3/1990. (II. 25.) MÉM rendelet
az egyes állategészségügyi és élelmiszerellenőrzési szolgáltatások díjáról
Az állategészségügyről szóló 1981. évi 3. tvr. 20. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az érdekelt miniszterekkel, országos hatáskörű szervek vezetőivel egyetértésben a következőket rendelem:
1. §
A rendelet hatálya kiterjed az. állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások és az. Országos Borellenőrző Állomás által a gazdálkodó szervezetek, intézmények és a lakosság részére végzett állategészségügyi hatósági vizsgálatokra, ellenőrzésekre, valamint az élelmiszerek és a bor hatósági vizsgálatára és ellenőrzésére.
2. §
(1) Az 1. §-ban meghatározott hatósági vizsgálatokért fizetendő díjakat az 1. számú melléklet tartalmazza.
(2) Az állategészségügyi határállomásokon fizetendő hatósági ellenőrzések díját a 2. számú melléklet tartalmazza.
3. §
Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a 6/1981. (IV. 12.) MÉM rendelet 11. § (2) bekezdése, valamint a III/1/1986. (ÁT. 22.) MÉM ármegállapítás hatályát veszti.
Dr. Hütter Csaba s. k.,
mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter
1. számú melléklet a 3/1990. (II. 25.) MÉM rendelethez
Vizsgálati díjak
| 1. | Húsvizsgálati díjak (kényszervágóhidakon is) | |
| a) | az első nagyállatnál | 50,- |
| Az elsőt követő további nagyállatnál db-ként | 30,- | |
| b) | az első kisállatnál (a nyúl kivételével) az elsőt követő további kisállatnál db-ként | 35,- |
| (a nyúl kivételével) | 18,- | |
| c) | nyúlnál db-ként | 4,- |
| d) | baromfinál db-ként | 4,- |
| e) | vágott baromfinál és nyúlnál tonnánként | 260,- |
| f) | baromfitermék, tojás, tojáslé, hal, konzerv és félkonzerv, import hús és húskészítmé- nyek, gyógyszeripari alapanyag, fagyasz- tással tartósított készítmények, élettelen vad, zsír, hűtőházi importáru nagy tétel- ben történő vizsgálata tonnánként | 180,- |
| 2. | Állományvizsgálati díj (ménes, gulya, nyáj, csürhe, csorda, ba- romfitelep, halállomány stb.) | 340,- |
| 3 | Laboratóriumi vizsgálati díjak A rendeletben előírt, valamint megbízás alapján végzett vizsgálatok. | |
| 3.1. | Általános módszerek csomagolás-jelölés vizsgálata | 113,- |
| súly-térfogat ellenőrzés | 18,- | |
| szárazanyag, víztartalom meghatározása | ||
| - refraktometriásan | 112,- | |
| - atmoszférikus szárítással | 225,- | |
| - vákuum szárítással | 219,- |
| - piknométerrel | 516,- |
| - oldószeres desztillációval | 156,- |
| - Karl-Fischer módszerrel | 160,- |
| - acetikloridos titrálással | 160,- |
| - Polenske módszerrel | 516,- |
| zsírtartalom meghatározás | |
| - Weibull-Stoldt módszerrel | 620,- |
| - Soxhlet extrakcióval | 518,- |
| - hideg extrakcióval | 440,- |
| - Gerber módszerrel | 337,- |
| - Van Gulik módszerrel | 337,- |
| - Teichert módszerrel | 282,- |
| - Rőse-Gottlieb módszerrel | 793,- |
| - Schmidt-Brodzinski módszerrel | 756,- |
| - tubidimetriásan | 131,- |
| fehérjetartalom meghatározás | |
| - formol titrálással | 150,- |
| - Kjeldahl módszerrel | 467,- |
| - Kofrányi-féle módszerrel | 375,- |
| - szinezékkötéssel | 375,- |
| - foszforwolframsavval (Lund-mód- szer) | 115,- |
| redukáló cukortartalom meghatározása | |
| - Schoorl módszerrel | 282,- |
| - polarimetriásan | 264,- |
| cukortartalom meghatározása | |
| - Bertrand módszerrel | 693,- |
| - Lane-Eynon módszerrel | 566,- |
| - gravimetriásan | 689,- |
| tejcukortartalom meghatározása | |
| - Luff-Sehoorl módszerrel | 282,- |
| - polarimetriásan | 264,- |
| - kloraminnal | 337,- |
| alkoholtartalom meghatározása | |
| - piknométerrel | 292,- |
| - fokolóval | 75,- |
| - oxidációs módszerrel | 377,- |
| hamutartalom meghatározása | 281,- |
| hamulúgosság meghatározása | 169,- |
| sósavban oldhatatlan hamutartalom meg- határozása | 206,- |
| homoktartalom meghatározása | 131,- |
| keményítőtartalom meghatározása | |
| - titrálással | 451,- |
| - polarimetriásan | 248,- |
| - Ewers módszerrel | 431,- | |
| nyersrosttartalom meghatározása | 562,- | |
| konyhasó tartalom meghatározása | ||
| - Volhard módszerrel | 221,- | |
| Mohr módszerrel | 181,- | |
| pH meghatározás műszeresen | 135,- | |
