36/1998. (X. 9.) FVM rendelet
a vágósertés garantált áron történő állami felvásárlásának lebonyolításában való részvétel feltételeiről
Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény (a továbbiakban: Tv.) 27. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a gazdasági miniszterrel, valamint a pénzügyminiszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:
1. § (1) Vágósertés garantált áron történő állami felvásárlásának lebonyolításában való részvételre az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (a továbbiakban: pályázó) pályázhat, aki
a) vállalja, hogy a vágósertés-felvásárlást az általa felvett hitelből állami garancia mellett finanszírozza;
b) rendelkezik nemzeti vagy nemzetközi szakmai szervezetek által elfogadott vágóhíddal és húsfeldolgozó üzemmel;
c) a b) pontnak megfelelő vágóhíd felszereltsége alapján alkalmazni tudja a külön jogszabály szerinti sertésminősítési rendszert;
d) többletköltség-térítési igény nélkül biztosítani tudja a levágott vágósertések húsának nemzeti vagy nemzetközi szakmai szervezetek által elfogadott módon történő tárolását;
e) vállalja az alábbiakban felsorolt feldolgozottsági fokok közül legalább - általa a pályázatban megjelölt - háromféle termék előállítását;
ea) csontos sertéshús, lehúzott (fej, láb, farokkal),
BTO 151113 11 10
BTO 151114 11 00
eb) csontos sertéshús, lehúzott (fej, láb, farok nélkül, szűzpecsenyével),
BTO 151113 11 10
BTO 151114 11 10
ec) szalonnás és bőrös sertéshús (fej, láb, farokkal)
BTO 151113 12 10
BTO 151114 12 00
ed) szalonnás és bőrös sertéshús (fej, első láb és farok nélkül),
BTO 151113 12 10
BTO 151114 12 00
ee) darabolt sertéshús és -húsrész
BTO 151113 20 00
BTO 151113 30 00
BTO 151114 20 00
BTO 151114 30 00
ef) kicsontozott sertéshús
BTO 151113 40 00
BTO 151114 40 00
f) legalább tízezer db/év vágókapacitással rendelkezik;
g) írásbeli nyilatkozatban vállalja (a továbbiakban: vállalja), hogy a vágósertést a garantált áron történő vásárlásról szóló jogszabálynak megfelelően veszi át, dolgozza fel, és a feldolgozott sertéshúst tárolja;
h) vállalja, hogy az állami felvásárlás elrendelését követő három napon belül megkezdi legalább napi kétszáz darab vágósertés átvételét, vágását, feldolgozását és tárolását;
i) vállalja, hogy - eltérő megállapodás hiányában - a mezőgazdasági termelőtől átvett, de a garantált ár alkalmazási feltételéül megállapított besorolási osztályba nem tartozó, és ezért állami felvásárlásra nem kerülő termék felelős őrzéséről - a termelő költségére - legalább harminc napig gondoskodik;
j) vállalja, hogy a Terméktanáccsal egyeztetve az állami felvásárlás lebonyolítására megfelelő számú átvevőhelyet jelöl ki;
k) vállalja az állatok átvétele, vágóhídra történő szállítása, vágása és tárolása alkalmával - a feldolgozottsági foktól és besorolási osztálytól függően - az állami felvásárlásra kerülő állatok elkülönített kezelését, azonosíthatóságát és tárolását;
l) vállalja az állami felvásárlással kapcsolatos gazdasági műveletek pénzügyi és számviteli szempontból való elkülönített kezelését;
m) tudomásul veszi az állam áru feletti rendelkezési jogának fenntartását, és vállalja az áru megbízó által megjelölt időpontban történő értékesítését;
n) vállalja, hogy legalább egy naptári éven keresztül az e rendeletben foglaltak, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel (a továbbiakban: miniszer) kötött külön megállapodás szerint a vágósertés állami felvásárlásában közreműködik;
o) vállalja, hogy szervezeti változással járó jogutódlás esetén is gondoskodik a 2. § (4) bekezdése alapján megkötött szerződésbe foglaltak végrehajtásáról.
(2) A vágósertés állami felvásárlását lebonyolító szervezetet megillető, illetve terhelő - általános forgalmi adót nem tartalmazó - költségtérítés maximális mértékét és az ahhoz kapcsolódó feltételeket e rendelet 1. számú melléklete határozza meg.
