Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

3/1990. (II. 25.) MÉM rendelet

az egyes állategészségügyi és élelmiszerellenőrzési szolgáltatások díjáról

Az állategészségügyről szóló 1981. évi 3. tvr. 20. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az érdekelt miniszterekkel, országos hatáskörű szervek vezetőivel egyetértésben a következőket rendelem:

1. §

A rendelet hatálya kiterjed az. állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások és az. Országos Borellenőrző Állomás által a gazdálkodó szervezetek, intézmények és a lakosság részére végzett állategészségügyi hatósági vizsgálatokra, ellenőrzésekre, valamint az élelmiszerek és a bor hatósági vizsgálatára és ellenőrzésére.

2. §

(1) Az 1. §-ban meghatározott hatósági vizsgálatokért fizetendő díjakat az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az állategészségügyi határállomásokon fizetendő hatósági ellenőrzések díját a 2. számú melléklet tartalmazza.

3. §

Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a 6/1981. (IV. 12.) MÉM rendelet 11. § (2) bekezdése, valamint a III/1/1986. (ÁT. 22.) MÉM ármegállapítás hatályát veszti.

Dr. Hütter Csaba s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter

1. számú melléklet a 3/1990. (II. 25.) MÉM rendelethez

Vizsgálati díjak

1.Húsvizsgálati díjak (kényszervágóhidakon
is)
a)az első nagyállatnál50,-
Az elsőt követő további nagyállatnál db-ként30,-
b)az első kisállatnál (a nyúl kivételével)
az elsőt követő további kisállatnál db-ként
35,-
(a nyúl kivételével)18,-
c)nyúlnál db-ként4,-
d)baromfinál db-ként4,-
e)vágott baromfinál és nyúlnál tonnánként260,-
f)baromfitermék, tojás, tojáslé, hal, konzerv
és félkonzerv, import hús és húskészítmé-
nyek, gyógyszeripari alapanyag, fagyasz-
tással tartósított készítmények, élettelen
vad, zsír, hűtőházi importáru nagy tétel-
ben történő vizsgálata tonnánként
180,-
2.Állományvizsgálati díj
(ménes, gulya, nyáj, csürhe, csorda, ba-
romfitelep, halállomány stb.)
340,-
3Laboratóriumi vizsgálati díjak
A rendeletben előírt, valamint megbízás
alapján végzett vizsgálatok.
3.1.Általános módszerek
csomagolás-jelölés vizsgálata
113,-
súly-térfogat ellenőrzés18,-
szárazanyag, víztartalom meghatározása
- refraktometriásan112,-
- atmoszférikus szárítással225,-
- vákuum szárítással219,-
- piknométerrel516,-
- oldószeres desztillációval156,-
- Karl-Fischer módszerrel160,-
- acetikloridos titrálással160,-
- Polenske módszerrel516,-
zsírtartalom meghatározás
- Weibull-Stoldt módszerrel620,-
- Soxhlet extrakcióval518,-
- hideg extrakcióval440,-
- Gerber módszerrel337,-
- Van Gulik módszerrel337,-
- Teichert módszerrel282,-
- Rőse-Gottlieb módszerrel793,-
- Schmidt-Brodzinski módszerrel756,-
- tubidimetriásan131,-
fehérjetartalom meghatározás
- formol titrálással150,-
- Kjeldahl módszerrel467,-
- Kofrányi-féle módszerrel375,-
- szinezékkötéssel375,-
- foszforwolframsavval (Lund-mód-
szer)
115,-
redukáló cukortartalom meghatározása
- Schoorl módszerrel282,-
- polarimetriásan264,-
cukortartalom meghatározása
- Bertrand módszerrel693,-
- Lane-Eynon módszerrel566,-
- gravimetriásan689,-
tejcukortartalom meghatározása
- Luff-Sehoorl módszerrel282,-
- polarimetriásan264,-
- kloraminnal337,-
alkoholtartalom meghatározása
- piknométerrel292,-
- fokolóval75,-
- oxidációs módszerrel377,-
hamutartalom meghatározása281,-
hamulúgosság meghatározása169,-
sósavban oldhatatlan hamutartalom meg-
határozása
206,-
homoktartalom meghatározása131,-
keményítőtartalom meghatározása
- titrálással451,-
- polarimetriásan248,-
- Ewers módszerrel431,-
nyersrosttartalom meghatározása562,-
konyhasó tartalom meghatározása
- Volhard módszerrel221,-
Mohr módszerrel181,-
pH meghatározás műszeresen135,-
összes savfok meghatározása253,-
savszám meghatározása253,-
C-vitamin tartalom meghatározása
- vékonyréteg-kromatográfiásan1.748,-
3.2.Baromfi és tojás érzékszervi vizsgálat
- ízlelés nélkül112,-
- ízleléssel337,-
vágott és darabolt baromfi maghőmérsék-
let mérése
112,-
baromfi idegen víztartalom meghatározá-
