

Tartóssági próba 350

Sósborszesz észtertartalom meghatározása 800

Sósborszesz mentoltartalom meghatározása 1 650

Denaturáltszesz sűrűség meghatározása 850

Denaturáltszesz lepárlási próba 600

Denaturáltszesz fenolftalein próba 250

Étkezési ecet formaldehid tartalom meghatározása 1 650

3.19. Üdítőitalok vizsgálata

Széndioxidtartalom meghatározása 200

Kinintartalom meghatározása 1 650

Koffeintartalom meghatározása 1 650

Szikvíz fröccsentési próba 40

Bepárlási maradék meghatározása 600

Átlátszósági meghatározása 400

Összes keménység meghatározása 600

Szabad klórtartalom meghatározása 800

3.20. Adalékanyag-vizsgálatok

Növ. foszfatidok szerves szennyeződés meghatározása 600

Növ. foszfatidok olajtartalom meghatározása 800

Foszfatid tartalom meghatározása 1 650

Színezék azonosítás gyapjúfestéssel 650

Színezék azonosítás VRK-s 2 500

Éteres maradék meghat. 1 000

Arzéntartalom kimut. Gutzeit-próbával 550

Színezőanyag tartalom meghatározása komponensenként 3 250

Nehézfém tartalom meghatározása fémenként (AAS) 3150

Étkezési só vízben oldhatatlan rész meghatározása 600

Étkezési só NaCl tartalom meghatározása 550

Étkezési só KI tartalom meghatározása gyors módszerrel 800

Étkezési só KI tartalom meghatározása döntő módszerrel 800

Étkezési só szulfát tartalom meghatározása 1 050

Étkezési só magnézium tartalom meghatározása 750

Étkezési só kálcium tartalom meghatározása 750

Étkezési só ásványolaj tartalom meghatározása gyors m. 1 800

Étkezési só ásványolaj tartalom meghatározása döntő m. 2 500

Hatóanyag tartalom meghatározása (szabad benzoesav) 600

Hatóanyag tartalom meghatározása (Na-benzoát) 1 100

Na-benzoát nehézfém tart. kimut. 200

Na-benzoát benzoesav komp. olvadáspontja 550

Adalékanyag mesterséges édesítőszer kimut. 2 500

Adalékanyag ciklamát tartalom meghatározása 3 000

Adalékanyag kumarin tartalom meghatározása GC-s m. 4 200

Adalékanyag szorbit tartalom meghatározása papírkrom m. 2 500

Adalékanyag szorbit tartalom meghatározása döntő m. 3 250

3.21. Vízvizsgálatok

Összes keménység meghatározása 550

Vas-ion meghatározása 1 650

Mangán-ion meghatározása 1 650

Klorid-ion meghatározása 550

Szabad klórtartalom meghatározása 800

Ólomtartalom meghatározása spektrofotométerrel 1 650

Bepárlási maradék meghatározása 600

Nitrittartalom 1650

Nitráttartalom 1700

Ammónium-ion meghatározása 800

Alumínium tartalom meghatározása 800

Réz tartalom meghatározása 800

Jodid tartalom meghatározása 1 100

Fluorid tartalom meghatározása 1 650

Foszfát tartalom meghatározása 1 650

3.22. Toxikológiai és szermaradvány-vizsgálatok

Organofoszfát meghatározása VRK-s m. 3 650

Organofoszfát meghatározása GC-s m. 3 500

Organoklór meghatározása GC-s m. 3 800

Ditiokarbamát meghatározása 2 800

Réztartalom meghatározása (AAS) 3 150

Ólomtartalom meghatározása (AAS) 3 150

Cinktartalom meghatározása (AAS) 3 150

Arzéntartalom meghatározása fotómetriás m. 2 050

Arzéntartalom meghatározása (AAS) 3 500

Vastartalom meghatározása (AAS) 3 150

Óntartalom meghatározása (AAS) 3 150

Alumíniumtartalom meghatározása (AAS) 3 150

