3/1990. (II. 25.) MÉM rendelet

az egyes állategészségügyi és élelmiszerellenőrzési szolgáltatások díjáról

Az állategészségügyről szóló 1981. évi 3. tvr. 20. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az érdekelt miniszterekkel, országos hatáskörű szervek vezetőivel egyetértésben a következőket rendelem:

1. §

A rendelet hatálya kiterjed az. állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások és az. Országos Borellenőrző Állomás által a gazdálkodó szervezetek, intézmények és a lakosság részére végzett állategészségügyi hatósági vizsgálatokra, ellenőrzésekre, valamint az élelmiszerek és a bor hatósági vizsgálatára és ellenőrzésére.

2. §

(1) Az 1. §-ban meghatározott hatósági vizsgálatokért fizetendő díjakat az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az állategészségügyi határállomásokon fizetendő hatósági ellenőrzések díját a 2. számú melléklet tartalmazza.

3. §

Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a 6/1981. (IV. 12.) MÉM rendelet 11. § (2) bekezdése, valamint a III/1/1986. (ÁT. 22.) MÉM ármegállapítás hatályát veszti.

Dr. Hütter Csaba s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter

1. számú melléklet a 3/1990. (II. 25.) MÉM rendelethez

Vizsgálati díjak

1.Húsvizsgálati díjak (kényszervágóhidakon
is)
a)az első nagyállatnál50,-
Az elsőt követő további nagyállatnál db-ként30,-
b)az első kisállatnál (a nyúl kivételével)
az elsőt követő további kisállatnál db-ként
35,-
(a nyúl kivételével)18,-
c)nyúlnál db-ként4,-
d)baromfinál db-ként4,-
e)vágott baromfinál és nyúlnál tonnánként260,-
f)baromfitermék, tojás, tojáslé, hal, konzerv
és félkonzerv, import hús és húskészítmé-
nyek, gyógyszeripari alapanyag, fagyasz-
tással tartósított készítmények, élettelen
vad, zsír, hűtőházi importáru nagy tétel-
ben történő vizsgálata tonnánként
180,-
2.Állományvizsgálati díj
(ménes, gulya, nyáj, csürhe, csorda, ba-
romfitelep, halállomány stb.)
340,-
3Laboratóriumi vizsgálati díjak
A rendeletben előírt, valamint megbízás
alapján végzett vizsgálatok.
3.1.Általános módszerek
csomagolás-jelölés vizsgálata
113,-
súly-térfogat ellenőrzés18,-
szárazanyag, víztartalom meghatározása
- refraktometriásan112,-
- atmoszférikus szárítással225,-
- vákuum szárítással219,-
- piknométerrel516,-
- oldószeres desztillációval156,-
- Karl-Fischer módszerrel160,-
- acetikloridos titrálással160,-
- Polenske módszerrel516,-
zsírtartalom meghatározás
- Weibull-Stoldt módszerrel620,-
- Soxhlet extrakcióval518,-
- hideg extrakcióval440,-
- Gerber módszerrel337,-
- Van Gulik módszerrel337,-
- Teichert módszerrel282,-
- Rőse-Gottlieb módszerrel793,-
- Schmidt-Brodzinski módszerrel756,-
- tubidimetriásan131,-
fehérjetartalom meghatározás
- formol titrálással150,-
- Kjeldahl módszerrel467,-
- Kofrányi-féle módszerrel375,-
- szinezékkötéssel375,-
- foszforwolframsavval (Lund-mód-
szer)
115,-
redukáló cukortartalom meghatározása
- Schoorl módszerrel282,-
- polarimetriásan264,-
cukortartalom meghatározása
- Bertrand módszerrel693,-
- Lane-Eynon módszerrel566,-
- gravimetriásan689,-
tejcukortartalom meghatározása
- Luff-Sehoorl módszerrel282,-
- polarimetriásan264,-
- kloraminnal337,-
alkoholtartalom meghatározása
- piknométerrel292,-
- fokolóval75,-
- oxidációs módszerrel377,-
hamutartalom meghatározása281,-
hamulúgosság meghatározása169,-
sósavban oldhatatlan hamutartalom meg-
határozása
206,-
homoktartalom meghatározása131,-
keményítőtartalom meghatározása
- titrálással451,-
- polarimetriásan248,-
- Ewers módszerrel431,-
nyersrosttartalom meghatározása562,-
konyhasó tartalom meghatározása
- Volhard módszerrel221,-
Mohr módszerrel181,-
pH meghatározás műszeresen135,-
összes savfok meghatározása253,-
savszám meghatározása253,-
C-vitamin tartalom meghatározása
- vékonyréteg-kromatográfiásan1.748,-
3.2.Baromfi és tojás érzékszervi vizsgálat
- ízlelés nélkül112,-
- ízleléssel337,-
vágott és darabolt baromfi maghőmérsék-
let mérése
112,-
baromfi idegen víztartalom meghatározá-
sa
56,-
tojás lámpázása (75 db-onként)281,-