| összes savfok meghatározása | 253,- | |
| savszám meghatározása | 253,- | |
| C-vitamin tartalom meghatározása | ||
| - vékonyréteg-kromatográfiásan | 1.748,- | |
| 3.2. | Baromfi és tojás érzékszervi vizsgálat | |
| - ízlelés nélkül | 112,- | |
| - ízleléssel | 337,- | |
| vágott és darabolt baromfi maghőmérsék- let mérése | 112,- | |
| baromfi idegen víztartalom meghatározá- sa | 56,- | |
| tojás lámpázása (75 db-onként) | 281,- | |
| tojáspor szemcsézettség meghatározása ülepítéssel | 168,- | |
| tojáspor oldhatóság meghatározása | ||
| - refraktométerrel | 225,- | |
| - centrifugálásos módszerrel | 694,- | |
| tojáspor vizes savfok meghatározása | 373,- | |
| tojáspor lipidek savfok meghatározása | 448,- | |
| titrálási vizsgálat | 120,- | |
| 3.3. | Hús és hústermékek | |
| - érzékszervi vizsgálat hidroxiprolintartalom meghatározása | 168,- | |
| (kötőszövet) | 939,- | |
| foszfáttartalom meghatározása | ||
| - döntő módszerrel | 750,- | |
| - gyors módszerrel | 188,- | |
| polifoszfáttartalom kimutatása | 112,- | |
| Éber-próba | 60,- | |
| főzőpróba | 60,- | |
| sütőpróba | 60,- | |
| átsózottsági próba | 60,- | |
| átfőzöttségi próba | 60,- | |
| szakítási vagy rugalmassági próba | 60,- | |
| kötési próba | 60,- | |
| Kreiss-próba | 60,- | |
| haemoglobin meghatározása | 250,- | |
| redoxpotenciál meghatározása | 250,- | |
| vízaktivitás mérés | 250,- | |
| elektroforézises vizsgálat | 730,- | |
| fajfehérje kimutatása | 640,- |
| 3.4. | Tartósított élelmiszerek érzékszervi vizs- gálat | 337,- |
| ecetsavtartalom meghatározása sav nélkül | 264,- | |
| ecetsavtartalom meghatározása kéndioxid mellett | 471,- | |
| ecetsavtartalom meghatározása kéndioxid és hangyasav mellett | 1.473 - | |
| hangysavtartalom meghatározása direkt módszerrel | 967,- | |
| hangyasavtartalom meghatározása ecet- sav mellett | 1.005,- | |
| tömített zárás vizsgálata | 60,- | |
| főzési idő meghatározása | 170,- | |
| vízfelvevőképesség meghatározása | 154 - | |
| szorbinsavtartalom meghatározása sűrí- tett paradicsomból | 546,- | |
| mustár konzisztencia meghatározása | 37,- | |
| zöldborsó zsengeség behatározása finom- éterrel | 225,- | |
| gyorsfagyasztott termékek előfözöttség meghatározása | 119,- | |
| gyorsfagyasztott zöldségkészítmények al- koholban oldhatatlan rész meghatározása | 730,- | |
| gyorsfagyasztott termékek főzési próbája | 170,- | |
| gyorsfagyasztott termékek hőmérséklet mérése | 112,- | |
| gyorsfagyasztott zöldborsó szemkevere- dés meghatározása | 337,- | |
| gesztenyekészítmények vízben oldható szárazanyagtartalom meghatározása | 112,- | |
| gesztenyekészítmények héjtartalom meg- határozása | 131,- | |
| átfőzöttségi próba | 60,- | |
| tartóssági próba | 60,- | |
| 3.5. | Zsírok és olajok érzékszervi vizsgálat | 225,- |
| dermedéspont meghatározása Zsukov módszerrel | 169,- | |
| csúszáspont meghatározása | 229,- | |
| sűrűség meghatározása | ||
| - piknométerrel | 337,- | |
| - Mohr-Westphal mérleggel | 262,- | |
| - aerométerrel | 56,- | |
| törésmutató meghatározása | 169,- | |
| jódszintszám meghatározása | 400,- | |
| el nem szappanosítható rész meghatáro- zása hexános módszerrel | 834,- | |
| elszappanosítási szám meghatározása | 207,- | |
| jódszám meghatározása Wijs módszerrel | 520,- | |
| peroxidszám meghatározása | 114,- | |
| zsírsavösszetétel meghatározása gázkro- matográfiásan | 1.372,- |
| zsíroldószerben oldhatatlan rész megha- tározása | 205,- | |
| szerves szennyeződés rneghatározása | 205,- | |
| étolaj átlátszóság meghatározása | 75,- | |
| benzoesavtartalom meghatározása | ||
| - margarinban vizes fázisból | 931,- | |
| margarin szorbinsavtartalom meghatáro- zása | 546,- | |
| nikkeltartalom meghatározása margarin- ból fotometriásan | 785,- | |
| 3.6 | Tej, tejtermék érzékszervi vizsgálat | 225,- |
| tej fagyáspontcsökkenés meghatározása | 337,- | |
| tej sűrűség meghatározása | ||
| - piknométerrel | 337,- | |
| - tejfokmérővel | 56,- | |
| - Mohr-Westphal mérleggel | 262,- | |
| savanyú tejkészítmények sűrűség megha- tározása piknométerrel | 337,- | |
| habtejszín térfogatnövekedés meghatáro- zása | 75,- | |
