Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

1994. évi VIII. törvény

a Magyar Köztársaság és a Finn Köztársaság közötti, a Harmonizált Rendszer 1-24. fejezetébe tartozó termékekre alkalmazandó elbánásról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről[1]

1. § A Magyar Köztársaság Országgyűlése a Magyar Köztársaság és a Finn Köztársaság között Genfben, 1993. március 29-én aláírt, a Harmonizált Rendszer 1-24. fejezetébe tartozó termékekre alkalmazandó elbánásról szóló Jegyzőkönyvet (a továbbiakban: Jegyzőkönyv), amely 1994. március 1-jén lép hatályba, e törvénnyel kihirdeti.

2. § A Jegyzőkönyv magyar nyelvű fordítása a következő:

JEGYZŐKÖNYV

a Magyar Köztársaság és a Finn Köztársaság között, a Harmonizált Rendszer 1-24. fejezetébe tartozó termékekre alkalmazandó elbánásról

A Magyar Köztársaság Kormánya (a továbbiakban: Magyarország) és a Finn Köztársaság Kormánya (a továbbiakban: Finnország), az EFTA tagállamok és Magyarország közölt Genfben, 1993. március 29-én megkötött szabadkereskedelmi Megállapodást (a továbbiakban: EFTA-Magyarország Megállapodás) figyelembe véve, nemzeti agrárpolitikájuk keretei között a mezőgazdasági termékek kereskedelmének harmonikus fejlesztésére törekedve a következőkről állapodott meg:

1. Cikk

Finnország felszámolja az importvámokat és az azokkal egyenértékű hatású terheket, valamint a mennyiségi korlátozásokat és az azokkal egyenértékű hatású intézkedéseket a Magyarországról származó és a jelen Jegyzőkönyv I. Mellékletében szereplő termékek esetében, amennyiben e Melléklet másként nem rendelkezik.

Ha a jelen Jegyzőkönyvben szereplő bármely termék az EFTA Konvenciónak vagy a Finnország és az Európai Közösségek közötti megállapodásnak megfelelően árkiegyenlítési intézkedések hatálya alá tartozik vagy fog tartozni, Finnországnak jogában áll, hogy e termékek importja vagy exportja esetén intézkedéseket legyen az áruk összetételébe lénylegesen bekerülő mezőgazdasági nyersanyagok hazai és világpiaci ára közötti különbség kiegyenlítésére, az EFTA-Magyarország Megállapodás A) Jegyzőkönyvében foglaltak szerint.

Magyarország a jelen Jegyzőkönyv II. Mellékletében részletezett vám- és egyéb engedményeket nyújtja Finnországnak.

Ha a jelen Jegyzőkönyvben szereplő bármely termék Magyarország állal az EFTA-Magyarország Megállapodás A) Jegyzőkönyv 2. Cikke 1. és 2. pontjában foglaltak szerinti vagy egyéb, azonos irányú árkiegyenlítési intézkedés hatálya alá fog tartozni, Magyarországnak jogában áll, hogy e termékek importja vagy exportja esetén intézkedéseket tegyen az áruk összetételébe ténylegesen bekerülő mezőgazdasági nyersanyagok hazai és világpiaci ára közötti különbség kiegyenlítésére.

Finnország és Magyarország biztosítja, hogy az e Jegyzőkönyvben és Mellékleteiben meghatározott engedményeket más import intézkedésekkel nem semlegesítik.

A Felek által egymásnak nyújtott engedmények nem zárják ki a GATT Uruguayi Fordulójából eredő kereskedelempolitikai intézkedések alkalmazását, vagy bármely más jövőbeni változtatást a Felek mezőgazdasági termékekre alkalmazott importrezsimjében.

A fennálló preferenciális réseket és jelenlegi piacrajutási lehetőségeket, kölcsönös konzultációkat követően, fenn kell tartani.

2. Cikk

Az EFTA-Magyarország Megállapodás alábbi rendelkezéseit alkalmazni kell a jelen Jegyzőkönyv keretében folyó kereskedelemre:

- 14. Cikk (A mezőgazdasági termékek kereskedelme),

- 16. Cikk (Fizetések),

- 35. Cikk (Területi alkalmazás).

A jelen Jegyzőkönyv III. Melléklete rögzíti a származási szabályokat.

