18/1991. (VIII. 3.) FM rendelet
az egyes állategészségügyi és élelmiszerellenőrzési igazgatási szolgáltatások díjáról
Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 67. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a pénzügyminiszterrel egyetértésben a következőket rendelem:
1. §
A rendelet hatálya kiterjed az állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások és az Országos Borellenőrző Állomás által a gazdálkodó szervezetek, intézmények és a lakosság részére végzett állategészségügyi hatósági vizsgálatokra, ellenőrzésekre, valamint az élelmiszerek és a bor hatósági vizsgálatára és ellenőrzésére.
2. §
(1) Az 1. §-ban meghatározott hatósági vizsgálatokért (igazgatási szolgáltatásokért) fizetendő díjak összegét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
(2) Az 1. számú mellékletben felsorolt valamennyi, munkaszüneti napon vagy 21 óra és reggel 5 óra között végzett vizsgálatért a megállapított díj kétszeresét kell megfizettetni.
3. §
(1) Ha a fél kérésére végzett vizsgálatok során szakértői vélemény is készül, a vizsgálati díjon felül 500 Ft szakértői díjat is fel kell számítani.
(2) A helyszínen végzett vizsgálatok a vizsgálati díj kiszabása szempontjából laboratóriumi vizsgálatnak minősülnek.
4. §
(1) Az állategészségügyi határállomásokon fizetendő díjakat a 2. számú melléklet tartalmazza.
(2)[1] A 2. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezést a határállomásokon végzett vizsgálatok esetében is alkalmazni kell.
(3) A rendelet alkalmazása szempontjából fontos fogalmak meghatározását a 3. számú melléklet tartalmazza.
5. §
A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a 3/1990. (II. 25.) MÉM rendelet hatályát veszti.
Dr. Gergátz Elemér s. k.,
földművelésügyi miniszter
1. számú melléklet a 18/1991. (VIII. 3.) FM rendelethez
Vizsgálati díjak (Ft-ban)
1. Húsvizsgálati díjak a kiegészítő bakteriológiai vizsgálatokkal együtt (kényszervágóhidakon is)
a) az első nagyállatnál 120 az elsőt követő további nagyállatnál db-onként 70
b) az első kisállatnál (nyúl kivételével) 100 az elsőt követő további kisállatnál db-onként (a nyúl kivételével) 30
c) nyúlnál db-onként 6
d) baromfinál db-onként 6
e) vágott baromfinál és nyúlnál élő tömeg tonnánként 320
f) baromfitermékek, tojás, tojáslé, hal, konzerv és félkonzerv, import hús és húskészítmények, gyógyszeripari alapanyag, fagyasztással tartósított készítmények, élettelen vad, zsír, hűtőházi importáru nagy tételben történő vizsgálata tonnánként 260
2. Állományvizsgálati díj
(ménes, gulya, nyáj, csürhe, csorda, baromfitelep, halállomány stb.) az állatok tartási helyén végzett vizsgálatáért alkalmanként 450
3. Laboratóriumi vizsgálati díjak
A rendeletben előírt, valamint megbízás alapján végzett vizsgálatok.[2]
3.1. Általános vizsgálatok
* Érzékszervi vizsgálat (részleges) 400
* Érzékszervi vizsgálat (előkészítés nélkül) 800
Érzékszervi vizsgálat (előkészítést igénylő) 1 050
Csomagolás, jelölés vizsgálata elemenként 30
Tömeg, térfogat ellenőrzés elemenként 40
Szárazanyag, víztartalom meghatározás refraktometriásan 400
Szárazanyag, víztartalom meghatározás atmoszfériás számítással 600
Szárazanyag, víztartalom meghatározás vákumszárítással 800
Szárazanyag, víztartalom meghatározás piknométerrel 850
Szárazanyag, víztartalom meghatározás oldószeres desztillálással 800
Zsírtartalom meghatározás savas feltárás után meleg, vagy hideg extrakció 1 700
Zsírtartalom meghatározás Soxhlet extrakcióval 1400
Zsírtartalom meghatározás hideg extrakcióval 800
Zsírtartalom meghatározás Gerber módszerrel 600
Zsírtartalom meghatározás Van-Gulik módszerrel 600
Zsírtartalom meghatározás Röse-Gottlieb módszerrel 900
Fehérjetartalom meghatározás Kjeldahl módszerrel 1250
Red. cukortartalom meghatározás titrálással 1100
Red. cukortartalom meghatározás polarimetriásan 900
Össz. cukortartalom meghatározás titrálással 1200
Össz. cukortartalom meghatározás polarimetriásan 900
Cukortartalom meghatározás enzimesen 2 200
Dextrintartalom meghatározás 1 200
Keményítőtartalom meghatározás titrálással 1250
Keményítőtartalom meghatározás polarimetriásan 1000
Alkoholtartalom, ill. sűrűségmeghatározás piknométerrel közvetlenül 850
desztillációt követően 1 050
Alkoholtartalom, ill. sűrűségmeghatározás fokolóval közvetlenül 400
desztillációt követően 600
Hamutartalom meghatározás 700
Hamulúgosság meghatározás 1 200
Sósavban oldhatatlan hamu meghatározás 1 200
Nyersrosttartalom meghatározás 1 450
Konyhasótartalom meghatározás Volhard módszerrel 650
Konyhasótartalom meghatározás Mohr módszerrel 550
Konyhasótartalom meghatározás potenciometriás végpontjelzéssel 700
pH-meghatározás műszeresen 400
