222/2002. (X. 24.) Korm. rendelet
a főiskolai szintű szőlész-borász alapképzési szak képesítési követelményeiről
A Kormány a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 72. §-ának d) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:
1. §
A főiskolai szintű szőlész-borász alapképzési szakon szőlész-borász szakképzettség szerezhető.
2. §
A főiskolai szintű szőlész-borász alapképzési szak képesítési követelményeit e rendelet melléklete tartalmazza.
3. §
A szőlész-borász alapképzési szak kreditrendszerű képzésének sajátos követelményeit a felsőoktatási alapképzési szakok képesítési követelményeinek kreditrendszerű képzéshez illeszkedő kiegészítéséről szóló 77/2002. (IV. 13.) Korm. rendeletnek az agrár szakcsoport sajátos képesítési követelményeiről szóló 1. számú melléklete határozza meg.
4. §
Ez a rendelet 2002. november 15-én lép hatályba.
Dr. Medgyessy Péter s. k.,
miniszterelnök
Melléklet a 222/2002. (X. 24.) Korm. rendelethez
A főiskolai szintű szőlész-borász alapképzési szak képesítési követelményei
1. A képzési cél
A képzés célja olyan komplex, szőlőtermesztési-borászati és ezzel összefüggő piaci gyakorlati ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik képesek a különféle nagyságú és szerkezetű termelőegységek szőlő és bor vertikumának irányítására, fejlesztésére. A képzés során a hallgatók megismerkednek az alapanyagot szolgáltató szőlőtermesztéssel, fajtaismerettel, termesztéstechnológiával és fitotechnikával, valamint az ehhez kapcsolódó marketinggel; a hazai, valamint a nemzetközi - elsősorban az EU-ban érvényben lévő - szabályzókkal. A végzett szakemberek alkalmassá válnak szőlőültetvény létesítésére, üzemeltetésére, majd az ezt követő feldolgozás irányítására és az adott üzem menedzselésére.
2. Az oklevélben szereplő megjelölt végzettség szintje és a szakképzettség megnevezése
A főiskolai szintű végzettséget tanúsító oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: szőlész-borász mérnök.
3. A képzési idő
6 félév, összóraszám: 1300 tanóra és 380 óra tematikus gyakorlat, valamint két hét üzemi gyakorlat.
Az oklevél megszerzéséhez szükséges kreditek száma: 180 kreditpont.
A teljes képzési időhöz tartozó kreditértékhez viszonyítva:
- a kötelezően tárgyakhoz rendelt kreditek legalább 74%, legfeljebb 82%;
- a kötelezően választható tantárgyakhoz rendelt kreditek aránya - beleértve a 4.3.3. pontban meghatározottakat is - legalább 16%, legfeljebb 20%;
- a szabadon választható tantárgyakhoz rendelt kreditek aránya 5%.
4. A képzés főbb tanulmányi területe
4.1. Szakcsoportos alapképzés
4.1.1. Természettudományos mérnöki alapismeretek az összes kredit 19-21%-ában:
matematika, fizika, elektrotechnika, általános és szervetlen kémia, szerves kémia, élelmiszerkémia, növénytan, növényélettan, környezet- és természetvédelmi alapismeretek, informatika.
4.1.2. Társadalmi és gazdasági ismeretek az összes kredit 7-9%-ában:
filozófia, közgazdaságtan, vállalkozási ismeretek.
4.2. Szakcsoportos törzsképzés
4.2.1. Technológiai alapozó ismeretek az összes kredit 14-16%-ában:
műszaki alapismeretek, agrometeorológia, talajtan, mérés és automatizálás, művelettan, általános mikrobiológia, alkalmazott mikrobiológia.
4.2.2. Szakmai törzsanyag az összes kredit 24-26%-ában (beleértve a szakdolgozathoz rendelt 15 kreditpontot):
szőlőtermesztési alapok, szőlőtermesztés ökológiája, szőlőszaporítás, termesztéstechnológiai ismeretek szőlőfajta-ismeret, integrált szőlőtermesztés, borászati kémia, borászati mikrobiológia, borászati technológia, organoleptikus értékelés, kóstolástechnika, szőlészeti és borászati gépek.
4.3. Differenciált szakmai képzés
4.3.1. Speciális szakmai ismeretek az összes kredit 5-7%-ában:
szőlő növényvédelem, minőségbiztosítás, üzemtelepítés, műszeres analitika.
4.3.2. Szakmai gyakorlat az összes kredit 9-11 %-ában: szőlészeti gyakorlatok, szőlőfeldolgozási és újbor-kezelési gyakorlat, szakdolgozat, üzemi gyakorlat.
4.3.3. Kötelezően választható tárgyak az összes, kredit 3-5%-ában:
a szőlészet és a borászat története, származás és eredetvédelem a szőlészetben és borászatban, bor és gasztronómia, a szőlészet és borászat jogi szabályozása Magyarországon és az EU-ban.
5. Az ismeretek ellenőrzési rendszere
Az ellenőrzési rendszer az intézményi tantervben előírt gyakorlati jegyek megszerzéséből, vizsgákból - beszámolók, kollokviumok -, valamint szakmai gyakorlatok teljesítéséből, a szakdolgozat elkészítéséből és a záróvizsgából tevődik össze.
5.1. A szakdolgozat
A szakdolgozat a szakképzettségnek megfelelő, írásos, alkotó jellegű szakmai mérnöki feladat a hallgató tanulmányaira és a hazai és nemzetközi szakirodalom tanulmányozására támaszkodva. A szakdolgozat bizonyítja, hogy a hallgató képes az elsajátított ismeretanyag gyakorlati alkalmazására, az eredmények szakszerű összefoglalására, a témakörbe tartozó feladatok kreatív megoldására. A szakdolgozathoz rendelt kreditek száma: 15.
5.2. A záróvizsga
5.2.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:
- a tanulmányi és vizsgakövetelmény teljesítése,
- egy élő idegen nyelvből alapfokú C típusú, vagy középfokú A vagy B típusú államilag elismert, vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga,
- a szakdolgozat elkészítése és benyújtása.
5.2.2. A záróvizsga részei:
- a szakdolgozat megvédése
- szóbeli vizsga:
= szőlészeti ismeretek,
= borászati technológia,
= marketing ismeretek tantárgyakból.
5.2.3. A záróvizsga eredménye
A záróvizsga eredménye a szóbeli tárgyak átlaga alapján meghatározott érdemjegy és a szakdolgozatra kapott érdemjegy számtani átlaga.