63/2002. (VIII. 2.) FVM rendelet
a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 40/1995. (XI. 16.) FM rendelet módosításáról
Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az érdekelt miniszterekkel egyetértésben a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló, többször módosított 40/1995. (XI. 16.) FM rendeletet (a továbbiakban: R.) a következők szerint módosítom:
1. §
Az R. melléklete az e rendelet mellékletében foglaltak szerint módosul.
2. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba. A Magyar Élelmiszerkönyvnek az e rendelet mellékletében felsorolt előírásait az abban megjelölt határidőktől kell alkalmazni.
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet a 63/2002. (VIII. 2.) FVM rendelethez
I.
1. Az R. mellékletének 53. sorszámú "1-4-2561/1999 Zöldborsó" előírása helyébe a következő előírás harmadik módosított kiadása lép:
Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás jele | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe | Irányadó közösségi jogszabály száma | Kötelező alkalmazás időpontja |
53. | 1—4—2561/1999 | Zöldborsó | A Bizottság 2561/1999/EK rendelete, valamint az azt módosító, a Bizottság 532/2001/EK rendelete | 2002. augusztus 15. |
2. Az R. mellékletének 54. sorszámú "1-4-58/62/1/4 Zöldbab minősége" előírása helyébe a következő előírás lép:
Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás jele | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe | Irányadó közösségi jogszabály száma | Kötelező alkalmazás időpontja |
54. | 1—4—912/2001 | Zöldbab | A Bizottság 912/2001/EK rendelete | 2002. augusztus 15. |
3. Az R. mellékletének 57. sorszámú "1-4-1292/81/1 Póréhagyma minősége" előírása helyébe a következő előírás lép:
Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás jele | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe | Irányadó közösségi jogszabály száma | Kötelező alkalmazás időpontja |
57. | 1—4—2396/2001 | Póréhagyma | A Bizottság 2396/2001/EK rendelete | 2002. augusztus 15. |
4. Az R. mellékletének 60. sorszámú "1-4-2213/83/1 Vöröshagyma minősége" előírása helyébe a következő előírás lép:
Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás jele | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe | Irányadó közösségi jogszabály száma | Kötelező alkalmazás időpontja |
60. | 1—4—1508/2001 | Vöröshagyma | A Bizottság 1508/2001/EK rendelete | 2002. augusztus 15. |
5. Az R. mellékletének 71. sorszámú "1-4-79/88/1 Fejes saláta, fodros endíviasaláta, széleslevelű endíviasaláta minősége" előírása helyébe a következő előírás lép:
Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás jele | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe | Irányadó közösségi jogszabály száma | Kötelező alkalmazás időpontja |
71. | 1—4—1543/2001 | Fejes saláta, fodros endíviasaláta, széleslevelű endíviasaláta | A Bizottság 1543/2001/EK rendelete | 2002. augusztus 15. |
6. Az R. mellékletének 75. sorszámú "l-4-920/89/2 Citrus gyümölcsök minősége" előírása helyébe a következő előírás lép:
Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás jele | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe | Irányadó közösségi jogszabály száma | Kötelező alkalmazás időpontja |
75. | 1—4—1799/2001 | Citrusgyümölcsök | A Bizottság 1799/2001/EK rendelete | 2002. augusztus 15. |
7. Az R. mellékletének 76. sorszámú "1-4-920/89/3 Alma és körte minősége" előírása helyébe a következő előírás lép:
Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás jele | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe | Irányadó közösségi jogszabály száma | Kötelező alkalmazás időpontja |
76. | 1—4—1619/2001 | Alma és körte | A Bizottság 1619/2001/EK rendelete | 2002. augusztus 15. |
8. Az R. mellékletének 101. sorszámú "1-4-1093/97/1 Sárgadinnye minősége" előírása helyébe a következő előírás lép:
Sorszám | Magyar Élelmiszerkönyv előírás jele | Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe | Irányadó közösségi jogszabály száma | Kötelező alkalmazás időpontja |
101. | 1—4—1615/2001 | Sárgadinnye | A Bizottság 1615/2001/EK rendelete | 2002. augusztus 15. |
II.
1. Az R. mellékletének 45. sorszámú "1-3-1576/89 Szeszes italok" előírás harmadik módosított kiadása 1. §-ának 4. f) pontja a következő 3. alponttal egészül ki:
"3. A "törköly" vagy a "törkölypárlat" kifejezést a Magyarországon előállított szeszes italok megnevezésében helyettesítheti a "törkölypálinka" név a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjáig."
2. Az R. mellékletének 83. sorszámú "1-3-2000/35 Kakaó- és csokoládétermékek" előírás 2. §-a 2. pontjának második francia bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"- a szövegnek jól olvashatónak, az összetevők listájával ("Készült... felhasználásával") egy látómezőben, de a felsorolástól világosan elkülönítve, legalább ugyanakkora betűkkel, vastagon szedve és a megnevezés mellett kell lennie. A megnevezés ezen a helyen kívül máshol is elhelyezhető "