| habtejszín keménység meghatározása | 75,- | |
| tejszínhab keménység meghatározása | 37,- | |
| tej refrakciószám meghatározása | 187,- | |
| ízesített tejesitalok üledéktartalom meg- határozása | 150,- | |
| presszó tejpor oldódási idő meghatározása | 56,- | |
| tejpor oldhatósági index meghatározása | 206,- | |
| sajt, ömlesztett sajt és túró szárazanyag- tartalom meghatározása Teichert mód- szerrel | 170,- | |
| vaj vízmentes szárazanyagtartalom meg- határozása | ||
| - döntő módszerrel | 545,- | |
| - tájékoztató módszerrel | 382,- | |
| ízesített tejesitalok szacharóztartalom meghatározása | ||
| - titrálással | 282,- | |
| - polarimetriásan | 264,- | |
| tejpudingok és tejpor szacharóztartalom meghatározása | ||
| polarimetriásan | 264,- | |
| cukrozott sűrített tej szacharóztartalom meghatározása | 264,- | |
| presszó tejpor, szőlőcukor tartalmának meghatározása | 528,- | |
| tej kalciumtartalom meghatározása komplexometriásan | 262,- | |
| tej Stroch próba | 93,- | |
| tej hőkezeltség kimutatása | ||
| - döntő módszerrel | 825,- | |
| - gyors módszerrel | 225,- |
| ízesített tejszínhab léeresztés meghatáro- zása | 75,- | |
| lej tompítottság vizsgálata | 423,- | |
| tej Whiteside próba | 18,- | |
| tejipari alapanyagok és termékek homo- génezettség vizsgálata | 375,- | |
| vaj vízeloszlás vizsgálata | 37,- | |
| tejszínhab léeresztés vizsgálata | 75,- | |
| tej tisztasági próba | 112,- | |
| Fenotiazin kimutatása tejben és sajtban | ||
| - kémiailag | 180,- | |
| - fotókémiailag | 37,- | |
| tartóssági próba | 60,- | |
| metilénkék próba | 60,- | |
| rezazurin próba | 60,- | |
| 3.7. | Cukoripari termékek érzékszervi vizsgála- ta | 168,- |
| színmeghatározás | ||
| - etalonhoz viszonyítottan | 90,- | |
| - oldatban | 293,- | |
| szacharóztartalom meghatározás | 282,- | |
| vízben oldhatatlan szárazanyagtartalom meghatározása | 112,- | |
| hamutartalom meghatározása kondukto- metriásan | 112,- | |
| szemcsenagyság meghatározása kristály- os porcukorban | 225,- | |
| kockacukor mállási idő meghatározása | 202,- | |
| 3.8. | Édesipari termékek | |
| súlymérés | ||
| - laboratóriumban szemszámmal | 37,- | |
| - szemszám nélkül | 18,- | |
| érzékszervi vizsgálat | 281,- | |
| szaloncukor állomány meghatározása | ||
| Höppler konzisztométerrel | 318,- | |
| édesipari termékek mikroszkópos vizsgá- lata (őrlési fok) | 550,- | |
| kakaóital szuszpenzió tartósság meghatá- rozása | ||
| - ülepítéssel | 305,- | |
| - centrifugálással | 249,- | |
| töltelékhányad meghatározása | 112,- | |
| bevonatarány mechanikai szétválasztással | 150,- | |
| szaloncukor szemszám meghatározása | 225,- | |
| sütőpor hatóanyagtártalom meghatározása | 300,- | |
| laktóz és szacharóz meghatározása tej szá- razanyagtartalomra | 1.316,- | |
| dúsitóanyag-tartalom meghatározása | 112,- | |
| gumibázis mennyiségének meghatározása | 312,- |
| 3.9. | Vendéglátóipari termékek érzékszervi vizsgálat | 168,- |
| fagylalt, parfé sűrűség meghatározása | 337,- | |
| fagylaltporban, tejpor oldhatóság megha- tározása | 206,- | |
| kávéital vízoldható szárazanyagtartalom meghatározása | 506,- | |
| gesztenyekészítmények héjtartalmának meghatározása | 131,- | |
| 3.10. | Méz, méztermékek érzékszervi vizsgálat | 168,- |
| invertáz aktivitás meghatározása (Duis- berg szerint) | 688,- | |
| dextrin tartalom meghatározása | 638,- | |
| HMF tartalom meghatározása | 413,- | |
| diasztáz aktivitás meghatározása | ||
| - Gohte-féle módszerrel | 450,- | |
| méhviasz olvadáspont meghatározása | 675,- | |
| méhviasz törésmutató meghatározása | 117,- | |
| méhviasz szappan és észterszám meghatá- rozása | 732,- | |
| méhviasz ceresin-paraffintartalom meg- határozása | 925,- | |
| méhszurok viasztartalmának meghatáro- zása | 473,- | |
| méhszurok gyanta és szennyezettség meg- határozása | 512,- | |
| szennyeződés meghatározása | 239,- | |
| 3.11. | Gabona, sütőipari termékek, száraztészta érzékszervi vizsgálat | |
| liszt színmeghatározása | 168,- | |
| - Pekár próba | 210,- | |
| - leukométerrel | 261,- | |
| liszt őrlési finomság meghatározása | 168,- | |
