176/2004. (XII. 30.) FVM rendelet
a vágómarhák vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 14/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosításáról
Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény 32. §-a (1) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a következőket rendelem el:
1. §
A vágómarhák vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 14/1998. (IV. 3.) FM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-ának f), i) és p) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:
(E rendelet alkalmazásban:)
"f) meleg súly: a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően előkészített vágott test súlya szúrás után nem több mint hatvan perccel;"
"i) azonosító jel: a tulajdonos és az állategyed azonosságának megállapítására alkalmas vágómarha-jelölés, a szarvasmarha-fajok egyedeinek jelöléséről, valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 99/2002. (XI. 5.) FVM rendelet (a továbbiakban: ENAR rendelet) előírásai szerint;"
"p) vágómarha kis- vagy nagykereskedő: a vágómarhát a termelőtől megvásárló, vágóhídnak értékesítő vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság."
2. §
Az R. 3. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) A minősítést csak akkor lehet elvégezni, ha az azonosítás a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet 13. §-ának, valamint az ENAR rendelet előírásai szerint megtörtént, és a vágómarhák technológiai előkészítését a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően elvégezték, továbbá hatósági állatorvos a húsvizsgálat során fogyasztásra alkalmasnak ítélte. A féltest akkor is minősíthető, ha annak egyes részeit fogyasztásra való alkalmatlansága miatt eltávolították, ha az eltávolított rész kivételével a féltest egyébként fogyasztásra alkalmas, de az eltávolítás nem befolyásolja a minősítést. A minősítés a prion teszt eredményének megérkezése előtt végrehajtandó."
3. §
Az R. 6. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(3) Ha a vágóhídon - műszaki, technológiai okok miatt - a szúrás és a mérlegelés között a hatvan perces időkorlát nem tartható, az OMMI egyidejű értesítésével, valamint annak engedélyével ez az időtartam meghosszabbítható. Az időkorlát túllépése esetén a kétszázalékos csökkentés minden további eltelt negyedóra után 0,1 százalékponttal mérséklődik."
4. §
Az R. 7. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(3) A kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha a húsossági osztályt kifejező S/EUROP betűjelzés és alosztályjelzés (+, 0, -), továbbá a faggyúsági fokot jelölő számjelzés (1, 2, 3, 4, 5) és alosztályjelzés (+, 0, -), valamint az ivar és kor jelölés (A, B, C, D, E) alatt a minősítő azonosító száma és az OMMI jelölése is szerepel. A vágott testen a 0-t nem kell jelölni."
5. §
Az R. 3. mellékletének helyébe az e rendelet melléklete lép.
6. §
Az R. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"10. § Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:
a) a Tanács 1208/8 1/EGK rendelete (1981. április 28.) a hasított kifejlett marhák közösségi osztályozási rendszerének meghatározásáról;
b) a Bizottság 2930/81/EGK rendelete (1981. október 12.) a hasított kifejlett marhák közösségi osztályozási rendszerének alkalmazására vonatkozó kiegészítő rendelkezések elfogadásáról;
c) a Tanács 1186/90/EGK rendelete (1990. május 7.) a hasított kifejlett marhák közösségi osztályozási rendszere alkalmazási körének kiterjesztéséről;
d) a Bizottság 344/91/EGK rendelete (1991. február 13.) a hasított kifejlett marhák közösségi osztályozási rendszere alkalmazási körének kiterjesztéséről szóló 1186/90/EGK tanácsi rendelet alkalmazására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról, valamint az ezt módosító 2191/93/EGK (1993. július 27.), 1993/95/EK (1995. augusztus 16.) és 1215/2003/EK (2003. július 7.) rendeletek."
7. §
E rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg az R. 8/B. §-a és 2. számú melléklete hatályát veszti.
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet a 176/2004. (XII. 30.) FVM rendelethez
[3. melléklet a 14/1998. (IV. 3.) FM rendelethez]
A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:
- a vágás helye, a minősítő hely azonosítója és a vágás időpontja;
- a vágóállatok darabszáma és azonosító jelei;
- a súlymérési adatok: egyedenként a vágott test meleg súlya;
- az egyedenkénti minősítési adatok az azonosító jel feltüntetésével:
= a húsossági osztály betűjele (S/EUROP szerint) és alosztály jelölése (+, 0, -),
= a faggyúsági fokozat számjele (1-2-3-4-5) és alosztály jelölése (+, <O>, -),
= a kor- és ivarjelölés (A, B, C, D, E);
- a termelő vagy a kereskedő azonosító adatai (tenyészet kódja vagy név, lakcím, adóazonosító jel, illetve cég neve, székhelye, telephelye, adószáma, valamint egyéb más rendeletben előírt azonosító);
- a minősítő szervezet neve, székhelye, működési engedélyének száma;
- a minősítő neve és működési engedélyének száma.