tojáspor szemcsézettség meghatározása
ülepítéssel
168,-
tojáspor oldhatóság meghatározása
- refraktométerrel225,-
- centrifugálásos módszerrel694,-
tojáspor vizes savfok meghatározása373,-
tojáspor lipidek savfok meghatározása448,-
titrálási vizsgálat120,-
3.3.Hús és hústermékek
- érzékszervi vizsgálat
hidroxiprolintartalom meghatározása
168,-
(kötőszövet)939,-
foszfáttartalom meghatározása
- döntő módszerrel750,-
- gyors módszerrel188,-
polifoszfáttartalom kimutatása112,-
Éber-próba60,-
főzőpróba60,-
sütőpróba60,-
átsózottsági próba60,-
átfőzöttségi próba60,-
szakítási vagy rugalmassági próba60,-
kötési próba60,-
Kreiss-próba60,-
haemoglobin meghatározása250,-
redoxpotenciál meghatározása250,-
vízaktivitás mérés250,-
elektroforézises vizsgálat730,-
fajfehérje kimutatása640,-
3.4.Tartósított élelmiszerek érzékszervi vizs-
gálat
337,-
ecetsavtartalom meghatározása sav nélkül264,-
ecetsavtartalom meghatározása kéndioxid
mellett
471,-
ecetsavtartalom meghatározása kéndioxid
és hangyasav mellett
1.473 -
hangysavtartalom meghatározása direkt
módszerrel
967,-
hangyasavtartalom meghatározása ecet-
sav mellett
1.005,-
tömített zárás vizsgálata60,-
főzési idő meghatározása170,-
vízfelvevőképesség meghatározása154 -
szorbinsavtartalom meghatározása sűrí-
tett paradicsomból
546,-
mustár konzisztencia meghatározása37,-
zöldborsó zsengeség behatározása finom-
éterrel
225,-
gyorsfagyasztott termékek előfözöttség
meghatározása
119,-
gyorsfagyasztott zöldségkészítmények al-
koholban oldhatatlan rész meghatározása
730,-
gyorsfagyasztott termékek főzési próbája170,-
gyorsfagyasztott termékek hőmérséklet
mérése
112,-
gyorsfagyasztott zöldborsó szemkevere-
dés meghatározása
337,-
gesztenyekészítmények vízben oldható
szárazanyagtartalom meghatározása
112,-
gesztenyekészítmények héjtartalom meg-
határozása
131,-
átfőzöttségi próba60,-
tartóssági próba60,-
3.5.Zsírok és olajok érzékszervi vizsgálat225,-
dermedéspont meghatározása Zsukov
módszerrel
169,-
csúszáspont meghatározása229,-
sűrűség meghatározása
- piknométerrel337,-
- Mohr-Westphal mérleggel262,-
- aerométerrel56,-
törésmutató meghatározása169,-
jódszintszám meghatározása400,-
el nem szappanosítható rész meghatáro-
zása hexános módszerrel
834,-
elszappanosítási szám meghatározása207,-
jódszám meghatározása Wijs módszerrel520,-
peroxidszám meghatározása114,-
zsírsavösszetétel meghatározása gázkro-
matográfiásan
1.372,-
zsíroldószerben oldhatatlan rész megha-
tározása
205,-
szerves szennyeződés rneghatározása205,-
étolaj átlátszóság meghatározása75,-
benzoesavtartalom meghatározása
- margarinban vizes fázisból931,-
margarin szorbinsavtartalom meghatáro-
zása
546,-
nikkeltartalom meghatározása margarin-
ból fotometriásan
785,-
3.6Tej, tejtermék érzékszervi vizsgálat225,-
tej fagyáspontcsökkenés meghatározása337,-
tej sűrűség meghatározása
- piknométerrel337,-
- tejfokmérővel56,-
- Mohr-Westphal mérleggel262,-
savanyú tejkészítmények sűrűség megha-
tározása piknométerrel
337,-
habtejszín térfogatnövekedés meghatáro-
zása
75,-
habtejszín keménység meghatározása75,-
tejszínhab keménység meghatározása37,-
tej refrakciószám meghatározása187,-
ízesített tejesitalok üledéktartalom meg-
határozása
150,-
presszó tejpor oldódási idő meghatározása56,-
tejpor oldhatósági index meghatározása206,-
sajt, ömlesztett sajt és túró szárazanyag-
tartalom meghatározása Teichert mód-
szerrel
170,-
vaj vízmentes szárazanyagtartalom meg-
határozása
- döntő módszerrel545,-
- tájékoztató módszerrel382,-
ízesített tejesitalok szacharóztartalom
meghatározása
- titrálással282,-
- polarimetriásan264,-
tejpudingok és tejpor szacharóztartalom
meghatározása
polarimetriásan264,-
cukrozott sűrített tej szacharóztartalom
meghatározása
264,-
presszó tejpor, szőlőcukor tartalmának
meghatározása
528,-
tej kalciumtartalom meghatározása
komplexometriásan
262,-
tej Stroch próba93,-
tej hőkezeltség kimutatása
- döntő módszerrel825,-
- gyors módszerrel225,-
ízesített tejszínhab léeresztés meghatáro-
zása