3. Cikk

A jelen Jegyzőkönyv rendelkezései megfelelő érvényesítésének biztosítása és a lehetséges módosítások megfontolása céljából a Feleknek bármely Fél kérésére konzultációkat kell tartaniuk. E konzultációkat, lehetőség szerint, a meglévő finn-magyar közös szervek keretében kell megtartani.

4. Cikk

A Felek állat-, növényegészségügyi és egészségügyi szabályaikat diszkriminációmentesen alkalmazzák és nem foganatosítanak ilyen intézkedéseket a kereskedelem rejtett korlátozására. Illetékes hatóságaik, bármely Fél kérésére, tárgyalásokat szerveznek az e területen felmerülő kérdések kölcsönösen kielégítő megoldásának feltárása céljából.

5. Cikk

Ha bármely terméket olyan megnövekedett mennyiségben és olyan feltételek mellett importálnak, hogy az

a) az importáló Fél területén a hasonló vagy közvetlenül versenyző termékek hazai termelőinek komoly károkat okoz, vagy ilyen károkozással fenyeget,

b) a gazdaság bármely szektorában komoly zavarokat, vagy olyan nehézségeket okoz, amelyek valamely régió gazdasági helyzetének komoly romlását idézhetik elő, vagy ilyen zavarok, illetve nehézségek okozásával fenyegetnek,

az érintett Félnek konzultálnia kell a másik Féllel. A konzultációk lezárása után, vagy a kérés napjától számított három hónapos időszak elteltével a Fél megfelelő intézkedéseket hozhat.

Ahol az azonnali cselekvést igénylő kivételes körülmények lehetetlenné teszik az előzetes vizsgálatot, az érintett Fél a helyzet rendezéséhez szigorúan szükséges óvintézkedéseket haladéktalanul alkalmazhatja. Az intézkedésekről késlekedés nélkül értesítést kell adni és a Felek közötti konzultációkat mielőbb meg kell tartani.

6. Cikk

A Felek bármely Fél kérésére megvizsgálják jelen Jegyzőkönyv hatályának körét. E vizsgálatok fényében, figyelembe véve a kölcsönös előnyöket és a közöttük folyó mezőgazdasági kereskedelem hagyományos mintáját, a Felek döntenek a további liberalizálást célzó intézkedésekről.

7. Cikk

Jelen Jegyzőkönyv ugyanazon a napon lép hatályba, mint az EFTA-Magyarország Megállapodás. Amennyiben ez a dátum nem esik egybe a naptári év kezdetével, az I. és II. Mellékletben hivatkozott éves import kvóták az első évre időarányosan vonatkoznak.

A kereskedelem útjában álló akadályok kölcsönös megszüntetéséről 1974. május 2-án Finnország és Magyarország között megkötött, majd módosított Megállapodás 1. Jegyzőkönyve, amely a Brüsszeli Nómenklatúra 1-24. fejezetébe tartozó termékekre alkalmazandó elbánást fektette le, ugyanezen a napon hatályát veszti és a jelen Jegyzőkönyv lép a helyébe.

8. Cikk

A jelen Jegyzőkönyv mindaddig hatályban marad, amíg valamelyik fél hat hónapos felmondási idővel, írásban fel nem mondja. A Jegyzőkönyv mindenképpen hatályát veszti azon a napon, amikor az EFTA-Magyarország Megállapodás hatályát veszti Finnország és Magyarország között.

9. Cikk

Jelen Jegyzőkönyvet a Szerződő Felek saját alkotmányos eljárásaiknak megfelelően hagyják jóvá. A jóváhagyást igazoló okmányokat a diplomáciai csatornákon keresztül kell kicserélni. Jelen Jegyzőkönyv két angol nyelvű példányban készült, mindkét szöveg egyformán hiteles.

Készült Genfben, 1993. március 29-én.

A Magyar Köztársaság Kormánya részéről:

Dr. Balás Péter

A Finn Köztársaság Kormánya részéről:

Antero Viertiö

I. Melléklet

IMPORT FINNORSZÁGBA

Finn
vámtarifaszám
ÁrumegnevezésMegjegyzés
123
02.01Szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve 
02.02Szarvasmarhafélék húsa fagyasztvaAz éves kvóta 200 000 kg, az import-
lefölözés   30%-os csökkentésével,
melyből legfeljebb 50 000 kg a 02.03
vtsz. alá tartozó termék
 
02.03Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva 
02.04Juh- vagy kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztvaÉves kvóta 100 000 kg, az importlefö-
lözés 30%-os csökkentésével
 