sa
56,-
tojás lámpázása (75 db-onként)281,-
tojáspor szemcsézettség meghatározása
ülepítéssel
168,-
tojáspor oldhatóság meghatározása
- refraktométerrel225,-
- centrifugálásos módszerrel694,-
tojáspor vizes savfok meghatározása373,-
tojáspor lipidek savfok meghatározása448,-
titrálási vizsgálat120,-
3.3.Hús és hústermékek
- érzékszervi vizsgálat
hidroxiprolintartalom meghatározása
168,-
(kötőszövet)939,-
foszfáttartalom meghatározása
- döntő módszerrel750,-
- gyors módszerrel188,-
polifoszfáttartalom kimutatása112,-
Éber-próba60,-
főzőpróba60,-
sütőpróba60,-
átsózottsági próba60,-
átfőzöttségi próba60,-
szakítási vagy rugalmassági próba60,-
kötési próba60,-
Kreiss-próba60,-
haemoglobin meghatározása250,-
redoxpotenciál meghatározása250,-
vízaktivitás mérés250,-
elektroforézises vizsgálat730,-
fajfehérje kimutatása640,-
3.4.Tartósított élelmiszerek érzékszervi vizs-
gálat
337,-
ecetsavtartalom meghatározása sav nélkül264,-
ecetsavtartalom meghatározása kéndioxid
mellett
471,-
ecetsavtartalom meghatározása kéndioxid
és hangyasav mellett
1.473 -
hangysavtartalom meghatározása direkt
módszerrel
967,-
hangyasavtartalom meghatározása ecet-
sav mellett
1.005,-
tömített zárás vizsgálata60,-
főzési idő meghatározása170,-
vízfelvevőképesség meghatározása154 -
szorbinsavtartalom meghatározása sűrí-
tett paradicsomból
546,-
mustár konzisztencia meghatározása37,-
zöldborsó zsengeség behatározása finom-
éterrel
225,-
gyorsfagyasztott termékek előfözöttség
meghatározása
119,-
gyorsfagyasztott zöldségkészítmények al-
koholban oldhatatlan rész meghatározása
730,-
gyorsfagyasztott termékek főzési próbája170,-
gyorsfagyasztott termékek hőmérséklet
mérése
112,-
gyorsfagyasztott zöldborsó szemkevere-
dés meghatározása
337,-
gesztenyekészítmények vízben oldható
szárazanyagtartalom meghatározása
112,-
gesztenyekészítmények héjtartalom meg-
határozása
131,-
átfőzöttségi próba60,-
tartóssági próba60,-
3.5.Zsírok és olajok érzékszervi vizsgálat225,-
dermedéspont meghatározása Zsukov
módszerrel
169,-
csúszáspont meghatározása229,-
sűrűség meghatározása
- piknométerrel337,-
- Mohr-Westphal mérleggel262,-
- aerométerrel56,-
törésmutató meghatározása169,-
jódszintszám meghatározása400,-
el nem szappanosítható rész meghatáro-
zása hexános módszerrel
834,-
elszappanosítási szám meghatározása207,-
jódszám meghatározása Wijs módszerrel520,-
peroxidszám meghatározása114,-
zsírsavösszetétel meghatározása gázkro-
matográfiásan
1.372,-
zsíroldószerben oldhatatlan rész megha-
tározása
205,-
szerves szennyeződés rneghatározása205,-
étolaj átlátszóság meghatározása75,-
benzoesavtartalom meghatározása
- margarinban vizes fázisból931,-
margarin szorbinsavtartalom meghatáro-
zása
546,-
nikkeltartalom meghatározása margarin-
ból fotometriásan
785,-
3.6Tej, tejtermék érzékszervi vizsgálat225,-
tej fagyáspontcsökkenés meghatározása337,-
tej sűrűség meghatározása
- piknométerrel337,-
- tejfokmérővel56,-
- Mohr-Westphal mérleggel262,-
savanyú tejkészítmények sűrűség megha-
tározása piknométerrel
337,-
habtejszín térfogatnövekedés meghatáro-
zása
75,-
habtejszín keménység meghatározása75,-
tejszínhab keménység meghatározása37,-
tej refrakciószám meghatározása187,-
ízesített tejesitalok üledéktartalom meg-
határozása
150,-
presszó tejpor oldódási idő meghatározása56,-
tejpor oldhatósági index meghatározása206,-
sajt, ömlesztett sajt és túró szárazanyag-
tartalom meghatározása Teichert mód-
szerrel
170,-
vaj vízmentes szárazanyagtartalom meg-
határozása
- döntő módszerrel545,-
- tájékoztató módszerrel382,-
ízesített tejesitalok szacharóztartalom
meghatározása
- titrálással282,-
- polarimetriásan264,-
tejpudingok és tejpor szacharóztartalom
meghatározása
polarimetriásan264,-
cukrozott sűrített tej szacharóztartalom
meghatározása
264,-
presszó tejpor, szőlőcukor tartalmának
meghatározása
528,-
tej kalciumtartalom meghatározása
komplexometriásan
262,-
tej Stroch próba93,-
tej hőkezeltség kimutatása
- döntő módszerrel825,-
- gyors módszerrel225,-
