3/1990. (II. 25.) MÉM rendelet
az egyes állategészségügyi és élelmiszerellenőrzési szolgáltatások díjáról
Az állategészségügyről szóló 1981. évi 3. tvr. 20. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az érdekelt miniszterekkel, országos hatáskörű szervek vezetőivel egyetértésben a következőket rendelem:
1. §
A rendelet hatálya kiterjed az. állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások és az. Országos Borellenőrző Állomás által a gazdálkodó szervezetek, intézmények és a lakosság részére végzett állategészségügyi hatósági vizsgálatokra, ellenőrzésekre, valamint az élelmiszerek és a bor hatósági vizsgálatára és ellenőrzésére.
2. §
(1) Az 1. §-ban meghatározott hatósági vizsgálatokért fizetendő díjakat az 1. számú melléklet tartalmazza.
(2) Az állategészségügyi határállomásokon fizetendő hatósági ellenőrzések díját a 2. számú melléklet tartalmazza.
3. §
Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a 6/1981. (IV. 12.) MÉM rendelet 11. § (2) bekezdése, valamint a III/1/1986. (ÁT. 22.) MÉM ármegállapítás hatályát veszti.
Dr. Hütter Csaba s. k.,
mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter
1. számú melléklet a 3/1990. (II. 25.) MÉM rendelethez
Vizsgálati díjak
1. | Húsvizsgálati díjak (kényszervágóhidakon is) | |
a) | az első nagyállatnál | 50,- |
Az elsőt követő további nagyállatnál db-ként | 30,- | |
b) | az első kisállatnál (a nyúl kivételével) az elsőt követő további kisállatnál db-ként | 35,- |
(a nyúl kivételével) | 18,- | |
c) | nyúlnál db-ként | 4,- |
d) | baromfinál db-ként | 4,- |
e) | vágott baromfinál és nyúlnál tonnánként | 260,- |
f) | baromfitermék, tojás, tojáslé, hal, konzerv és félkonzerv, import hús és húskészítmé- nyek, gyógyszeripari alapanyag, fagyasz- tással tartósított készítmények, élettelen vad, zsír, hűtőházi importáru nagy tétel- ben történő vizsgálata tonnánként | 180,- |
2. | Állományvizsgálati díj (ménes, gulya, nyáj, csürhe, csorda, ba- romfitelep, halállomány stb.) | 340,- |
3 | Laboratóriumi vizsgálati díjak A rendeletben előírt, valamint megbízás alapján végzett vizsgálatok. | |
3.1. | Általános módszerek csomagolás-jelölés vizsgálata | 113,- |
súly-térfogat ellenőrzés | 18,- | |
szárazanyag, víztartalom meghatározása | ||
- refraktometriásan | 112,- | |
- atmoszférikus szárítással | 225,- | |
- vákuum szárítással | 219,- |
- piknométerrel | 516,- |
- oldószeres desztillációval | 156,- |
- Karl-Fischer módszerrel | 160,- |
- acetikloridos titrálással | 160,- |
- Polenske módszerrel | 516,- |
zsírtartalom meghatározás | |
- Weibull-Stoldt módszerrel | 620,- |
- Soxhlet extrakcióval | 518,- |
- hideg extrakcióval | 440,- |
- Gerber módszerrel | 337,- |
- Van Gulik módszerrel | 337,- |
- Teichert módszerrel | 282,- |
- Rőse-Gottlieb módszerrel | 793,- |
- Schmidt-Brodzinski módszerrel | 756,- |
- tubidimetriásan | 131,- |
fehérjetartalom meghatározás | |
- formol titrálással | 150,- |
- Kjeldahl módszerrel | 467,- |
- Kofrányi-féle módszerrel | 375,- |
- szinezékkötéssel | 375,- |
- foszforwolframsavval (Lund-mód- szer) | 115,- |
redukáló cukortartalom meghatározása | |
- Schoorl módszerrel | 282,- |
- polarimetriásan | 264,- |
cukortartalom meghatározása | |
- Bertrand módszerrel | 693,- |
- Lane-Eynon módszerrel | 566,- |
- gravimetriásan | 689,- |
tejcukortartalom meghatározása | |
- Luff-Sehoorl módszerrel | 282,- |
- polarimetriásan | 264,- |
- kloraminnal | 337,- |
alkoholtartalom meghatározása | |
- piknométerrel | 292,- |
- fokolóval | 75,- |
- oxidációs módszerrel | 377,- |
hamutartalom meghatározása | 281,- |
hamulúgosság meghatározása | 169,- |
sósavban oldhatatlan hamutartalom meg- határozása | 206,- |
homoktartalom meghatározása | 131,- |
keményítőtartalom meghatározása | |
- titrálással | 451,- |
- polarimetriásan | 248,- |
- Ewers módszerrel | 431,- | |
nyersrosttartalom meghatározása | 562,- | |
konyhasó tartalom meghatározása | ||
- Volhard módszerrel | 221,- | |
Mohr módszerrel | 181,- | |