Higanytartalom meghatározása (AAS) 3 500

Kadmiumtartalom meghatározása (AAS) 3 150

Mangántartalom meghatározása (AAS) 3 150

Magnéziumtartalom meghatározása (AAS) 3 150

Kálciumtartalom meghatározása (AAS) 3 150

Nátriumtartalom meghatározása (AAS) 3 150

Nikkeltartalom meghatározása (AAS) 3 150

Szeléntartalom meghatározása (AAS) 3 500

Antibakt. gátló hatás mikrobiol + géldif. 1 150

Fenoxiecetsav-származékok meghatározása GC-s m. 4 450

Triazin-származékok meghatározása GC-s m. 3 900

Egyéb peszticidek műszeres vizsg. 4 450

Anabolikus hormon(ok) GC-s vizsg. hormononként 5 000

Klóramfenikol és gátlóanyagok műsz. vizsg. 4 250

Carbadox és egyéb szerek müsz. vizsg. 5 500

Mikotoxinok vizsg. VRK-s m. fajtánként 3 650

Formaldehid meghatározása fotómétriásan 1 600

Sulfonamidok meghatározása VRK 3 250

Formaldehid meghatározása GC-s m. 3 500

Hormonvizsg. DES-RIA módszerrel 3 600

Aflatoxin B1 meghatározása RIA módszerrel 3 100

Ditionkarbonátok meghatározása GC-s m. 4 200

Metanol tartalom meghatározása GC-s m. 4 200

Forszforhidrogéntartalom meghatározása GC-s m. 4 200

Forszforhidrogéntartalom meghatározása GC-s m. 4 200

Forszforhidrogéntartalom meghatározása spektrofotómetriásan 1650

Forszforhidrogéntartalom meghatározása színreakcióval 1650

Metilbromidtartalom meghatározása spektrofotóméterrel 2 500

Diquat és piraquat tartalom meghatározása spektrofot. 3 250

Elővizsgálat a növényvédőszermaradék szennyeződés megállapítására 4 550

Gyógyszer hatóanyag tartalom vizsg. HPL- és GC 5200

Kozmaolaj tartalom meghatározása GC 4 200

3.23. Élelmiszerek mikrobiológiai és parazitológiai vizsgálatai

Sterilezés, táptalap készítés 650

Mintaelőkészítés (folyékony minta) 300

Mintaelőkészítés (szilárd minta) 450

Mezofil aerob, fak, anaerob mikrobaszám meghatározása 350

Penész és élesztőszám meghatározása 350

Laktózfermentáló Enterobacteriace szám meghatározása 200

Esxherichia coli szám meghatározása 250

Enterococcus-Streptococcus-D-cs. szám meghatározása 300

Mezofil aerob spóraszám meghatározása 250

Enterobacteriaceae-szám meghatározása 250

Ozmofil élesztőszám meghatározása 250

Savképző-mikroorganizmusok sz. meghatározása 350

Zsírbontó-mikroorganizmusok sz. meghatározása 400

Zsírbontó penész és élesztősz. meghatározása 400

Termofil baktériumok számának meghatározása 350

Szulfitredukáló Clostridium sz. meghatározása 450

Értékelés mikrobacsoportonként 100

Útósterilezés 300

Minősítés, értékelő jelentés készítése 350

Baktériumok identifikálása (nem besor.) 350

Állatkísérlet 600

Baktériumok előkeltetése 250

Baktériumok kimut. dúsítási eljárással 250

Kórokozó, feltételesen kórok bakt. sz. meghatározása 350

Kórokozó és felt. kórok bakt. azonosítása 400

Baktériumok típusmeghatározása (Salamon kivét.) 650

Kiegészítő bakterológiai húsvizsg. 1 050

Salmonella szereotípusok meghatározása 900

Szalmonella kimutatása dúsítással 650

Stphylococcus aureus szám meghatározása 400

Pseudomonas aeruginosa szám meghatározása 400

Nyers füstölt kolbász és lángolt kolbász kötelező szalmonella és staph. vizsgálata 1 050