ízesített tejszínhab léeresztés meghatáro-
zása
75,-
lej tompítottság vizsgálata423,-
tej Whiteside próba18,-
tejipari alapanyagok és termékek homo-
génezettség vizsgálata
375,-
vaj vízeloszlás vizsgálata37,-
tejszínhab léeresztés vizsgálata75,-
tej tisztasági próba112,-
Fenotiazin kimutatása tejben és sajtban
- kémiailag180,-
- fotókémiailag37,-
tartóssági próba60,-
metilénkék próba60,-
rezazurin próba60,-
3.7.Cukoripari termékek érzékszervi vizsgála-
ta
168,-
színmeghatározás
- etalonhoz viszonyítottan90,-
- oldatban293,-
szacharóztartalom meghatározás282,-
vízben oldhatatlan szárazanyagtartalom
meghatározása
112,-
hamutartalom meghatározása kondukto-
metriásan
112,-
szemcsenagyság meghatározása kristály-
os porcukorban
225,-
kockacukor mállási idő meghatározása202,-
3.8.Édesipari termékek
súlymérés
- laboratóriumban szemszámmal37,-
- szemszám nélkül18,-
érzékszervi vizsgálat281,-
szaloncukor állomány meghatározása
Höppler konzisztométerrel318,-
édesipari termékek mikroszkópos vizsgá-
lata (őrlési fok)
550,-
kakaóital szuszpenzió tartósság meghatá-
rozása
- ülepítéssel305,-
- centrifugálással249,-
töltelékhányad meghatározása112,-
bevonatarány mechanikai szétválasztással150,-
szaloncukor szemszám meghatározása225,-
sütőpor hatóanyagtártalom meghatározása300,-
laktóz és szacharóz meghatározása tej szá-
razanyagtartalomra
1.316,-
dúsitóanyag-tartalom meghatározása112,-
gumibázis mennyiségének meghatározása312,-
3.9.Vendéglátóipari termékek érzékszervi
vizsgálat
168,-
fagylalt, parfé sűrűség meghatározása337,-
fagylaltporban, tejpor oldhatóság megha-
tározása
206,-
kávéital vízoldható szárazanyagtartalom
meghatározása
506,-
gesztenyekészítmények héjtartalmának
meghatározása
131,-
3.10.Méz, méztermékek érzékszervi vizsgálat168,-
invertáz aktivitás meghatározása (Duis-
berg szerint)
688,-
dextrin tartalom meghatározása638,-
HMF tartalom meghatározása413,-
diasztáz aktivitás meghatározása
- Gohte-féle módszerrel450,-
méhviasz olvadáspont meghatározása675,-
méhviasz törésmutató meghatározása117,-
méhviasz szappan és észterszám meghatá-
rozása
732,-
méhviasz ceresin-paraffintartalom meg-
határozása
925,-
méhszurok viasztartalmának meghatáro-
zása
473,-
méhszurok gyanta és szennyezettség meg-
határozása
512,-
szennyeződés meghatározása239,-
3.11.Gabona, sütőipari termékek, száraztészta
érzékszervi vizsgálat
liszt színmeghatározása168,-
- Pekár próba210,-
- leukométerrel261,-
liszt őrlési finomság meghatározása168,-
liszt vízoldható fehérjetartalom meghatá-
rozása
504,-
liszt sikértartalom és sikérterülékenység
meghatározása
398,-
liszt vízfelvevőképesség és sütőipari érték
meghatározása
418,-
liszt sütési próba274,-
liszt amilolites állapot meghatározása
- amilográffal318,-
- esésszámmérővel187,-
gáztermelőképesség meghatározása525,-
liszt gázvisszatartóképesség meghatározá-
sa
1.313,-
idegen magőrlemény, állati kártevők ki-
mutatása
121,-
élelmiszer és takarmánymagvak nedves-
ségtartalom meghatározása
225,-
liszt fajsúly meghatározása112,-
búzaliszt laboratóriumi előállítása619,-
rizs tisztaság és kevertség meghatározása225,-
sütőipari termékek
bélzetporozitás meghatározása112,-
alaki hányados meghatározása18,-
víztartalom meghatározása előszárítással281,-
kétszersült duzzadási szám meghatározá-
sa
56,-
sóspálcika törési szilárdság meghatározá-
sa
56,-
morzsa szemcseméret meghatározása168,-
sajtolt sütőélesztő kelesztőképesség meg-
határozása
375,-
száraztészta
törmeléktartalom meghatározása93,-
tojástartalom meghatározása231,-
főzési tulajdonság meghatározása468,-
csőtészta mechanikai tulajdonság megha-
tározása
168,-
oldhatatlan ásványi anyag meghatározása350,-
3.12.Dohány érzékszervi vizsgálat135,-
dohánygyártmány nikotintartalom meg-
határozás
1.238,-
dohánygyártmány kondicionálása92,-
dohánygyártmány főfüstkémhatás megha-
tározása
168,-
dohánygyártmány por- és apródohánytar-
talom meghatározása
168,-
dohánygyártmány vágatszélesség megha-
tározása
112,-
dohánygyártmány nagyméretű kocsány-
tartalom meghatározása
168,-