Összes sav meghatározás 550
Savfok meghatározás 550
C-vit. meghatározás VRK-s módszerrel 3 250
C-vit. meghatározás fotometriásan 1 650
C-vit. meghatározás titrálással 800
Szorbinsavtartalom meghatározás 1 950
Tripszininhibitor-aktívitás meghatározás 4 050
Tartóssági próba 250
3. 2. Baromfi, tojás vizsgálata
Vágott és darabolt baromfi maghőmérséklet mérés 200
Baromfi idegenvíz-tartalom meghatározás 200
Tojás lámpázása 75 db-onként 200
Tojáspor szemcsézettség meghatározás ülepítéssel 350
Tojáspor oldhatóság meghatározás refraktométerrel 400
Tojáspor oldhatóság meghatározás centrifugálásos módszerrel 600
Tojáspor vizes savfok meghatározás 600
Tojáspor lipidek savfok meghatározás 800
Tojáspor összes savfok meghatározás titr. vizsgálattal 700
Tojáspor pH-meghatározás 400
Csonttartalom meghatározás 400
Kálciumtartalom meghatározás 1 100
Hidroxiprolin tartalom meghatározás 2 200
Fagy. tojáslé készítmény maghőmérséklet mérés 200
Fagy. tojáslé készítmény habfelverő képesség meghatározás 400
Fagy. tojáslé készítmény habtartó képesség meghatározás 450
Tojás légkamramagasság mérése 90
Tojás légkamra állapot-meghatározása 90
Tojásfehérje állapotának meghatározása 70
Tojássárgája állapotának meghatározása 70
Tojáspor formaldehid-tartalom meghatározás 1 950
3. 3. Hús, hústermék vizsgálata
Maghőmérséklet mérése 200
Szilárd, foly. alk. részek, kiolv. zsírmennyiség 400
Hidroxiprolin tartalom meghatározás (kötőszövet) 2 200
Foszfát tartalom meghatározás döntő módszerrel 1700
Polifoszfát-tartalom kimutatás VRK-s 2 450
Éber-próba 350
Főzőpróba 450
Sütőpróba 450
Átsózottsági próba 450
Átfőzöttségi próba 350
Kötési próba 350
Kreiss-próba 350
Haemoglobin meghatározás 1 300
Redoxpotenciál meghatározás 400
Vízaktívitás mérés műszeres 450
Elektroforézises vizsgálat (faj fehérje) 2 600
Fajfehérje kimutatás 1 300
Átfőzőttség meghatározás foszfatáz aktivitással 1 300
Nitrittartalom 1650
Nitráttartalom 1700
3. 4. Tartósított élelmiszer vizsgálata
Alkotórészek arányának meghatározása 150
Kénessav tartalom meghatározás (desztillálással) 900
Növényi éleim. mikroszkópos vizsgálata 1 300
Ecetsavtartalom meghatározás 600
Ecetsavtartalom meghatározás kéndioxid mellett 1200
Ecetsavtartalom meghatározás kéndioxid, hangyasav mellett 1 800
Hangyasavtartalom meghatározás direkt módszerrel 1200
Hangyasavtartalom meghatározás ecetsav mellett 1700
Tömített zárás vizsgálata 150
Főzési idő meghatározása 350
Vízfelvevőképesség meghatározása 400
Mustár konzisztencia meghatározás 250
Zöldborsó zsengeség meghatározás finométerrel 350
Gyorsfagy. termékek előfőzöttségének meghatározása 350
Gyorsfagy. zöldség alkoholban oldhatatlan rész meghatározása 1000
Gyorsfagy. termékek főzési próbája 350
Gyorsfagy. termékek hőmérséklet mérése 200
Gyorsfagy. zöldborsó szemkeveredés meghatározása 250
Gesztenyekészítmény vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása 600
Gesztenyekészítmény héj tartalom meghatározása 400
Kénessavtartalom meghatározása jodametriásan 600
Benzoesavtartalom meghatározása spektrofot. módszerrel 1650
Szalicílsavtartalom meghatározása 1650
Bulk index szárítmányoknál 1600
Méret meghatározások 400
Pektintartalom meghatározása 1 300
Nátrium glutamát-tartalom meghatározása VRK módszerrel 3 250
Összes karotintartalom meghatározása spektrof. módszerrel 1650
Mustárolaj tartalom meghatározása 650
Paradicsomsűrítmény feketepont vizsgálata 650
Paradicsomsűrítmény Howard-szám 1050
Paradicsompor vízoldhatóság, színezéktartalom meghatározása spektrofot. 1650
Paradicsompor zsíroldhatóság, színezéktartalom meghatározása spektrofot. 1 650
Nitrittartalom meghatározása fotometriásan 1650
Nitrittartalom meghatározása ionszelektív elektróddal 650
Nitráttartalom meghatározása fotometriásan 1700
Nitráttartalom meghatározása ionszelektív elektróddal 650
Vízaktívitás (aw) meghatározása tenzioméréssel 1300
3.5. Zsírok és olajok vizsgálata
Tokoferol tartalom meghatározása 3 000
Antioxidáns tartalom kimutatás VRK-s módszerrel 2 450
Antioxidáns tartalom meghatározása VRK-s módszerrel 3 250
Antioxidáns tart kimutatás GC-s módszerrel 4 300
Oldószertartalom meghatározása GC-s módszerrel 4 400
Oldószertartalom meghatározása száritásos módszerrel 600
A-vitamin tartalom meghatározás 3 900
Dermedéspont meghatározása Zsukov-módszerrel 650
Csúszáspont meghatározása 900
Sűrűség meghatározása piknométerrel 850
Sűrűség meghatározása Mohr-Westphal mérleggel 450
Sűrűség meghatározása areométerrel 400
Törésmutató meghatározása 400
Jódszínszám meghatározása 600
El nem szapp. rész meghatározása hexános módszerrel 1 050
Elszappanosítási szám meghatározása 800
Jódszám meghatározása Wijs módszerrel 1 000
Peroxidszám meghatározása 800
