7/2005. (II. 4.) FVM rendelet

a vadon élő állat és a tenyésztett vad elejtéséről, húsvizsgálatáról és forgalmáról, valamint a házinyúl húsvizsgálatáról szóló 9/2002. (I. 23.) FVM rendelet módosításáról

Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény 45. §-ának 11. pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. §

A vadon élő állat és a tenyésztett vad elejtéséről, húsvizsgálatáról és forgalmáról, valamint a házinyúl húsvizsgálatáról szóló 9/2002. (I. 23.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-ának 3-6. pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek, egyidejűleg a § új 7-10. pontokkal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

"3. tenyésztett vad: nem vadászati hasznosítás céljából zárttéren tartott 1. pont szerint felsorolt vadászható állatfajok;

4. tenyésztettvad-hús: zárt térben szaporított, nevelt és levágott 1. pont szerinti vad minden olyan része, amely alkalmas emberi fogyasztásra;

5. vadbegyűjtő hely: a megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás (a továbbiakban: állomás) által engedélyezett létesítmény, ahol az elejtett vadat az 1. számú mellékletben foglalt előírásoknak megfelelően tárolják;

6. vadhúsfeldolgozó üzem: az állomás által engedélyezett létesítmény, amelyben a vad feldolgozását és a vadhús kinyerését végzik a 2. számú melléklet higiéniai előírásainak megfelelően;

7. vad-kísérő jegy: a nagyvad megjelölésére szolgáló, vízhatlan papírból készült, a 4. számú melléklet szerinti nyomtatvány;

8. képesített vadhúsvizsgáló: aki a 13. számú mellékletben előírt képzési feltételeknek megfelel, és akit a területileg illetékes állomás nyilvántartásba vett;

9. közfogyasztás: az elejtett vadnak saját fogyasztáson kívüli bármely módon történő felhasználása, értékesítése;

10. vadbegyűjtő és értékesítő hely: az állomás által engedélyezett létesítmény, ahol az elejtett vadat a 3. számú mellékletben foglalt előírásoknak megfelelően tárolják, és a tollas vagy szőrős-bőrős vadat értékesítik."

2. §

(1) Az R. 3. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Valamennyi közfogyasztásra kerülő vadat húsvizsgálatnak kell alávetni."

(2) Az R. 3. §-ának (4)-(7) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(4) A húsvizsgálatra a nagyvadakat a mellkasi belső szervekkel, valamint a vesékkel, májjal, májkapui nyirokcsomóval és a léppel együtt csonkítatlanul úgy kell bemutatni, hogy a vad testének és a szerveknek összetartozása kétséget kizáró módon megállapítható legyen. Nem minősül csonkításnak:

a) a trófeák hiánya,

b) a fejnek az első nyakcsigolyánál, a lábaknak a lábközépnél és a csánkízületnél történő levágása, valamint

c) az elejtéssel összefüggő szennyeződések, sérülések eltávolítása.

A (2) bekezdésben foglaltak esetében azonban az a) -c) pontokban felsorolt részek sem távolíthatók el a vadról.

(5) Az elejtett vadat az elejtéstől számított legfeljebb 12 órán belül a vadbegyűjtő helyre vagy vadhúsfeldolgozó üzembe kell szállítani, ahol a vadhús tárolási hőmérséklete nem haladhatja meg nagyvad esetében a +7 °C-t, apróvad esetében a +4 °C-t.

(6) A vad elejtésének időpontját a vadbegyűjtő helyen vagy a vadhúsfeldolgozó üzemben a vad-kísérő jegyen feltüntetett időpontnak megfelelően kell bejegyezni. A vad-kísérő jegyen a vad elejtésének időpontját az elejtő vadász, illetve a vadászatra jogosult tünteti fel. A vad-kísérő jegyet a nagyvad azonosító jellel kell a vad testéhez rögzíteni.

(7) Húsvizsgálatra a vadat függesztett állapotban, vagy a vizsgálat elvégzéséhez alkalmas egyéb módon kell bemutatni."

3. §

(1) Az R. 4. §-ának (1)-(2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(1) A tenyésztett vadat az állomás által engedélyezett vágóhídon szabad levágni. Állatvédelmi okok miatt a tenyésztett vad a tenyésztés helyszínén lévő, a kivéreztetésre alkalmas, az állomás által engedélyezett létesítményben is levágható. A levágásról legalább 24 órával a tervezett időpontja előtt értesíteni kell a hatósági állatorvost, aki a vágás előtti vizsgálatot a helyszínen végzi el.