Finn
vámtarifaszám
ÁrumegnevezésMegjegyzés
123
02.07 A 01.05 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra
alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége
frissen, hűtve vagy fagyasztva:
 
 10.00- Baromfi egészben, frissen vagy hűtve
-- Pulyka
--Kacsa, liba és gyöngytyúk
- Baromfi egészben fagyasztva
Az éves kvóta 220 000 kg, az import-
lefölözés 30%-os csökkentésével
 22.00--Pulyka 
 23.00--Kacsa, liba és gyöngytyúk
- Darabolt baromfi vágási mellékterméke, máj
nélkül, fagyasztva:
 
 42.00--Pulyka 
 43.00--Kacsa, liba és gyöngytyúk 
02.08 Élelmezési célra alkalmas más hús, vágási mellék-
termék és belsőség frissen, hűtve vagy fagyasztva:
 
 ex 90.90--Egyéb: 
  ---VadÉves kvóta 100 000 kg, az importlefö-
lözés 30%-os csökkentésével
04.06 Sajt és túró
- Más sajt:
 
 ex 90.90--Más: 
  ---Balaton, Krémsajt,  Hajdú, Márvány,
Óvári, Pannónia, Trappista és Gomolya
Éves kvóta 200 000 kg, az importlefö-
lözés 30%-os csökkentésével
04.09 Természetes méz*Ipari célra: importvám 15%
06.01 Hagyma, gumó, gumós gyökér, gyökércsíra és rizóma vegetatív nyugalmi állapotban, fejlődésben, nö-
vekedésben (vegetációban) vagy virágzásban; cikó-
ria növény és gyökér, a 12.12 vtsz. alá tartozó gyökér
kivételével
- Hagyma, gumó, gumós gyökér, gyökércsíra és
rizóma vegetatív nyugalmi állapotban, fejlődés-
ben, növekedésben (vegetációban) vagy virág-
zásban; cikória növény és gyökér
 
  --Más: 
 20.94--- Cikória gyökér 
07.03 Vöröshagyma, gyöngyhagyma, fokhagyma, póré-
hagyma és más hagymaféle frissen vagy hűtve:
 
 20.00- Fokhagyma 
07.04 Káposzta, karfiol, karalábé, kelkáposzta és élelme-
zési célra alkalmas hasonló káposztaféle frissen
vagy hűtve
 
  - Karfiol és brokkoli: 
 10.20--November 1-jétől május 31-ig 
* Az importengedélyezési rendszertől függően. 
 
Finn
vámtarifaszám
ÁrumegnevezésMegjegyzés
123
07.05 Saláta (Lactuca sativa) és cikória (Cichorium spp.)
frissen vagy hűtve:
- Saláta
--Fejessaláta
 
 ex 11.20---Július 1-jétől március 31-ig
----December 1-jétől február 29-ig
 
07.09 Más zöldség frissen vagy hűtve: 
 10.00- Articsóka 
 20.00- Spárga 
 30.00- Padlizsán (tojásgyümölcs, törökparadicsom)
- A "Capsicum" vagy "Pimenta"-nemhez tartozó
növények gyümölcse
 
 60.10--- November 1-jétől június 30-ig 
 ex 60.20--Július 1-jétől október 31-ig:
---Pimento
- Egyéb:
 
 ex 90.90--Más:
----Csemegekukorica
 
07.10 Zöldség (nyersen, gőzölve vagy vízben forrázva is)
fagyasztva:
- Hüvelyes zöldség kifejtve is:
 
 21.00--Borsó (Pisum sativum)Éves kvóta 50 000 kg, az importvám
50%-os csökkentésével
 22.00--Bab (Vigna spp., Phaseolus spp.)
- Más zöldség:
Éves kvóta 100 000 kg, az importvám
50%-os csökkentésével
 80.10--Paradicsom 
 ex 80.90--Más:
---Édes paprika
 
07.11 Zöldségfélék ideiglenesen tartósítva (pl. kén-dioxid
gázzal, sós lében, kénes vízben vagy más tartósítóoldatban), de közvetlen étkezésre még nem elkészítve:
 
 10.00- Vöröshagyma* 
 20.00- Olajbogyó
- Kapribogyó
 
 30.10--Kén-dioxid gázzal ideiglenesen tartósítva 
 30.90--Más
- Más zöldségek, zöldségkeverékek:
 
 ex 90.90--Más:
---A "Capsicum" és a "Pimenta" nemhez.
tartozó növények gyümölcse
 
07.12 Szárított zöldség egészben, aprítva, szeletelve, törve
vagy porítva, de ezen túlmenően nem elkészítve
- Más zöldség; zőldségkeverék:
 
 90.10--Fokhagyma 
*A kén-dioxiddal tartósított termékek az importengedélyezési rendszer hatálya alá tartoznak. 
 