pH meghatározás műszeresen | 135,- | |
összes savfok meghatározása | 253,- | |
savszám meghatározása | 253,- | |
C-vitamin tartalom meghatározása | ||
- vékonyréteg-kromatográfiásan | 1.748,- | |
3.2. | Baromfi és tojás érzékszervi vizsgálat | |
- ízlelés nélkül | 112,- | |
- ízleléssel | 337,- | |
vágott és darabolt baromfi maghőmérsék- let mérése | 112,- | |
baromfi idegen víztartalom meghatározá- sa | 56,- | |
tojás lámpázása (75 db-onként) | 281,- | |
tojáspor szemcsézettség meghatározása ülepítéssel | 168,- | |
tojáspor oldhatóság meghatározása | ||
- refraktométerrel | 225,- | |
- centrifugálásos módszerrel | 694,- | |
tojáspor vizes savfok meghatározása | 373,- | |
tojáspor lipidek savfok meghatározása | 448,- | |
titrálási vizsgálat | 120,- | |
3.3. | Hús és hústermékek | |
- érzékszervi vizsgálat hidroxiprolintartalom meghatározása | 168,- | |
(kötőszövet) | 939,- | |
foszfáttartalom meghatározása | ||
- döntő módszerrel | 750,- | |
- gyors módszerrel | 188,- | |
polifoszfáttartalom kimutatása | 112,- | |
Éber-próba | 60,- | |
főzőpróba | 60,- | |
sütőpróba | 60,- | |
átsózottsági próba | 60,- | |
átfőzöttségi próba | 60,- | |
szakítási vagy rugalmassági próba | 60,- | |
kötési próba | 60,- | |
Kreiss-próba | 60,- | |
haemoglobin meghatározása | 250,- | |
redoxpotenciál meghatározása | 250,- | |
vízaktivitás mérés | 250,- | |
elektroforézises vizsgálat | 730,- | |
fajfehérje kimutatása | 640,- |
3.4. | Tartósított élelmiszerek érzékszervi vizs- gálat | 337,- |
ecetsavtartalom meghatározása sav nélkül | 264,- | |
ecetsavtartalom meghatározása kéndioxid mellett | 471,- | |
ecetsavtartalom meghatározása kéndioxid és hangyasav mellett | 1.473 - | |
hangysavtartalom meghatározása direkt módszerrel | 967,- | |
hangyasavtartalom meghatározása ecet- sav mellett | 1.005,- | |
tömített zárás vizsgálata | 60,- | |
főzési idő meghatározása | 170,- | |
vízfelvevőképesség meghatározása | 154 - | |
szorbinsavtartalom meghatározása sűrí- tett paradicsomból | 546,- | |
mustár konzisztencia meghatározása | 37,- | |
zöldborsó zsengeség behatározása finom- éterrel | 225,- | |
gyorsfagyasztott termékek előfözöttség meghatározása | 119,- | |
gyorsfagyasztott zöldségkészítmények al- koholban oldhatatlan rész meghatározása | 730,- | |
gyorsfagyasztott termékek főzési próbája | 170,- | |
gyorsfagyasztott termékek hőmérséklet mérése | 112,- | |
gyorsfagyasztott zöldborsó szemkevere- dés meghatározása | 337,- | |
gesztenyekészítmények vízben oldható szárazanyagtartalom meghatározása | 112,- | |
gesztenyekészítmények héjtartalom meg- határozása | 131,- | |
átfőzöttségi próba | 60,- | |
tartóssági próba | 60,- | |
3.5. | Zsírok és olajok érzékszervi vizsgálat | 225,- |
dermedéspont meghatározása Zsukov módszerrel | 169,- | |
csúszáspont meghatározása | 229,- | |
sűrűség meghatározása | ||
- piknométerrel | 337,- | |
- Mohr-Westphal mérleggel | 262,- | |
- aerométerrel | 56,- | |
törésmutató meghatározása | 169,- | |
jódszintszám meghatározása | 400,- | |
el nem szappanosítható rész meghatáro- zása hexános módszerrel | 834,- | |
elszappanosítási szám meghatározása | 207,- | |
jódszám meghatározása Wijs módszerrel | 520,- | |
peroxidszám meghatározása | 114,- | |
zsírsavösszetétel meghatározása gázkro- matográfiásan | 1.372,- |
zsíroldószerben oldhatatlan rész megha- tározása | 205,- | |
szerves szennyeződés rneghatározása | 205,- | |
étolaj átlátszóság meghatározása | 75,- | |
benzoesavtartalom meghatározása | ||
- margarinban vizes fázisból | 931,- | |
margarin szorbinsavtartalom meghatáro- zása | 546,- | |
nikkeltartalom meghatározása margarin- ból fotometriásan | 785,- | |
3.6 | Tej, tejtermék érzékszervi vizsgálat | 225,- |
tej fagyáspontcsökkenés meghatározása | 337,- | |
tej sűrűség meghatározása | ||
- piknométerrel | 337,- | |
- tejfokmérővel | 56,- | |
- Mohr-Westphal mérleggel | 262,- | |
savanyú tejkészítmények sűrűség megha- tározása piknométerrel | 337,- | |