| liszt vízoldható fehérjetartalom meghatá- rozása | 504,- | |
| liszt sikértartalom és sikérterülékenység meghatározása | 398,- | |
| liszt vízfelvevőképesség és sütőipari érték meghatározása | 418,- | |
| liszt sütési próba | 274,- | |
| liszt amilolites állapot meghatározása | ||
| - amilográffal | 318,- | |
| - esésszámmérővel | 187,- | |
| gáztermelőképesség meghatározása | 525,- | |
| liszt gázvisszatartóképesség meghatározá- sa | 1.313,- | |
| idegen magőrlemény, állati kártevők ki- mutatása | 121,- | |
| élelmiszer és takarmánymagvak nedves- ségtartalom meghatározása | 225,- |
| liszt fajsúly meghatározása | 112,- | |
| búzaliszt laboratóriumi előállítása | 619,- | |
| rizs tisztaság és kevertség meghatározása | 225,- | |
| sütőipari termékek | ||
| bélzetporozitás meghatározása | 112,- | |
| alaki hányados meghatározása | 18,- | |
| víztartalom meghatározása előszárítással | 281,- | |
| kétszersült duzzadási szám meghatározá- sa | 56,- | |
| sóspálcika törési szilárdság meghatározá- sa | 56,- | |
| morzsa szemcseméret meghatározása | 168,- | |
| sajtolt sütőélesztő kelesztőképesség meg- határozása | 375,- | |
| száraztészta | ||
| törmeléktartalom meghatározása | 93,- | |
| tojástartalom meghatározása | 231,- | |
| főzési tulajdonság meghatározása | 468,- | |
| csőtészta mechanikai tulajdonság megha- tározása | 168,- | |
| oldhatatlan ásványi anyag meghatározása | 350,- | |
| 3.12. | Dohány érzékszervi vizsgálat | 135,- |
| dohánygyártmány nikotintartalom meg- határozás | 1.238,- | |
| dohánygyártmány kondicionálása | 92,- | |
| dohánygyártmány főfüstkémhatás megha- tározása | 168,- | |
| dohánygyártmány por- és apródohánytar- talom meghatározása | 168,- | |
| dohánygyártmány vágatszélesség megha- tározása | 112,- | |
| dohánygyártmány nagyméretű kocsány- tartalom meghatározása | 168,- | |
| dohánygyártmány égőképesség meghatá- rozása | 225,- | |
| szűrőhatékonyság meghatározása | 553,- | |
| szivar égőképesség meghatározása | 184,- | |
| cigaretta kihullás-, kitöltés-, ragasztás- vizsgálat | 168,- | |
| 3.13. | Fűszerek érzékszervi vizsgálata | 281,- |
| őrlési finomság meghatározása | 168,- | |
| vizes kivonat meghatározása | 161,- | |
| etilalkoholos kivonat meghatározása | 186,- | |
| éteres kivonat meghatározása | 190,- | |
| sáfrány színezőképesség meghatározása | 450,- | |
| vanilin vaníliatartalom meghatározása | 821,- | |
| allilizociocianát meghatározása | 790,- | |
| ciánhidrogén-tartalom meghatározása | 477,- | |
| idegen anyag tartalom meghatározása | 337,- | |
| illóolaj-tartalom meghatározása | 421,- |
| fűszerpaprika festéktartalom meghatáro- zása | 225,- | |
| fűszerpaprika vasszennyeződés meghatá- rozása | 337,- | |
| fűszerpaprika állati szennyeződés megha- tározása | 1.042,- | |
| 3.14. | Kávé, tea kávészer érzékszervi vizsgálat | 281,- |
| kávé őrlési finomság meghatározása | 168,- | |
| koffeintartalom meghatározása | 1.251,- | |
| nyersrosttartalom meghatározása | 562,- | |
| tea csersavtartalom meghatározása | 427,- | |
| vizes kivonat meghatározása | 112,- | |
| törmeléktartalom meghatározása | 56,- | |
| szerves és szervetlen idegen anyagok meg- határozása | 112,- | |
| kávészer őrlési finomság meghatározása | 168,- | |
| koffein meghatározás | ||
| - döntő módszerrel | 1.251,- | |
| - gyors módszerrel | 671,- | |
| klorongénsav meghatározása | 1.834,- | |
| kiolajosodás mértékének meghatározása | ||
| - döntő módszerrel | 369,- | |
| vízben oldódó anyagtartalom meghatáro- zása | 225,- | |
| bevonatanyag, sellakk vizsgálat | 355,- | |
| bevonatanyag, fénymáz vizsgálat | 698,- | |
| 3.15. | Gyümölcs, zöldség érzékszervi vizsgálat | 225,- |
| egészségi állapot vizsgálat | 225,- | |
| érettségi fokozat vizsgálat | 92,- | |
| zsengeség vizsgálat | 112,- | |
| osztályozottság vizsgálat | 168,- | |
| mikroszkópos vizsgálat | 337,- | |
| kénessavtartalom meghatározása | 150,- | |
| 3.16. | Bor vizsgálatok | |
| minta előkészítése | 100,- | |
| térfogat, töltési teljesség vizsgálata | 50,- | |
| sűrűség meghatározása | 300,- | |
| szesz meghatározása | ||
| - Malligand készülékkel | 100,- | |
| - sűrűség mérés alapján | 300,- | |
