11/2002. (I. 28.) FVM rendelet

a tehéntej irányáráról, valamint az alsó és felső intervenciós áráról

Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény (a továbbiakban: Tv.) 21. §-ának (2) bekezdése alapján - a gazdasági miniszterrel, valamint a pénzügyminiszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:

1. §

E rendelet hatálya a termelői nyerstej (kereskedelmi vámtarifaszám ex 0401) feldolgozójára, a termelői nyerstejet felvásárló szervezetre (a továbbiakban együtt: feldolgozó), valamint a tejtermelőre terjed ki, amennyiben az alábbi feltételek teljesülnek:

a) feldolgozó és a tejtermelő is tagja a Tej Terméktanácsnak (a továbbiakban: Terméktanács),

b) a tejet külön jogszabályban engedélyezett laboratóriumokban minősítették.

2. §

(1) A 2002. évben a mellékletben meghatározott feltételek szerint extrának minősített tej irányára 72 Ft/liter + áfa, amely nem tartalmazza a tehéntej minőséghez kötött támogatásáról szóló 12/2002. (I. 28.) FVM rendeletben meghatározott mértékű minőségjavítási támogatást.

(2) Az extra minősítésű tehéntej alsó intervenciós ára 66,8 Ft/l + áfa, a felső intervenciós ára 86,8 Ft/l + áfa.

(3) Ha a tej zsírtartalma a 3,6%-tól, illetőleg fehérjetartalma a 3,25%-tól eltér, az árat a Tej Terméktanács közgyűlése által meghatározott és az Agrárrendtartási Hírlevélben 2002. március 31-ig meghirdetett zsír-, illetve fehérjeárral többlet esetén korrigálni kell, hiány esetén pedig korrigálni lehet.

3. §

A Terméktanács köteles jelezni és javaslatot tehet az agrárpiaci rendtartás eszközeinek alkalmazására, amennyiben az extrának minősített nyerstej piaci ára 15 napon keresztül folyamatosan az alsó intervenciós árat vagy felső intervenciós árat eléri, illetve az alá csökken vagy fölé emelkedik.

4. §

Amennyiben a piaci ár az alsó intervenciós árat eléri vagy az alá csökken, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Terméktanács javaslatát figyelembe véve a Tv.-ben biztosított eszközök közül a termelőket támogató eszközöket alkalmazza.

5. §

Amennyiben a piaci ár a felső intervenciós árat eléri vagy azt meghaladja, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Terméktanács javaslatát figyelembe véve a Tv.-ben biztosított eszközök közül a feldolgozókat támogató eszközöket alkalmazza.

6. §

E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2002. január 1-jétől kell alkalmazni. Egyidejűleg a tehéntej irányáráról és az intervenciós ár alsó és felső határáról szóló 27/2001. (III. 19.) FVM rendelet, valamint az azt módosító 37/2001. (V. 11.) FVM rendelet hatályát veszti.

Dr. Vonza András s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet a 11/2002. (I. 28.) FVM rendelethez

Extrának minősíthető tejre vonatkozó követelmények

1. Érzékszervi tulajdonságok

JellemzőKövetelmény
KülsőFehér, vagy sárgásfehér színű, egynemű, látható elváltozásoktól mentes, a felfölözött zsírréteg eloszlatható
SzagJellegzetes, idegen szagoktől mentes
Íz*Jellegzetes, enyhén édeskés, telt, idegen ízektől mentes
* A nyerstej ízét - a külső és a szag érzékszervi tulajdonságától függően - csak gyanús esetben kell vizsgálni, a minta 72 °C-ra való felmelegítése, majd 30 perces hőntartása és 37 °C-ra való lehűtése után.

2. Kémiai és fizikai tulajdonságok

JellemzőKövetelmény
A tejalkotórész mennyiségeA természetes összetételnek megfelelő*
Zsírmentes szárazanyag-tartalom, legalább %g/100 cm38,5
g/100 g8,2
Sűrűség, g/cm31,029-1,034
Fagyáspont, °C- 0,520 vagy ennél alacsonyabb hőmérséklet
Savófrakciószám (Ackermann)38
* A természetes eredetet szükség esetén istállópróba alapján kell ellenőrizni.

3. Higiéniai tulajdonságok az extra minőségű tejre vonatkozóan

Követelmény
Savfok, °SH6,0-7,2*
Tájékoztató pH érték6,60-6,75
Fizikai tisztasági fokozatI.
Összcsíraszám, db/cm3kevesebb mint 100 000
Szomatikus-sejtszám, sejt/cm3kevesebb mint 400 000
Gátlóanyagnem mutatható ki**
* A tej savfoka, természetes összetételétől - döntően fehérje tartalmától - eredően 7,2 °SH-nál nagyobb vagy 6,0 °SH-nál kisebb is lehet.
** A megengedett élelmezés-egészségügyi határérték legfeljebb 0,003 I.E. penicillin/cm3.

Tartalomjegyzék