habtejszín térfogatnövekedés meghatáro- zása | 75,- | |
habtejszín keménység meghatározása | 75,- | |
tejszínhab keménység meghatározása | 37,- | |
tej refrakciószám meghatározása | 187,- | |
ízesített tejesitalok üledéktartalom meg- határozása | 150,- | |
presszó tejpor oldódási idő meghatározása | 56,- | |
tejpor oldhatósági index meghatározása | 206,- | |
sajt, ömlesztett sajt és túró szárazanyag- tartalom meghatározása Teichert mód- szerrel | 170,- | |
vaj vízmentes szárazanyagtartalom meg- határozása | ||
- döntő módszerrel | 545,- | |
- tájékoztató módszerrel | 382,- | |
ízesített tejesitalok szacharóztartalom meghatározása | ||
- titrálással | 282,- | |
- polarimetriásan | 264,- | |
tejpudingok és tejpor szacharóztartalom meghatározása | ||
polarimetriásan | 264,- | |
cukrozott sűrített tej szacharóztartalom meghatározása | 264,- | |
presszó tejpor, szőlőcukor tartalmának meghatározása | 528,- | |
tej kalciumtartalom meghatározása komplexometriásan | 262,- | |
tej Stroch próba | 93,- | |
tej hőkezeltség kimutatása | ||
- döntő módszerrel | 825,- | |
- gyors módszerrel | 225,- |
ízesített tejszínhab léeresztés meghatáro- zása | 75,- | |
lej tompítottság vizsgálata | 423,- | |
tej Whiteside próba | 18,- | |
tejipari alapanyagok és termékek homo- génezettség vizsgálata | 375,- | |
vaj vízeloszlás vizsgálata | 37,- | |
tejszínhab léeresztés vizsgálata | 75,- | |
tej tisztasági próba | 112,- | |
Fenotiazin kimutatása tejben és sajtban | ||
- kémiailag | 180,- | |
- fotókémiailag | 37,- | |
tartóssági próba | 60,- | |
metilénkék próba | 60,- | |
rezazurin próba | 60,- | |
3.7. | Cukoripari termékek érzékszervi vizsgála- ta | 168,- |
színmeghatározás | ||
- etalonhoz viszonyítottan | 90,- | |
- oldatban | 293,- | |
szacharóztartalom meghatározás | 282,- | |
vízben oldhatatlan szárazanyagtartalom meghatározása | 112,- | |
hamutartalom meghatározása kondukto- metriásan | 112,- | |
szemcsenagyság meghatározása kristály- os porcukorban | 225,- | |
kockacukor mállási idő meghatározása | 202,- | |
3.8. | Édesipari termékek | |
súlymérés | ||
- laboratóriumban szemszámmal | 37,- | |
- szemszám nélkül | 18,- | |
érzékszervi vizsgálat | 281,- | |
szaloncukor állomány meghatározása | ||
Höppler konzisztométerrel | 318,- | |
édesipari termékek mikroszkópos vizsgá- lata (őrlési fok) | 550,- | |
kakaóital szuszpenzió tartósság meghatá- rozása | ||
- ülepítéssel | 305,- | |
- centrifugálással | 249,- | |
töltelékhányad meghatározása | 112,- | |
bevonatarány mechanikai szétválasztással | 150,- | |
szaloncukor szemszám meghatározása | 225,- | |
sütőpor hatóanyagtártalom meghatározása | 300,- | |
laktóz és szacharóz meghatározása tej szá- razanyagtartalomra | 1.316,- | |
dúsitóanyag-tartalom meghatározása | 112,- | |
gumibázis mennyiségének meghatározása | 312,- |
3.9. | Vendéglátóipari termékek érzékszervi vizsgálat | 168,- |
fagylalt, parfé sűrűség meghatározása | 337,- | |
fagylaltporban, tejpor oldhatóság megha- tározása | 206,- | |
kávéital vízoldható szárazanyagtartalom meghatározása | 506,- | |
gesztenyekészítmények héjtartalmának meghatározása | 131,- | |
3.10. | Méz, méztermékek érzékszervi vizsgálat | 168,- |
invertáz aktivitás meghatározása (Duis- berg szerint) | 688,- | |
dextrin tartalom meghatározása | 638,- | |
HMF tartalom meghatározása | 413,- | |
diasztáz aktivitás meghatározása | ||
- Gohte-féle módszerrel | 450,- | |
méhviasz olvadáspont meghatározása | 675,- | |
méhviasz törésmutató meghatározása | 117,- | |
méhviasz szappan és észterszám meghatá- rozása | 732,- | |
méhviasz ceresin-paraffintartalom meg- határozása | 925,- | |
méhszurok viasztartalmának meghatáro- zása | 473,- | |
méhszurok gyanta és szennyezettség meg- határozása | 512,- | |
szennyeződés meghatározása | 239,- | |
3.11. | Gabona, sütőipari termékek, száraztészta érzékszervi vizsgálat | |
liszt színmeghatározása | 168,- | |
- Pekár próba | 210,- | |
- leukométerrel | 261,- | |
liszt őrlési finomság meghatározása | 168,- | |
