103/2004. (IV. 27.) Korm. rendelet

a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek készletfelméréséről

A készletfelmérésre kötelezett piaci szereplő

1. §

(1) E rendelet hatálya a mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket (a továbbiakban: termék) termelő, feldolgozó, kereskedelmi tevékenységet folytató jogi személyre, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságra és a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. §-ának c) pontja szerinti gazdálkodó szervezetre és természetes személyre (a továbbiakban: piaci szereplő) terjed ki.

(2) Az a piaci szereplő köteles a 2004. május 1. napján tulajdonában lévő, az e rendelet 1. számú mellékletében felsorolt egyes termékre vonatkozó készletet felmérni, aki megfelel az alábbi feltételek valamelyikének:

a) az adott termék 2003. évi belföldi értékesítési forgalmából vagy importjából országos szinten húsz százalékot elérő vagy azt meghaladó piaci részesedéssel bír, illetve az adott termékre vonatkozóan a (3) bekezdésben meghatározott közleményben nem szerepel adat,

b) az adott termékből 2004. január 1.-április 30. között a 2003. év azonos időszakához viszonyítva legalább húsz százalékkal nagyobb mértékű importforgalmat bonyolított le,

c) adott termékből az 1 számú. mellékletben meghatározott mennyiséget meghaladó készlettel rendelkezik.

(3) A 2003. évi belföldi értékesítési forgalom és import termékenkénti, országos adatait a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium külön közleményben közzéteszi.

A többletkészlet meghatározása

2. §

(1) A piaci szereplő a 2004. május 1. napján mért vagy nyilvántartott készletének mennyiségét összeveti a 2002-2003. évi nyitó- és zárókészlet alapján számított átlagkészlet (a továbbiakban: báziskészlet) mennyiségével.

(2) Amennyiben a báziskészlet az (1) bekezdés szerinti módon nem határozható meg, annak kiszámításánál a 2004. évi nyitókészlet az irányadó.

(3) Többletkészletnek minősül a 2004. május 1. napján mért vagy nyilvántartott készlet azon része, amely legalább húsz százalékkal meghaladja a báziskészlet mennyiségét.

(4) Nem minősül többletkészletnek, ha annak képződését és mértékét bizonyítottan az alábbi körülmények valamelyike indokolta:

a) elháríthatatlan külső körülmény, ok,

b) saját tevékenység bővülése,

c) 2004. január 1. előtt megkötött határidős kereskedelmi és tőzsdei megállapodás,

d) a beszerzés és értékesítés ciklikussága, illetve szezonalitása miatti készletingadozás.

Bejelentési kötelezettség

3. §

(1) Az 1. § (2) bekezdése szerinti felmérés alapján a készletet az 1. számú mellékletben felsorolt termékenként, az e rendelet 3. számú mellékletében szereplő adatlapon kell rögzíteni.

(2) A piaci szereplő többletkészlet megállapítása esetén köteles a kitöltött adatlapot legkésőbb 2004. június 30-ig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) részére megküldeni.

Cukor

4. §

(1) A 2/a. számú mellékletben felsorolt termékek esetében minden cukorgyártó és importáló, valamint a 2/b. számú mellékletben felsorolt terméket importáló piaci szereplő abban az esetben, ha az éves szinten importált termékmennyiség 2/a. melléklet szerinti terméktartalma egy tonnát meghaladó, köteles a 2000-2003. évi nyitó- és zárókészlet alapján számított átlagkészlet és a 2004. május 1. napján tulajdonában lévő készlet mennyiségét az MVH részére a 3. számú melléklet szerinti adatlapon 2004. június 30-ig bejelenteni.

(2) A 2. számú mellékletben szereplő termékek esetében a többletkészlet meghatározása külön rendeletben rögzített szempontok szerint történik.

Ellenőrzés

5. §

A készletfelmérés vonatkozásában a piaci szereplőket az MVH ellenőrzi, melynek során a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról szóló 2003. évi LXXIII. törvényben foglaltak szerint jár el.