Zsírsavösszetétel meghatározása GC-vel 4 800
Zsíroldószerben oldhatatlan rész meghatározása 1 100
Szerves szennyeződés meghatározása 1 250
Étolaj átlátszóság meghatározása 400
Benzoesav tartalom meghatározása margarinban, vizesfázisból 1650
Nikkeltartalom meghatározása margarinból fotometriásan 1650
Izolált transz telítetlen komponens meghatározása 4 300
Cisz, cisz 1-4 pentadién szerkezetű zsírsav meghatározása 2 350
Oxidált zsírsavtartalom meghatározása 1 250
Anizidin szám meghatározása 1 650
Hidroxil szám acetil szám meghatározása 1 200
Zsiradékok A és B szám meghatározása 1 250
Napraforgó olaj viasztartalom meghatározása 1 250
Zsiradékok UV fényelnyelésének meghatározása 1 850
Erukasav tartalom meghatározása 4 050
Zsiradékok szappan tartalom meghatározása 1 200
Zsiradékok dermedéspont meghatározása 1150
Zsiradékok füstpontjának meghatározása 1 650
Zsiradékok poláros komponensének meghatározása 1850
3.6. Tej, tejtermék vizsgálata
Tej, kálcium tartalom meghatározása permanganometriás módszerrel 1 250
Tej kálcium tartalom meghatározása komplexometriás módszerrel 1 050
Tej fagyáspont csökkenés meghatározása 1 400
Tejsűrűség meghatározása piknométerrel 850
Tej sűrűség meghatározása tejfokmérővel 400
Tej sűrűség meghatározása Mohr-Westphal mérleggel 450
Tej refrakciószám meghatározása 600
Foszfatáz enzim meghatározása döntő módszerrel 1700
Foszfatáz enzim kimutatása 400
Stroch-próba 400
Tejtompítottság vizsgálata titrálással 600
Tej tisztasági próba 200
Tej Whiteside-próba 40
Tejip. alapanyag/termék homogénezettség vizsgálata 550
Tejid. antibakt. ag. kimut. agardidff. eljárással 1 050
Tejid. antibakt. ag. kimut. Antibiokontrollal 650
Tejid. antibakt. anyag kimut. Delvotesttel 450
Laktát tartalom meghatározása 1 700
Állományvizsg. penetrométerrel 350
Vajszérum pH-meghatározása 450
Savópor sűrűség meghatározása 200
Mastitest próba 150
Sav, tejkész. sűrűség meghatározása piktométerrel 850
Habtejszín térfogatnövekedés meghatározása 200
Habtejszín keménység meghatározása 200
Tejszínhab keménység meghatározása 150
Tejszínhab léeresztés vizsgálat 150
ízesített tejesitalok üledék tartalom meghatározása 200
Presszó tejpor oldódási idő meghatározása 200
Tejpor/savkazein oldhatósági index meghatározása 400
Vaj vízmentes szárazanyag tart. meghatározása döntő módszerrel 1 450
Vaj vízmentes szárazanyag tartalom meghatározása tájékoztató módszerrel 1 050
Vaj vízeloszlás vizsgálat 100
Tartóssági próba 150
Metilénkék próba 150
Reazurin próba 150
3. 7. Cukoripari vizsgálatok
Talkumtartalom meghatározása 550
Vaniliatartalom meghatározása 1 100
Színmeghatározás etalonhoz viszonyítva 400
Színmeghatározás oldatban 1 300
Hamutartalom meghatározása konduktometriásan 700
Vízben oldhatalan anyag tartalom meghatározása 650
Kristály- és porcukor szemcsenagyság meghatározása 400
Kockacukor mállási idő meghatározása 350
Cukorliszt keményítő tartalom meghatározása 900
Kenőanyagtartalom meghatározása 1 250
3. 8. Édesipari vizsgálatok
Zsírtartalom meghatározása refraktometriás módszerrel 800
Tisztaság, hibás szem törmelék 400
Avasodás kimutatása (Kreis reakció) 350
Topanol kimutatása 350
Propilgallát kimutatása 350
Oldékonyság meghatározása 150
Kocsonyásító képesség meghatározása Bloom-m. 400
Kocsonyásító képesség meghatározása gyors m. 200
Kocsonyásító képesség meghatározása Serger-m. 900
Olajmag arány meghatározása 700
D-szám meghatározása 1 000
Dilatáció vizsgálat 650
Választék meghatározása 250
Mesterséges színezék kimutatása 1 000
Bevonatarány meghatározása mechanikai szétválaszt. 400
Bevonatarány meghatározása petroléteres gyorsm. 800
Bevonatarány meghatározása zsírtartalom alapján 3 400
Bevonatarány meghatározása nedvességtartalom alapján 1200
Bevonatarány meghatározása ossz. cukortartalom alapján 2 350
Színezőképesség meghatározása 300
Savtűrés meghatározása 600
Kakaóbab sűrűség meghatározása 250
Klorid kimutatása 200
Nátrium-hidrogénkarbonát tartalom meghatározása 600
Casson viszkozitás meghatározása 700
Pasztőrözöttség kimutatása 400
Monoglicerid tartalom meghatározása 950
Zselatin tartalom kimutatása 450
Mesterséges édesítőszer kimutatása 1 500
Préselhetőségi vizsgálata 350
Tejszínhab tartalom meghatározása 1 300
Vajsavszám (félmikro) meghatározása 1 650
Összesszám (félmikro) meghatározása 2 700
Tömegmérés laborban szemszám meghatározással 80
Szaloncukor áll. meghatározása Höppler
konzisztom-el 450
Mikroszkópos vizsg. (őrlési fok) 1 000
Kakóit. szuszpenziótartalom meghatározása ülepítéssel 600
Kakaóit, szuszpenziótartalom meghatározása centrifug-al
Töltelékhányad meghatározása 400
Szaloncukor szemszám meghatározása 80
Laktóz és szacharóz tartalom meghatározása tej szárazanyagtartalomra 2 300
