176/2004. (XII. 30.) FVM rendelet

a vágómarhák vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 14/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosításáról

Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény 32. §-a (1) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a következőket rendelem el:

1. §

A vágómarhák vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 14/1998. (IV. 3.) FM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-ának f), i) és p) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet alkalmazásban:)

"f) meleg súly: a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően előkészített vágott test súlya szúrás után nem több mint hatvan perccel;"

"i) azonosító jel: a tulajdonos és az állategyed azonosságának megállapítására alkalmas vágómarha-jelölés, a szarvasmarha-fajok egyedeinek jelöléséről, valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 99/2002. (XI. 5.) FVM rendelet (a továbbiakban: ENAR rendelet) előírásai szerint;"

"p) vágómarha kis- vagy nagykereskedő: a vágómarhát a termelőtől megvásárló, vágóhídnak értékesítő vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság."

2. §

Az R. 3. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 13. §-ának, valamint az ENAR rendelet előírásai szerint megtörtént, és a vágómarhák technológiai előkészítését a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően elvégezték, továbbá hatósági állatorvos a húsvizsgálat során fogyasztásra alkalmasnak ítélte. A féltest akkor is minősíthető, ha annak egyes részeit fogyasztásra való alkalmatlansága miatt eltávolították, ha az eltávolított rész kivételével a féltest egyébként fogyasztásra alkalmas, de az eltávolítás nem befolyásolja a minősítést. A minősítés a prion teszt eredményének megérkezése előtt végrehajtandó."

3. §

Az R. 6. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) Ha a vágóhídon - műszaki, technológiai okok miatt - a szúrás és a mérlegelés között a hatvan perces időkorlát nem tartható, az OMMI egyidejű értesítésével, valamint annak engedélyével ez az időtartam meghosszabbítható. Az időkorlát túllépése esetén a kétszázalékos csökkentés minden további eltelt negyedóra után 0,1 százalékponttal mérséklődik."

4. §

Az R. 7. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) A kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha a húsossági osztályt kifejező S/EUROP betűjelzés és alosztályjelzés (+, 0, -), továbbá a faggyúsági fokot jelölő számjelzés (1, 2, 3, 4, 5) és alosztályjelzés (+, 0, -), valamint az ivar és kor jelölés (A, B, C, D, E) alatt a minősítő azonosító száma és az OMMI jelölése is szerepel. A vágott testen a 0-t nem kell jelölni."

5. §

Az R. 3. mellékletének helyébe az e rendelet melléklete lép.

6. §

Az R. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"10. § Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:

a) a Tanács 1208/8 1/EGK rendelete (1981. április 28.) a hasított kifejlett marhák közösségi osztályozási rendszerének meghatározásáról;

b) a Bizottság 2930/81/EGK rendelete (1981. október 12.) a hasított kifejlett marhák közösségi osztályozási rendszerének alkalmazására vonatkozó kiegészítő rendelkezések elfogadásáról;

c) a Tanács 1186/90/EGK rendelete (1990. május 7.) a hasított kifejlett marhák közösségi osztályozási rendszere alkalmazási körének kiterjesztéséről;

d) a Bizottság 344/91/EGK rendelete (1991. február 13.) a hasított kifejlett marhák közösségi osztályozási rendszere alkalmazási körének kiterjesztéséről szóló 1186/90/EGK tanácsi rendelet alkalmazására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról, valamint az ezt módosító 2191/93/EGK (1993. július 27.), 1993/95/EK (1995. augusztus 16.) és 1215/2003/EK (2003. július 7.) rendeletek."

7. §

E rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg az R. 8/B. §-a és 2. számú melléklete hatályát veszti.

Dr. Németh Imre s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet a 176/2004. (XII. 30.) FVM rendelethez

[3. melléklet a 14/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]

A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:

- a vágás helye, a minősítő hely azonosítója és a vágás időpontja;

- a vágóállatok darabszáma és azonosító jelei;

- a súlymérési adatok: egyedenként a vágott test meleg súlya;

- az egyedenkénti minősítési adatok az azonosító jel feltüntetésével:

= a húsossági osztály betűjele (S/EUROP szerint) és alosztály jelölése (+, 0, -),

= a faggyúsági fokozat számjele (1-2-3-4-5) és alosztály jelölése (+, <O>, -),

= a kor- és ivarjelölés (A, B, C, D, E);

- a termelő vagy a kereskedő azonosító adatai (tenyészet kódja vagy név, lakcím, adóazonosító jel, illetve cég neve, székhelye, telephelye, adószáma, valamint egyéb más rendeletben előírt azonosító);

- a minősítő szervezet neve, székhelye, működési engedélyének száma;

- a minősítő neve és működési engedélyének száma.

Tartalomjegyzék