Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

222/2002. (X. 24.) Korm. rendelet

a főiskolai szintű szőlész-borász alapképzési szak képesítési követelményeiről

A Kormány a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 72. §-ának d) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. §

A főiskolai szintű szőlész-borász alapképzési szakon szőlész-borász szakképzettség szerezhető.

2. §

A főiskolai szintű szőlész-borász alapképzési szak képesítési követelményeit e rendelet melléklete tartalmazza.

3. §

A szőlész-borász alapképzési szak kreditrendszerű képzésének sajátos követelményeit a felsőoktatási alapképzési szakok képesítési követelményeinek kreditrendszerű képzéshez illeszkedő kiegészítéséről szóló 77/2002. (IV. 13.) Korm. rendeletnek az agrár szakcsoport sajátos képesítési követelményeiről szóló 1. számú melléklete határozza meg.

4. §

Ez a rendelet 2002. november 15-én lép hatályba.

Dr. Medgyessy Péter s. k.,

miniszterelnök

Melléklet a 222/2002. (X. 24.) Korm. rendelethez

A főiskolai szintű szőlész-borász alapképzési szak képesítési követelményei

1. A képzési cél

A képzés célja olyan komplex, szőlőtermesztési-borászati és ezzel összefüggő piaci gyakorlati ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik képesek a különféle nagyságú és szerkezetű termelőegységek szőlő és bor vertikumának irányítására, fejlesztésére. A képzés során a hallgatók megismerkednek az alapanyagot szolgáltató szőlőtermesztéssel, fajtaismerettel, termesztéstechnológiával és fitotechnikával, valamint az ehhez kapcsolódó marketinggel; a hazai, valamint a nemzetközi - elsősorban az EU-ban érvényben lévő - szabályzókkal. A végzett szakemberek alkalmassá válnak szőlőültetvény létesítésére, üzemeltetésére, majd az ezt követő feldolgozás irányítására és az adott üzem menedzselésére.

2. Az oklevélben szereplő megjelölt végzettség szintje és a szakképzettség megnevezése

A főiskolai szintű végzettséget tanúsító oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: szőlész-borász mérnök.

3. A képzési idő

6 félév, összóraszám: 1300 tanóra és 380 óra tematikus gyakorlat, valamint két hét üzemi gyakorlat.

Az oklevél megszerzéséhez szükséges kreditek száma: 180 kreditpont.

A teljes képzési időhöz tartozó kreditértékhez viszonyítva:

- a kötelezően tárgyakhoz rendelt kreditek legalább 74%, legfeljebb 82%;

- a kötelezően választható tantárgyakhoz rendelt kreditek aránya - beleértve a 4.3.3. pontban meghatározottakat is - legalább 16%, legfeljebb 20%;

- a szabadon választható tantárgyakhoz rendelt kreditek aránya 5%.

4. A képzés főbb tanulmányi területe

4.1. Szakcsoportos alapképzés

4.1.1. Természettudományos mérnöki alapismeretek az összes kredit 19-21%-ában:

matematika, fizika, elektrotechnika, általános és szervetlen kémia, szerves kémia, élelmiszerkémia, növénytan, növényélettan, környezet- és természetvédelmi alapismeretek, informatika.

4.1.2. Társadalmi és gazdasági ismeretek az összes kredit 7-9%-ában:

filozófia, közgazdaságtan, vállalkozási ismeretek.

4.2. Szakcsoportos törzsképzés

4.2.1. Technológiai alapozó ismeretek az összes kredit 14-16%-ában:

műszaki alapismeretek, agrometeorológia, talajtan, mérés és automatizálás, művelettan, általános mikrobiológia, alkalmazott mikrobiológia.

4.2.2. Szakmai törzsanyag az összes kredit 24-26%-ában (beleértve a szakdolgozathoz rendelt 15 kreditpontot):

szőlőtermesztési alapok, szőlőtermesztés ökológiája, szőlőszaporítás, termesztéstechnológiai ismeretek szőlőfajta-ismeret, integrált szőlőtermesztés, borászati kémia, borászati mikrobiológia, borászati technológia, organoleptikus értékelés, kóstolástechnika, szőlészeti és borászati gépek.

4.3. Differenciált szakmai képzés

4.3.1. Speciális szakmai ismeretek az összes kredit 5-7%-ában:

szőlő növényvédelem, minőségbiztosítás, üzemtelepítés, műszeres analitika.

4.3.2. Szakmai gyakorlat az összes kredit 9-11 %-ában: szőlészeti gyakorlatok, szőlőfeldolgozási és újbor-kezelési gyakorlat, szakdolgozat, üzemi gyakorlat.

4.3.3. Kötelezően választható tárgyak az összes, kredit 3-5%-ában:

a szőlészet és a borászat története, származás és eredetvédelem a szőlészetben és borászatban, bor és gasztronómia, a szőlészet és borászat jogi szabályozása Magyarországon és az EU-ban.

5. Az ismeretek ellenőrzési rendszere

Az ellenőrzési rendszer az intézményi tantervben előírt gyakorlati jegyek megszerzéséből, vizsgákból - beszámolók, kollokviumok -, valamint szakmai gyakorlatok teljesítéséből, a szakdolgozat elkészítéséből és a záróvizsgából tevődik össze.

5.1. A szakdolgozat

A szakdolgozat a szakképzettségnek megfelelő, írásos, alkotó jellegű szakmai mérnöki feladat a hallgató tanulmányaira és a hazai és nemzetközi szakirodalom tanulmányozására támaszkodva. A szakdolgozat bizonyítja, hogy a hallgató képes az elsajátított ismeretanyag gyakorlati alkalmazására, az eredmények szakszerű összefoglalására, a témakörbe tartozó feladatok kreatív megoldására. A szakdolgozathoz rendelt kreditek száma: 15.

5.2. A záróvizsga

5.2.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:

- a tanulmányi és vizsgakövetelmény teljesítése,

- egy élő idegen nyelvből alapfokú C típusú, vagy középfokú A vagy B típusú államilag elismert, vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga,

- a szakdolgozat elkészítése és benyújtása.

5.2.2. A záróvizsga részei:

- a szakdolgozat megvédése

- szóbeli vizsga:

= szőlészeti ismeretek,

= borászati technológia,

= marketing ismeretek tantárgyakból.

5.2.3. A záróvizsga eredménye

A záróvizsga eredménye a szóbeli tárgyak átlaga alapján meghatározott érdemjegy és a szakdolgozatra kapott érdemjegy számtani átlaga.

Tartalomjegyzék