17/1996. (VI. 11.) FM-PM-IKM együttes rendelet
a mezőgazdasági és élelmiszeripari exporttámogatásról szóló 45/1995. (XII. 29.) FM-PM-IKM együttes rendelet módosításáról[1]
Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény 17. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeljük el:
1. § A mezőgazdasági és élelmiszeripari exporttámogatásról szóló 45/1995. (XII. 29.) FM-PM-IKM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.
2. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba azzal, hogy a hatálybalépést megelőző exportból eredő, de a hatálybalépést követő vételár-kiegyenlítés esetén még az R. mellékletében meghirdetett exporttámogatási mértéket kell alkalmazni.
(2) Egyes termékeknél a meghirdetett exporttámogatási mértékek 1996. szeptember 1-jétől e rendelet 2. számú mellékletében foglaltak szerint módosulnak. Ezeknél a termékeknél - a hatálybalépést követően kiszállított mennyiség után - a támogatás csak a kiszállítást igazoló egységes vámárunyilatkozatnak a Földművelésügyi Minisztérium Agrárrendtartási Hivatal által történt záradékolást követően igényelhető.
Dr. Lakos László s. k.,
földművelésügyi miniszter
Dr. Medgyessy Péter s. k.,
pénzügyminiszter
Dr. Fazakas Szabolcs s. k.,
ipari és kereskedelmi minisztériumi közigazgatási államtitkár
1. számú melléklet a 17/1996. (VI. 11.) FM-PM-IKM együttes rendelethez
Sor- szám | Vámtarifaszám | Megnevezés | Ft/kg |
1. | 0102 | Élő szarvasmarhafélék: | |
2. | 0102 10 | - Fajtiszta tenyészállat: | 25 |
3. | 0102 90 | - Más: | 25 |
4. | 0104 | Élő juh és kecske: | |
5. | 0104 10 | - Juh: | |
6. | - - Más: | ||
7. | 0104 10 30 00 | - - - Bárány (1 éves korig) | 25 |
8. | 02 | Élelmezési célra alkalmas hús | |
9. | 0201 | Szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve: | |
10. | 0201 20 | - Másképpen darabolt | 40 |
11. | 0201 30 | - Csont nélkül | 80 |
12. | 0202 | Szarvasmarhafélék húsa fagyasztva | |
13. | 0202 20 | - Másképpen darabolt, csonttal: | 40 |
14. | 0202 30 | - Csont nélkül: | 80 |
15. | 0203 | Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva: | |
16. | - Friss vagy hűtött: | ||
17. | 0203 11 | - - Egész vagy fél: | |
18. | 0203 11 10 00 | - - - Házi sertésből | 50 |
19. | 0203 12 | - - Comb, lapocka és részei csonttal, a 0203 12 90 00 vtsz. alá tartozó kivételével | 85 |
20. | 0203 12 90 00 | - - - Más | 180 |
21. | 0203 19 | - - Másféle: | |
22. | 0203 19 | - - - Házi sertésből: | |
23. | 0203 19 11 00 | - - - - Elülső részek | 40 |
24. | 0203 19 13 00 | - - - - Tarja, karaj és részei, csonttal | 85 |
25. | 0203 19 15 00 | - - - - Oldalas, dagadó és részei | 50 |
26. | 0203 19 5 | - - - - Más részek: | |
27. | 0203 19 55 00 | - - - - - Csont nélkül | 105 |
28. | 0203 19 59 00 | - - - - - Másféle | 70 |
29. | 0203 19 90 00 | - - - Más | 180 |
30. | - Fagyasztva: | ||
31. | 0203 21 | - - Egész vagy fél: | |
32. | 0203 21 10 00 | - - - Házi sertésből | 50 |
33. | 0203 22 | - - Comb, lapocka és részei, csonttal, a 0203 22 90 00 vtsz. alá tartozó kivételével | 85 |
34. | 0203 22 90 00 | - - - Más | 180 |
35. | 0203 29 | - - Másféle: | |
36. | - - - Házi sertésből: | ||
37. | 0203 29 11 00 | - - - - Elülső részek | 40 |
38. | 0203 29 13 00 | - - - - Tarja, karaj és részei, csonttal | 85 |
39. | 0203 29 15 00 | - - - - Oldalas és dagadó részei | 50 |
40. | - - - - Más: | ||