75,-
lej tompítottság vizsgálata423,-
tej Whiteside próba18,-
tejipari alapanyagok és termékek homo-
génezettség vizsgálata
375,-
vaj vízeloszlás vizsgálata37,-
tejszínhab léeresztés vizsgálata75,-
tej tisztasági próba112,-
Fenotiazin kimutatása tejben és sajtban
- kémiailag180,-
- fotókémiailag37,-
tartóssági próba60,-
metilénkék próba60,-
rezazurin próba60,-
3.7.Cukoripari termékek érzékszervi vizsgála-
ta
168,-
színmeghatározás
- etalonhoz viszonyítottan90,-
- oldatban293,-
szacharóztartalom meghatározás282,-
vízben oldhatatlan szárazanyagtartalom
meghatározása
112,-
hamutartalom meghatározása kondukto-
metriásan
112,-
szemcsenagyság meghatározása kristály-
os porcukorban
225,-
kockacukor mállási idő meghatározása202,-
3.8.Édesipari termékek
súlymérés
- laboratóriumban szemszámmal37,-
- szemszám nélkül18,-
érzékszervi vizsgálat281,-
szaloncukor állomány meghatározása
Höppler konzisztométerrel318,-
édesipari termékek mikroszkópos vizsgá-
lata (őrlési fok)
550,-
kakaóital szuszpenzió tartósság meghatá-
rozása
- ülepítéssel305,-
- centrifugálással249,-
töltelékhányad meghatározása112,-
bevonatarány mechanikai szétválasztással150,-
szaloncukor szemszám meghatározása225,-
sütőpor hatóanyagtártalom meghatározása300,-
laktóz és szacharóz meghatározása tej szá-
razanyagtartalomra
1.316,-
dúsitóanyag-tartalom meghatározása112,-
gumibázis mennyiségének meghatározása312,-
3.9.Vendéglátóipari termékek érzékszervi
vizsgálat
168,-
fagylalt, parfé sűrűség meghatározása337,-
fagylaltporban, tejpor oldhatóság megha-
tározása
206,-
kávéital vízoldható szárazanyagtartalom
meghatározása
506,-
gesztenyekészítmények héjtartalmának
meghatározása
131,-
3.10.Méz, méztermékek érzékszervi vizsgálat168,-
invertáz aktivitás meghatározása (Duis-
berg szerint)
688,-
dextrin tartalom meghatározása638,-
HMF tartalom meghatározása413,-
diasztáz aktivitás meghatározása
- Gohte-féle módszerrel450,-
méhviasz olvadáspont meghatározása675,-
méhviasz törésmutató meghatározása117,-
méhviasz szappan és észterszám meghatá-
rozása
732,-
méhviasz ceresin-paraffintartalom meg-
határozása
925,-
méhszurok viasztartalmának meghatáro-
zása
473,-
méhszurok gyanta és szennyezettség meg-
határozása
512,-
szennyeződés meghatározása239,-
3.11.Gabona, sütőipari termékek, száraztészta
érzékszervi vizsgálat
liszt színmeghatározása168,-
- Pekár próba210,-
- leukométerrel261,-
liszt őrlési finomság meghatározása168,-
liszt vízoldható fehérjetartalom meghatá-
rozása
504,-
liszt sikértartalom és sikérterülékenység
meghatározása
398,-
liszt vízfelvevőképesség és sütőipari érték
meghatározása
418,-
liszt sütési próba274,-
liszt amilolites állapot meghatározása
- amilográffal318,-
- esésszámmérővel187,-
gáztermelőképesség meghatározása525,-
liszt gázvisszatartóképesség meghatározá-
sa
1.313,-
idegen magőrlemény, állati kártevők ki-
mutatása
121,-
élelmiszer és takarmánymagvak nedves-
ségtartalom meghatározása
225,-
liszt fajsúly meghatározása112,-
búzaliszt laboratóriumi előállítása619,-
rizs tisztaság és kevertség meghatározása225,-
sütőipari termékek
bélzetporozitás meghatározása112,-
alaki hányados meghatározása18,-
víztartalom meghatározása előszárítással281,-
kétszersült duzzadási szám meghatározá-
sa
56,-
sóspálcika törési szilárdság meghatározá-
sa
56,-
morzsa szemcseméret meghatározása168,-
sajtolt sütőélesztő kelesztőképesség meg-
határozása
375,-
száraztészta
törmeléktartalom meghatározása93,-
tojástartalom meghatározása231,-
főzési tulajdonság meghatározása468,-
csőtészta mechanikai tulajdonság megha-
tározása
168,-
oldhatatlan ásványi anyag meghatározása350,-
3.12.Dohány érzékszervi vizsgálat135,-
dohánygyártmány nikotintartalom meg-
határozás
1.238,-
dohánygyártmány kondicionálása92,-
dohánygyártmány főfüstkémhatás megha-
tározása
168,-
dohánygyártmány por- és apródohánytar-
talom meghatározása
168,-
dohánygyártmány vágatszélesség megha-
tározása
112,-
dohánygyártmány nagyméretű kocsány-
tartalom meghatározása
168,-
dohánygyártmány égőképesség meghatá-
rozása