dohánygyártmány égőképesség meghatá-
rozása
225,-
szűrőhatékonyság meghatározása553,-
szivar égőképesség meghatározása184,-
cigaretta kihullás-, kitöltés-, ragasztás-
vizsgálat
168,-
3.13.Fűszerek érzékszervi vizsgálata281,-
őrlési finomság meghatározása168,-
vizes kivonat meghatározása161,-
etilalkoholos kivonat meghatározása186,-
éteres kivonat meghatározása190,-
sáfrány színezőképesség meghatározása450,-
vanilin vaníliatartalom meghatározása821,-
allilizociocianát meghatározása790,-
ciánhidrogén-tartalom meghatározása477,-
idegen anyag tartalom meghatározása337,-
illóolaj-tartalom meghatározása421,-
fűszerpaprika festéktartalom meghatáro-
zása
225,-
fűszerpaprika vasszennyeződés meghatá-
rozása
337,-
fűszerpaprika állati szennyeződés megha-
tározása
1.042,-
3.14.Kávé, tea kávészer érzékszervi vizsgálat281,-
kávé őrlési finomság meghatározása168,-
koffeintartalom meghatározása1.251,-
nyersrosttartalom meghatározása562,-
tea csersavtartalom meghatározása427,-
vizes kivonat meghatározása112,-
törmeléktartalom meghatározása56,-
szerves és szervetlen idegen anyagok meg-
határozása
112,-
kávészer őrlési finomság meghatározása168,-
koffein meghatározás
- döntő módszerrel1.251,-
- gyors módszerrel671,-
klorongénsav meghatározása1.834,-
kiolajosodás mértékének meghatározása
- döntő módszerrel369,-
vízben oldódó anyagtartalom meghatáro-
zása
225,-
bevonatanyag, sellakk vizsgálat355,-
bevonatanyag, fénymáz vizsgálat698,-
3.15.Gyümölcs, zöldség érzékszervi vizsgálat225,-
egészségi állapot vizsgálat225,-
érettségi fokozat vizsgálat92,-
zsengeség vizsgálat112,-
osztályozottság vizsgálat168,-
mikroszkópos vizsgálat337,-
kénessavtartalom meghatározása150,-
3.16.Bor vizsgálatok
minta előkészítése100,-
térfogat, töltési teljesség vizsgálata50,-
sűrűség meghatározása300,-
szesz meghatározása
- Malligand készülékkel100,-
- sűrűség mérés alapján300,-
Extrakt meghatározása sűrűség mérés
alapján
300,-
mustfokolás75,-
invertcukor tartalom meghatározása
- Bertrand módszerrel500,-
- Schoorl módszerrel400,-
- Rebelein módszerrel300,-
- Contifloval140,-
Szaharóztartalom kimutatása diazoura-
cillal
150,-
Szaharóztartalom meghatározása invertá-
lással
300,-
Glükóz-fruktóz arány polarimetriás meg-
határozása
400,-
Refrakció mérése100,-
Titrálható savtartalom meghatározása140,-
Illósavtartalom meghatározása300,-
Almasavtartalom meghatározása1.000,-
Borkősavtartalom meghatározása contif-
loval
300,-
Citromsavtartalom meghatározása1.000,-
Glükonsávtartalom meghatározása1.000,-
Tejsavtartalom meghatározása1.000,-
Szervessavak kimutatása papírkromatog-
ráfiával
300,-
Egyéb szervessavak meghatározása1.000,-
pH meghatározása150,-
Szénsavtartalom meghatározása500,-
Szénsavtartalom meghatározás frométer-
rel
100,-
Összes kénessavtartalom meghatározása200,-
Szabad kénessavtartalom meghatározása140,-
Szorbinsavtartalom kimutatása Rebelein
módszerrel
200,-
Szorbinsavtartalom meghatározása
- Spektrofotométerrel400,-
- Vékonyréteg-kromatográfiával500,-
Benzoesavtartalom kimutatása vékonyré-
teg-kromatográfiával
500,-
Szalicilsavtartalom kimutatása vékonyré-
teg-kromatográfiával
500,-
Egyéb konzerválószer kimutatása1.000,-
Aszkorbinsavtartalom meghatározása300,-
Glicerintartalom meghatározása1.000,-
Butilén-glikol tartalom meghatározása1.000,-
Metil-alkohol tartalom meghatározása1.000,-
Szorbittartalom meghatározása500,-
Dietilén-glikol tartalom meghatározása1.000,-
Mesterséges édesítőszer kimutatása500,-
Hamutartalom meghatározása400,-
Hamulúgosság meghatározása300,-
Vastartalom meghatározása450,-
Réztartalom kimutatása300,-
Réztartalom meghatározása600,-
Cinktartalom meghatározása600,-
Ólomtartalom meghatározása1.000,-
Nátriumtartalom meghatározása lángfo-
tométerrel
300,-
Káliumtartalom meghatározása lángfoto-
méterrel
300,-
Kálciumtartalom meghatározása lángfo-
tométerrel
300,-
Kálciumtartalom komplexometriás meg-
határozása
600,-
Magnéziumtartalom komplexometriás
meghatározása
600,-
Speciális fémvizsgálatok meghatározása1.000,-
Nitrit-nitrát kimutatása150,-