Dúsítóanyag tartalom meghatározása 700
Gumibázis mennyiségének meghatározása 850
Kávéital szolgáltatási érték meghatározása 2 350
3.9 Vendéglátóipari termékek vizsgálata
Fagylalt, parfé sűrűség meghatározása 850
Tejpor oldhatóság meghatározása fagylaltporban 600
Kávéital vízoldható szárazanyag tartalom meghatározása 600
Gesztenyekészítmények héj tartalmának meghatározása 350
3.10. Méz, méztermék vizsgálata
Propoliszgyanta tartalom meghatározása 1 000
Fluoreszcencia vizsgálat 150
Invertáz aktivitás meghatározása Duisberg szerint 1 300
HMF tartalom meghatározása 1 250
Diasztáz aktivitás meghatározása Gothe-féle 1950
Méhviasz olvadáspont meghatározása 900
Méhviasz törésmutató meghatározása 400
Méhviasz szappan és észterszám meghatározása 1 000
Méhviasz ceresin/parafin tartalom meghatározása 1 200
Méhszurok viasztartalom meghatározása 1 400
Szennyeződés, idegenyanyag tartalom meghatározása 1400
Fajta meghatározása pollenanalízissel 1 950
3.11. Gabona-, sütőipari termékek vizsgálata
Liszt amilolites áll. meghatározása amilográffal 1300
Liszt amilolites áll. meghatározása esésszámmérővel 900
Proteolites aktivitás meghatározása 1 800
Liszt színmeghatározása Pekár-próbával 400
Liszt színmeghatározása leukométerrel 650
Liszt őrlési finomság meghatározása 450
Liszt sikértartalom/sikérterülékenység meghatározása 800
Liszt vízfelv. képesség sütőip. érték meghatározása 1 300
Liszt sütési próba 800
Liszt avasság meghatározása 650
Liszt gáztermelő képesség meghatározása 900
Liszt gázvisszatartó képesség meghatározása 1 700
Idegen magőri. állati kártevők kimutat. 400
Liszt laboratóriumi előállítása 800
Rizs tisztaság és kevertség meghatározása 650
Kenyérbélzet rugalm. meghatározása elasztigráffal 400
Kenyérbélzet rugalm. meghatározása elasztiméterrel 400
Fajlagos térfogat meghatározása 400
Bélzetporozítás meghatározása 550
Alaki hányados meghatározása 90
Víztartalom meghatározása előszárítással 600
Kétszersült duzzadási szám meghatározása 150
Kétszersült szeletvastagság meghatározása 50
Sóspálcika törési szilárdság meghatározása 150
Morzsa szemcsméret meghatározása 450
Sajtolt sütőéletsztő kelesztőképesség meghatározása termosztátban 500
Színindex meghatározás 650
Tojástartalom meghatározása zsírtartalom alapján 1050
Tojástartalom meghatározása szterintartalom alapján 1 800
Sárga pigment tartalom meghatározása 1 650
Törmeléktartalom meghatározása 450
Főzési tulajdonság meghatározása 600
Mesterséges színezék kimutatás 650
Sütőélesztő kelesztőképesség meghatározása erjedésíró készülékkel 1 650
3.12. Dohányvizsgálatok
Nikotin tartalom meghatározása gravimetriásan 2 000
Nikotin tartalom meghatározása fotometriásan 1650
Szűrőhatékonyság meghatározása 1 150
Szivar égőképességének meghatározása 650
Cigaretta-füstszűrő ventillációs foka 450
Szívhatósági tulajdonság meghatározása 800
Főfüst kátránytartalom meghatározása 1 300
Főfüst alkaloid tartalom meghatározása 1 300
Főfüst kémhatás meghatározása 450
Dohánygyártmány kondicionálása 200
Dohánygyártmány por/apródohány tartalom meghatározása 400
Dohánygyártmány vágatszélesség meghatározása 400
Dohánygyártmány nagzm. kocsány tartalom meghatározása 400
Dohánygyártmány égőképesség meghatározása 350
Cigar. kihullás, kitöltés, ragasztás vizsg. 400
3.13. Fűszervizsgálatok
Vanília vinillin tartalom meghatározása 2 000
F-hidroxibenzil-izotiocianát tartalom meghatározása 2 000
Piperin tartalom meghatározása 2 000
Mikroszkópos vizsgálat 1 000
Fűszerpaprika összes színezéktartalom meghatározása 2 000
Fűszerpaprika vasszennyeződés meghatározása 400
Fűszerpaprika kapszaicin tartalom meghatározása VRK-s módszerrel 3 250
Fűszerpaprika-kivonat színérték meghatározása 2 000
Fűszerpaprika-kivonat kapszaicin tartalom meghatározása 2100
Fűszerpaprika-kivonat oldószermaradvány meghatározása GC-s módszerrel 3 000
Fűszerpaprika állati szennyeződés meghatározása 1 700
Őrlési finomság meghatározása 450
Vizes kivonat meghatározás 700
Etilalkoholos kivonat meghatározása 750
Éteres kivonat meghatározás 750
Sáfrány színezőképesség meghatározása 1 650
Allil-izotiocianát tartalom meghatározása 1 650
Ciánhidorgén tartalom meghatározás 850
Idegenanyag tartalom meghatározás 500
Illóolaj tartalom meghatározás 1 050
Kurkuma színérték meghatározás 2 000
Illóolaj eredeti azonosítás GC-vel 3 000
3.14. Kávé, tea vizsgálatok
Kávé/kávépótszer őrlési finomság meghatározása 450
Tea csersavtartalom meghatározása 1 450
Vizes kivonat meghatározása 700
Törmeléktartalom meghatározása 350
Szerves és szervetlen idegenanyagok meghatározása 350
Koffein meghatározása döntő módszerrel 2 100
Koffein meghatározása gyors módszerrel 1 100