Egyéb készítmények kötelező szalmonella vizsgálata 650

Trichinella vizsg. mikroszkópos első minta 200

Trichinella vizsg. mikroszkópos további minta 150

Trichinella v. emésztéses (50 sertésig) 400

3.24. Radiológiai vizsgálatok

Összes béta-aktivitás koncentráció 1150

Kálium aktivitás koncentráció 2 050

Fémionfrakció aktivitás koncentráció 2 500

90 Sr+90y aktivitás koncentráció 4 700

137 Cs aktivitás koncentráció 4 100

Tricium aktivitás koncentráció 6 700

Mintaelőkészítés (növényi) 1 100

Mintaelőkészítés (tej) 650

Mintaelőkészítés (hús) 900

Energiaszelektív gamma mérés 1 800

Gamma spektrometria 7 600

Gamma spektrometria 3 óránál rövidebb idő 5 600

Alfa sugárzás mérés 3 500

Röntgen emissziós analízis (REA) 5 600

Kálcium tartalom meghatározása 2 800

RIA meghatározása gamma sugárzás alapján 2 600

RIA meghatározása lágy-béta méréssel 3 900

3.25. Egyéb díjak

Felkérésre végzett szaktanácsadás óradíja 500

Radiológiai monitoring vizsgálatról eredeti igazolás esetenként 200

A megállapított laboratóriumi vizsgálati díjtételek mintaelemenkénti vizsgálatoknál alkalmazandók, és magukban foglalják a szabványban, vagy vizsgálati módszerben előírt mintaelőkészítés - kivéve a 3.1. pontban **-gal megjelölt vizsgálatokat - és párhuzamos vizsgálatok költségeit is.

4. Állat és termék szállítás alkalmazásával teljesített állatorvosi hatósági ellenőrzésért felszámítható díjak

4.1. Állatok vasúton, hajón, repülőn gépkocsin (pótkocsin) szállítás céljából való, berakodásának felügyeletéért

a) ló, szamár és öszvér után db-onként 12

b) szarvasmarha, bivaly után db-onként 14

c) sertés után db-onként 6

d) juh és kecske után db-onként 4

e) egyéb állatok után szállítmányonként 100[3]

f) termék (élelmiszer, takarmány stb.) szállítása esetén a nemzetközi forgalmazáshoz szükséges igazolás kiadása esetén igazolásonként 100

4.2. Meghiúsult állatszállítás esetén a szállító díjat köteles fizetni 1 000

4.3. Ha a szállítást felügyelő állatorvosnak 1 óránál hosszabb ideig kell várakoznia a berakás megkezdésére, akkor óránként pótdíj fizetendő 400

4.4. Keskeny nyomtávú vasút átrakodó állomásain, valamint állatorvosi vizsgálat után gépkocsin szállított állatok vasútra, repülőgépre, vagy fordítva történő átrakásánál az egyik fél terhére, egy kiszállás alkalmával kocsirakományok számára tekintet nélkül 400

4.5. A FM által elrendelt esetben vasúti gépkocsi (pótkocsi) és egyéb szállításoknál az állatok kirakásánál végzett vizsgálatért kocsirakományonként, keskeny vágányú vasúti szállítmányonként 150

5. Állatvásárok és állatkiállítások felügyeletére a kirendelt állatorvosonként, megkezdett 8 óránként 1000

2. számú melléklet a 18/1991. (VIII. 3.) FM rendelethez

Az állategészségügyi határállomásokon fizetendő díjak

Az állategészségügyi határállomásokon az állategészségügyi ellenőrzés alá tartozó küldemények behozatala, átvitele, vagy kivitele esetén a szállító (fuvarozó) terhére a következő díjakat kell felszámítani:

1. Áruforgalomban átvitel esetén

a) a beléptetés alkalmával vasúti kocsinként, teherkocsinként (a pótkocsi külön kocsinak számít) uszály (hajó), repülőgép rakományonként 1800

b) darabáruként a teheráruforgalomban 600

A kiléptetésnél végzett ellenőrzés díjtalan.