Nitrit-nitrát meghatározása400,-
Kloridtartalom meghatározása300,-
Szulfáttartalom meghatározása500,-
Foszfáttartalom meghatározása500,-
Színintenzitás meghatározása200,-
Szín meghatározása sósavpróbával50,-
Antocianintartalom meghatározása500,-
Leukoantocianidin tartalom meghatáro-
zása
500,-
Csersav-polifenol tartalom meghatározása500,-
Direkttermő-diglükozid kimutatása100,-
Diglükozidtartalom meghatározása500,-
Idegen színezőanyagtartalom kimutatása240,-
Idegen színezőanyagtartalom azonosítása1.000,-
Oxi-metil-furfurol kimutatása140,-
Oxi-metil-furfurol meghatározása500,-
Karamell kimutatása1.000,-
Kékderítés500,-
Ciánhidrogéntartalom kimutatása300,-
Ciánhidrogéntartalom meghatározása1.000,-
Borkezelő, derítőanyagok igényének meg-
állapítása
500,-
Mikrobiológiai vizsgálatok
Üledék, seprő meghatározás centrifugálás-
sal
150,-
Üledék, seprő meghatározás ülepítéssel100,-
Üledék kémiai vizsgálata500,-
Palackállósági vizsgálat400,-
Hidegpróba100,-
Melegpróba100,-
Rázópróba100,-
Levegőpróba100,-
Sterilezés, táptalajkészítés450,-
Összes csíraszám meghatározása300,-
Élő csíraszám meghatározása
- lemezöntéssel300,-
- membránszűréssel500,-
Mikroszkópos vizsgálat500,-
Borpárlat vizsgálatok
Sűrűség meghatározása300,-
Szesz meghatározása areométerrel200,-
Szesz meghatározása piknométerrel300,-
Szárazanyagtartalom meghatározása300,-
hamutartalom meghatározása400,-
Titrálható savtartalom meghatározása140,-
Észtertartalom meghatározása500,-
Kozmaolaj tartalom meghatározása1.000,-
Metil-alkohol tartalom meghatározása1.000,-
Aldehid-fufurol meghatározása600,-
Micko-féle frakcionált lepárlás1.000,-
Egyéb vizsgálatok
Enzimatikus meghatározások1.000,-
Atomabszorpciós vizsgálatok1.000,-
Gázkromatográfiás vizsgálatok1.000,-
Folyadékkromatográfiás vizsgálatok1.000,-
Tömegspektrometriás vizsgálatok5.000,-
Malligand készülék hitelesítése700,-
Érzékszervi vizsgálat100,-
Bizottsági érzékszervi vizsgálat500,-
Szakvélemény mintánként240,-
Országos Borszakértői Bizottság szakvé-
leményezése
1.000,-
Kistermelői borok minősítése 3 hl alatt1.000,-
3.17.Sör érzékszervi vizsgálat112,-
Sűrűség meghatározása337,-
látszólagos extrakttartalom meghatározá-
sa
393,-
eredeti extrakttartalom meghatározása
- desztillációval (döntő módszerrel)276,-
- refraktometriásan (gyors módszerrel)131,-
Széndioxid meghatározása
- titrálással (döntő módszerrel)450,-
- nyomásméréssel (gyors módszerrel)112,-
látszólagos végerjedésfok meghatározása562,-
pasztőrözöttség meghatározása225,-
habtartósság meghatározása225,-
3.18.Szesz, likőr érzékszervi vizsgálat225,-
észtertartalom meghatározása562,-
aldehidtartalom meghatározása815,-
furfuroltartalom meghatározása922,-
kozmaolajtartalom meghatározása1.227,-
metilalkohol meghatározása944,-
összes ciántartalom meghatározása473,-
kénessav kimutatás93,-
kénessav tartalom meghatározása150,-
likőr és pálinka készítmények hangyasav-
tartalmának meghatározása direkt mód-
szerrel
292,-
acetontartalom meghatározása330,-
szorbinsavtartalom meghatározása546,-
réztartalom meghatározása határérték
módszerrel
225,-
ólomtartalom meghatározása182,-
vastartalom kimutatása214,-
vastartalom meghatározása708,-
tojáslikőr tojástartalom meghatározása
(zsír alapján)
544,-
finomszesz furfuroltartalom meghatáro-
zása
922,-
finomszesz aldehidtartalom meghatáro-
zása
815,-
finomszesz savtartalom meghatározása253,-
finomszesz észtertartalom meghatározása562,-
finomszesz kozmaolajtartalom meghatá-
rozása
1.227,-
finomszesz metilalkohol tartalom megha-
tározása
944,-
finomszesz oxidáxiós próba KMnO4456,-
finomszesz bepárlási maradék meghatáro-
zása
337,-
finomszesz nehézfémtartalom kimutatása168,-
finomszesz fluorescenciameghatározása334,-
étkezési ecet ecetsavtartalom meghatáro-
zása
76,-
étkezési ecet szulfát-ion meghatározása168,-
étkezési ecet bepárlási maradék meghatá-
rozása
337,-
étkezési ecet fluorescencia próba334,-
étkezési ecet KMnO4-es oxidációs próba456,-
étkezési ecet metilalkoholtartalom meg-
határozása
944,-
étkezési ecet hangyasavtartalom kimuta-
tása
892,-