225,-
szűrőhatékonyság meghatározása553,-
szivar égőképesség meghatározása184,-
cigaretta kihullás-, kitöltés-, ragasztás-
vizsgálat
168,-
3.13.Fűszerek érzékszervi vizsgálata281,-
őrlési finomság meghatározása168,-
vizes kivonat meghatározása161,-
etilalkoholos kivonat meghatározása186,-
éteres kivonat meghatározása190,-
sáfrány színezőképesség meghatározása450,-
vanilin vaníliatartalom meghatározása821,-
allilizociocianát meghatározása790,-
ciánhidrogén-tartalom meghatározása477,-
idegen anyag tartalom meghatározása337,-
illóolaj-tartalom meghatározása421,-
fűszerpaprika festéktartalom meghatáro-
zása
225,-
fűszerpaprika vasszennyeződés meghatá-
rozása
337,-
fűszerpaprika állati szennyeződés megha-
tározása
1.042,-
3.14.Kávé, tea kávészer érzékszervi vizsgálat281,-
kávé őrlési finomság meghatározása168,-
koffeintartalom meghatározása1.251,-
nyersrosttartalom meghatározása562,-
tea csersavtartalom meghatározása427,-
vizes kivonat meghatározása112,-
törmeléktartalom meghatározása56,-
szerves és szervetlen idegen anyagok meg-
határozása
112,-
kávészer őrlési finomság meghatározása168,-
koffein meghatározás
- döntő módszerrel1.251,-
- gyors módszerrel671,-
klorongénsav meghatározása1.834,-
kiolajosodás mértékének meghatározása
- döntő módszerrel369,-
vízben oldódó anyagtartalom meghatáro-
zása
225,-
bevonatanyag, sellakk vizsgálat355,-
bevonatanyag, fénymáz vizsgálat698,-
3.15.Gyümölcs, zöldség érzékszervi vizsgálat225,-
egészségi állapot vizsgálat225,-
érettségi fokozat vizsgálat92,-
zsengeség vizsgálat112,-
osztályozottság vizsgálat168,-
mikroszkópos vizsgálat337,-
kénessavtartalom meghatározása150,-
3.16.Bor vizsgálatok
minta előkészítése100,-
térfogat, töltési teljesség vizsgálata50,-
sűrűség meghatározása300,-
szesz meghatározása
- Malligand készülékkel100,-
- sűrűség mérés alapján300,-
Extrakt meghatározása sűrűség mérés
alapján
300,-
mustfokolás75,-
invertcukor tartalom meghatározása
- Bertrand módszerrel500,-
- Schoorl módszerrel400,-
- Rebelein módszerrel300,-
- Contifloval140,-
Szaharóztartalom kimutatása diazoura-
cillal
150,-
Szaharóztartalom meghatározása invertá-
lással
300,-
Glükóz-fruktóz arány polarimetriás meg-
határozása
400,-
Refrakció mérése100,-
Titrálható savtartalom meghatározása140,-
Illósavtartalom meghatározása300,-
Almasavtartalom meghatározása1.000,-
Borkősavtartalom meghatározása contif-
loval
300,-
Citromsavtartalom meghatározása1.000,-
Glükonsávtartalom meghatározása1.000,-
Tejsavtartalom meghatározása1.000,-
Szervessavak kimutatása papírkromatog-
ráfiával
300,-
Egyéb szervessavak meghatározása1.000,-
pH meghatározása150,-
Szénsavtartalom meghatározása500,-
Szénsavtartalom meghatározás frométer-
rel
100,-
Összes kénessavtartalom meghatározása200,-
Szabad kénessavtartalom meghatározása140,-
Szorbinsavtartalom kimutatása Rebelein
módszerrel
200,-
Szorbinsavtartalom meghatározása
- Spektrofotométerrel400,-
- Vékonyréteg-kromatográfiával500,-
Benzoesavtartalom kimutatása vékonyré-
teg-kromatográfiával
500,-
Szalicilsavtartalom kimutatása vékonyré-
teg-kromatográfiával
500,-
Egyéb konzerválószer kimutatása1.000,-
Aszkorbinsavtartalom meghatározása300,-
Glicerintartalom meghatározása1.000,-
Butilén-glikol tartalom meghatározása1.000,-
Metil-alkohol tartalom meghatározása1.000,-
Szorbittartalom meghatározása500,-
Dietilén-glikol tartalom meghatározása1.000,-
Mesterséges édesítőszer kimutatása500,-
Hamutartalom meghatározása400,-
Hamulúgosság meghatározása300,-
Vastartalom meghatározása450,-
Réztartalom kimutatása300,-
Réztartalom meghatározása600,-
Cinktartalom meghatározása600,-
Ólomtartalom meghatározása1.000,-
Nátriumtartalom meghatározása lángfo-
tométerrel
300,-
Káliumtartalom meghatározása lángfoto-
méterrel
300,-
Kálciumtartalom meghatározása lángfo-
tométerrel
300,-
Kálciumtartalom komplexometriás meg-
határozása
600,-
Magnéziumtartalom komplexometriás
meghatározása
600,-
Speciális fémvizsgálatok meghatározása1.000,-
Nitrit-nitrát kimutatása150,-
Nitrit-nitrát meghatározása400,-