| Extrakt meghatározása sűrűség mérés alapján | 300,- | |
| mustfokolás | 75,- | |
| invertcukor tartalom meghatározása | ||
| - Bertrand módszerrel | 500,- | |
| - Schoorl módszerrel | 400,- | |
| - Rebelein módszerrel | 300,- | |
| - Contifloval | 140,- |
| Szaharóztartalom kimutatása diazoura- cillal | 150,- |
| Szaharóztartalom meghatározása invertá- lással | 300,- |
| Glükóz-fruktóz arány polarimetriás meg- határozása | 400,- |
| Refrakció mérése | 100,- |
| Titrálható savtartalom meghatározása | 140,- |
| Illósavtartalom meghatározása | 300,- |
| Almasavtartalom meghatározása | 1.000,- |
| Borkősavtartalom meghatározása contif- loval | 300,- |
| Citromsavtartalom meghatározása | 1.000,- |
| Glükonsávtartalom meghatározása | 1.000,- |
| Tejsavtartalom meghatározása | 1.000,- |
| Szervessavak kimutatása papírkromatog- ráfiával | 300,- |
| Egyéb szervessavak meghatározása | 1.000,- |
| pH meghatározása | 150,- |
| Szénsavtartalom meghatározása | 500,- |
| Szénsavtartalom meghatározás frométer- rel | 100,- |
| Összes kénessavtartalom meghatározása | 200,- |
| Szabad kénessavtartalom meghatározása | 140,- |
| Szorbinsavtartalom kimutatása Rebelein módszerrel | 200,- |
| Szorbinsavtartalom meghatározása | |
| - Spektrofotométerrel | 400,- |
| - Vékonyréteg-kromatográfiával | 500,- |
| Benzoesavtartalom kimutatása vékonyré- teg-kromatográfiával | 500,- |
| Szalicilsavtartalom kimutatása vékonyré- teg-kromatográfiával | 500,- |
| Egyéb konzerválószer kimutatása | 1.000,- |
| Aszkorbinsavtartalom meghatározása | 300,- |
| Glicerintartalom meghatározása | 1.000,- |
| Butilén-glikol tartalom meghatározása | 1.000,- |
| Metil-alkohol tartalom meghatározása | 1.000,- |
| Szorbittartalom meghatározása | 500,- |
| Dietilén-glikol tartalom meghatározása | 1.000,- |
| Mesterséges édesítőszer kimutatása | 500,- |
| Hamutartalom meghatározása | 400,- |
| Hamulúgosság meghatározása | 300,- |
| Vastartalom meghatározása | 450,- |
| Réztartalom kimutatása | 300,- |
| Réztartalom meghatározása | 600,- |
| Cinktartalom meghatározása | 600,- |
| Ólomtartalom meghatározása | 1.000,- |
| Nátriumtartalom meghatározása lángfo- tométerrel | 300,- |
| Káliumtartalom meghatározása lángfoto- méterrel | 300,- |
| Kálciumtartalom meghatározása lángfo- tométerrel | 300,- |
| Kálciumtartalom komplexometriás meg- határozása | 600,- |
| Magnéziumtartalom komplexometriás meghatározása | 600,- |
| Speciális fémvizsgálatok meghatározása | 1.000,- |
| Nitrit-nitrát kimutatása | 150,- |
| Nitrit-nitrát meghatározása | 400,- |
| Kloridtartalom meghatározása | 300,- |
| Szulfáttartalom meghatározása | 500,- |
| Foszfáttartalom meghatározása | 500,- |
| Színintenzitás meghatározása | 200,- |
| Szín meghatározása sósavpróbával | 50,- |
| Antocianintartalom meghatározása | 500,- |
| Leukoantocianidin tartalom meghatáro- zása | 500,- |
| Csersav-polifenol tartalom meghatározása | 500,- |
| Direkttermő-diglükozid kimutatása | 100,- |
| Diglükozidtartalom meghatározása | 500,- |
| Idegen színezőanyagtartalom kimutatása | 240,- |
| Idegen színezőanyagtartalom azonosítása | 1.000,- |
| Oxi-metil-furfurol kimutatása | 140,- |
| Oxi-metil-furfurol meghatározása | 500,- |
| Karamell kimutatása | 1.000,- |
| Kékderítés | 500,- |
| Ciánhidrogéntartalom kimutatása | 300,- |
| Ciánhidrogéntartalom meghatározása | 1.000,- |
| Borkezelő, derítőanyagok igényének meg- állapítása | 500,- |
| Mikrobiológiai vizsgálatok | |
| Üledék, seprő meghatározás centrifugálás- sal | 150,- |
| Üledék, seprő meghatározás ülepítéssel | 100,- |
| Üledék kémiai vizsgálata | 500,- |
| Palackállósági vizsgálat | 400,- |
| Hidegpróba | 100,- |
| Melegpróba | 100,- |
| Rázópróba | 100,- |
| Levegőpróba | 100,- |
| Sterilezés, táptalajkészítés | 450,- |
| Összes csíraszám meghatározása | 300,- |
| Élő csíraszám meghatározása | |
| - lemezöntéssel | 300,- |
| - membránszűréssel | 500,- |
| Mikroszkópos vizsgálat | 500,- |
| Borpárlat vizsgálatok | |
| Sűrűség meghatározása | 300,- |
| Szesz meghatározása areométerrel | 200,- |
| Szesz meghatározása piknométerrel | 300,- |