liszt vízoldható fehérjetartalom meghatá- rozása | 504,- | |
liszt sikértartalom és sikérterülékenység meghatározása | 398,- | |
liszt vízfelvevőképesség és sütőipari érték meghatározása | 418,- | |
liszt sütési próba | 274,- | |
liszt amilolites állapot meghatározása | ||
- amilográffal | 318,- | |
- esésszámmérővel | 187,- | |
gáztermelőképesség meghatározása | 525,- | |
liszt gázvisszatartóképesség meghatározá- sa | 1.313,- | |
idegen magőrlemény, állati kártevők ki- mutatása | 121,- | |
élelmiszer és takarmánymagvak nedves- ségtartalom meghatározása | 225,- |
liszt fajsúly meghatározása | 112,- | |
búzaliszt laboratóriumi előállítása | 619,- | |
rizs tisztaság és kevertség meghatározása | 225,- | |
sütőipari termékek | ||
bélzetporozitás meghatározása | 112,- | |
alaki hányados meghatározása | 18,- | |
víztartalom meghatározása előszárítással | 281,- | |
kétszersült duzzadási szám meghatározá- sa | 56,- | |
sóspálcika törési szilárdság meghatározá- sa | 56,- | |
morzsa szemcseméret meghatározása | 168,- | |
sajtolt sütőélesztő kelesztőképesség meg- határozása | 375,- | |
száraztészta | ||
törmeléktartalom meghatározása | 93,- | |
tojástartalom meghatározása | 231,- | |
főzési tulajdonság meghatározása | 468,- | |
csőtészta mechanikai tulajdonság megha- tározása | 168,- | |
oldhatatlan ásványi anyag meghatározása | 350,- | |
3.12. | Dohány érzékszervi vizsgálat | 135,- |
dohánygyártmány nikotintartalom meg- határozás | 1.238,- | |
dohánygyártmány kondicionálása | 92,- | |
dohánygyártmány főfüstkémhatás megha- tározása | 168,- | |
dohánygyártmány por- és apródohánytar- talom meghatározása | 168,- | |
dohánygyártmány vágatszélesség megha- tározása | 112,- | |
dohánygyártmány nagyméretű kocsány- tartalom meghatározása | 168,- | |
dohánygyártmány égőképesség meghatá- rozása | 225,- | |
szűrőhatékonyság meghatározása | 553,- | |
szivar égőképesség meghatározása | 184,- | |
cigaretta kihullás-, kitöltés-, ragasztás- vizsgálat | 168,- | |
3.13. | Fűszerek érzékszervi vizsgálata | 281,- |
őrlési finomság meghatározása | 168,- | |
vizes kivonat meghatározása | 161,- | |
etilalkoholos kivonat meghatározása | 186,- | |
éteres kivonat meghatározása | 190,- | |
sáfrány színezőképesség meghatározása | 450,- | |
vanilin vaníliatartalom meghatározása | 821,- | |
allilizociocianát meghatározása | 790,- | |
ciánhidrogén-tartalom meghatározása | 477,- | |
idegen anyag tartalom meghatározása | 337,- | |
illóolaj-tartalom meghatározása | 421,- |
fűszerpaprika festéktartalom meghatáro- zása | 225,- | |
fűszerpaprika vasszennyeződés meghatá- rozása | 337,- | |
fűszerpaprika állati szennyeződés megha- tározása | 1.042,- | |
3.14. | Kávé, tea kávészer érzékszervi vizsgálat | 281,- |
kávé őrlési finomság meghatározása | 168,- | |
koffeintartalom meghatározása | 1.251,- | |
nyersrosttartalom meghatározása | 562,- | |
tea csersavtartalom meghatározása | 427,- | |
vizes kivonat meghatározása | 112,- | |
törmeléktartalom meghatározása | 56,- | |
szerves és szervetlen idegen anyagok meg- határozása | 112,- | |
kávészer őrlési finomság meghatározása | 168,- | |
koffein meghatározás | ||
- döntő módszerrel | 1.251,- | |
- gyors módszerrel | 671,- | |
klorongénsav meghatározása | 1.834,- | |
kiolajosodás mértékének meghatározása | ||
- döntő módszerrel | 369,- | |
vízben oldódó anyagtartalom meghatáro- zása | 225,- | |
bevonatanyag, sellakk vizsgálat | 355,- | |
bevonatanyag, fénymáz vizsgálat | 698,- | |
3.15. | Gyümölcs, zöldség érzékszervi vizsgálat | 225,- |
egészségi állapot vizsgálat | 225,- | |
érettségi fokozat vizsgálat | 92,- | |
zsengeség vizsgálat | 112,- | |
osztályozottság vizsgálat | 168,- | |
mikroszkópos vizsgálat | 337,- | |
kénessavtartalom meghatározása | 150,- | |
3.16. | Bor vizsgálatok | |
minta előkészítése | 100,- | |
térfogat, töltési teljesség vizsgálata | 50,- | |
sűrűség meghatározása | 300,- | |
szesz meghatározása | ||
- Malligand készülékkel | 100,- | |