Kloridtartalom meghatározása300,-
Szulfáttartalom meghatározása500,-
Foszfáttartalom meghatározása500,-
Színintenzitás meghatározása200,-
Szín meghatározása sósavpróbával50,-
Antocianintartalom meghatározása500,-
Leukoantocianidin tartalom meghatáro-
zása
500,-
Csersav-polifenol tartalom meghatározása500,-
Direkttermő-diglükozid kimutatása100,-
Diglükozidtartalom meghatározása500,-
Idegen színezőanyagtartalom kimutatása240,-
Idegen színezőanyagtartalom azonosítása1.000,-
Oxi-metil-furfurol kimutatása140,-
Oxi-metil-furfurol meghatározása500,-
Karamell kimutatása1.000,-
Kékderítés500,-
Ciánhidrogéntartalom kimutatása300,-
Ciánhidrogéntartalom meghatározása1.000,-
Borkezelő, derítőanyagok igényének meg-
állapítása
500,-
Mikrobiológiai vizsgálatok
Üledék, seprő meghatározás centrifugálás-
sal
150,-
Üledék, seprő meghatározás ülepítéssel100,-
Üledék kémiai vizsgálata500,-
Palackállósági vizsgálat400,-
Hidegpróba100,-
Melegpróba100,-
Rázópróba100,-
Levegőpróba100,-
Sterilezés, táptalajkészítés450,-
Összes csíraszám meghatározása300,-
Élő csíraszám meghatározása
- lemezöntéssel300,-
- membránszűréssel500,-
Mikroszkópos vizsgálat500,-
Borpárlat vizsgálatok
Sűrűség meghatározása300,-
Szesz meghatározása areométerrel200,-
Szesz meghatározása piknométerrel300,-
Szárazanyagtartalom meghatározása300,-
hamutartalom meghatározása400,-
Titrálható savtartalom meghatározása140,-
Észtertartalom meghatározása500,-
Kozmaolaj tartalom meghatározása1.000,-
Metil-alkohol tartalom meghatározása1.000,-
Aldehid-fufurol meghatározása600,-
Micko-féle frakcionált lepárlás1.000,-
Egyéb vizsgálatok
Enzimatikus meghatározások1.000,-
Atomabszorpciós vizsgálatok1.000,-
Gázkromatográfiás vizsgálatok1.000,-
Folyadékkromatográfiás vizsgálatok1.000,-
Tömegspektrometriás vizsgálatok5.000,-
Malligand készülék hitelesítése700,-
Érzékszervi vizsgálat100,-
Bizottsági érzékszervi vizsgálat500,-
Szakvélemény mintánként240,-
Országos Borszakértői Bizottság szakvé-
leményezése
1.000,-
Kistermelői borok minősítése 3 hl alatt1.000,-
3.17.Sör érzékszervi vizsgálat112,-
Sűrűség meghatározása337,-
látszólagos extrakttartalom meghatározá-
sa
393,-
eredeti extrakttartalom meghatározása
- desztillációval (döntő módszerrel)276,-
- refraktometriásan (gyors módszerrel)131,-
Széndioxid meghatározása
- titrálással (döntő módszerrel)450,-
- nyomásméréssel (gyors módszerrel)112,-
látszólagos végerjedésfok meghatározása562,-
pasztőrözöttség meghatározása225,-
habtartósság meghatározása225,-
3.18.Szesz, likőr érzékszervi vizsgálat225,-
észtertartalom meghatározása562,-
aldehidtartalom meghatározása815,-
furfuroltartalom meghatározása922,-
kozmaolajtartalom meghatározása1.227,-
metilalkohol meghatározása944,-
összes ciántartalom meghatározása473,-
kénessav kimutatás93,-
kénessav tartalom meghatározása150,-
likőr és pálinka készítmények hangyasav-
tartalmának meghatározása direkt mód-
szerrel
292,-
acetontartalom meghatározása330,-
szorbinsavtartalom meghatározása546,-
réztartalom meghatározása határérték
módszerrel
225,-
ólomtartalom meghatározása182,-
vastartalom kimutatása214,-
vastartalom meghatározása708,-
tojáslikőr tojástartalom meghatározása
(zsír alapján)
544,-
finomszesz furfuroltartalom meghatáro-
zása
922,-
finomszesz aldehidtartalom meghatáro-
zása
815,-
finomszesz savtartalom meghatározása253,-
finomszesz észtertartalom meghatározása562,-
finomszesz kozmaolajtartalom meghatá-
rozása
1.227,-
finomszesz metilalkohol tartalom megha-
tározása
944,-
finomszesz oxidáxiós próba KMnO4456,-
finomszesz bepárlási maradék meghatáro-
zása
337,-
finomszesz nehézfémtartalom kimutatása168,-
finomszesz fluorescenciameghatározása334,-
étkezési ecet ecetsavtartalom meghatáro-
zása
76,-
étkezési ecet szulfát-ion meghatározása168,-
étkezési ecet bepárlási maradék meghatá-
rozása
337,-
étkezési ecet fluorescencia próba334,-
étkezési ecet KMnO4-es oxidációs próba456,-
étkezési ecet metilalkoholtartalom meg-
határozása
944,-
étkezési ecet hangyasavtartalom kimuta-
tása
892,-