41. | 0203 29 55 00 | - - - - - Csont nélkül | 105 |
42. | 0203 29 59 00 | - - - - - Másféle | 70 |
43. | 0203 29 90 00 | - - - Más | 180 |
44. | 0204 | Juh- vagy kecskehús frissen | |
45. | 0204 10 00 00 | - Egész vagy félbárány frissen vagy hűtve | 60 |
46. | 0204 | - Más juhhús frissen vagy hűtve: | |
47. | 0204 21 00 00 | - - Egész vagy fél | 60 |
48. | 0207 | A 0105 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva: | |
49. | - Gallul domesticus fajba tartozó szárnyasokból: | ||
50. | 0207 11 | - Nem darabolt, frissen vagy hűtve: | 30 |
51. | 0207 12 | - - Nem darabolt, fagyasztva | 30 |
52. | 0207 13 | - - Darabok és vágási melléktermékek, belsőségek frissen vagy hűtve: | |
53. | - - - Darabok: | ||
54. | 0207 13 10 00 | - - - - Csont nélkül | 85 |
55. | - - - - Csonttal | ||
56. | 0207 13 50 00 | - - - - - Mell és részei | 70 |
57. | 0207 13 60 00 | - - - - - Láb és részei | 30 |
58. | 0207 13 70 00 | - - - - - Más | 75 |
59. | 0207 14 | - - Darabok és vágási melléktermékek, belsőségek fagyasztva: | |
60. | 0207 | - - - Darabok: | |
61. | 0207 14 10 00 | - - - - Csont nélkül | 85 |
62. | 0207 | - - - - Csonttal: | |
63. | 0207 14 50 00 | - - - - - Mell és részei | 70 |
64. | 0207 14 60 00 | - - - - - Láb és részei | 30 |
65. | 0207 14 70 00 | - - - - - Más | 75 |
66. | - Pulykából | ||
67. | 0207 26 | - - Darabok és vágási melléktermékek, belsőségek frissen vagy hűtve: | |
68. | - - - Darabok: | ||
69. | 0207 26 10 00 | - - - - Csont nélkül | 70 |
70. | - - - - Csonttal | ||
71. | 0207 26 50 00 | - - - - - Mell és részei | 40 |
72. | 0207 27 | - - Darabok és vágási melléktermékek, belsőségek fagyasztva | |
73. | 0207 27 | - - - Darabok | |
74. | 0207 27 10 00 | - - - - Csont nélkül | 70 |
75. | - - - - Csonttal | ||
76. | 0207 27 50 00 | - - - - - Mell és részei | 40 |
77. | - Kacsából, libából és gyöngytyúkból: | ||
78. | 0207 32 | - - Nem darabolva, frissen vagy hűtve | 40 |
79. | 0207 33 | - - Nem darabolva, fagyasztva: | 40 |
80. | 0207 35 | - - Más frissen vagy hűtve | |
81. | - - - Darabok | ||
82. | - - - - Csont nélkül | ||
83. | 0207 35 11 00 | - - - - - Libából | 75 |
84. | 0207 35 15 00 | - - - - - Kacsából és gyöngytyúkból | 70 |
85. | - - - - Csonttal | ||
86. | - - - - - Mell és részei: | ||
87. | 0207 35 51 00 | - - - - - - Libából | 65 |
88. | 0207 35 53 00 | - - - - - - Kacsából és gyöngytyúkból | 65 |
89. | - - - - - Láb és részei | ||
90. | 0207 35 61 00 | - - - - - - Libából | 60 |
91. | 0207 35 63 00 | - - - - - - Kacsából és gyöngytyúkból | 60 |
92. | 0207 36 | - - Más fagyasztva: | |
93. | - - - Darabok: | ||
94. | - - - - Csont nélkül | ||
95. | 0207 36 11 00 | - - - - - Libából | 75 |
96. | 0207 36 15 00 | - - - - - Kacsából és gyöngytyúkból | 70 |
97. | - - - - Csonttal: | |||
98. | - - - - - Mell és részei: | |||
99. | 0207 36 51 00 | - - - - - - Libából: | 65 | |
100. | 0207 36 53 00 | - - - - - - Kacsából és gyöngytyúkból | 65 | |
101. | - - - - - Láb és részei: | |||
102. | 0207 36 61 00 | - - - - - - Libából | 60 | |
103. | 0207 36 63 00 | - -- - - - - Kacsából és gyöngytyúkból | 60 | |
104. | 0208 | frissen, hűtve vagy fagyasztva | ||
105. | 0208 10 | - Házi, üregi vagy mezei nyúlból: | 35 | |
106. | 0208 90 | - Más: | ||
107. | - - Vadból, kivéve az üregi vagy mezei nyulat | |||
108. | ex | 0208 90 40 00 | - - - Más, kivéve a szőrben, bőrben vadhúst | 180 |