- sűrűség mérés alapján | 300,- | |
Extrakt meghatározása sűrűség mérés alapján | 300,- | |
mustfokolás | 75,- | |
invertcukor tartalom meghatározása | ||
- Bertrand módszerrel | 500,- | |
- Schoorl módszerrel | 400,- | |
- Rebelein módszerrel | 300,- | |
- Contifloval | 140,- |
Szaharóztartalom kimutatása diazoura- cillal | 150,- |
Szaharóztartalom meghatározása invertá- lással | 300,- |
Glükóz-fruktóz arány polarimetriás meg- határozása | 400,- |
Refrakció mérése | 100,- |
Titrálható savtartalom meghatározása | 140,- |
Illósavtartalom meghatározása | 300,- |
Almasavtartalom meghatározása | 1.000,- |
Borkősavtartalom meghatározása contif- loval | 300,- |
Citromsavtartalom meghatározása | 1.000,- |
Glükonsávtartalom meghatározása | 1.000,- |
Tejsavtartalom meghatározása | 1.000,- |
Szervessavak kimutatása papírkromatog- ráfiával | 300,- |
Egyéb szervessavak meghatározása | 1.000,- |
pH meghatározása | 150,- |
Szénsavtartalom meghatározása | 500,- |
Szénsavtartalom meghatározás frométer- rel | 100,- |
Összes kénessavtartalom meghatározása | 200,- |
Szabad kénessavtartalom meghatározása | 140,- |
Szorbinsavtartalom kimutatása Rebelein módszerrel | 200,- |
Szorbinsavtartalom meghatározása | |
- Spektrofotométerrel | 400,- |
- Vékonyréteg-kromatográfiával | 500,- |
Benzoesavtartalom kimutatása vékonyré- teg-kromatográfiával | 500,- |
Szalicilsavtartalom kimutatása vékonyré- teg-kromatográfiával | 500,- |
Egyéb konzerválószer kimutatása | 1.000,- |
Aszkorbinsavtartalom meghatározása | 300,- |
Glicerintartalom meghatározása | 1.000,- |
Butilén-glikol tartalom meghatározása | 1.000,- |
Metil-alkohol tartalom meghatározása | 1.000,- |
Szorbittartalom meghatározása | 500,- |
Dietilén-glikol tartalom meghatározása | 1.000,- |
Mesterséges édesítőszer kimutatása | 500,- |
Hamutartalom meghatározása | 400,- |
Hamulúgosság meghatározása | 300,- |
Vastartalom meghatározása | 450,- |
Réztartalom kimutatása | 300,- |
Réztartalom meghatározása | 600,- |
Cinktartalom meghatározása | 600,- |
Ólomtartalom meghatározása | 1.000,- |
Nátriumtartalom meghatározása lángfo- tométerrel | 300,- |
Káliumtartalom meghatározása lángfoto- méterrel | 300,- |
Kálciumtartalom meghatározása lángfo- tométerrel | 300,- |
Kálciumtartalom komplexometriás meg- határozása | 600,- |
Magnéziumtartalom komplexometriás meghatározása | 600,- |
Speciális fémvizsgálatok meghatározása | 1.000,- |
Nitrit-nitrát kimutatása | 150,- |
Nitrit-nitrát meghatározása | 400,- |
Kloridtartalom meghatározása | 300,- |
Szulfáttartalom meghatározása | 500,- |
Foszfáttartalom meghatározása | 500,- |
Színintenzitás meghatározása | 200,- |
Szín meghatározása sósavpróbával | 50,- |
Antocianintartalom meghatározása | 500,- |
Leukoantocianidin tartalom meghatáro- zása | 500,- |
Csersav-polifenol tartalom meghatározása | 500,- |
Direkttermő-diglükozid kimutatása | 100,- |
Diglükozidtartalom meghatározása | 500,- |
Idegen színezőanyagtartalom kimutatása | 240,- |
Idegen színezőanyagtartalom azonosítása | 1.000,- |
Oxi-metil-furfurol kimutatása | 140,- |
Oxi-metil-furfurol meghatározása | 500,- |
Karamell kimutatása | 1.000,- |
Kékderítés | 500,- |
Ciánhidrogéntartalom kimutatása | 300,- |
Ciánhidrogéntartalom meghatározása | 1.000,- |
Borkezelő, derítőanyagok igényének meg- állapítása | 500,- |
Mikrobiológiai vizsgálatok | |
Üledék, seprő meghatározás centrifugálás- sal | 150,- |
Üledék, seprő meghatározás ülepítéssel | 100,- |
Üledék kémiai vizsgálata | 500,- |
Palackállósági vizsgálat | 400,- |
Hidegpróba | 100,- |
Melegpróba | 100,- |
Rázópróba | 100,- |
Levegőpróba | 100,- |
Sterilezés, táptalajkészítés | 450,- |
Összes csíraszám meghatározása | 300,- |
Élő csíraszám meghatározása | |
- lemezöntéssel | 300,- |
- membránszűréssel | 500,- |
Mikroszkópos vizsgálat | 500,- |
Borpárlat vizsgálatok | |
Sűrűség meghatározása | 300,- |
Szesz meghatározása areométerrel | 200,- |
Szesz meghatározása piknométerrel | 300,- |
Szárazanyagtartalom meghatározása | 300,- |