| Szárazanyagtartalom meghatározása | 300,- |
| hamutartalom meghatározása | 400,- | |
| Titrálható savtartalom meghatározása | 140,- | |
| Észtertartalom meghatározása | 500,- | |
| Kozmaolaj tartalom meghatározása | 1.000,- | |
| Metil-alkohol tartalom meghatározása | 1.000,- | |
| Aldehid-fufurol meghatározása | 600,- | |
| Micko-féle frakcionált lepárlás | 1.000,- | |
| Egyéb vizsgálatok | ||
| Enzimatikus meghatározások | 1.000,- | |
| Atomabszorpciós vizsgálatok | 1.000,- | |
| Gázkromatográfiás vizsgálatok | 1.000,- | |
| Folyadékkromatográfiás vizsgálatok | 1.000,- | |
| Tömegspektrometriás vizsgálatok | 5.000,- | |
| Malligand készülék hitelesítése | 700,- | |
| Érzékszervi vizsgálat | 100,- | |
| Bizottsági érzékszervi vizsgálat | 500,- | |
| Szakvélemény mintánként | 240,- | |
| Országos Borszakértői Bizottság szakvé- leményezése | 1.000,- | |
| Kistermelői borok minősítése 3 hl alatt | 1.000,- | |
| 3.17. | Sör érzékszervi vizsgálat | 112,- |
| Sűrűség meghatározása | 337,- | |
| látszólagos extrakttartalom meghatározá- sa | 393,- | |
| eredeti extrakttartalom meghatározása | ||
| - desztillációval (döntő módszerrel) | 276,- | |
| - refraktometriásan (gyors módszerrel) | 131,- | |
| Széndioxid meghatározása | ||
| - titrálással (döntő módszerrel) | 450,- | |
| - nyomásméréssel (gyors módszerrel) | 112,- | |
| látszólagos végerjedésfok meghatározása | 562,- | |
| pasztőrözöttség meghatározása | 225,- | |
| habtartósság meghatározása | 225,- | |
| 3.18. | Szesz, likőr érzékszervi vizsgálat | 225,- |
| észtertartalom meghatározása | 562,- | |
| aldehidtartalom meghatározása | 815,- | |
| furfuroltartalom meghatározása | 922,- | |
| kozmaolajtartalom meghatározása | 1.227,- | |
| metilalkohol meghatározása | 944,- | |
| összes ciántartalom meghatározása | 473,- | |
| kénessav kimutatás | 93,- | |
| kénessav tartalom meghatározása | 150,- | |
| likőr és pálinka készítmények hangyasav- tartalmának meghatározása direkt mód- szerrel | 292,- | |
| acetontartalom meghatározása | 330,- | |
| szorbinsavtartalom meghatározása | 546,- | |
| réztartalom meghatározása határérték módszerrel | 225,- |
| ólomtartalom meghatározása | 182,- | |
| vastartalom kimutatása | 214,- | |
| vastartalom meghatározása | 708,- | |
| tojáslikőr tojástartalom meghatározása (zsír alapján) | 544,- | |
| finomszesz furfuroltartalom meghatáro- zása | 922,- | |
| finomszesz aldehidtartalom meghatáro- zása | 815,- | |
| finomszesz savtartalom meghatározása | 253,- | |
| finomszesz észtertartalom meghatározása | 562,- | |
| finomszesz kozmaolajtartalom meghatá- rozása | 1.227,- | |
| finomszesz metilalkohol tartalom megha- tározása | 944,- | |
| finomszesz oxidáxiós próba KMnO4 | 456,- | |
| finomszesz bepárlási maradék meghatáro- zása | 337,- | |
| finomszesz nehézfémtartalom kimutatása | 168,- | |
| finomszesz fluorescenciameghatározása | 334,- | |
| étkezési ecet ecetsavtartalom meghatáro- zása | 76,- | |
| étkezési ecet szulfát-ion meghatározása | 168,- | |
| étkezési ecet bepárlási maradék meghatá- rozása | 337,- | |
| étkezési ecet fluorescencia próba | 334,- | |
| étkezési ecet KMnO4-es oxidációs próba | 456,- | |
| étkezési ecet metilalkoholtartalom meg- határozása | 944,- | |
| étkezési ecet hangyasavtartalom kimuta- tása | 892,- | |
| étkezési ecet acetaldehid tartalom megha- tározása | 565,- | |
| étkezési ecet acetontartalom meghatáro- zása | 330,- | |
| élesztő kelesztőképesség meghatározása | 379,- | |
| tartóssági próba | 225,- | |
| sósborszesz | ||
| észtertartalom meghatározása | 815,- | |
| metilalkoholtartalom meghatározása | 944,- | |
| denaturáltszesz sűrűség meghatározása | 337,- | |
| denaturáltszesz lepárlási próba | 337,- | |
| denaturáltszesz fenolftalein próba | 134,- | |
| 3.19. | Üdítő ital érzékszervi vizsgálat | 112,- |
| széndioxidtartalom meghatározása | 112,- | |
| kinintartalom meghatározása | 702,- | |
| koffeintartalom meghatározása | 1.251,- | |
| szikvíz | ||
| széndioxidmérés nyomásmérővel | 112,- |
| szikvíz bepárlási maradék meghatározása | 337,- | |
| szikvíz fröccsentési próba | 18,- | |
| szénsavas ivóvíz széndioxidtartalom meg- határozása | 112,- | |