Klorogénsav meghatározása 2 350
Kiolajosodás mértékének meghatározása döntő módsz. 650
Vízben oldódó anyagtartalom meghat. 600
Bevonatanyag, sellak vizsg. 650
Bevonatanyag, fénymáz vizsg. 1100
3.15. Zöldség, gyümölcs vizsgálatok
Egészségi állapot vizsg. 450
Érettségi fok vizsg. 150
Zsengeség vizsg. 350
Osztályozottság vizsg. 450
Mikroszkópos vizsg. 1 300
Kénessav tartalom meghatározása 900
3.16. Borvizsgálatok
Térfogat, töltési teljesség vizsgálata 40
Sűrűség meghatározása aerométerrel 350
Sűrűség meghatározása piknométerrel 850
Szesz meghatározása Malligand készülékkel 250
Szesz meghatározása aerométerrel 350
Szesz meghatározása sűrűségmérés alapján 850
Extrakt meghatározása, sűrűségmérés alapján 850
Mustfokolás 400
Invertcukor-tartalom meghatározása Bertrand módszerrel 1 200
Invertcukor-tartalom meghatározása Schoorl módszerrel 1 200
Invertcukor-tartalom meghatározása Rehelein módszerrel 1 200
Invertcukor-tartalom meghatározása Contifloval módszerrel 400
Szaharóztartalom kimutatása 400
Szaharóztartalom meghatározása 1 200
Glükóz-fruktóz arány polarimetriás meghatározása 900
Refrakció mérése 400
Titrálható savtartalom meghatározása 400
Illósavtartalom meghatározása 600
Almasavtartalom meghatározása 2 200
Borkősavtartalom meghatározása Contifloval 800
Citromsavtartalom meghatározása 2 200
Glükonsavtartalom meghatározása 2 200
Tejsavtartalom meghatározása 2 200
Egyéb szerves savak meghatározása 2 200
Szerves savak kimutatása papírkromatográfiával 800
pH meghatározása 400
Szénsavtartalom meghatározása 800
Szénsavtartalom meghatározása afrométerrel 200
Összes kénessavtartalom meghatározása 550
Szabadkénessav tartalom meghatározása 450
Szorbinsavtartalom kimut. Rebelein módszerrel 550
Szorbinsav meghatározása Spektrofotométerrel 1 650
Vékonyréteg-kromatográfiával 1600
Benzoesavtartalom kimutat. vékonyréteg kromatográfiával 1300
Szalicilsavtartalom kimut. vékonyréteg kromatográfiával 1300
Egyéb konzerválószer kimutatása 2 600
Aszkorbinsavtartalom meghatározása 800
Titrálható savtartalom meghatározása 550
Észtertartalom meghatározása 800
Kozmaolajtartalom meghatározása 1 650
Aldehidtartalom meghatározása 900
Furfurol meghatározása 900
Micko-féle frakcionált lepárlás 2 600
Glicerintartalom meghatározása 2 600
Butilén-glikol tartalom meghatározása 2 600
Metil-alkoholtartalom meghatározása GC-vel 2 600
Dietilén-glikol tartalom meghatározása 2 600
Szorbittartalom meghatározása 1 300
Mesterséges édesítőszer kimutatása 1 300
Hamutartalom meghatározása 700
Hamulúgosság meghatározása 1 200
Vastartalom meghatározása kontiflóval 850
Réztartalom kimutatása 850
Réztartalom meghatározása 1 650
Cinktartalom meghatározása 1 650
Ólomtartalom meghatározása 3 150
Nátriumtartalom meghatározása lángfotóméterrel 800
Káliumtartalom meghatározása lángfotóméterrel 800
Kálciumtartalom meghatározása lángfotóméterrel 800
Kálciumtartalom komplexometriás meghatározása 1 050
Magnéziumtartalom komplexometriás meghatározása 1050
Speciális fémvizsg. meghatározása 3 150
Nitrit-nitrát kimutatása 400
Nitrét meghatározása 1 700
Kloridtartalom meghatározása 550
Szulfáttartalom meghatározása 800
Foszfáttartalom meghatározása 1 650
Színintenzítás meghatározása 650
Szín. meghatározása sósav próbával 150
Leukoantocianidin tartalom meghatározása 1 650
Antocianintartalom meghatározása 1 650
Csersav-polifenol tartalom meghatározása 1 650
Direkttermő-diglükozid kimutatása 250
Idegen színezőanyag tartalom kimutatása 650
Idegen színezőanyag tartalom azonosítása 2 500
Oximetil-furfurol kimutatása 400
Oximetil-furfurol meghatározása 1 650
Karamell kimutatása 2 600
Kékderítés 2 600
Ciánhidrogén tartalom kimutatás 650
Ciánhidrogén tartalom meghatározása 2 600
Borkezelő, derítőanyagok idényének megáll. 1300
Üledék, seprő meghatározása centrifugálással 400
Üledék, seprő meghatározása ülepítéssel 250
Üledék kémiai vizsgálata 1 300
Palackállósági vizsgálat 1 050
Hidegpróba 250
Melegpróba 250
Rázópróba 250
Levegőpróba 250
Összes csíraszám meghatározása 650
Élő csíraszám meghatározása 650
Mikroszkópos vizsgálat 1 300
Enzimatikus meghatározások 2 200
Atomabszorpciós vizsgálatok 3 150
Gázkromatográfiás vizsgálatok 3 500
Folyadékkromatográfiás vizsgálatok 3 500
Tömegsprektometriás vizsgálatok 6 500
Érzékszervi vizsgálat 250
Bizottsági érzékszervi vizsgálat 1 300
Szakvélemény mintánként 500
Országos Borszakértő Bizottság szakvéleményezése 2 600
Malligand készülék hitelesítése 1 300
3.17. Sör vizsgálata
Összes szénhidrát tartalom meghatározása 1100
Sűrűség meghatározás 850
Látszólagos extrakttartalom meghatározása 850
Széndioxid meghatározása titrálással (döntő m.) 800
Széndioxid meghatározása nyomásméréssel (gyors m.) 200