étkezési ecet acetaldehid tartalom megha-
tározása
565,-
étkezési ecet acetontartalom meghatáro-
zása
330,-
élesztő kelesztőképesség meghatározása379,-
tartóssági próba225,-
sósborszesz
észtertartalom meghatározása815,-
metilalkoholtartalom meghatározása944,-
denaturáltszesz sűrűség meghatározása337,-
denaturáltszesz lepárlási próba337,-
denaturáltszesz fenolftalein próba134,-
3.19.Üdítő ital érzékszervi vizsgálat112,-
széndioxidtartalom meghatározása112,-
kinintartalom meghatározása702,-
koffeintartalom meghatározása1.251,-
szikvíz
széndioxidmérés nyomásmérővel112,-
szikvíz bepárlási maradék meghatározása337,-
szikvíz fröccsentési próba18,-
szénsavas ivóvíz széndioxidtartalom meg-
határozása
112,-
palackozott ásvány- és üdítő italok szén-
dioxid meghatározása
112,-
3.20.Ivóvíz összes keménység meghatározása287,-
vas-ion meghatározása351,-
mangán-ion meghatározása226,-
klorid-ion meghatározása494,-
szabad klórtartalom meghatározása225,-
ólomtartalom meghatározása1.824,-
bepárlási maradék meghatározása337,-
nitrittartalom meghatározása232,-
nitráttartalom meghatározása697,-
3.21.Vegyi eredetű szennyezettség vizsgálata
organofoszfát szermaradványok meghatá-
rozása
- TLC módszerrel2.398,-
- GC módszerrel1.627,-
organoklór szermaradványok meghatáro-
zása
2.409,-
- GC módszerrel1.458,-
ditiokarbamát szermaradványok megha-
tározása
1.458,-
réztartalom meghatározása848,-
ólomtartalom meghatározása1.824,-
cinktartalom meghatározása1.791,-
arzéntartalom meghatározása1.779,-
vastartalom meghatározása1.362,-
óntartalom meghatározása1.459,-
alumíniumtartalom meghatározása1.321,-
higanytartalom meghatározása1.819,-
kadmiumtartalom meghatározása1.912,-
nitráttartalom kimutatása és meghatáro-
zása
697,-
nitrittartalom kimutatása és meghatáro-
zása
232,-
nitráttartalom kimutatása18,-
szintetikus színezéktartalom meghatáro-
zása
673,-
benzoesavtartalom meghatározása763,-
nyomelemvizsgálat atomabszorpciós
módszerrel1.340,-
antibiotikum tartalom meghatározása360,-
hormonvizsgálat680,-
3.22.Radiológiai vizsgálatok
összes béta-aktivitás koncentráció874,-
kálium aktivitás koncentráció1.583,-
fémionfrakció aktivitás koncentráció2.000,-
90 Sr+90 Y aktivitás koncentráció3.592,-
137 Cs aktivitás koncentráció3.133,-
Tricium aktivitás koncentráció5.617,-
mintaelőkészítés (növényi)835,-
mintaelőkészítés (tej)476,-
mintaelőkészítés (hús)678,-
energiaszelektív gamma mérés1800,-
gamma spektrometria7.600,-
gamma spektrometria 3 ó-nál rövidebb idő5.600,-
Alfa sugárzás mérés2.679,-
Röntgen emissziós analízis (REA)5.600,-
Kálcium tartalom meghatározás2.122,-
RIA meghatározás gamma sugárzás alap-
ján
2.000,-
RIA meghatározás lágy-béta méréssel3.000,-
3.23.Mikrobiológiai vizsgálatok
sterilezés, táptalaj készítés folyékony (hi-
gítási sor készítés)
450,-
minta-előkészítés119,-
szilárd (bemérés, szuszpenzió készítés,
hőkezelés, higítási sor készítés)
345,-
mezofil aerob és fakultatív anaerob mik-
robaszám meghatározása
127,-
penész és élesztőszám meghatározása93,-
laktóz fermentáló Enterobacteriaeae (ko-
liform) szám meghatározása
85,-
Escherichia coli szám meghatározása128,-
mezofil aerob spóraszám meghatározása127,-
enterokkusz (Streptococcus D-csoport)
szám meghatározása
139,-
Enterobacteriaceae-szám meghatározása134,-
ozmofil életszőszám meghatározása104,-
savképző-mikrorganizmusok meghatáro-
zása
138,-
zsírbontó mikroorganizmusok számának
meghatározása
144,-
zsírbontó penész és élesztőszám meghatá-
rozása
146,-
értékelés mikrobacsoportonként56,-
utósterilezés225,-
minősítés, értékelő jelentés elkészítése112,-
baktériumok identifikálása (nemekbe va-
ló besorolása)
140,-
állatkísérlet140,-
baktériumok előkeltetése140,-
baktériumok kimutatása dúsítási eljárás-
sal
140,-
kórokozó baktériumok kitenyésztésére
szolgáló vizsgálatok elvégzése
160,-
kórokozó és feltételes kórokozók azono-
sítása
160,-
baktériumok típusmeghatározása (neme-
ken belüli típusok elkülönítése)
300,-
Salmonellák és clostridiumok meghatáro-
zása
300,-
bakteriológiai húsvizsgálat380,-