109. | 0210 | Élelmezési célra alkalmas hús, vágási melléktermék és belsőség, sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve; élelmezési célra alkalmas liszt és őrlemény húsból, vágási melléktermékből vagy belsőségből | ||
110. | - Sertéshús: | |||
111. | 0210 11 | - - Sonka, lapocka és részei csonttal | 60 | |
112. | 0210 19 | - - Másféle: | 60 | |
113. | 0301 | Élő hal: | ||
114. | - Más élő hal: | |||
115. | 0301 93 00 00 | - - Ponty | 20 | |
116. | 0301 99 | - - Másféle: | ||
117. | - - - Édesvízi hal: | |||
118. | 0301 99 19 | - - - - Másféle: | ||
119. | ex | 0301 99 19 99 | - - - - - Busa és amur | 15 |
120. | 0406 | Sajt és túró: | ||
121. | ex | 0406 90 | - Tehéntejből készült hazai gyártású zsíros kemény, zsíros félkemény, sovány félkemény natúr sajtok, valamint a juh- és kecsketejből készült natúr sajtok | 20 |
122. | 0409 00 00 00 | Természetes méz | 30 | |
123. | 0703 | Vöröshagyma, gyöngyhagyma, fokhagyma, póréhagyma és más hagymaféle frissen vagy hűtve: | ||
124. | 0703 10 | - Vöröshagyma és gyöngyhagyma: | ||
125. | - - Vöröshagyma: | |||
126. | 0703 10 19 00 | - - - Másféle | 5 | |
127. | 0703 20 00 00 | - Fokhagyma | 10 | |
128. | 0704 | Káposzta, karfiol, karalábé, kelkáposzta és élelmezési célra alkalmas hasonló káposztaféle frissen vagy hűtve: | ||
129. | 0704 10 | - Karfiol és brokkoli: | 5 | |
130. | 0704 90 | - Más: | ||
131. | 0704 90 10 00 | - - Fejes és vörös káposzta | 5 | |
132. | ex | 0704 90 90 00 | - - Kínai kelkáposzta | 5 |
133. | 0707 00 | Uborka és apró uborka frissen vagy hűtve: | 5 | |
134. | 0709 | Más zöldség frissen vagy hűtve | ||
135. | 0709 20 00 00 | - Spárga | 25 | |
136. | ex | 0709 51 | - - Termesztett ehető gomba: | 25 |
137. | 0709 60 | - A Capsicum és a Pimenta nemhez tartozó növények gyümölcse: | ||
138. | ex | 0709 60 10 00 | - - Édes paprika, a fűszerpaprika kivételével | 5 |
139. | 0710 | Zöldség (nyersen gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva: | ||
140. | 0710 10 00 00 | - Burgonya | 20 | |
141. | - Hüvelyes zöldség kifejtve is: | |||
142. | 0710 21 00 00 | - - Borsó (Pisum sativum) | 20 |
143. | 0710 22 00 00 | - - Bab (Vigna spp. Phascolus spp.) | 20 | |
144. | 0710 40 00 00 | - Csemegekukorica | 20 | |
145. | 0710 80 | - Más zöldség: | ||
146. | - - A Capsicum és a Pimenta nemhez tartozó növények gyümölcse: | |||
147. | 0710 80 51 00 | - - - Édes paprika | 20 | |
148. | 0710 80 70 00 | - - Paradicsom | 20 | |
149. | 0710 80 85 00 | - - Spárga | 20 | |
150. | 0710 80 95 00 | - - Másféle | 20 | |
151. | 0710 90 00 00 | - Zöldségkeverék | 20 | |
152. | 0712 | Szárított zöldség egészben, aprítva, szeletelve, törve vagy porítva, de tovább nem elkészítve: | ||
153. | 0712 20 00 00 | - Vöröshagyma | 50 | |
154. | 0712 90 | - Más zöldség; zöldségkeverék: | ||
155. | - - Csemegekukorica (Zea mays var. saccharata): | |||
156. | 0712 90 11 00 | - - - Hibrid vetőmag | 12 | |
157. | 0712 90 30 00 | - - Paradicsom | 40 | |
158. | 0712 90 50 00 | - - Sárgarépa | 40 | |
159. | ex | 0712 90 90 00 | - - Más, a fűszerpaprika kivételével | 40 |
160. | 0713 | Szárított hüvelyes zöldség kifejtve, hántolva vagy felesen is: | ||
161. | 0713 10 | - Borsó (Pisum sativum): | 5 | |
162. | ex 0811 | Hazai köztermesztésű gyümölcs (nyersen gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is, a 0811 20 31 00 vtsz. alá tartozó kivételével | 15 | |