hamutartalom meghatározása | 400,- | |
Titrálható savtartalom meghatározása | 140,- | |
Észtertartalom meghatározása | 500,- | |
Kozmaolaj tartalom meghatározása | 1.000,- | |
Metil-alkohol tartalom meghatározása | 1.000,- | |
Aldehid-fufurol meghatározása | 600,- | |
Micko-féle frakcionált lepárlás | 1.000,- | |
Egyéb vizsgálatok | ||
Enzimatikus meghatározások | 1.000,- | |
Atomabszorpciós vizsgálatok | 1.000,- | |
Gázkromatográfiás vizsgálatok | 1.000,- | |
Folyadékkromatográfiás vizsgálatok | 1.000,- | |
Tömegspektrometriás vizsgálatok | 5.000,- | |
Malligand készülék hitelesítése | 700,- | |
Érzékszervi vizsgálat | 100,- | |
Bizottsági érzékszervi vizsgálat | 500,- | |
Szakvélemény mintánként | 240,- | |
Országos Borszakértői Bizottság szakvé- leményezése | 1.000,- | |
Kistermelői borok minősítése 3 hl alatt | 1.000,- | |
3.17. | Sör érzékszervi vizsgálat | 112,- |
Sűrűség meghatározása | 337,- | |
látszólagos extrakttartalom meghatározá- sa | 393,- | |
eredeti extrakttartalom meghatározása | ||
- desztillációval (döntő módszerrel) | 276,- | |
- refraktometriásan (gyors módszerrel) | 131,- | |
Széndioxid meghatározása | ||
- titrálással (döntő módszerrel) | 450,- | |
- nyomásméréssel (gyors módszerrel) | 112,- | |
látszólagos végerjedésfok meghatározása | 562,- | |
pasztőrözöttség meghatározása | 225,- | |
habtartósság meghatározása | 225,- | |
3.18. | Szesz, likőr érzékszervi vizsgálat | 225,- |
észtertartalom meghatározása | 562,- | |
aldehidtartalom meghatározása | 815,- | |
furfuroltartalom meghatározása | 922,- | |
kozmaolajtartalom meghatározása | 1.227,- | |
metilalkohol meghatározása | 944,- | |
összes ciántartalom meghatározása | 473,- | |
kénessav kimutatás | 93,- | |
kénessav tartalom meghatározása | 150,- | |
likőr és pálinka készítmények hangyasav- tartalmának meghatározása direkt mód- szerrel | 292,- | |
acetontartalom meghatározása | 330,- | |
szorbinsavtartalom meghatározása | 546,- | |
réztartalom meghatározása határérték módszerrel | 225,- |
ólomtartalom meghatározása | 182,- | |
vastartalom kimutatása | 214,- | |
vastartalom meghatározása | 708,- | |
tojáslikőr tojástartalom meghatározása (zsír alapján) | 544,- | |
finomszesz furfuroltartalom meghatáro- zása | 922,- | |
finomszesz aldehidtartalom meghatáro- zása | 815,- | |
finomszesz savtartalom meghatározása | 253,- | |
finomszesz észtertartalom meghatározása | 562,- | |
finomszesz kozmaolajtartalom meghatá- rozása | 1.227,- | |
finomszesz metilalkohol tartalom megha- tározása | 944,- | |
finomszesz oxidáxiós próba KMnO4 | 456,- | |
finomszesz bepárlási maradék meghatáro- zása | 337,- | |
finomszesz nehézfémtartalom kimutatása | 168,- | |
finomszesz fluorescenciameghatározása | 334,- | |
étkezési ecet ecetsavtartalom meghatáro- zása | 76,- | |
étkezési ecet szulfát-ion meghatározása | 168,- | |
étkezési ecet bepárlási maradék meghatá- rozása | 337,- | |
étkezési ecet fluorescencia próba | 334,- | |
étkezési ecet KMnO4-es oxidációs próba | 456,- | |
étkezési ecet metilalkoholtartalom meg- határozása | 944,- | |
étkezési ecet hangyasavtartalom kimuta- tása | 892,- | |
étkezési ecet acetaldehid tartalom megha- tározása | 565,- | |
étkezési ecet acetontartalom meghatáro- zása | 330,- | |
élesztő kelesztőképesség meghatározása | 379,- | |
tartóssági próba | 225,- | |
sósborszesz | ||
észtertartalom meghatározása | 815,- | |
metilalkoholtartalom meghatározása | 944,- | |
denaturáltszesz sűrűség meghatározása | 337,- | |
denaturáltszesz lepárlási próba | 337,- | |
denaturáltszesz fenolftalein próba | 134,- | |
3.19. | Üdítő ital érzékszervi vizsgálat | 112,- |
széndioxidtartalom meghatározása | 112,- | |
kinintartalom meghatározása | 702,- | |
koffeintartalom meghatározása | 1.251,- | |
szikvíz | ||
széndioxidmérés nyomásmérővel | 112,- |
szikvíz bepárlási maradék meghatározása | 337,- | |
szikvíz fröccsentési próba | 18,- | |
szénsavas ivóvíz széndioxidtartalom meg- határozása | 112,- | |