Finn
vámtarifaszám
ÁrumegnevezésMegjegyzés
123
07.13 Szárított hüvelyes zöldség kifejtve, hántolva és fele-
sen is
 
 20.00
40.00
50.00
90.00
Csicseri borsó
Lencse
- Nagyszemű disznóbab (Vicia faba var. major) és
lóbab (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor)
- Más
 
07.14 Manióka, arrowroot, szálepgyökér, csicsóka, édes-
burgonya, magas keményítő- vagy inulintartalmú
más hasonló gyökér és gumó frissen vagy szárítva,
egészben vagy szeletelve, labdacs formájában tömö-
rítve is; szágóbél
 
08.02 Más dióféle frissen vagy szárítva, héjastól vagy héj 
  nélkül 
08.06 Szőlő frissen vagy szárítva 
08.07 Dinnye (beleértve a görögdinnyét is) és papaya frissen 
08.08 Alma, körte és birs frissen
- Alma
 
 10.10--Almapép
--Más
 
 ex 10.21---December 1-jétől február 29-ig
----Január 1-jétől február 29-ig
 
 ex 10.22---Március 1-jétől június 30-ig
----Március 1-jétől május 31-ig
- Körte és birs:
--Körte
 
 20.11---December 1-jétől július 31-ig 
 20.20--Birs 
08.09 Kajszibarack, cseresznye, őszibarack (beleértve a
sima héjú őszibarackot is), szilva és kökény frissen:
- Kajszibarack
 
 10.10--Január 1-jétől május 31-ig 
 10.20--Június 1-jétől december 31-ig
- Cseresznye
 
 20.10--Január 1-jétől május 31-ig 
 ex 20.20--Június 1-jétől december 31-ig:
---December 1-jétől december 31-ig
- Őszibarack, beleértve a sima héjú őszibarackot
 
 30.10--Január 1-jétől május 31-ig
--Június 1-jétől december 31-ig
 
 30.21---Sima héjú őszibarack 
 30.29---Egyéb őszibarack
- Szilva és kökény
--Szilva:
 
 40.11---Január 1-jétől május 31-ig 
 40.12---Június 1-jétől december 31-igÉves kvóta 50 000 kg: vámmentes
 
Finn
vámtarifaszám
ÁrumegnevezésMegjegyzés
123
08.11 Gyümölcs és dió nyersen, gőzölve vagy vízben for-
rázva, fagyasztva, cukor vagy más édesítőanyag hoz-
záadásával is:
- Földieper
-
 10.90--EgyébÉves kvóta 100 000 kg, a 20.07 vtsz.
alá tartozó termékek előállítására:
vámmentes
  - Málna, földi szeder, faeper és kaliforniai málna,
fekete, fehér vagy piros ribiszke és egres
--Egyéb:
 
 20.91---MálnaA 20.07 vtsz. alá tartozó termékek
előállítására: vámmentesen
08.13 Szárított gyümölcs, a 08.01-08.06 vtsz. alá tartozó
kivételével; diókeverék vagy ebbe az árucsoportba
tartozó szárított gyümölcsök keveréke:
 
 10.00- Cseresznye 
 20.00- Aszalt szilva 
 30.00- Alma
- Más gyümölcs
 
 ex 40.90
50.00
--Egyéb:
---Körte és őszibarack
Diókeverék vagy ebbe az árucsoportba tartozó szá-
rított gyümölcsök keveréke
 
08.14 Citrusfélék és a dinnyefélék héja (beleértve a görög-
dinnye héját is) frissen, fagyasztva, szárítva vagy sós
lében, kénes vízben vagy egyéb tartósítóoldatban
ideiglenesen tartósítva
 
 00.90- Egyéb 
ex 12.06 Napraforgómag, törve is
- Madáreledelnek*
 
12.09 Mag, gyümölcs és spóra vetési célra
- Takarmánynövény-mag, a répamag kivételével
--Egyéb:
 
 29.10---Csillagfürt-mag állati takarmányozásra 
15.06 Más állati zsír és olaj és ezek frakciói finomítva is,
de vegyileg nem átalakítva:
- Nyers:
 
 00.11--Pataolaj ipari célra 
15.17 Margarin; étkezésre alkalmas keverék vagy készít-
mény ebbe az árucsoportba tartozó állati vagy növé-
 
  nyi zsírokból vagy olajokból, vagy ezek frakcióiból, 
  a 15.16 vtsz. alá tartozó étkezési zsír vagy olaj és ezek
frakciói kivételével:
- Egyéb:
 
 90.20--Keverékek és készítmények formázott ter-
mékekhez
 
* Importengedélyezés alá esik. 
 