Adattovábbítás

6. §

Az MVH az e rendelet alapján rendelkezésére álló adatokat összesíti, és a külön jogszabályban meghatározott, az adatok kezelésére jogosult szervek felé továbbítja.

Záró rendelkezések

7. §

(1) E rendelet - az (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.

(2) E rendelet 1. §-ának (3) bekezdése a kihirdetése napján lép hatályba.

(3) E rendelet az Európai Bizottságnak a mezőgazdasági termékek kereskedelme tekintetében a Cseh Köztársaság, Észtország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Lengyelország, Szlovénia és Szlovákia csatlakozása következtében elfogadandó átmeneti intézkedésekről szóló 1972/2003/EK rendelete, az ezt módosító 230/2004/EK és a 735/2004/EK rendeletei, valamint az Európai Bizottságnak a Cseh Köztársaság, Észtország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Lengyelország, Szlovénia és Szlovákia csatlakozása következtében a cukorágazatra vonatkozó átmeneti intézkedések megállapításáról szóló 60/2004/EK rendelete végrehajtására vonatkozó szabályokat tartalmazza.

Dr. Medgyessy Péter s. k.,

miniszterelnök

1. számú melléklet a 103/2004. (IV. 27.) Korm. rendelethez

Termék KN kódjaTermék megnevezéseMennyiség
0201 3000Szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve, csont nélkül2.500 tonna
0202 3090Szarvasmarhafélék húsa fagyasztva csont nélkül2.500 tonna
0202 3010Szarvasmarha húsa fagyasztva, csont nélkül, elülsõ negyedek, egyben vagy legfeljebb öt részre vágva, minden negyed külön csomagolva; "kompenzált" negyedek két részben, amelybõl az egyik az elülsõ negyedet tartalmazza egyben, vagy legfeljebb öt darabra vágva, a másik pedig a hátulsó negyedet a bélszín nélkül, egy darabban2.500 tonna
0202 3050Szarvasmarha húsa fagyasztva, csont nélkül, lapocka és szegy2.500 tonna
0204 3000Juh- vagy kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztva, egész vagy félbárány fagyasztva500 tonna
0204 4310Juh- vagy kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztva, más juhhús, csont nélkül, bárány­ból500 tonna
0206 2991Szarvasmarhafélék, sertés, juh, kecske, ló, szamár, lóöszvér (muli) vagy szamáröszvér élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke és belsõsége, frissen, hűtve vagy fagyasztva, szarvasmarhafélékbõl fagyasztva, sovány és zsíros dagadó500 tonna
0207 1410A 0105 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási melléktermé­ke és belsõsége frissen, hűtve vagy fagyasztva, gallus domesticus fajba tartozó szár­nyasból, darabok és vágási melléktermékek, belsõségek fagyasztva, darabok, csont nélkül1.000 tonna
0207 1460A 0105 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási melléktermé­ke és belsõsége frissen, hűtve vagy fagyasztva, gallus domesticus fajba tartozó szár­nyasból, darabok és vágási melléktermékek, belsõségek fagyasztva, darabok, csonttal, láb és részei1.000 tonna
0207 1470A 0105 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási melléktermé­ke és belsõsége frissen, hűtve vagy fagyasztva, gallus domesticus fajba tartozó szár­nyasból, darabok és vágási melléktermékek, belsõségek fagyasztva, darabok, csonttal, másféle1.000 tonna
0402 10Tej és tejszín sűrítve cukor vagy más édesítõanyag hozzáadásával, por, granulátum vagy más szilárd alakban, legfeljebb 1,5 tömegszázalék zsírtartalommal1.000 tonna