palackozott ásvány- és üdítő italok szén- dioxid meghatározása | 112,- | |
3.20. | Ivóvíz összes keménység meghatározása | 287,- |
vas-ion meghatározása | 351,- | |
mangán-ion meghatározása | 226,- | |
klorid-ion meghatározása | 494,- | |
szabad klórtartalom meghatározása | 225,- | |
ólomtartalom meghatározása | 1.824,- | |
bepárlási maradék meghatározása | 337,- | |
nitrittartalom meghatározása | 232,- | |
nitráttartalom meghatározása | 697,- | |
3.21. | Vegyi eredetű szennyezettség vizsgálata organofoszfát szermaradványok meghatá- rozása | |
- TLC módszerrel | 2.398,- | |
- GC módszerrel | 1.627,- | |
organoklór szermaradványok meghatáro- zása | 2.409,- | |
- GC módszerrel | 1.458,- | |
ditiokarbamát szermaradványok megha- tározása | 1.458,- | |
réztartalom meghatározása | 848,- | |
ólomtartalom meghatározása | 1.824,- | |
cinktartalom meghatározása | 1.791,- | |
arzéntartalom meghatározása | 1.779,- | |
vastartalom meghatározása | 1.362,- | |
óntartalom meghatározása | 1.459,- | |
alumíniumtartalom meghatározása | 1.321,- | |
higanytartalom meghatározása | 1.819,- | |
kadmiumtartalom meghatározása | 1.912,- | |
nitráttartalom kimutatása és meghatáro- zása | 697,- | |
nitrittartalom kimutatása és meghatáro- zása | 232,- | |
nitráttartalom kimutatása | 18,- | |
szintetikus színezéktartalom meghatáro- zása | 673,- | |
benzoesavtartalom meghatározása | 763,- | |
nyomelemvizsgálat atomabszorpciós | ||
módszerrel | 1.340,- | |
antibiotikum tartalom meghatározása | 360,- | |
hormonvizsgálat | 680,- |
3.22. | Radiológiai vizsgálatok | |
összes béta-aktivitás koncentráció | 874,- | |
kálium aktivitás koncentráció | 1.583,- | |
fémionfrakció aktivitás koncentráció | 2.000,- | |
90 Sr+90 Y aktivitás koncentráció | 3.592,- | |
137 Cs aktivitás koncentráció | 3.133,- | |
Tricium aktivitás koncentráció | 5.617,- | |
mintaelőkészítés (növényi) | 835,- | |
mintaelőkészítés (tej) | 476,- | |
mintaelőkészítés (hús) | 678,- | |
energiaszelektív gamma mérés | 1800,- | |
gamma spektrometria | 7.600,- | |
gamma spektrometria 3 ó-nál rövidebb idő | 5.600,- | |
Alfa sugárzás mérés | 2.679,- | |
Röntgen emissziós analízis (REA) | 5.600,- | |
Kálcium tartalom meghatározás | 2.122,- | |
RIA meghatározás gamma sugárzás alap- ján | 2.000,- | |
RIA meghatározás lágy-béta méréssel | 3.000,- | |
3.23. | Mikrobiológiai vizsgálatok | |
sterilezés, táptalaj készítés folyékony (hi- gítási sor készítés) | 450,- | |
minta-előkészítés | 119,- | |
szilárd (bemérés, szuszpenzió készítés, hőkezelés, higítási sor készítés) | 345,- | |
mezofil aerob és fakultatív anaerob mik- robaszám meghatározása | 127,- | |
penész és élesztőszám meghatározása | 93,- | |
laktóz fermentáló Enterobacteriaeae (ko- liform) szám meghatározása | 85,- | |
Escherichia coli szám meghatározása | 128,- | |
mezofil aerob spóraszám meghatározása | 127,- | |
enterokkusz (Streptococcus D-csoport) szám meghatározása | 139,- | |
Enterobacteriaceae-szám meghatározása | 134,- | |
ozmofil életszőszám meghatározása | 104,- | |
savképző-mikrorganizmusok meghatáro- zása | 138,- | |
zsírbontó mikroorganizmusok számának meghatározása | 144,- | |
zsírbontó penész és élesztőszám meghatá- rozása | 146,- | |
értékelés mikrobacsoportonként | 56,- | |
utósterilezés | 225,- | |
minősítés, értékelő jelentés elkészítése | 112,- | |
baktériumok identifikálása (nemekbe va- ló besorolása) | 140,- | |
állatkísérlet | 140,- | |
baktériumok előkeltetése | 140,- | |
baktériumok kimutatása dúsítási eljárás- sal | 140,- |
kórokozó baktériumok kitenyésztésére szolgáló vizsgálatok elvégzése | 160,- |
kórokozó és feltételes kórokozók azono- sítása | 160,- |
baktériumok típusmeghatározása (neme- ken belüli típusok elkülönítése) | 300,- |
Salmonellák és clostridiumok meghatáro- zása | 300,- |
bakteriológiai húsvizsgálat | 380,- |
A felsorolt szolgáltatásokért munkaszüneti napon, vagy 21 óra és reggel 5 óra között a megállapított díj kétszeresét kell felszámítani.