étkezési ecet acetaldehid tartalom megha-
tározása
565,-
étkezési ecet acetontartalom meghatáro-
zása
330,-
élesztő kelesztőképesség meghatározása379,-
tartóssági próba225,-
sósborszesz
észtertartalom meghatározása815,-
metilalkoholtartalom meghatározása944,-
denaturáltszesz sűrűség meghatározása337,-
denaturáltszesz lepárlási próba337,-
denaturáltszesz fenolftalein próba134,-
3.19.Üdítő ital érzékszervi vizsgálat112,-
széndioxidtartalom meghatározása112,-
kinintartalom meghatározása702,-
koffeintartalom meghatározása1.251,-
szikvíz
széndioxidmérés nyomásmérővel112,-
szikvíz bepárlási maradék meghatározása337,-
szikvíz fröccsentési próba18,-
szénsavas ivóvíz széndioxidtartalom meg-
határozása
112,-
palackozott ásvány- és üdítő italok szén-
dioxid meghatározása
112,-
3.20.Ivóvíz összes keménység meghatározása287,-
vas-ion meghatározása351,-
mangán-ion meghatározása226,-
klorid-ion meghatározása494,-
szabad klórtartalom meghatározása225,-
ólomtartalom meghatározása1.824,-
bepárlási maradék meghatározása337,-
nitrittartalom meghatározása232,-
nitráttartalom meghatározása697,-
3.21.Vegyi eredetű szennyezettség vizsgálata
organofoszfát szermaradványok meghatá-
rozása
- TLC módszerrel2.398,-
- GC módszerrel1.627,-
organoklór szermaradványok meghatáro-
zása
2.409,-
- GC módszerrel1.458,-
ditiokarbamát szermaradványok megha-
tározása
1.458,-
réztartalom meghatározása848,-
ólomtartalom meghatározása1.824,-
cinktartalom meghatározása1.791,-
arzéntartalom meghatározása1.779,-
vastartalom meghatározása1.362,-
óntartalom meghatározása1.459,-
alumíniumtartalom meghatározása1.321,-
higanytartalom meghatározása1.819,-
kadmiumtartalom meghatározása1.912,-
nitráttartalom kimutatása és meghatáro-
zása
697,-
nitrittartalom kimutatása és meghatáro-
zása
232,-
nitráttartalom kimutatása18,-
szintetikus színezéktartalom meghatáro-
zása
673,-
benzoesavtartalom meghatározása763,-
nyomelemvizsgálat atomabszorpciós
módszerrel1.340,-
antibiotikum tartalom meghatározása360,-
hormonvizsgálat680,-
3.22.Radiológiai vizsgálatok
összes béta-aktivitás koncentráció874,-
kálium aktivitás koncentráció1.583,-
fémionfrakció aktivitás koncentráció2.000,-
90 Sr+90 Y aktivitás koncentráció3.592,-
137 Cs aktivitás koncentráció3.133,-
Tricium aktivitás koncentráció5.617,-
mintaelőkészítés (növényi)835,-
mintaelőkészítés (tej)476,-
mintaelőkészítés (hús)678,-
energiaszelektív gamma mérés1800,-
gamma spektrometria7.600,-
gamma spektrometria 3 ó-nál rövidebb idő5.600,-
Alfa sugárzás mérés2.679,-
Röntgen emissziós analízis (REA)5.600,-
Kálcium tartalom meghatározás2.122,-
RIA meghatározás gamma sugárzás alap-
ján
2.000,-
RIA meghatározás lágy-béta méréssel3.000,-
3.23.Mikrobiológiai vizsgálatok
sterilezés, táptalaj készítés folyékony (hi-
gítási sor készítés)
450,-
minta-előkészítés119,-
szilárd (bemérés, szuszpenzió készítés,
hőkezelés, higítási sor készítés)
345,-
mezofil aerob és fakultatív anaerob mik-
robaszám meghatározása
127,-
penész és élesztőszám meghatározása93,-
laktóz fermentáló Enterobacteriaeae (ko-
liform) szám meghatározása
85,-
Escherichia coli szám meghatározása128,-
mezofil aerob spóraszám meghatározása127,-
enterokkusz (Streptococcus D-csoport)
szám meghatározása
139,-
Enterobacteriaceae-szám meghatározása134,-
ozmofil életszőszám meghatározása104,-
savképző-mikrorganizmusok meghatáro-
zása
138,-
zsírbontó mikroorganizmusok számának
meghatározása
144,-
zsírbontó penész és élesztőszám meghatá-
rozása
146,-
értékelés mikrobacsoportonként56,-
utósterilezés225,-
minősítés, értékelő jelentés elkészítése112,-
baktériumok identifikálása (nemekbe va-
ló besorolása)
140,-
állatkísérlet140,-
baktériumok előkeltetése140,-
baktériumok kimutatása dúsítási eljárás-
sal
140,-
kórokozó baktériumok kitenyésztésére
szolgáló vizsgálatok elvégzése
160,-
kórokozó és feltételes kórokozók azono-
sítása
160,-
baktériumok típusmeghatározása (neme-
ken belüli típusok elkülönítése)
300,-
Salmonellák és clostridiumok meghatáro-
zása
300,-
bakteriológiai húsvizsgálat380,-