Finn
vámtarifaszám
ÁrumegnevezésMegjegyzés
123
16.01 Kolbász és hasonló termék húsból, vágási mellék-
termékből, belsőségekből vagy vérből; ezekből a
termékekből álló élelmiszerek
Éves kvóta 150 000 kg, az importteher 30%-os csökkentésével
18.01 Kakaóbab, egészben vagy törve, nyersen vagy pör-
kölve
 
18.03 Kakaómassza, zsírtalanítva is 
19.02 Tészta főzve és töltve (hússal vagy más anyaggal)
vagy másképpen elkészítve is, mint pl. spagetti, ma-
karóni, metélt, lasagne, gnochi, ravioli, cannelloni
(hússal töltött makaróni típusú készítmények);
kuszkusz (búzadara-kása) elkészítve is
 
 ex 20.00- Hússal töltött tészta, főzve is vagy másképpen
elkészítve:
--Legalább 20 tömegszázalék haltartalommal
 
20.01 Zöldség, gyümölcs, dió és más ehető növényrész
ecettel vagy ecetsavval elkészítve vagy tartósítva
 
 90.50--A "Capsicum" nemhez tartozó gyümölcsök 
20.02 Paradicsom, ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy
tartósítva
20.03 Ehető gomba és szarvasgomba, ecet vagy ecetsav
nélkül elkészítve vagy tartósítva
 
 10.00- Ehető gomba: 
20.06 Gyümölcs, dió, gyümölcshéj és más növényrész, cu-
korral tartósítva (drénezett, cukrozott vagy kandírozott)
 
20.08M 20.08Más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem
említett gyümölcs, dió (mogyoró) és más ehető nö-
vényrész, cukor vagy más édesítőanyag, vagy alkohol
hozzáadásával is:
 
 50.00- Kajszibarack 
 70.00- Őszibarack
- Más gyümölcs, beleértve a keverékeket is, a
2008.19 vtsz. alá tartozó keverékek kivételével:
--Egyéb:
 
 99.10---Almapép cukor vagy más édesítőszer
nélkül
 
20.09* Gyümölcslé (beleértve a szőlőmustot is) és zöldség-
lé, nem erjesztve, alkoholtartalom nélkül, cukor
vagy más édesítőanyag hozzáadásával is:
 
 50.00- Paradicsomlé 
 60.00- Szőlőlé (beleértve a szőlőmustot is)
- Almaié
 
* A 20%-nál több hozzáadott cukrot tartalmazó termékek az árkiegyenlítési intézkedések hatálya alá tartoznak.
 
Finn
vámtarifaszám
ÁrumegnevezésMegjegyzés
123
 70.10--Koncentrált 
 70.90--Egyéb
- Bármilyen más egynemű gyümölcs vagy zöldséglé
 
 ex 80.10--- Bármilyen más egynemű gyümölcslé
---Kajszibaracklé
---Őszibaracklé
---Körtelé
---Szilvalé
- Lékeverék-
 
 ex 90.20--Más gyümölcsből
---Kajszibarackból, őszibarackból, körté-
ből és szilvából
 
21.0130.10Kávé, tea vagy matétea kivonat, esszencia és kon-
centrátum, és ezeknek a termékeknek vagy kávénak,
teának, matéteának felhasználásával előállított ké-
szítmények; pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé,
valamint ezeknek kivonata, esszenciája, koncentrátuma
- Pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, vala-
mint ezeknek kivonata, esszenciája, koncentrátuma
--Pörkölt cikória és más pótkávé és ezek kivo-
nata
 
21.02Élesztő (aktív vagy nem aktív); más egysejtű nem élő
mikroorganizmus (a 30.02 vtsz. alatti vakcinák kivé-
telével); elkészített sütőpor
 
 30.00- Elkészített sütőpor 
21.03 Mártás (szósz) és ennek előállítására szolgáló ké-
szítmény; ételízesítő keverék; mustárliszt és dara,
elkészített mustár
 