4. | Állatszállítás alkalmával teljesített állator- vosi hatósági vizsgálatokért felszámítható díjak. | |
4.1. | Állatok vasúton, hajón, repülőn, gépko- csin (pótkocsin) szállítás céljából való, be- rakodás előtt végzett vizsgálatért: | |
a)ló, szamár és öszvér után db-ként | 9,- | |
b) szarvasmarha, bivaly után db-ként | 8,- | |
c)sertés után db-ként | 4,- | |
d)juh és kecske után db-ként | 2,- | |
e)egyéb állatok után szállítmányonként | 55,- | |
4.2. | meghiúsult állatszállítás esetén a szállító díjat köteles fizetni | 500,- |
4.3. | ha a szállító állatorvosnak 1 óránál hosszabb ideig kell várakoznia a berakás megkezdésére, akkor óránként pótdíj fize- tendő | 250,- |
4.4. | keskeny nyomtávú vasút átrakodó állomá- sain, valamint állatorvosi vizsgálat után gépkocsin szállított állatok vasútra, repü- lőgépre, vagy fordítva történő átrakásánál az egyik fél terhére, egy kiszállás alkalmá- val kocsirakományok számára tekintet nélkül | 200,- |
4.5. | a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Mi- nisztérium által elrendelt esetben vasúti, gépkocsi (pótkocsi) és egyéb szállí- tásoknál az állatok kirakásánál végzett vizsgálatért kocsirakományoként, kes- keny vágányú vasúti szállítmányonként | 50,- |
A felsorolt szolgáltatásokért munkaszüneti napon, vagy este 18 óra után és reggel 6 óra között végzett vizsgálatokért a díj kétszerese fizetendő.[1]
Fogalommeghatározások az ármegállapítás alkalmazása szempontjából
Nagyállat:
ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, szarvas, dámvad.
Kisállat:
juh, kecske, sertés, nyúl és egyéb prémes állat, őz, muflon, vaddisznó, vakvezető és szolgálati célból tartott eb, stb.
Baromfi:
tyúkfélék, gyöngyös, pulyka, liba, kacsa, galamb, túzok, vadliba, vadkacsa, fácán, fogoly, fürj, szalonka stb.
Kedvtelésből tartott állat:
eb, macska, díszmadár és az egyéb kedvtelésből tartott állat.
Húsvizsgálat:
az élelmezésre szánt állatoknak, állati testeknek fogyaszthatóság elbírálása céljából történő - jogszabályban előírt - hatósági vizsgálata, beleértve az elbíráláshoz esetenként szükséges laboratóriumi kiegészítő húsvizsgálatot is.
Munkaszüneti nap:
A Munka Törvénykönyve szerint munkaszüneti napok, valamint a szombat és vasárnap.
2. számú melléklet a 3/1990. (II. 25.) MÉM rendelethez
Az állategészségügyi határállomásokon fizetendő díjak
Az állategészségügyi határállomásokon az állategészségügyi ellenőrzés alá tartozó küldemények behozatala, kivitele esetén a szállító (fuvarozó) terhére a következő díjakat kell felszámítani:
1. | Átvitel esetén: |
a) | a beléptetés alkalmával vasúti kocsinként, teherkocsinként (a pótkocsi külön kocsi- nakszámít) uszály, (hajó) rakományonként 1.000,- |
b) | darabáruként a teheráruforgalomban A kiléptetésnél végzett ellenőrzés díjta- lan. | 300,- |
2. | Behozatal és kivitel esetén: | |
a) | vasúti kocsinként, tehergépkocsinként (a pótkocsi külön kocsinak számít) és repülő- gépenként, uszály- (hajó) rakományonként | 230,- |
b) | darabáruként a teheráruforgalomban | 80,- |
3. | Utasforgalomban kivitel, behozatal és át- vitel esetén. | |
a) | szarvasmarhafélék, egypatás állatok, juh, kecske db-ként | 200,- |
b) | nyúl, tenyésztett prémesállat (nyérc, prémgörény, róka, nutria, nyestkutya, mo- sómedve stb.) 1 db. | 50,- |
2-10 db-ig | 100,- | |
11-100 db-ig | 200,- | |
100 db-on felül | 300,- | |
c) | méhek (kaptáranként, méhkirálynőnként) | 50,- |
d) | baromfi (tyúkfélék, gyöngyös, pulyka, liba, kacsa, galamb, túzok, vadliba, vadkacsa, | |
fácán, fogoly, fürj stb.) 1 db. | 50,- | |
2-10 db-ig | 70 - | |
11-100 db-ig | 100,- | |
100 db-on felül | 200,- | |
e) | kedvtelésből tartott állatok: kutya, macska, hüllők, majom stb. | 100,- |
díszmadarak (papagáj, exóta, kanári stb.) akvárium állatok 1 db. | 30 - | |
2-10 db-ig | 50,- | |
11-100 db-ig | 100,- | |
100 db-on felül | 200,- | |
f) | trófeák, (agancs, nyersbőr, kikészített fej) db-ként | 200,- |
g) | lőtt vadak (szárnyas, őz, szarvas, vaddisz- nó stb.) húsa a megengedett mennyiségig esetenként | 100,- |
A felsorolt szolgáltatásokért munkaszüneti napon, vagy 21 óra és reggel 5 óra között a megállapított díj kétszeresét kell felszámítani.
Lábjegyzetek:
[1] Megállapította a 12/1990. (XII. 28.) FM rendelet 2. §-a. Hatályos 1990.12.28.