163. | 0811 20 31 00 | - - - Málna | 40 | |
164. | 0904 20 | - A Capsicum vagy a Pimenta nemhez tartozó növények gyümölcse szárítva, zúzva vagy őrölve is: | ||
165. | ex | 0904 20 90 00 | - - Fűszerpaprika-őrlemény | 90 |
166. | 1005 | Kukorica: | ||
167. | 1005 10 | - Vetőmag: | 12 | |
168. | 1206 00 | Napraforgómag | ||
169. | 1206 00 10 00 | - Vetésre | 10 | |
170. | 1209 | - Répamag: | ||
171. | 1209 11 00 00 | - - Cukorrépamag | 30 | |
172. | 1209 91 | - - Zöldségmag: | 30 | |
173. | ex | 1401 90 00 01 | - Nád | 6 |
174. | 1601 00 | Kolbász és hasonló termékek húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből; ezeken a termékeken alapuló élelmiszerek: | ||
175. | 1601 00 91 01 | - - - Szárazkolbász | 80 | |
176. | 1601 00 91 02 | - - - Másfajta kolbász | 60 | |
177. | 1601 00 99 | - - Másféle: | ||
178. | 1601 00 99 99 | - - - Egyéb | 55 | |
179. | 1602 | Más elkészített és konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség vagy vér: | ||
180. | 1602 10 | - Homogenizált készítmények | 50 | |
181. | 1602 20 | - Májból készült termékek | 30 | |
182. | - A 0105 vtsz. alá tartozó baromfiból készült termékek: | |||
183. | 1602 31 | - - Pulykából: | ||
184. | - - - Legalább 57 tömegszázalék hús- vagy belsőségtartalommal: | |||
185. | 1602 31 11 00 | - - - - Kizárólag főzés nélküli pulykahústartalommal | 50 | |
186. | 1602 31 19 00 | - - - - Másféle | 50 | |
187. | 1602 32 | - - A Gallus domesticus fajhoz tartozó szárnyasokból: | ||
188. | - - - Legalább 57 tömegszázalék baromfihús- vagy belsőségtartalommal | |||
189. | 1602 32 11 00 | - - - - Főzés nélkül | 55 | |
190. | 1602 32 19 00 | - - - - Másféle | 55 |
191. | 1602 39 | - - Másféle: | ||
192. | - - - Legalább 57 tömegszázalék baromfihús- vagy belsőségtartalommal | |||
193. | 1602 39 21 00 | - - - - Főzés nélkül | 30 | |
194. | 1602 39 29 00 | - - - - Másféle | 30 | |
195. | - Sertésből: | |||
196. | 1602 41 | - - Sonka és részei: | 100 | |
197. | 1602 42 | - - Lapocka és részei: | 90 | |
198. | 1602 49 | - - Másféle, beleértve a keverékeket is: | ||
199. | - - - Házi sertésből: | |||
200. | - - - - Legalább 80 tömegszázalék bármely fajtájú hús- vagy belsőségtartalommal, beleértve bármely fajta vagy eredetű zsírt is: | |||
201. | 1602 49 11 00 | - - - - - Tarja, karaj (kivéve a szügyet) és részei, beleértve a tarja, karaj és a sonka keverékeit is | 55 | |
202. | 1602 49 13 00 | - - - - - Szügy és részei, beleértve a szügy és lapocka keverékeit is | 55 | |
203. | 1602 49 15 00 | - - - - - Más keverékek, sonka (lábak), lapocka, tarja, karaj vagy szügy és ezek részeiből készült tartalommal | 55 | |
204. | 1602 49 19 00 | - - - - - Másféle | 55 | |
205. | 1602 50 | - Szarvasmarhafélékből: | 55 | |
206. | 1602 90 | - Más, beleértve az állati vérből készült termékeket is | 55 | |
207. | 1902 | Tészta főzve és töltve (hússal vagy más anyaggal) vagy másképp elkészítve is, mint pl. spagetti, makaróni, metélt, lasagne, gnocchi, ravioli, canellóni (hússal töltött makaróni típusú készítmények); kuszkusz (búzadarakása) elkészítve is: | ||
208. | - Nyers tészta nem töltve vagy másképp nem elkészítve: | |||
209. | 1902 11 00 00 | - - Tojástartalommal | 10 | |
210. | 1902 19 | - - Másféle: | 10 | |
211. | 1902 20 | - Töltött tészta főzve vagy másképp elkészítve is: | 20 | |