Látszólagos végerjedésfok meghatározása 1 300
Pasztőrözöttség meghatározása 400
Habtartósság meghatározása 400
Sör szín meghatározás 1 650
Alfasavtartalom meghatározása 3 250
Értéktelen hányad és pelyvásság mértékének meghatározása 500
3.18. Szesz, likőr vizsgálata
Metanol tartalom meghatározása Deniges-Fallenberg szerint 1 650
Metanol tartalom meghatározása GC-s m. 4 200
Réztartalom meghatározása spektrofotométeres m. 1 650
Réztartalom meghatározása AAS-es m. 3 150
Szintetikus színezőanyag kimutatás 650
Szintetikus színezőanyag meghatározása 3 250
Akrolein tartalom kimutatás 950
Észtertartalom meghatározása 800
Aldehidtartalom meghatározása 800
Furfuroltartalom meghatározása 900
Kozmaolaj tartalom meghatározása 1 650
Összes ciántartalom meghatározása 800
Kénessav kimutatás 200
Kénessavtartalom meghatározása 600
Hangyasavtartalom meghatározása direkt módszerrel 600
Acetontartalom meghatározása 600
Réztartalom meghatározása határérték módszerrel 650
Ólomtartalom meghatározás 650
Vastartalom kimutatás 550
Vastartalom meghatározás 1 650
Tojáslikőr tojástartalom meghatározása zsír alapján 1 700
Finomszesz furfuroltartalom meghatározása 1 650
Finomszesz aldehidtartalom meghatározása 1650
Finomszesz savtartalom meghatározása 600
Finomszesz észtertartalom meghatározása 800
Finomszesz kozmaolajtartalom meghatározása 1 650
Finomszesz metilalkohol tartalom meghatározása 1 650
Finomszesz oxidációs próba 600
Finomszesz bepárlási maradék meghatározása 600
Finomszesz nehézfémtartalom kimutatás 250
Finomszesz fluorescencia meghatározása 550
Étkezési ecet ecetsavtartalom meghatározása 550
Étkezési ecet szulfát-ion kimutatás 400
Étkezési ecet bepárlási maradék meghatározása 600
Étkezési ecet fluoreszcencia próba 550
Étkezési ecet oxidációs próba 600
Étkezési ecet metilalkohol tartalom meghatározása 1 650
Étkezési ecet hangyasavtartalom kimut. 550
Étkezési ecet acetaldehidtartalom meghatározása 800
Étkezési ecet acetontartalom kimut. 550
Tartóssági próba 350
Sósborszesz észtertartalom meghatározása 800
Sósborszesz mentoltartalom meghatározása 1 650
Denaturáltszesz sűrűség meghatározása 850
Denaturáltszesz lepárlási próba 600
Denaturáltszesz fenolftalein próba 250
Étkezési ecet formaldehid tartalom meghatározása 1 650
3.19. Üdítőitalok vizsgálata
Széndioxidtartalom meghatározása 200
Kinintartalom meghatározása 1 650
Koffeintartalom meghatározása 1 650
Szikvíz fröccsentési próba 40
Bepárlási maradék meghatározása 600
Átlátszósági meghatározása 400
Összes keménység meghatározása 600
Szabad klórtartalom meghatározása 800
3.20. Adalékanyag-vizsgálatok
Növ. foszfatidok szerves szennyeződés meghatározása 600
Növ. foszfatidok olajtartalom meghatározása 800
Foszfatid tartalom meghatározása 1 650
Színezék azonosítás gyapjúfestéssel 650
Színezék azonosítás VRK-s 2 500
Éteres maradék meghat. 1 000
Arzéntartalom kimut. Gutzeit-próbával 550
Színezőanyag tartalom meghatározása komponensenként 3 250
Nehézfém tartalom meghatározása fémenként (AAS) 3150
Étkezési só vízben oldhatatlan rész meghatározása 600
Étkezési só NaCl tartalom meghatározása 550
Étkezési só KI tartalom meghatározása gyors módszerrel 800
Étkezési só KI tartalom meghatározása döntő módszerrel 800
Étkezési só szulfát tartalom meghatározása 1 050
Étkezési só magnézium tartalom meghatározása 750
Étkezési só kálcium tartalom meghatározása 750
Étkezési só ásványolaj tartalom meghatározása gyors m. 1 800
Étkezési só ásványolaj tartalom meghatározása döntő m. 2 500
Hatóanyag tartalom meghatározása (szabad benzoesav) 600
Hatóanyag tartalom meghatározása (Na-benzoát) 1 100
Na-benzoát nehézfém tart. kimut. 200
Na-benzoát benzoesav komp. olvadáspontja 550
Adalékanyag mesterséges édesítőszer kimut. 2 500
Adalékanyag ciklamát tartalom meghatározása 3 000
Adalékanyag kumarin tartalom meghatározása GC-s m. 4 200
Adalékanyag szorbit tartalom meghatározása papírkrom m. 2 500
Adalékanyag szorbit tartalom meghatározása döntő m. 3 250
3.21. Vízvizsgálatok
Összes keménység meghatározása 550
Vas-ion meghatározása 1 650
Mangán-ion meghatározása 1 650
Klorid-ion meghatározása 550
Szabad klórtartalom meghatározása 800
Ólomtartalom meghatározása spektrofotométerrel 1 650
Bepárlási maradék meghatározása 600
Nitrittartalom 1650
Nitráttartalom 1700
Ammónium-ion meghatározása 800
Alumínium tartalom meghatározása 800
Réz tartalom meghatározása 800
Jodid tartalom meghatározása 1 100
Fluorid tartalom meghatározása 1 650
Foszfát tartalom meghatározása 1 650
3.22. Toxikológiai és szermaradvány-vizsgálatok
Organofoszfát meghatározása VRK-s m. 3 650
Organofoszfát meghatározása GC-s m. 3 500
Organoklór meghatározása GC-s m. 3 800