2. Áruforgalomban behozatal és kivitel esetén

a) vasúti kocsinként, tehergépkocsinként (a pótkocsi külön kocsinak számít) uszály (hajó), repülőgép rakományonként 600

b) darabáruként a teherforgalomban 150

A díjak alkalmazása szempontjából egy rakomány:

- nagyállatból minden megkezdett 30 db.

- sertésből minden megkezdett 60 db.

- juhból, kecskéből minden megkezdett 300 db.

- nyúlból minden megkezdett 2000 db.

- napos baromfiból minden megkezdett 50 000 db.

- növendék és felnőtt baromfiból minden megkezdett 5000 db.

- egyéb itt fel nem sorolt állatfajok egyedeiből egy gépkocsi, egy pótkocsi, egy vasúti kocsi, egy uszály (hajó), egy repülőgép

3. Utasforgalomban kivitel, behozatal és átvitel esetén

a) szarvasmarhafélék, egypatás állatok db-onként 200

b) juh, kecske db-onként 150

c) nyúl, tenyésztett prémesállat (nyérc, prémgörény, róka, nútria, nyestkutya, mosómedve stb.)

1 db 80

2-10 db-ig 150

11-100 db-ig 300

100 db-on felül 600

d) méhek (kaptáranként, méhkirálynőnként) 100

e) baromfi (tyúkfélék, gyöngyös, pulyka, liba, kacsa, galamb, túzok, vadliba, vadkacsa, fácán, fogoly, fürj stb.)

1 db 50

2-10 db-ig 80

11-100 db-ig 150

100 db-on felül 500

f) kedvtelésből tartott és védett állatok:

- kutya, macska, hüllők, majom stb. 300

- díszmadarak (papagáj, exóta, kanári stb.) és akvárium állatok

1 db 50

2-10 db-ig 100

11-100 db-ig 300

100 db-on felül 600

g) trófeák (agancs, nyersbőr, kikészített fej) db-onként 500

h) lőtt vadak (szárnyas, őz, szarvas, vaddisznó stb.) húsa a megengedett mennyiség esetenként 300

3. számú melléklet a 18/1991. (VIII. 3.) FM rendelethez

Fogalommeghatározások a díjmegállapítás alkalmazása szempontjából

Nagyállat:

ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, szarvas, dámvad.

Kisállat:

juh, kecske, sertés, nyúl és egyéb prémes állat, őz, muflon, vaddisznó, vakvezető és szolgálati célból tartott eb, stb.

Baromfi:

tyúkfélék, gyöngyös, pulyka, liba, kacsa, galamb, túzok, vadliba, vadkacsa, fácán, fogoly, fürj, szalonka stb.

Kedvtelésből tartott állat:

eb, macska, díszmadár és az egyéb kedvtelésből tartott állat.

Védett állat:

a magyar jogszabályok alapján védetté nyilvánított állatfajok egyede.

Húsvizsgálat:

az élelmezésre szánt állatoknak, állati testeknek fogyaszthatóság elbírálása céljából történő - jogszabályban előírt - hatósági vizsgálata, beleértve a kiegészítő bakterológiai vizsgálatokat is.

Munkaszüneti nap:

A hatályos jogszabályok szerinti munkaszüneti napok, valamint a szombat és vasárnap.

Lábjegyzetek:

[1] Helyesbítette a Magyar Közlöny 1991/128. száma. Megjelent 1991.11.20.

[2] Jelenleg: A 10/1988. (VI. 30.) MÉM-SZEM együttes rendelet.

[3] A 4.1. e) pont szállítmány, az a)-d) pontban fel nem sorolt állatokból - napot baromfiból 50 000 db., - felnőtt baromfiból 5 000 db., - nyúlból 2 000 db., - az itt meg nem nevezett állatfajtokból: egy gépkocsi, egy pótkocsi, egy vasúti kocsi, egy uszály, egy repülőgép jelent egy szállítmányt a díjszabás alkalmazása szempontjából.

Tartalomjegyzék