A felsorolt szolgáltatásokért munkaszüneti napon, vagy 21 óra és reggel 5 óra között a megállapított díj kétszeresét kell felszámítani.

4.Állatszállítás alkalmával teljesített állator-
vosi hatósági vizsgálatokért felszámítható
díjak.
4.1.Állatok vasúton, hajón, repülőn, gépko-
csin (pótkocsin) szállítás céljából való, be-
rakodás előtt végzett vizsgálatért:
a)ló, szamár és öszvér után db-ként9,-
b) szarvasmarha, bivaly után db-ként8,-
c)sertés után db-ként4,-
d)juh és kecske után db-ként2,-
e)egyéb állatok után szállítmányonként55,-
4.2.meghiúsult állatszállítás esetén a szállító
díjat köteles fizetni
500,-
4.3.ha a szállító állatorvosnak 1 óránál
hosszabb ideig kell várakoznia a berakás
megkezdésére, akkor óránként pótdíj fize-
tendő
250,-
4.4.keskeny nyomtávú vasút átrakodó állomá-
sain, valamint állatorvosi vizsgálat után
gépkocsin szállított állatok vasútra, repü-
lőgépre, vagy fordítva történő átrakásánál
az egyik fél terhére, egy kiszállás alkalmá-
val kocsirakományok számára tekintet
nélkül
200,-
4.5.a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Mi-
nisztérium által elrendelt esetben vasúti,
gépkocsi (pótkocsi) és egyéb szállí-
tásoknál az állatok kirakásánál végzett
vizsgálatért kocsirakományoként, kes-
keny vágányú vasúti szállítmányonként
50,-