A felsorolt szolgáltatásokért munkaszüneti napon, vagy 21 óra és reggel 5 óra között a megállapított díj kétszeresét kell felszámítani.

4.Állatszállítás alkalmával teljesített állator-
vosi hatósági vizsgálatokért felszámítható
díjak.
4.1.Állatok vasúton, hajón, repülőn, gépko-
csin (pótkocsin) szállítás céljából való, be-
rakodás előtt végzett vizsgálatért:
a)ló, szamár és öszvér után db-ként9,-
b) szarvasmarha, bivaly után db-ként8,-
c)sertés után db-ként4,-
d)juh és kecske után db-ként2,-
e)egyéb állatok után szállítmányonként55,-
4.2.meghiúsult állatszállítás esetén a szállító
díjat köteles fizetni
500,-
4.3.ha a szállító állatorvosnak 1 óránál
hosszabb ideig kell várakoznia a berakás
megkezdésére, akkor óránként pótdíj fize-
tendő
250,-
4.4.keskeny nyomtávú vasút átrakodó állomá-
sain, valamint állatorvosi vizsgálat után
gépkocsin szállított állatok vasútra, repü-
lőgépre, vagy fordítva történő átrakásánál
az egyik fél terhére, egy kiszállás alkalmá-
val kocsirakományok számára tekintet
nélkül
200,-
4.5.a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Mi-
nisztérium által elrendelt esetben vasúti,
gépkocsi (pótkocsi) és egyéb szállí-
tásoknál az állatok kirakásánál végzett
vizsgálatért kocsirakományoként, kes-
keny vágányú vasúti szállítmányonként
50,-