(2) Az állomás indokolt esetben, különösen, ha a vad sérült, megközelíthetetlen, fékezhetetlen, engedélyezheti a lelövését."

(2) Az R. 4. §-ának (5)-(6) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(5) A zsigerelést az állat kábítását követő három órán belül el kell végezni.

(6) A vadhús szállításához a vizsgálatot végző hatósági állatorvos hússzállítási igazolványt állít ki a 14. számú melléklet szerint."

4. §

Az R. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"5. § (1) A közfogyasztásra szánt nagyvad és apróvad húsvizsgálatát engedélyezett vadbegyűjtő helyen, illetve vadhúsfeldolgozó üzemben kell elvégezni a vad beérkezését követő 18 órán belül.

(2) A vadász az elejtés előtt szemrevételezéssel megállapítja, hogy a nagyvad mutat-e rendellenességet viselkedésével, mozgásával, vagy szőrzetén elváltozást lát-e, valamint zsigereléskor tapasztal-e rendellenességet.

(3) Az elejtett nagyvadat három órán belül kell zsigerelni. A három órán túl zsigerelt nagyvadat a hatósági állatorvosnak külön jogszabály szerint kell elkobozni.

(4) A nagyvad jelölésére szolgáló vad-kísérő jegyet az állomás adja ki, külön jogszabályban meghatározott díj fizetése ellenében. A vad-kísérő jegyet az elejtő vadász, illetve vadászatra jogosult és a képesített vadhúsvizsgáló tölti ki. Az elejtő vadász, illetve vadászatra jogosult a 4. számú melléklet szerinti kísérőjegy 1. oldalán igazolja, hogy a vad élő állapotban és zsigerelése után rendellenességet, elváltozást nem mutatott. Ha rendellenességet, illetve elváltozást észlelnek, a vadász vagy a vadászatra jogosult köteles a 3. § (2) bekezdése szerint eljárni és a hatósági állatorvosnak a teljes vadtestet - a mellkasi belső szervekkel, valamint vesékkel, májjal, májkapui nyirokcsomóval és a léppel együtt - bemutatni.

(5) A vadász vagy a vadászatra jogosult az egészséges vadtestet - a mellkasi belső szervekkel, valamint vesékkel, májjal, májkapui nyirokcsomóval és a léppel együtt - minden esetben köteles bemutatni a képesített vadhúsvizsgálónak. A vadhús vizsgálatát állatorvos vagy olyan személy végezheti, aki e rendeletben előírt képzettséggel rendelkezik és a tevékenység helye szerint illetékes állomás nyilvántartásba felvette.

(6) A vadhúsvizsgáló megvizsgálja a testet és belsőségeit, és a kísérőjegy 2. oldalán igazolja, hogy a vad rendellenességet, elváltozást nem mutat, továbbá a belsőségekből vett mintát (molinó zacskóban) rögzíti a testhez. Ha a vadhúsvizsgáló elváltozást észlel, köteles a 3. § (2) bekezdés szerint eljárni és a hatósági állatorvosnak a teljes vadtestet bemutatni. A vadtestet az elejtést követő 12 órán belül hűtőbe kell szállítani.

(7) A képesített vadhúsvizsgáló munkáját a tevékenység helye szerint illetékes hatósági állatorvos felügyelete alatt végzi. A húsvizsgálatot végző hatósági állatorvos a képesített vadhúsvizsgáló döntését felülbírálhatja."

5. §

Az R. 5. §-át követően 5/A-5/B. §-okkal egészül ki:

"5/A. § (1) A nagyvad húsvizsgálatát a vágóállatok húsvizsgálatának szabályai szerint, az 5. számú mellékletben leírt szempontok alapján kell elvégezni.

(2) Az apróvad teljes körű húsvizsgálatát közvetlenül a fogyasztónak történő értékesítés esetén vadbegyűjtő helyen, egyéb esetekben a feldolgozó üzemben kell elvégezni.