Ditiokarbamát meghatározása 2 800
Réztartalom meghatározása (AAS) 3 150
Ólomtartalom meghatározása (AAS) 3 150
Cinktartalom meghatározása (AAS) 3 150
Arzéntartalom meghatározása fotómetriás m. 2 050
Arzéntartalom meghatározása (AAS) 3 500
Vastartalom meghatározása (AAS) 3 150
Óntartalom meghatározása (AAS) 3 150
Alumíniumtartalom meghatározása (AAS) 3 150
Higanytartalom meghatározása (AAS) 3 500
Kadmiumtartalom meghatározása (AAS) 3 150
Mangántartalom meghatározása (AAS) 3 150
Magnéziumtartalom meghatározása (AAS) 3 150
Kálciumtartalom meghatározása (AAS) 3 150
Nátriumtartalom meghatározása (AAS) 3 150
Nikkeltartalom meghatározása (AAS) 3 150
Szeléntartalom meghatározása (AAS) 3 500
Antibakt. gátló hatás mikrobiol + géldif. 1 150
Fenoxiecetsav-származékok meghatározása GC-s m. 4 450
Triazin-származékok meghatározása GC-s m. 3 900
Egyéb peszticidek műszeres vizsg. 4 450
Anabolikus hormon(ok) GC-s vizsg. hormononként 5 000
Klóramfenikol és gátlóanyagok műsz. vizsg. 4 250
Carbadox és egyéb szerek müsz. vizsg. 5 500
Mikotoxinok vizsg. VRK-s m. fajtánként 3 650
Formaldehid meghatározása fotómétriásan 1 600
Sulfonamidok meghatározása VRK 3 250
Formaldehid meghatározása GC-s m. 3 500
Hormonvizsg. DES-RIA módszerrel 3 600
Aflatoxin B1 meghatározása RIA módszerrel 3 100
Ditionkarbonátok meghatározása GC-s m. 4 200
Metanol tartalom meghatározása GC-s m. 4 200
Forszforhidrogéntartalom meghatározása GC-s m. 4 200
Forszforhidrogéntartalom meghatározása GC-s m. 4 200
Forszforhidrogéntartalom meghatározása spektrofotómetriásan 1650
Forszforhidrogéntartalom meghatározása színreakcióval 1650
Metilbromidtartalom meghatározása spektrofotóméterrel 2 500
Diquat és piraquat tartalom meghatározása spektrofot. 3 250
Elővizsgálat a növényvédőszermaradék szennyeződés megállapítására 4 550
Gyógyszer hatóanyag tartalom vizsg. HPL- és GC 5200
Kozmaolaj tartalom meghatározása GC 4 200
3.23. Élelmiszerek mikrobiológiai és parazitológiai vizsgálatai
Sterilezés, táptalap készítés 650
Mintaelőkészítés (folyékony minta) 300
Mintaelőkészítés (szilárd minta) 450
Mezofil aerob, fak, anaerob mikrobaszám meghatározása 350
Penész és élesztőszám meghatározása 350
Laktózfermentáló Enterobacteriace szám meghatározása 200
Esxherichia coli szám meghatározása 250
Enterococcus-Streptococcus-D-cs. szám meghatározása 300
Mezofil aerob spóraszám meghatározása 250
Enterobacteriaceae-szám meghatározása 250
Ozmofil élesztőszám meghatározása 250
Savképző-mikroorganizmusok sz. meghatározása 350
Zsírbontó-mikroorganizmusok sz. meghatározása 400
Zsírbontó penész és élesztősz. meghatározása 400
Termofil baktériumok számának meghatározása 350
Szulfitredukáló Clostridium sz. meghatározása 450
Értékelés mikrobacsoportonként 100
Útósterilezés 300
Minősítés, értékelő jelentés készítése 350
Baktériumok identifikálása (nem besor.) 350
Állatkísérlet 600
Baktériumok előkeltetése 250
Baktériumok kimut. dúsítási eljárással 250
Kórokozó, feltételesen kórok bakt. sz. meghatározása 350
Kórokozó és felt. kórok bakt. azonosítása 400
Baktériumok típusmeghatározása (Salamon kivét.) 650
Kiegészítő bakterológiai húsvizsg. 1 050
Salmonella szereotípusok meghatározása 900
Szalmonella kimutatása dúsítással 650
Stphylococcus aureus szám meghatározása 400
Pseudomonas aeruginosa szám meghatározása 400
Nyers füstölt kolbász és lángolt kolbász kötelező szalmonella és staph. vizsgálata 1 050
Egyéb készítmények kötelező szalmonella vizsgálata 650
Trichinella vizsg. mikroszkópos első minta 200
Trichinella vizsg. mikroszkópos további minta 150
Trichinella v. emésztéses (50 sertésig) 400
3.24. Radiológiai vizsgálatok
Összes béta-aktivitás koncentráció 1150
Kálium aktivitás koncentráció 2 050
Fémionfrakció aktivitás koncentráció 2 500
90 Sr+90y aktivitás koncentráció 4 700
137 Cs aktivitás koncentráció 4 100
Tricium aktivitás koncentráció 6 700
Mintaelőkészítés (növényi) 1 100
Mintaelőkészítés (tej) 650
Mintaelőkészítés (hús) 900
Energiaszelektív gamma mérés 1 800
Gamma spektrometria 7 600
Gamma spektrometria 3 óránál rövidebb idő 5 600
Alfa sugárzás mérés 3 500
Röntgen emissziós analízis (REA) 5 600
Kálcium tartalom meghatározása 2 800
RIA meghatározása gamma sugárzás alapján 2 600
RIA meghatározása lágy-béta méréssel 3 900
3.25. Egyéb díjak
Felkérésre végzett szaktanácsadás óradíja 500
Radiológiai monitoring vizsgálatról eredeti igazolás esetenként 200
A megállapított laboratóriumi vizsgálati díjtételek mintaelemenkénti vizsgálatoknál alkalmazandók, és magukban foglalják a szabványban, vagy vizsgálati módszerben előírt mintaelőkészítés - kivéve a 3.1. pontban **-gal megjelölt vizsgálatokat - és párhuzamos vizsgálatok költségeit is.