212. | 1902 30 | - Más tészta: | 15 | |
213. | 1905 30 | - Édes biscuit; goffri és ostya: | 15 | |
214. | 1905 90 45 | - - - Biscuit: | 15 | |
215. | ex | 1905 90 90 99 | - - - - - Pizza (sütött, fagyasztott) | 15 |
216. | ex | 2001 | Hazai köztermesztésű zöldség és gyümölcs ecettel vagy ecetsavval elkészítve vagy tartósítva (savanyúság) | 15 |
217. | 2002 | Paradicsom ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva: | ||
218. | 2002 10 | - Paradicsom egészben vagy darabolva: | 15 | |
219. | 2002 90 | - Más: | 25 | |
220. | 2003 | Ehető gomba és szarvasgomba, ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva: | ||
221. | 2003 10 | - Ehető gomba | 50 | |
222. | ex | 2004 | Hazai köztermesztésű más zöldség ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, fagyasztva, a 2006 vtsz. alá tartozók kivételével: | 20 |
223. | ex | 2005 | Hazai köztermesztésű más zöldség ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, nem fagyasztva, a 2006 vtsz. alá tartozók kivételével | 20 |
224. | ex | 2007 | Hazai köztermesztésű gyümölcsökből készített dzsem, gyümölcsíz, gyümölcspüré, mindezek főzve, cukorral vagy más édesítőanyag hozzáadásával is | 20 |
225. | ex | 2008 | Hazai köztermesztésű gyümölcsökből más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem említett gyümölcs, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is | 20 |
226. | ex | 2009 | Gyümölcslé és zöldséglé (100%-os levek és sűrítmény), kivéve a szőlőmustot | 20 |
227. | 2103 20 00 00 | - Paradicsomketchup és más paradicsommártás | 20 |
228. | ex | 2103 90 90 00 | - - Mártások (szószok) | 20 |
229. | 2104 20 00 00 | - Homogenizált, összetett élelmiszer-készítmény | 20 | |
230. | ex | 2202 90 10 00 | Gyümölcsitalok (szűrt és rostos levek), legalább 12 tömegszázalék gyümölcstartalommal, Ft/l 15 | 15 |
231. | ex | 2204 10 | - Szőlőborból készült pezsgő üvegpalackban, a habzóbor kivételével, Ft/l | 26 |
232. | ex | 2204 21 | - - Szőlőbor, legfeljebb 2 literes palackban (dobozban), tényleges alkoholtartalma legfeljebb 13 térfogatszázalék, a habzóbor kivételével, Ft/l | 30 |
233. | ex | 2204 21 | - - - - - Tokaji aszú, legfeljebb 0,5 literes üvegpalackban, Ft/l | 110 |
234. | ex | 2204 21 | - - - - - Tokaji szamorodni, legfeljebb 0,5 literes üvegpalackban, Ft/l | 40 |
235. | ex | 2204 29 | - - Hordós szőlőbor, tényleges alkoholtartalma legfeljebb 13 térfogatszázalék, kivéve a hordós bikavér, Ft/l | 4 |
236. | - Zsíros gyapjú | |||
237. | 5101 11 00 00 | - - Nyírott gyapjú | 15 |
2. számú melléklet a 17/1996. (VI. 11.) FM-PM-IKM együttes rendelethez
Sor- szám | Vámtarifaszám | Megnevezés | Ft/kg |
18. | 0203 11 10 00 | Házisertésből | 20 |
19. | 0203 12 | Gomb, lapocka és részei csonttal, a 0203 12 90 00 vtsz. alá tartozó kivételével | 55 |
24. | 0203 19 13 00 | Tarja, karaj és részei, csonttal | 55 |
27. | 0203 19 55 00 | Csont nélkül | 75 |
32. | 0203 21 10 00 | Házisertésből | 20 |
33. | 0203 22 | Comb, lapocka és részei csonttal, a 0203 22 90 00 vtsz. alá tartozó kivételével | 55 |
38. | 0203 29 13 00 | Tarja, karaj és részei; csonttal | 55 |
41. | 0203 29 55 00 | Csont nélkül |
Lábjegyzetek:
[1] A 17/1996. (VI. 11.) FM-PM-IKM együttes rendelet 1. számú melléklete a 72/1996. helyesbítésnek megfelelően módosított szöveg
[2] Helyesbítette a Magyar Közlöny 1996/72. száma. Megjelent 1997.08.30.