(3) A szerződés azonnali hatállyal, kártérítési igény nélkül felmondható, ha az (1) bekezdés c) és d) pontjában foglalt feltételek megszűnnek.
(4) A szállítás, feldolgozás, fagyasztás és tárolás költségei az 1. számú melléklet alapján versenypályáztatással a pályázó pályázatának elfogadása után - a pályázó által megjelölt költségtérítés mellett állami költségvetésből kerülnek megtérítésre.
(5) A vágósertés felvásárlási ára és a tényleges eladási ár közötti különbözet megtérítésére az állami felvásárlást lebonyolító szervezet csak olyan mértékben jogosult, amennyiben az nincs összefüggésben saját felróható magatartásával.
2. § (1) A pályázatokat zárt borítékban "Pályázat vágósertés állami felvásárlására" jeligével ellátva, a 4. § szerinti időpontban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárrendtartási Hivatalánál (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.
(2) A 2. számú mellékletben közölt minta szerinti pályázatokat, a Tv. 3. §-a (2) bekezdésének b) pontja szerinti tárcaközi bizottság (a továbbiakban: Bizottság) véleményének figyelembevételével, a miniszter bírálja el.
(3) A pályázatok elbírálásánál előnyt élvez az a pályázó, aki a saját tulajdonában lévő vágóhíddal, illetve húsfeldolgozó üzemmel teljesíti az 1. § (1) bekezdése szerinti feltételekkel, továbbá az a pályázó, aki e rendelet 1. számú melléklete szerinti maximális költségtérítésnél alacsonyabb térítési érték mellett vállalja a piaci beavatkozás lebonyolítását.
(4) A pályázat elfogadását követő harminc napon belül a Hivatal a pályázóval szerződést köt.
(5) Az elfogadott pályázatok alapján a vágósertés állam részére történő felvásárlását e rendelet szerint végző szervezetek listájáról a miniszter a Hivatalon keresztül a rendelet megjelenését követő hatvan munkanapon belül közleményt ad ki. A közleményt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítőben kell közzétenni.
3. § Az a pályázó, akinek pályázatát elfogadták, jogot szerez arra, hogy egy naptári évre közreműködjék a vágósertés állami felvásárlásában; elveszíti ezt a jogát, ha egy éven belül az 1. § (1) bekezdésében foglalt bármelyik feltétel megszűnik.
4. § A pályázatokat a rendelet megjelenését követően harminc munkanapon belül kell benyújtani.
5. § E rendeletben foglaltak végrehajtásáról, illetve annak ellenőrzéséről a miniszter a Hivatalon keresztül gondoskodik.
6. § Ez a rendelet 1999. január 1. napján lép hatályba. Egyidejűleg a vágósertés garantált áron történő állami felvásárlásának lebonyolításában való részvétel feltételeiről szóló 83/1997. (XI. 21.) FM rendelet hatályát veszti.
Dr. Torgyán József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. számú melléklet a 36/1998. (X. 9.) FVM rendelethez
A vágósertés állami felvásárlásában közreműködő szervezeteket megillető, illetve terhelő költségtérítés mértéke és az ehhez kapcsolódó feltételek
I. Állam által térített költségek (hasított súlyra)
1. Átvétel, vágóhídra (vágóhelyre) szállítás, vágás, feldolgozás/anyagmozgatás költségei (szalonnás és bőrös sertéshús és csontos sertéshús, lehúzott, előállításáig, maximum 80 km-es beszállítási távolság esetén) maximum 37,0 Ft/kg+áfa.
2. Az 1. pontban jelzetthez képest eltérő feldolgozottsági fok, illetve szállítási távolság esetén a térítésről külön megállapodás rendelkezik.
3. Tárolási költség:
- az első harminc napban az egyszeri fagyasztási költséggel együtt maximum 0,60 Ft/kg/nap+áfa.
- minden további napra maximum 0,38 Ft/kg/nap+áfa.
II. Fagyasztási és tárolási veszteség számítása
Fagyasztási veszteségként a III. pontban előírt kitermelési százalék alapján meghatározott betárolási súly két százaléka, tárolási veszteségként a tárolási időtől függően, arányosan, legfeljebb tizenegy hónapra 1% számolható el.