 30.00- Mustárliszt és dara, elkészített mustár
- Egyéb:
 
 90.10--Mártás alapanyag 
22.02 Víz, ásványvíz és szénsavas víz, cukor vagy más éde-
sítő- vagy ízesítőanyag hozzáadásával és más alko-
holmentes ital, a 20.09 vtsz. alá tartozó gyümölcs- és
zöldséglevek kivételével
- Víz, ásványvíz, és szénsavas víz. cukor vagy más
édesítő- vagy ízesítőanyag hozzáadásával:
 
 10.90--Egyéb:
- Egyéb:
 
 90.90--Egyéb 
22.04 Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is;
szőlőmust, a 20.09 vtsz. alá tartozó kivételével
 
 

II. Melléklet

IMPORT MAGYARORSZÁGRA

Magyar
vámtarifaszám
ÁrumegnevezésMegjegyzés
13
02.03 Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztvaAz éves kvóta 250 000 kg, vámmentes
02.06 Szarvasmarha-félék, sertés, juh, kecske, ló, szamár,
lóöszvér (muli) vagy szamáröszvér élelmezési célra
alkalmas vágási mellékterméke és belsősége frissen,
hűtve vagy fagyasztva
Az éves kvóta 350 000 kg, vámmentes
04.05 Vaj és tejből nyert más zsír és olajAz éves kvóta 200 000 kg, vámmentes
15.17 Margarin; étkezésre alkalmas keverék vagy készít-
mény ebbe az árucsoportba tartozó állati vagy növé-
nyi zsírokból vagy olajokból, vagy ezek frakcióiból,
a 15.16vtsz. alá tartozó étkezési zsír vagy olaj és ezek
frakciói kivételével
 
 10 007- Margarin, a folyékony margarin kivételévelAz éves kvóta 100 000 kg, az első év-
ben 10%-os vámcsökkentéssel, a má-
sodik évben 20%, s a további években
30% vámcsökkentéssel
15.19 Ipari monokarboxil zsírsav; finomításból nyert olaj-
sav; ipari zsíralkohol:
 
 13 004- Tallolaj zsírsavAz éves kvóta 1 000 000 kg, vámmen-
tes
17.0250 007Más cukor, beleértve a vegytiszta tejcukrot, maláta-
cukrot, szőlőcukrot is szilárd állapotban; cukorszirup
hozzáadott ízesítő- vagy színezőanyagok nélkül; mű-
méz, természetes mézzel keverve is; égetett cukor:
- Vegytiszta gyümölcscukor
Vámmentes, kvóta nélkül
22.08 Nem denaturált etilalkohol, legfeljebb 80 térfogat-
százalék alkoholtartalommal; szesz, likőr és más
szeszes ital; összetett alkoholos készítmények italok
előállításához:
- Más:
 
 ex 90 036---VodkaAz éves kvóta 25 (XX) liter, az első évben
10%, a második évben a jelenlegi vám
további 10%-os csökkentésével
 

III. Melléklet

SZÁRMAZÁSI SZABÁLYOK

1. (1) A Jegyzőkönyv alkalmazása szempontjából egy termék akkor számít Finnországból, illetve Magyarországról származó terméknek, ha teljes egészében Finnországban, illetve Magyarországon került előállításra.

(2) Teljes egészében Finnországban, illetve Magyarországon előállítottnak számítanak a következők:

a) az ott betakarított növényi termékek;

b) az ott született és heveit élő állatok;

c) az ott nevelt élő állatokból nyert termékek;

d) a kizárólag az a)-c) alpontokban meghatározott termékekből előállított áruk.

(3) Azok a csomagolóanyagok és csomagolótartályok, amelyekben a terméket elhelyezik, nem számítanak a termékhez annak megítélése szempontjából, hogy az adott termék teljes egészében előállított-e vagy sem, és nem szükséges annak megállapítása, hogy az ilyen csomagolóanyagok és csomagolótartályok származóak-e vagy sem.

2. Az 1. pontban foglaltak ellenére, azok a Finnországban, illetve Magyarországon előállított termékek, amelyek a Mellékletben szereplő lista 1. és 2. oszlopában szerepelnek és tartalmaznak nem teljes egészében ott előállított anyagokat is, Finnországról, illetve Magyarországról származó termékeknek tekintendők, ha teljesülnek a 3. oszlopban rögzített, az ilyen anyagok megmunkálására vagy feldolgozására vonatkozó feltételek.