4. Állat és termék szállítás alkalmazásával teljesített állatorvosi hatósági ellenőrzésért felszámítható díjak
4.1. Állatok vasúton, hajón, repülőn gépkocsin (pótkocsin) szállítás céljából való, berakodásának felügyeletéért
a) ló, szamár és öszvér után db-onként 12
b) szarvasmarha, bivaly után db-onként 14
c) sertés után db-onként 6
d) juh és kecske után db-onként 4
e) egyéb állatok után szállítmányonként 100[3]
f) termék (élelmiszer, takarmány stb.) szállítása esetén a nemzetközi forgalmazáshoz szükséges igazolás kiadása esetén igazolásonként 100
4.2. Meghiúsult állatszállítás esetén a szállító díjat köteles fizetni 1 000
4.3. Ha a szállítást felügyelő állatorvosnak 1 óránál hosszabb ideig kell várakoznia a berakás megkezdésére, akkor óránként pótdíj fizetendő 400
4.4. Keskeny nyomtávú vasút átrakodó állomásain, valamint állatorvosi vizsgálat után gépkocsin szállított állatok vasútra, repülőgépre, vagy fordítva történő átrakásánál az egyik fél terhére, egy kiszállás alkalmával kocsirakományok számára tekintet nélkül 400
4.5. A FM által elrendelt esetben vasúti gépkocsi (pótkocsi) és egyéb szállításoknál az állatok kirakásánál végzett vizsgálatért kocsirakományonként, keskeny vágányú vasúti szállítmányonként 150
5. Állatvásárok és állatkiállítások felügyeletére a kirendelt állatorvosonként, megkezdett 8 óránként 1000
2. számú melléklet a 18/1991. (VIII. 3.) FM rendelethez
Az állategészségügyi határállomásokon fizetendő díjak
Az állategészségügyi határállomásokon az állategészségügyi ellenőrzés alá tartozó küldemények behozatala, átvitele, vagy kivitele esetén a szállító (fuvarozó) terhére a következő díjakat kell felszámítani:
1. Áruforgalomban átvitel esetén
a) a beléptetés alkalmával vasúti kocsinként, teherkocsinként (a pótkocsi külön kocsinak számít) uszály (hajó), repülőgép rakományonként 1800
b) darabáruként a teheráruforgalomban 600
A kiléptetésnél végzett ellenőrzés díjtalan.
2. Áruforgalomban behozatal és kivitel esetén
a) vasúti kocsinként, tehergépkocsinként (a pótkocsi külön kocsinak számít) uszály (hajó), repülőgép rakományonként 600
b) darabáruként a teherforgalomban 150
A díjak alkalmazása szempontjából egy rakomány:
- nagyállatból minden megkezdett 30 db.
- sertésből minden megkezdett 60 db.
- juhból, kecskéből minden megkezdett 300 db.
- nyúlból minden megkezdett 2000 db.
- napos baromfiból minden megkezdett 50 000 db.
- növendék és felnőtt baromfiból minden megkezdett 5000 db.
- egyéb itt fel nem sorolt állatfajok egyedeiből egy gépkocsi, egy pótkocsi, egy vasúti kocsi, egy uszály (hajó), egy repülőgép
3. Utasforgalomban kivitel, behozatal és átvitel esetén
a) szarvasmarhafélék, egypatás állatok db-onként 200
b) juh, kecske db-onként 150
c) nyúl, tenyésztett prémesállat (nyérc, prémgörény, róka, nútria, nyestkutya, mosómedve stb.)
1 db 80
2-10 db-ig 150
11-100 db-ig 300
100 db-on felül 600
d) méhek (kaptáranként, méhkirálynőnként) 100
e) baromfi (tyúkfélék, gyöngyös, pulyka, liba, kacsa, galamb, túzok, vadliba, vadkacsa, fácán, fogoly, fürj stb.)
1 db 50
2-10 db-ig 80
11-100 db-ig 150
100 db-on felül 500
f) kedvtelésből tartott és védett állatok:
- kutya, macska, hüllők, majom stb. 300
- díszmadarak (papagáj, exóta, kanári stb.) és akvárium állatok
1 db 50
2-10 db-ig 100
11-100 db-ig 300
100 db-on felül 600
g) trófeák (agancs, nyersbőr, kikészített fej) db-onként 500
h) lőtt vadak (szárnyas, őz, szarvas, vaddisznó stb.) húsa a megengedett mennyiség esetenként 300
3. számú melléklet a 18/1991. (VIII. 3.) FM rendelethez
Fogalommeghatározások a díjmegállapítás alkalmazása szempontjából
Nagyállat:
ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, szarvas, dámvad.
Kisállat:
juh, kecske, sertés, nyúl és egyéb prémes állat, őz, muflon, vaddisznó, vakvezető és szolgálati célból tartott eb, stb.
Baromfi:
tyúkfélék, gyöngyös, pulyka, liba, kacsa, galamb, túzok, vadliba, vadkacsa, fácán, fogoly, fürj, szalonka stb.
Kedvtelésből tartott állat:
eb, macska, díszmadár és az egyéb kedvtelésből tartott állat.
Védett állat:
a magyar jogszabályok alapján védetté nyilvánított állatfajok egyede.
Húsvizsgálat:
az élelmezésre szánt állatoknak, állati testeknek fogyaszthatóság elbírálása céljából történő - jogszabályban előírt - hatósági vizsgálata, beleértve a kiegészítő bakterológiai vizsgálatokat is.
Munkaszüneti nap:
A hatályos jogszabályok szerinti munkaszüneti napok, valamint a szombat és vasárnap.
Lábjegyzetek:
[1] Helyesbítette a Magyar Közlöny 1991/128. száma. Megjelent 1991.11.20.
[2] Jelenleg: A 10/1988. (VI. 30.) MÉM-SZEM együttes rendelet.
[3] A 4.1. e) pont szállítmány, az a)-d) pontban fel nem sorolt állatokból - napot baromfiból 50 000 db., - felnőtt baromfiból 5 000 db., - nyúlból 2 000 db., - az itt meg nem nevezett állatfajtokból: egy gépkocsi, egy pótkocsi, egy vasúti kocsi, egy uszály, egy repülőgép jelent egy szállítmányt a díjszabás alkalmazása szempontjából.