0402 21Tej és tejszín sűrítve cukor vagy más édesítõanyag hozzáadásával, por, granulátum vagy más szilárd alakban, 1,5 tömegszázalékot meghaladó zsírtartalommal1.000 tonna
0405 10Vaj és tejbõl nyert más zsír és olaj; kenhetõ tejkészítmények (vajkrém), vaj500 tonna
0405 90Vaj és tejbõl nyert más zsír és olaj; kenhetõ tej készítmények (vajkrém), más500 tonna
0406Sajt és túró1.000 tonna
0703 2000Fokhagyma1 tonna
0711 5100Az agaricus nemhez tartozó ehetõ gombák, ideiglenesen tartósítva, de közvetlen fogyasztásra nem alkalmas állapotban1 tonna
1001Búza és kétszeres10.000 tonna
1002Rozs5.000 tonna
1003Árpa10.000 tonna
1004Zab2.000 tonna
1005Kukorica10.000 tonna
1006 10Hántolatlan nyers rizs800 tonna
1006 20Elõmunkált (barna) rizs500 tonna
1006 30Félig vagy teljesen hántolt rizs polírozva vagy fényezve is500 tonna
1006 40Törmelékrizs500 tonna
1007Cirokmag1.000 tonna
1008Hajdina, köles és kanárimag; más gabonaféle1.000 tonna
1101Búzaliszt vagy kétszeres liszt2.000 tonna
1102 10Rozsliszt1.000 tonna
1102 20Kukoricaliszt1.500 tonna
1103Durva õrlemény, dara és labdacs (pellet) gabonából1.000 tonna
1104Másképpen megmunkált gabonaféle, a 1006 vtsz. alá tartozó rizs kivételével, gabo­nacsíra egészben, lapítva, pelyhesítve vagy õrölve500 tonna
1107Maláta, pörkölve is1.000 tonna
1108Keményítõ, inulin1.000 tonna
1509Olívaolaj és frakciói, finomítva is, de vegyileg nem átalakítva1 tonna
1510Kizárólag olívabogyóból nyert más olaj és frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva, beleértve a 1509 vtsz. alá tartozó olajokkal vagy ezek frakcióival készült keverékeket is1 tonna
1702 30Szõlõcukor és szõlõcukorszirup, gyümölcscukor-tartalom nélkül vagy 20 tömeg­százaléknál kevesebb gyümölcscukor-tartalommal, szárazanyagra számítva (kivéve 1702 3010 izoglükóz)1 tonna
1702 40Szõlõcukor és szõlõcukorszirup, legalább 20, de kevesebb, mint 50 tömegszázalék gyümölcscukor-tartalommal, szárazanyagra számítva az invertcukor kivételével (ki­véve 1702 40 10 izoglükóz)1 tonna
1702 90Más cukor, beleértve az invertcukrot és más cukor vagy cukorszirup keveréket 50 tömegszázalék gyümölcscukor-tartalommal, szárazanyagra számítva (csak 1702 9010 malátacukor, 1702 9050 maltodextrin és 1702 9075, 1702 9079 égetett cukor)1 tonna
1806 20Csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszer-készítmény, más készítmény tömb, tábla vagy rúd formájában, továbbá folyadék, massza, por, szemcse vagy más ömlesztett alakban, tartályban vagy más közvetlen csomagolásban, 2 kg-nál nagyobb tömegben1 tonna
2003 1020Az agaricus nemhez tartozó ehetõ gombák ideiglenes tartósítva, fõzve1 tonna
2003 1030Az agaricus nemhez tartozó ehetõ gombák, más1 tonna
2008 3055Más módon elkészített vagy tartósított, mandarin (beleértve a tangerine és a satsuma fajtát is), clementine, wilking és más hasonló citrusféle hibridek, alkohol hozzáadása nélkül, cukor hozzáadásával, 1 kg-ot meghaladó nettó tömegű kiszerelésben1 tonna
2008 3075Más módon elkészített vagy tartósított, mandarin (beleértve a tangerine és a satsuma fajtát is), clementine, wilking és más hasonló citrusféle hibridek, alkohol hozzáadása nélkül, cukor hozzáadásával, legfeljebb 1 kg nettó tömegű kiszerelésben1 tonna
2106 9098Másutt nem említett élelmiszer-készítmény, egyéb, csak 40%-nál nagyobb tejzsírtar­talom esetén1 tonna