3. (1) A Jegyzőkönyv szerinti kedvezményes elbánás csak olyan termékekre vonatkozik, amelyeket egy másik ország területén történő átszállítás nélkül, közvetlenül szállítanak Magyarországról Finnországba, illetve Finnországból Magyarországra. A Finnországból, illetve Magyarországról származó és egységes, fel nem osztott szállítmányt képező termékeket azonban át lehet szállítani Finnország vagy Magyarország területén kívüli más területeken is, szükség esetén az e területeken történő átrakodással vagy ideiglenes raktározással, feltéve, hogy az c területeken keresztüli átszállítás földrajzi okokból indokolt és az áruk a tranzit vagy a raktározás országa vámhatóságainak felügyelete alatt maradnak, hogy ezekben az országokban nem kerülnek kereskedelmi forgalomba vagy nem szállítják őket otthoni használatra és nem mennek keresztül más műveleten, mint a kirakás, az ismételt berakás, illetve a jó állapotban való megőrzést célzó bármely más művelet.

(2) A bizonyítékokat az 1. alpontban megjelölt feltételek teljesüléséről, az EFTA államok és Magyarország közötti Megállapodás B) Jegyzőkönyv 12. Cikke 6. bekezdésében foglaltak szerint, az importáló ország vámhatóságainak kell benyújtani.

4. A jelen Melléklet értelmében származó termékek Finnországba, illetve Magyarországra történő behozatala esetén a Jegyzőkönyvben foglalt engedmények alkalmazandók, ha az EFTA államok és Magyarország közötti Megállapodás B) Jegyzőkönyve rendelkezései szerint kiállított vagy elkészített EUR.1 szállítási bizonylatot vagy számlanyilatkozatot mutatnak be.

5. Az EFTA államok és Magyarország közötti Megállapodás B) Jegyzőkönyvében foglalt, a vámvisszatérítésre vagy a vámmentesítésre, a származás igazolására és az adminisztratív együttműködésre vonatkozó rendelkezések a megfelelő változtatásokkal alkalmazandók. Ez azt jelenti, hogy az c rendelkezésekben szereplő, és a vámvisszatérítésre vagy a vámmentesítésre vonatkozó tilalom kizárólag az olyan anyagfajtákra alkalmazandó, amelyekre az EFTA államok és Magyarország közötti Megállapodás vonatkozik.

Melléklet

A 2. bekezdésben hivatkozott termékek listája, amelyekre a teljes egészében Magyarországon vagy Finnországban való előállítás kritériumától eltérő feltételek vonatkoznak

HR
vámtarifaszám
Az áru megnevezéseA nem származó anyagokon végzett megmunkálás
vagy feldolgozás, ami származó státuszt biztosít
123
04.05Vaj és tejből nyert más zsír és olajElőállítás, melynek során a 4. Árucsoportba tartozó
összes felhasznált anyagnak teljes egészében előállí-
tottnak kell lennie
ex 04.06Sajt és túró tehéntejbőlElőállítás, melynek során a 4. Árucsoportba tartozó
összes felhasznált anyagnak teljes egészében előállí-
tottnak kell lennie
ex 15.17Margarin, a folyékony margarin kivételévelElőállítás, melynek során
- minden felhasznált anyag más vtsz. alá tartozik,
mint a termék és
- a 4. Árucsoportba tartozó összes felhasznált anyag-
nak teljes egészében előállítottnak kell lennie
ex 15.19Tallolaj zsírsavakElőállítás, melynek során minden felhasznált anyag
más vtsz. alá tartozik, mint a termék
16.01Kolbász és hasonló termék húsból, vágási mel-
léktermékből, belsőségből vagy vérből; ezekből
a termékekből álló élelmiszerek
Előállítás, melynek során a 2. Árucsoportba tartozó
összes felhasznált anyagnak teljes egészében előállí-
tottnak kell lennie
 