| palackozott ásvány- és üdítő italok szén- dioxid meghatározása | 112,- | |
| 3.20. | Ivóvíz összes keménység meghatározása | 287,- |
| vas-ion meghatározása | 351,- | |
| mangán-ion meghatározása | 226,- | |
| klorid-ion meghatározása | 494,- | |
| szabad klórtartalom meghatározása | 225,- | |
| ólomtartalom meghatározása | 1.824,- | |
| bepárlási maradék meghatározása | 337,- | |
| nitrittartalom meghatározása | 232,- | |
| nitráttartalom meghatározása | 697,- | |
| 3.21. | Vegyi eredetű szennyezettség vizsgálata organofoszfát szermaradványok meghatá- rozása | |
| - TLC módszerrel | 2.398,- | |
| - GC módszerrel | 1.627,- | |
| organoklór szermaradványok meghatáro- zása | 2.409,- | |
| - GC módszerrel | 1.458,- | |
| ditiokarbamát szermaradványok megha- tározása | 1.458,- | |
| réztartalom meghatározása | 848,- | |
| ólomtartalom meghatározása | 1.824,- | |
| cinktartalom meghatározása | 1.791,- | |
| arzéntartalom meghatározása | 1.779,- | |
| vastartalom meghatározása | 1.362,- | |
| óntartalom meghatározása | 1.459,- | |
| alumíniumtartalom meghatározása | 1.321,- | |
| higanytartalom meghatározása | 1.819,- | |
| kadmiumtartalom meghatározása | 1.912,- | |
| nitráttartalom kimutatása és meghatáro- zása | 697,- | |
| nitrittartalom kimutatása és meghatáro- zása | 232,- | |
| nitráttartalom kimutatása | 18,- | |
| szintetikus színezéktartalom meghatáro- zása | 673,- | |
| benzoesavtartalom meghatározása | 763,- | |
| nyomelemvizsgálat atomabszorpciós | ||
| módszerrel | 1.340,- | |
| antibiotikum tartalom meghatározása | 360,- | |
| hormonvizsgálat | 680,- |
| 3.22. | Radiológiai vizsgálatok | |
| összes béta-aktivitás koncentráció | 874,- | |
| kálium aktivitás koncentráció | 1.583,- | |
| fémionfrakció aktivitás koncentráció | 2.000,- | |
| 90 Sr+90 Y aktivitás koncentráció | 3.592,- | |
| 137 Cs aktivitás koncentráció | 3.133,- | |
| Tricium aktivitás koncentráció | 5.617,- | |
| mintaelőkészítés (növényi) | 835,- | |
| mintaelőkészítés (tej) | 476,- | |
| mintaelőkészítés (hús) | 678,- | |
| energiaszelektív gamma mérés | 1800,- | |
| gamma spektrometria | 7.600,- | |
| gamma spektrometria 3 ó-nál rövidebb idő | 5.600,- | |
| Alfa sugárzás mérés | 2.679,- | |
| Röntgen emissziós analízis (REA) | 5.600,- | |
| Kálcium tartalom meghatározás | 2.122,- | |
| RIA meghatározás gamma sugárzás alap- ján | 2.000,- | |
| RIA meghatározás lágy-béta méréssel | 3.000,- | |
| 3.23. | Mikrobiológiai vizsgálatok | |
| sterilezés, táptalaj készítés folyékony (hi- gítási sor készítés) | 450,- | |
| minta-előkészítés | 119,- | |
| szilárd (bemérés, szuszpenzió készítés, hőkezelés, higítási sor készítés) | 345,- | |
| mezofil aerob és fakultatív anaerob mik- robaszám meghatározása | 127,- | |
| penész és élesztőszám meghatározása | 93,- | |
| laktóz fermentáló Enterobacteriaeae (ko- liform) szám meghatározása | 85,- | |
| Escherichia coli szám meghatározása | 128,- | |
| mezofil aerob spóraszám meghatározása | 127,- | |
| enterokkusz (Streptococcus D-csoport) szám meghatározása | 139,- | |
| Enterobacteriaceae-szám meghatározása | 134,- | |
| ozmofil életszőszám meghatározása | 104,- | |
| savképző-mikrorganizmusok meghatáro- zása | 138,- | |
| zsírbontó mikroorganizmusok számának meghatározása | 144,- | |
| zsírbontó penész és élesztőszám meghatá- rozása | 146,- | |
| értékelés mikrobacsoportonként | 56,- | |
| utósterilezés | 225,- | |
| minősítés, értékelő jelentés elkészítése | 112,- | |
| baktériumok identifikálása (nemekbe va- ló besorolása) | 140,- | |
| állatkísérlet | 140,- | |
| baktériumok előkeltetése | 140,- | |
| baktériumok kimutatása dúsítási eljárás- sal | 140,- |
| kórokozó baktériumok kitenyésztésére szolgáló vizsgálatok elvégzése | 160,- |
| kórokozó és feltételes kórokozók azono- sítása | 160,- |
| baktériumok típusmeghatározása (neme- ken belüli típusok elkülönítése) | 300,- |
| Salmonellák és clostridiumok meghatáro- zása | 300,- |
| bakteriológiai húsvizsgálat | 380,- |
A felsorolt szolgáltatásokért munkaszüneti napon, vagy 21 óra és reggel 5 óra között a megállapított díj kétszeresét kell felszámítani.