III. A feldolgozottsági fokhoz kapcsolódó kitermelési hányad (hasított súlyra)
a) csontos sertéshús, lehúzott (ITJ 80-14-1) (fej, láb, farokkal), 61,9%
BTO 151113 11 10
BTO 151114 11 00
b) csontos sertéshús, lehúzott (ITJ 80-14-1) (fej, láb, farok nélkül, szűzpecsenyével), 55,8%
BTO 151113 11 10
BTO 151114 11 00
c) szalonnás és bőrös sertéshús (ITJ 80-14-2) (fej, láb, farokkal), 94,9%
BTO 151113 12 10
BTO 151114 12 00
d) szalonnás és bőrös sertéshús (ITJ 80-14-2) (fej, első láb és farok nélkül), 88,8%
BTO 151113 12 10
BTO 151114 12 00
e) darabolt sertéshús és -húsrész (ITJ 80-51-4), 55,8%
BTO 151113 20 00
BTO 151113 30 00
BTO 151114 20 00
BTO 151114 30 00
f) kicsontozott sertéshús (ITJ 80-52-4), 42,5%
BTO 151113 40 00
BTO 151114 40 00
Megjegyzés
Betárolási súly számítása: fizető súly szorozva feldolgozottsági fokhoz tartozó kitermelési százalék.
2. számú melléklet a 36/1998. (X. 9.) FVM rendelethez
Minta
Pályázati lap a vágósertés garantált áron történő állami felvásárlásának lebonyolításában való részvételhez
A pályázó neve: ................................................................
A pályázó adószáma: ............................................................
A pályázó címe: ................................................................
A pályázó adóazonosító jele: ...................................................
Tel./fax: ......................................................................
Rendeletszám, amely alapján a pályázat történik: ...............................
Exportbélyegző száma: ..........................................................
Exportbélyegző alapján mely országokba szállíthat terméket: ....................
A pályázó által vállalt költségtérítés mértéke:
Állam által térített költségek (hasított súlyra)
1. Átvétel, vágóhídra (vágóhelyre) szállítás, vágás, feldolgozás/anyagmozgatás költségei (szalonnás és bőrös sertéshús és csontos sertéshús, lehúzott, előállításáig, maximum 80 km-es beszállítási távolság esetén) ........ Ft/kg+áfa
2. Az 1. pontban jelzetthez képest eltérő feldolgozottsági fok, illetve szállítási távolság esetén a térítésről külön megállapodás rendelkezik.
3. Tárolási költség:
- az első 30 napban az egyszeri fagyasztási költséggel együtt ..... Ft/kg/nap+áfa.
- minden további napra ..... Ft/kg/nap+áfa.
Jelölje meg a cél által alkalmazni kívánt legalább háromféle feldolgozási fokot:
a) csontos sertéshús, lehúzott (fej, láb, farokkal), igen
BTO 151113 11 10
BTO 151114 11 00
b) csontos sertéshús, lehúzott (fej, láb farok nélkül, szűzpecsenyével), igen
BTO 151113 11 10
BTO 151114 11 00
c) szalonnás és bőrös sertéshús (fej, láb, farokkal), igen
BTO 151113 12 10
BTO 151114 12 00
d) szalonnás és bőrös sertéshús (fej, első láb és farok nélkül), igen
BTO 151113 12 10
BTO 151114 12 00
e) darabolt sertéshús és -húsrész, igen
BTO 151113 20 00
BTO 151113 30 00
BTO 151114 20 00
BTO 151114 30 00
f) kicsontozott sertéshús, igen
BTO 151113 40 00
BTO 151114 40 00
EUROP minősítési rendszerrel rendelkezik, igen
Az állami tulajdonú termék hűtőtárolásának helye, pontos neve és címe: ................................................................................
Vágókapacitás: .............db/óra
Vállalja: a 36/1998. (X. 9.) FVM rendelet 1. §-a (1) bekezdésének g)-o) pontjában foglaltak teljesítését: igen
Vállalja: a 36/1998. (X. 9.) FVM rendelet 1. §-a (1) bekezdésének a)-e) pontjában foglaltak teljesítését: igen
Vállalja: a 36/1998. (X. 9.) FVM rendelet 1. §-a (2)-(5) bekezdésében foglaltak teljesítését: igen
.......................................
cégszerű aláírás