A felsorolt szolgáltatásokért munkaszüneti napon, vagy este 18 óra után és reggel 6 óra között végzett vizsgálatokért a díj kétszerese fizetendő.[1]

Fogalommeghatározások az ármegállapítás alkalmazása szempontjából

Nagyállat:

ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, szarvas, dámvad.

Kisállat:

juh, kecske, sertés, nyúl és egyéb prémes állat, őz, muflon, vaddisznó, vakvezető és szolgálati célból tartott eb, stb.

Baromfi:

tyúkfélék, gyöngyös, pulyka, liba, kacsa, galamb, túzok, vadliba, vadkacsa, fácán, fogoly, fürj, szalonka stb.

Kedvtelésből tartott állat:

eb, macska, díszmadár és az egyéb kedvtelésből tartott állat.

Húsvizsgálat:

az élelmezésre szánt állatoknak, állati testeknek fogyaszthatóság elbírálása céljából történő - jogszabályban előírt - hatósági vizsgálata, beleértve az elbíráláshoz esetenként szükséges laboratóriumi kiegészítő húsvizsgálatot is.

Munkaszüneti nap:

A Munka Törvénykönyve szerint munkaszüneti napok, valamint a szombat és vasárnap.

2. számú melléklet a 3/1990. (II. 25.) MÉM rendelethez

Az állategészségügyi határállomásokon fizetendő díjak

Az állategészségügyi határállomásokon az állategészségügyi ellenőrzés alá tartozó küldemények behozatala, kivitele esetén a szállító (fuvarozó) terhére a következő díjakat kell felszámítani:

1.Átvitel esetén:
a)a beléptetés alkalmával vasúti kocsinként,
teherkocsinként (a pótkocsi külön kocsi-
nakszámít) uszály, (hajó) rakományonként 1.000,-
b)darabáruként a teheráruforgalomban
A kiléptetésnél végzett ellenőrzés díjta-
lan.
300,-
2.Behozatal és kivitel esetén:
a)vasúti kocsinként, tehergépkocsinként (a
pótkocsi külön kocsinak számít) és repülő-
gépenként, uszály- (hajó) rakományonként
230,-
b)darabáruként a teheráruforgalomban80,-
3.Utasforgalomban kivitel, behozatal és át-
vitel esetén.
a)szarvasmarhafélék, egypatás állatok, juh,
kecske db-ként
200,-
b)nyúl, tenyésztett prémesállat (nyérc,
prémgörény, róka, nutria, nyestkutya, mo-
sómedve stb.) 1 db.
50,-
2-10 db-ig100,-
11-100 db-ig200,-
100 db-on felül300,-
c)méhek (kaptáranként, méhkirálynőnként)50,-
d)baromfi (tyúkfélék, gyöngyös, pulyka, liba,
kacsa, galamb, túzok, vadliba, vadkacsa,
fácán, fogoly, fürj stb.) 1 db.50,-
2-10 db-ig70 -
11-100 db-ig100,-
100 db-on felül200,-
e)kedvtelésből tartott állatok:
kutya, macska, hüllők, majom stb.
100,-
díszmadarak (papagáj, exóta, kanári stb.)
akvárium állatok 1 db.
30 -
2-10 db-ig50,-
11-100 db-ig100,-
100 db-on felül200,-
f)trófeák, (agancs, nyersbőr, kikészített fej)
db-ként
200,-
g)lőtt vadak (szárnyas, őz, szarvas, vaddisz-
nó stb.) húsa a megengedett mennyiségig
esetenként
100,-

A felsorolt szolgáltatásokért munkaszüneti napon, vagy 21 óra és reggel 5 óra között a megállapított díj kétszeresét kell felszámítani.

Lábjegyzetek:

[1] Megállapította a 12/1990. (XII. 28.) FM rendelet 2. §-a. Hatályos 1990.12.28.

Tartalomjegyzék