A felsorolt szolgáltatásokért munkaszüneti napon, vagy este 18 óra után és reggel 6 óra között végzett vizsgálatokért a díj kétszerese fizetendő.[1]

Fogalommeghatározások az ármegállapítás alkalmazása szempontjából

Nagyállat:

ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, szarvas, dámvad.

Kisállat:

juh, kecske, sertés, nyúl és egyéb prémes állat, őz, muflon, vaddisznó, vakvezető és szolgálati célból tartott eb, stb.

Baromfi:

tyúkfélék, gyöngyös, pulyka, liba, kacsa, galamb, túzok, vadliba, vadkacsa, fácán, fogoly, fürj, szalonka stb.

Kedvtelésből tartott állat:

eb, macska, díszmadár és az egyéb kedvtelésből tartott állat.

Húsvizsgálat:

az élelmezésre szánt állatoknak, állati testeknek fogyaszthatóság elbírálása céljából történő - jogszabályban előírt - hatósági vizsgálata, beleértve az elbíráláshoz esetenként szükséges laboratóriumi kiegészítő húsvizsgálatot is.

Munkaszüneti nap:

A Munka Törvénykönyve szerint munkaszüneti napok, valamint a szombat és vasárnap.

2. számú melléklet a 3/1990. (II. 25.) MÉM rendelethez

Az állategészségügyi határállomásokon fizetendő díjak

Az állategészségügyi határállomásokon az állategészségügyi ellenőrzés alá tartozó küldemények behozatala, kivitele esetén a szállító (fuvarozó) terhére a következő díjakat kell felszámítani:

1.Átvitel esetén:
a)a beléptetés alkalmával vasúti kocsinként,
teherkocsinként (a pótkocsi külön kocsi-
nakszámít) uszály, (hajó) rakományonként 1.000,-
b)darabáruként a teheráruforgalomban
A kiléptetésnél végzett ellenőrzés díjta-
lan.
300,-
2.Behozatal és kivitel esetén:
a)vasúti kocsinként, tehergépkocsinként (a
pótkocsi külön kocsinak számít) és repülő-
gépenként, uszály- (hajó) rakományonként
230,-
b)darabáruként a teheráruforgalomban80,-
3.Utasforgalomban kivitel, behozatal és át-
vitel esetén.
a)szarvasmarhafélék, egypatás állatok, juh,
kecske db-ként
200,-
b)nyúl, tenyésztett prémesállat (nyérc,
prémgörény, róka, nutria, nyestkutya, mo-
sómedve stb.) 1 db.
50,-
2-10 db-ig100,-
11-100 db-ig200,-
100 db-on felül300,-
c)méhek (kaptáranként, méhkirálynőnként)50,-
d)baromfi (tyúkfélék, gyöngyös, pulyka, liba,
kacsa, galamb, túzok, vadliba, vadkacsa,
fácán, fogoly, fürj stb.) 1 db.50,-
2-10 db-ig70 -
11-100 db-ig100,-
100 db-on felül200,-
e)kedvtelésből tartott állatok:
kutya, macska, hüllők, majom stb.
100,-
díszmadarak (papagáj, exóta, kanári stb.)
akvárium állatok 1 db.
30 -
2-10 db-ig50,-
11-100 db-ig100,-
100 db-on felül200,-
f)trófeák, (agancs, nyersbőr, kikészített fej)
db-ként
200,-
g)lőtt vadak (szárnyas, őz, szarvas, vaddisz-
nó stb.) húsa a megengedett mennyiségig
esetenként
100,-

A felsorolt szolgáltatásokért munkaszüneti napon, vagy 21 óra és reggel 5 óra között a megállapított díj kétszeresét kell felszámítani.

Lábjegyzetek:

[1] Megállapította a 12/1990. (XII. 28.) FM rendelet 2. §-a. Hatályos 1990.12.28.

Tartalomjegyzék