(3) Az apróvad húsvizsgálata külső megszemléléssel történik, azt csak betegség gyanúja esetén kell (a testüreg feltárásával) a belső szervekre is kiterjedően megvizsgálni. A feldolgozó helyen szőrmés apróvadat lenyúzott, tollas apróvadat kopasztott, tisztított állapotban úgy kell húsvizsgálatra előkészíteni, hogy a megnyitott testüregben lévő szervek természetes összefüggésükben maradjanak. Szőrmés, tollas apróvad bontatlan állapotban akkor mutatható be, ha azt ilyen állapotban kívánják forgalomba hozni, és ennek előzetes állategészségügyi akadálya nincs.

(4) Az apróvad vizsgálat egyedi vizsgálat. Ha azonban a talált elváltozások fertőző vagy parazitás betegségre, mérgezésre, mikrobás szennyezettségnek, illetve egészségre ártalmas vegyianyag-maradéknak és más idegen anyagnak külön jogszabályban meghatározott mértéken felüli jelenlétére utalnak, akkor kiegészítő laboratóriumi vizsgálatot kell végeztetni. A kiegészítő vizsgálat költségeit a vadászatra jogosult viseli. A vizsgálat megállapításai az azonos helyről származó állomány valamennyi egyedére vonatkoznak.

5/B. § (1) A vaddisznó és a trichinellózisra fogékony egyéb fajok húsának trichinella lárvák jelenlétére irányuló vizsgálatát a külön jogszabályban előírtak szerint kell elvégezni.

(2) A járványügyi helyzettől függően a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium előírhatja a tenyésztett és az elejtett vadak bejelentendő állatbetegségekre történő vizsgálatát.

(3) A vadhúsfeldolgozó üzemben a vadbegyűjtő helyekről és húsvizsgálaton átesett vadat másodlagos húsvizsgálatnak kell alávetni, és arról a 9. számú melléklet szerint nyilvántartást kell vezetni."

6. §

(1) Az R. 6. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A húsvizsgálatra bemutatott nagyvad és apróvad a vizsgálatot végző hatósági állatorvos húsvizsgálati határozata szerint kezelhető."

(2) Az R. 6. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) A vadbegyűjtő helyről a vadhúsfeldolgozó üzembe a húsvizsgálat elvégzése után, 7 napon belül el kell szállítani a vadat, amennyiben a tárolási hőmérséklet -1 és +7 °C között van. Ha a vadbegyűjtő helyen -1 +1 °C között történik a tárolás, úgy a szállítás legfeljebb 15 napon belül végezhető. Amennyiben a szőrben-bőrben, tollban lévő (nem nyúzott) vadtestek nem továbbfeldolgozó üzembe, hanem értékesítésre kerülnek, úgy a tevékenység külön engedély köteles, és a telephelynek meg kell felelnie a 3. számú mellékletben foglaltaknak."

(3) Az R. 6. §-a (4) bekezdésének harmadik mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"A húsvizsgálati jelölések, bélyegzők és címkék beszerzése, őrzése és nyilvántartása az állomás feladata."

(4) Az R. 6. §-ának (6)-(7) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(6) Vadhúst forgalmazni, értékesíteni csak az 5. és 7. számú mellékletekben foglalt teljes körű húsvizsgálat és fogyaszthatósági egyéb kiegészítő vizsgálatok elvégzése után, hatósági állatorvosi engedéllyel lehet. A vizsgáló állatorvos a vadhús vizsgálatáról a 6. számú mellékletben foglaltak szerint nyilvántartást vezet.

(7) A vadhúsfeldolgozó üzemben előállított vadhúst a 10. számú mellékletben előírt szabályok szerint kell burkolni és csomagolni."

7. §

Az R. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"7. § A vizsgáló hatósági állatorvos köteles az elejtés (származás), valamint a húsvizsgálat helye szerint illetékes kerületi főállatorvost azonnal értesíteni, ha a vad húsvizsgálata során bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegséget vagy annak gyanúját állapítja meg."

8. §

Az R. 8. §-a és az azt megelőző cím helyébe a következő rendelkezés lép:

"Az elejtett vad szállítása

8. § (1) A frissen elejtett vad húsvizsgálat előtti szállítása egészben, tollában, szőrében, bőrében csak olyan járművel történhet, amely megóvja minden olyan körülménytől, amely szennyeződését vagy rongálódását okozhatja. Ennek során figyelembe kell venni a szállítás időtartamát, körülményeit, valamint a felhasznált szállítóeszközt.