| 4. | Állatszállítás alkalmával teljesített állator- vosi hatósági vizsgálatokért felszámítható díjak. | |
| 4.1. | Állatok vasúton, hajón, repülőn, gépko- csin (pótkocsin) szállítás céljából való, be- rakodás előtt végzett vizsgálatért: | |
| a)ló, szamár és öszvér után db-ként | 9,- | |
| b) szarvasmarha, bivaly után db-ként | 8,- | |
| c)sertés után db-ként | 4,- | |
| d)juh és kecske után db-ként | 2,- | |
| e)egyéb állatok után szállítmányonként | 55,- | |
| 4.2. | meghiúsult állatszállítás esetén a szállító díjat köteles fizetni | 500,- |
| 4.3. | ha a szállító állatorvosnak 1 óránál hosszabb ideig kell várakoznia a berakás megkezdésére, akkor óránként pótdíj fize- tendő | 250,- |
| 4.4. | keskeny nyomtávú vasút átrakodó állomá- sain, valamint állatorvosi vizsgálat után gépkocsin szállított állatok vasútra, repü- lőgépre, vagy fordítva történő átrakásánál az egyik fél terhére, egy kiszállás alkalmá- val kocsirakományok számára tekintet nélkül | 200,- |
| 4.5. | a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Mi- nisztérium által elrendelt esetben vasúti, gépkocsi (pótkocsi) és egyéb szállí- tásoknál az állatok kirakásánál végzett vizsgálatért kocsirakományoként, kes- keny vágányú vasúti szállítmányonként | 50,- |
A felsorolt szolgáltatásokért munkaszüneti napon, vagy este 18 óra után és reggel 6 óra között végzett vizsgálatokért a díj kétszerese fizetendő.[1]
Fogalommeghatározások az ármegállapítás alkalmazása szempontjából
Nagyállat:
ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, szarvas, dámvad.
Kisállat:
juh, kecske, sertés, nyúl és egyéb prémes állat, őz, muflon, vaddisznó, vakvezető és szolgálati célból tartott eb, stb.
Baromfi:
tyúkfélék, gyöngyös, pulyka, liba, kacsa, galamb, túzok, vadliba, vadkacsa, fácán, fogoly, fürj, szalonka stb.
Kedvtelésből tartott állat:
eb, macska, díszmadár és az egyéb kedvtelésből tartott állat.
Húsvizsgálat:
az élelmezésre szánt állatoknak, állati testeknek fogyaszthatóság elbírálása céljából történő - jogszabályban előírt - hatósági vizsgálata, beleértve az elbíráláshoz esetenként szükséges laboratóriumi kiegészítő húsvizsgálatot is.
Munkaszüneti nap:
A Munka Törvénykönyve szerint munkaszüneti napok, valamint a szombat és vasárnap.
2. számú melléklet a 3/1990. (II. 25.) MÉM rendelethez
Az állategészségügyi határállomásokon fizetendő díjak
Az állategészségügyi határállomásokon az állategészségügyi ellenőrzés alá tartozó küldemények behozatala, kivitele esetén a szállító (fuvarozó) terhére a következő díjakat kell felszámítani:
| 1. | Átvitel esetén: |
| a) | a beléptetés alkalmával vasúti kocsinként, teherkocsinként (a pótkocsi külön kocsi- nakszámít) uszály, (hajó) rakományonként 1.000,- |
| b) | darabáruként a teheráruforgalomban A kiléptetésnél végzett ellenőrzés díjta- lan. | 300,- |
| 2. | Behozatal és kivitel esetén: | |
| a) | vasúti kocsinként, tehergépkocsinként (a pótkocsi külön kocsinak számít) és repülő- gépenként, uszály- (hajó) rakományonként | 230,- |
| b) | darabáruként a teheráruforgalomban | 80,- |
| 3. | Utasforgalomban kivitel, behozatal és át- vitel esetén. | |
| a) | szarvasmarhafélék, egypatás állatok, juh, kecske db-ként | 200,- |
| b) | nyúl, tenyésztett prémesállat (nyérc, prémgörény, róka, nutria, nyestkutya, mo- sómedve stb.) 1 db. | 50,- |
| 2-10 db-ig | 100,- | |
| 11-100 db-ig | 200,- | |
| 100 db-on felül | 300,- | |
| c) | méhek (kaptáranként, méhkirálynőnként) | 50,- |
| d) | baromfi (tyúkfélék, gyöngyös, pulyka, liba, kacsa, galamb, túzok, vadliba, vadkacsa, | |
| fácán, fogoly, fürj stb.) 1 db. | 50,- | |
| 2-10 db-ig | 70 - | |
| 11-100 db-ig | 100,- | |
| 100 db-on felül | 200,- | |
| e) | kedvtelésből tartott állatok: kutya, macska, hüllők, majom stb. | 100,- |
| díszmadarak (papagáj, exóta, kanári stb.) akvárium állatok 1 db. | 30 - | |
| 2-10 db-ig | 50,- | |
| 11-100 db-ig | 100,- | |
| 100 db-on felül | 200,- | |
| f) | trófeák, (agancs, nyersbőr, kikészített fej) db-ként | 200,- |
| g) | lőtt vadak (szárnyas, őz, szarvas, vaddisz- nó stb.) húsa a megengedett mennyiségig esetenként | 100,- |
A felsorolt szolgáltatásokért munkaszüneti napon, vagy 21 óra és reggel 5 óra között a megállapított díj kétszeresét kell felszámítani.
Lábjegyzetek:
[1] Megállapította a 12/1990. (XII. 28.) FM rendelet 2. §-a. Hatályos 1990.12.28.