2. számú melléklet a 103/2004. (IV. 27.) Korm. rendelethez

2/a számú melléklet

Termék KN kódjaTermék megnevezése
1701Nád- vagy répacukor, szilárd formában
1702 6095Cukorszirup
1702 9099,
2106 9059,
1702 6080Inulinszirup
1702 9080
1702 3010Izoglükóz
1702 4010
1702 6010,
1702 9030
1702 5000Fruktóz

2/b számú melléklet

Termék KN kódjaTermék megnevezése
0402*Tej és tejszín sûrítve cukor vagy más édesítõanyag hozzáadásával
0403*Író, aludttej, tejföl, joghurt, kefir és más erjesztett vagy savanyított tej, tejföl sûrítve, cukrozva vagy más édesítõanyag hozzáadásával, ízesítve, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadásával is
0404*Tejsavó sûrítve, cukrozva vagy más édesítõanyag hozzáadásával is
0811*Gyümölcs és dió fagyasztva, cukor vagy más édesítõanyag hozzáadásával is
1704*Cukorkaáru kakaótartalom nélkül
1806*Csokoládé és kakaótartalmú más élelmiszer-készítmény
1905*Kenyér, cukrászsütemény, kalács, biscuit és más pékáru kakaótartalommal is
2006*Zöldség, gyümölcs, dió, gyümölcshéj és más növényrész cukorral tartósítva
2007*Dzsem, gyümölcskocsonya, gyümölcsíz, gyümölcs- vagy diópüré, gyümölcs- vagy diókrém, fõzéssel készítve cukorral vagy más édesítõanyag hozzáadásával is
2008*Más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem említett gyümölcs, dió vagy más ehetõ növényrész, cukor vagy más édesítõanyag vagy alkohol hozzáadásával is
2009*Gyümölcslé és zöldséglé, nem erjesztve, alkohol hozzáadása nélkül, cukor vagy más édesítõanyag hozzáadásával is
2105*Fagylalt és más ehetõ jégkrém
2106*Máshol nem említett élelmiszer-készítmény
2202*Víz, beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizeket és a szénsavas vizet is, cukor vagy más édesítõanyag hozzáadásával vagy ízesítve
2208*Nem denaturált etilalkohol, kevesebb mint 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal, szesz, likõr és más szeszes ital

* Amennyiben 10% -ot meghaladó hozzáadott cukrot vagy annak megfelelőjét tartalmaznak.

3. számú melléklet a 103/2004. (IV. 27.) Korm. rendelethez

ADATLAP
a kereskedelmi forgalomban lévõ mezõgazdasági termékek készletfelméréséhez
A készlet tulajdonosának adatai
A készlet tulajdonosának neve: ................................................................................................................ Székhelye: ............................................................................................................................................... Levelezési címe: ....................................................................................................................................... Adószáma: ............................................................................................................................................. Adóazonosító jel: ................................................................................................................................... Képviselő neve ....................................................................................... telefonszáma: ..........................
A termék adatai
Termék Kombinált Nomenklatúra kódja: ................................................................................................ Termék megnevezése: .............................................................................................................................
Átlagkészlet (t/kg) (Nyitókészlet + zárókészlet)/2
a) 2000. évi*
b) 2001. évi*
c) 2002. évi
d) 2003. évi
Mennyiség (t/kg)
e) átlag, báziskészlet (c+ d)/2 **
f) 2004. május 1-jei készlet
g) többletkészlet [f)—1,2 * e)]***
* Csak a 2. számú mellékletben felsorolt termékek esetén töltendõ ki.
** A 2. számú mellékletben felsorolt termékek esetén a képlet (a)+ b)+c) + d)]/4.
*** Csak az 1. számú mellékletben felsorolt termékek esetén töltendõ ki, ha az e) 120%-a nagyobb vagy egyenlõ, mint f), akkor nulla.
Egyéb (a készletnövekedés speciális körülményeinek ismertetése):


__________________________________________________________________________________________
Dátum: 2004....... hónap ....... nap

P. H.
----------------------
aláírás

Tartalomjegyzék