HR
vámtarifaszám
Az áru megnevezéseA nem származó anyagokon végzett megmunkálás
vagy feldolgozás, ami származó státuszt biztosít
123
ex 17.02Vegytiszta gyümölcscukorElőállítás bármely vtsz. alá tartozó anyagokból, bele-
értve a 17.02 vtsz. alá tartozó egyéb anyagokat is
ex 18.01Kakaóbab, egészben vagy törve, pörkölveElőállítás bármely vtsz. alá tartozó anyagból
18.03Kakaómassza, zsírtalanítva is
V
Előállítás, melynek során minden felhasznált anyag
más vtsz. alá tartozik, mint a termék
ex 19.02Töltött tészta több, mint 20 tömegszázalék hal-
tartalommal
Előállítás, melynek során minden gabonaféle és szár-
mazékai (kivéve a durumbúzát és származékait) teljes
egészében előállított
ex 20.01A "Capsicum" fajhoz tartozó gyümölcsökElőállítás, melynek során minden felhasznált gyü-
mölcsnek teljes egészében előállítottnak kell lennie
20.02Paradicsom, ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve
vagy tartósítva
Előállítás, melynek során minden felhasznált paradi-
csomnak teljes egészében előállítottnak kell lennie
ex 20.03Gomba, elkészítve vagy tartósítvaElőállítás, melynek során minden felhasznált gombá-
nak teljes egészében előállítottnak kell lennie
20.06Gyümölcs, dió, gyümölcshéj és más növényrész,
cukorral tartósítva (drénezett, cukrozott vagy
kandírozott)
 
Előállítás, melynek során
- minden felhasznált gyümölcs, dió, gyümölcshéj és
más növényrész teljes egészében előállított
- a 17. Árucsoportba tartozó bármely felhasznált
anyag értéke nem haladhatja meg a termék gyárte-
lepi árának 30%-át
ex 20.08Elkészített vagy tartósított kajszibarack és őszi-
barack; almapép, cukor vagy más édesítőszer
nélkül
Előállítás, melynek során
- minden felhasznált gyümölcs, dió és más ehető
növényrész teljes egészében előállított és
- a 17. Árucsoportba tartozó bármely felhasznált
anyag értéke nem haladhatja meg a termék gyárte-
lepi árának 30%-át
20.09Gyümölcslé (beleértve a szőlőmustot is) és zöldséglé, nem erjesztve, alkoholtartalom nélkül, cu-
kor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is, a
terméklista specifikációja szerint
Előállítás, melynek során
- minden felhasznált gyümölcs, zöldség és származé-
kai teljes egészében előállított, és
- a 17. Árucsoportba tartozó bármely felhasznált
anyag értéke nem haladhatja meg a termék gyárte-
lepi árának 30%-át
ex 21.01Pörkölt cikória és kivonatai, esszenciái és kon-
centrátumai
Előállítás, melynek során minden felhasznált anyag
más vtsz. alá tartozik, mint a termék
ex 21.02Elkészíteti sütőporElőállítás, melynek során minden felhasznált anyag
más vtsz. alá tartozik, mint a termék
ex 21.03Mustárliszt és dara, elkészített mustár; mártás
alapanyag
Előállítás, bármely vtsz. alá tartozó anyagból
 
HR
vámtarifaszám
Az áru megnevezéseA nem származó anyagokon végzett megmunkálás
vagy feldolgozás, ami származó státuszt biztosít
123
ex 22.02Víz, ásványvíz és szénsavas víz és más alkohol-
mentes italok cukor és/vagy tej, vagy tejzsír nél-
kül
Előállítás, melynek során
- minden felhasznált anyag más vtsz. alá tartozik,
mint a termék; és
- minden felhasznált gyümölcslé (az ananász, cit-
rom- és grapefruitlé kivételével) már származó le-
gyen
22.04Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is;Előállítás, melynek során minden felhasznált szőlő és
 szőlőmust a 20.09 vtsz. alá tartozó kivételévelszőlőszármazék teljes egészében előállítottnak kell
lennie
ex 22.08VodkaElőállítás nem a 22.07 vagy 22.08 vtsz. alá tartozó
anyagokból
 

3. § A Jegyzőkönyv hatálybalépésével egyidejűleg a Magyar Népköztársaság és a Finn Köztársaság között a kereskedelem akadályainak kölcsönös megszüntetéséről szóló, 1974. május 2-án aláírt megállapodást kihirdető 1975. évi 5. törvényerejű rendelet1975. évi 5. törvényerejű rendelet rendelkezései a Jegyzőkönyvben foglaltaknak megfelelően módosulnak.

4. § Ez a törvény 1994. március 1-jén lép hatályba.

Göncz Árpád s. k.,

a Köztársaság elnöke

Szabad György s. k.,

az Országgyűlés elnöke

Lábjegyzetek:

[1] A törvényt az Országgyűlés az 1994. február 22-i ülésnapján fogadta el.