54/2000. (VIII. 11.) FVM rendelet
az egyéb borok előállításának, minőség-ellenőrzésének és fogyasztói forgalomba hozatalának szakmai szabályairól
Az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról rendelkező 1999. évi XCIX. törvény 204. §-ának (16) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. § A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. törvény 54/A. § (1) bekezdés b)-c) pontjának hatálya alá tartozó egyéb borok forgalomba hozatalára és minőségének ellenőrzésére az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény és annak végrehajtási rendeletének előírásai vonatkoznak.
2. § Az 1. §-ban meghatározott termékek előállításának szabályaira, a felhasználható anyagokra, a minőségi követelményekre, megnevezésükre, valamint tárolásukra az e rendelet mellékletében meghatározott előírásokat is be kell tartani.
3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba.
Dr. Torgyán József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet az 54/2000. (VIII. 11.) FVM rendelethez
A rendelet hatálya alá tartozó termékek előállításánál kötelező szabályok
Gyümölcsbor
a) Felhasználható anyagok, előállítás
Termesztett vagy vadon termő gyümölcsök levéből, az élelmiszertörvényben engedélyezett adalék- és egyéb anyagok felhasználásával, erjesztéssel készül. Alkoholtartalmának beállítására finomszesz használható.
b) Minőségi követelmények
Alkoholtartalom, % V/V | 9-14 |
Illósavtartalom (ecetsavban kifejezve), g/l, legfeljebb | |
száraz: | 1,2 |
félszáraz: | 1,4 |
édes | 1,4 |
Összes savtartalom (borkősavban kifejezve), g/l, legfeljebb | 4-10 |
Cukortartalom, g/l | |
száraz: | 0-15 |
félszáraz: | 15,1-40 |
édes: | 40 felett |
Cukormentes extrakttartalom, g/l, legalább | |
almabor: | 16 |
egyéb gyümölcsbor: | 20 |
c) Megnevezés
A termék megnevezése a felhasznált gyümölcs nevét, a "bor" szót és kémiai összetételnek megfelelően a "száraz", "félszáraz" vagy "édes" szavak egyikét tartalmazza.
Ha az alap gyümölcsléhez 10% (V/V)-nél több másik gyümölcslevet adtak hozzá, a gyümölcs neve helyett a "vegyes" szót kell feltüntetni.
d) Tárolás
A nem palackozott gyümölcsbort nem szabad a szőlőmusttal vagy a szőlőborral egy helyiségben tárolni.