106/2001. (XII. 19.) FVM rendelet
a juhtej minőségi termelésének támogatásáról
A Magyar Köztársaság 2001. és 2002. évi költségvetéséről szóló 2000. évi CXXXIII. törvény 109. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - figyelemmel az agrártámogatások igénybevételének általános feltételeiről szóló 215/2001. (XI. 17.) Korm. rendelet 7. számú mellékletének II/3. pontjára - a pénzügyminiszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:
1. §
A rendelet hatálya azokra a nyers, kifejt termelői juhtejet (BTO 012221 0000) feldolgozó természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra (a továbbiakban együtt: feldolgozó) terjed ki, akik (amelyek) érvényes, hatályos engedély alapján működve a juhtejet saját termelésük után, illetve a termelőtől történő felvásárlás után feldolgozzák.
2. §
(1) A feldolgozó a juhsajtfélék választékának növelése és minőségének javítása érdekében a 2002. évi hazai termelésből feldolgozásra átvett első osztályú juhtej után 2 millió liter mennyiségi határig (felvásárlási kvóta) agrárpiaci támogatásra (a továbbiakban: támogatás) jogosult.
(2) A 2002. évben - 2 millió liter mennyiségi határig - felvásárolt I. osztályú juhtej után igényelhető agrárpiaci támogatás mértéke: 30 Ft/liter. E jogcímen lehívható támogatás mindösszesen hatvan millió Ft.
(3) Az I. osztályú nyers juhtej minőségi követelményeit e rendelet melléklete tartalmazza.
3. §
(1) A feldolgozó a juhtej felvásárlása után a 30 forint/liter támogatást az illetékes első fokú adóhatóságtól igényelheti, amennyiben
a) a minősített I. osztályú juhtej után - a literenkénti támogatás összegét is tartalmazó - legalább 145 forint + áfa, vagy kompenzációs felárat kifizet a termelőnek,
b) a feldolgozó tagja a Terméktanácsnak.
(2) A feldolgozó köteles az átvett juhtej után - a literenkénti támogatás összegét is tartalmazó - legalább 145 forint + áfa, vagy kompenzációs felárat elszámolni és kifizetni a tejtermelőnek amennyiben
a) a tejet a Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás (a továbbiakban: Állomás) által ellenőrzött laboratóriumokban, e rendelet mellékletében feltüntetett minőségi követelmények teljesülése alapján I. osztályúnak minősítették,
b) a tejtermelő tagja a Terméktanácsnak.
(3) A tejfeldolgozó a saját termelvényű juhtej mennyiség után is jogosult támogatásra, amennyiben
a) a juhtejet e rendelet mellékletében foglaltak szerint I. osztályúnak minősítették,
b) a feldolgozó tagja a Terméktanácsnak.
4. §
(1) A támogatás pályázat alapján vehető igénybe. A pályázatot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hirdeti meg a szakmai lapokban és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítőben.
(2) A pályázati kiírásban megjelölt határidőig beérkezett pályázatokat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárrendtartási Hivatala és a Juh Terméktanács (a továbbiakban: Terméktanács) képviselőiből álló bizottság bírálja el.
(3) Az elbírált pályázatok eredményéről a minisztérium írásban értesíti a kérelmezőket, valamint az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt.
5. §
(1) A támogatás - az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon - a 2002. évi pályázatok elbírálása után havonta, a tárgyhót követő 20. naptól igényelhető az illetékes első fokú adóhatóságnál a 10032000-01905520. számú APEH Agrárpiaci támogatás állami felvásárlás folyósítási számláról.
(2) A támogatás igényléséhez a feldolgozónak mellékelnie kell:
a) a tej árának kifizetéséről a számlát, vagy az áruátvételi bizonylatot,
b) Terméktanács tagságot igazoló okiratot,
c) az Állomás által hitelesített minősítő bizonyítványt,
d) nyilatkozatot arról, hogy nem áll csőd-, felszámolási, illetőleg végrehajtási eljárás alatt és nincsen köztartozása,
e) a saját termelésű tej után, a feldolgozott I. osztályú juhtej mennyiséget igazoló önbizonylatot, valamint
f) érvényes, hatályos működési engedély igazolását.
(3) A támogatás igénylése során felmerülő és e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény, valamint az agrártámogatások igénybevételének általános feltételeiről szóló 215/2001. (XI. 17.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.
6. §
Ez a rendelet 2002. január 1-jén lép hatályba, és 2002. december 31-én hatályát veszti.
Dr. Vonza András s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet a 106/2001. (XII. 19.) FVM rendelethez
Az I. osztályú nyers juhtej minőségi követelményei
Érzékszervi tulajdonságok:
- Külső jelleg: csontfehér vagy sárgás-fehér színű, egynemű, látható elváltozásoktól mentes, a felfölözött zsírréteg eloszlatható.
- Szag: jellegzetes, idegen szagtól mentes.
- Íz: jellegzetes, édeskés, telt, idegen íztől mentes.
Fizikai, kémiai tulajdonságok:
- Tisztaság: idegen anyagtól, szennyeződéstől mentes.
- A tejalkotó részek mennyisége: a természetes összetételnek megfelelő legyen.
- Sűrűség 20 °C-on : legalább 1,034 gramm/köbcentiméter.
- Savfok/vagy pH érték: 7,0-11,0 °SH/6,50-6,85 (A savfok a természetes összetételtől - döntően fehérjetartalmától - függően 11 °SH-nál nagyobb vagy 7,0 °SH-nál kisebb is lehet, amelyet istállópróbával kell ellenőrizni).
- Fagyáspont: -0,540 °C vagy ennél alacsonyabb hőmérséklet.
Higiéniai követelmények:
- Mikrobaszám: (Cfu/köbcentiméter): _£ 1 500 000 (Ha a nyers juhtejből hőkezelés nélkül állítanak elő tejalapú terméket, a mikrobaszám nem haladhatja meg az 500 000 Cfu/köbcentiméter értéket.)
- Gátlóanyag: nem mutatható ki.
- Staphilococcus aureus szám: n = 5, c = 2, m = 500, M = 2000 (A vizsgálatot azokból a nyers tejtételekből kell elvégezni, amelyekből hőkezelés nélkül gyártanak tejalapú terméket.)
Ahol:
n = a mintát alkotó elemi minták száma
m = mikrobaszám küszöbérték (Az eredmény akkor megfelelő, ha a mikrobaszám egyetlen mintában sem több, mint "m")
M = a mikrobaszám maximális értéke (Az eredmény akkor megfelelő, ha a mintaegységben a mikrobaszám "M" vagy több.)
c = azon mintaegységek száma, amelyekben a mikrobaszám "m" és "M" között lehet (Akkor elfogadható, ha a többi mintaegység mikrobaszáma £"m"-mel.)