(2) A lőtt nagyvadat a vadbegyűjtő helyről - a higiéniai követelmények betartásával - függesztett állapotban kell szállítani, kivéve a légi úton történő szállítását. Az elejtett vadat szállító jármű hőmérséklete nem haladhatja meg nagyvad esetén a +7 °C-t, apróvad esetén a +4 °C-t, melyet regisztrálni kell.

(3) Azt a vadat, amelynek húsvizsgálatát a vadhúsfeldolgozóban elvégezték, a 14. számú melléklet szerinti hússzállítási igazolványnak kell kísérnie."

9. §

Az R. 9. §-a (3) bekezdésének második mondata helyébe a következő rendelkezés lép.

"A fogyasztásra feltétel nélkül alkalmas nyúlhúst a 11. számú melléklet szerint egyedi bélyegzéssel meg kell jelölni."

10. §

(1) Az R. 1-2. számú mellékletei e rendelet 1-2. számú mellékletei szerint módosulnak.

(2) Az R. 3-4. számú mellékleteinek helyébe e rendelet 3-4. számú mellékletei lépnek.

(3) Az R. 5. számú melléklete e rendelet 5. számú melléklete szerint módosul.

(4) Az R. 6. számú mellékletének helyébe e rendelet 6. számú melléklete lép.

(5) Az R. 7. számú melléklete e rendelet 7. számú melléklete szerint módosul.

(6) Az R. 8-9. számú mellékleteinek helyébe e rendelet 8-9. számú mellékletei lépnek.

(7) Az R. 10-12. számú mellékletei e rendelet 10-12. számú mellékletei szerint módosulnak.

(8) Az R. kiegészül - e rendelet 13-14. számú mellékletei szerint - új 13-14. számú mellékletekkel.

Záró rendelkezés

11. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az R. 3. §-ának (3) bekezdése, 1. számú mellékletének 7-12. pontjai, 11. számú mellékletének 2. pontja és 12. számú mellékletének 2. pontja.

Dr. Németh Imre s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1. számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

Az R. 1. számú mellékletének 1-6. pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"1. Ivóvíz minőségű víz.

2. Megfelelő nagyságú hűtőkamra, amely

a) alkalmas vadtestek torlódásmentes elhelyezésére, valamint -1 és +7 °C fok teremhőmérséklet biztosítására, valamint annak regisztrálására;

b) rendelkezik hézagmentes, könnyen tisztítható, fertőtleníthető oldalfallal és mennyezettel;

c) csúszásmentes, vizet át nem eresztő anyagból készült szilárd padozattal;

d) akadálymentes ki- és betárolást biztosító, ütésálló, zárható ajtóval;

e) megfelelő világítással; valamint

f) függesztve tárolás biztosításához megfelelő állvány horgokkal vagy magas pályás függesztéssel.

3. A belsőségek, apróvad tárolására rozsdamentes fémvagy műanyag tálca biztosított.

4. Megfelelő nagyságú, szilárd burkolattal ellátott előtér kialakított.

5. A hulladék elkülönített tárolására megfelelően zárt, szivárgásmentes tárolóedény biztosított.

6. A kézmosásra és fertőtlenítésére megfelelő higiéniai körülmények és eszközök biztosítottak."

2. számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

1. Az R. 2. számú mellékletének címe az alábbiak szerint módosul:

"A vadhús feldolgozó üzemek higiéniai követelményei"

2. Az R. 2. számú mellékletének 1. a) és c) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A feldolgozóüzemnek rendelkeznie kell legalább:

1. az alábbi helyiségekkel:)

"a) könnyen tisztítható és fertőtleníthető vízhatlan padozattal, amelyet úgy alakítottak ki, hogy megkönnyítse a víz elvezetését. A vizet ráccsal ellátott levezető csöveken kell elvezetni, és a szagtalanítás érdekében bűzelzáró aknával le kell zárni (a mélyhűtő vagy fagyasztó termek esetében elegendő egy olyan készülék, amelynek segítségével a víz könnyen eltávolítható),"

"c) megfelelő nagyságú helyiséggel a daraboláshoz és a további feldolgozáshoz, ha ezt az üzem végzi; a helyiséget el kell látni megfelelő hűtőberendezéssel, valamint a hőmérsékletet mérő- és regisztráló műszerrel,"

3. Az R. 2. számú mellékletének 2. a)-b) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A feldolgozóüzemnek rendelkeznie kell legalább:

2. azon helyiségekben, amelyekben a húst feldolgozzák vagy tárolják, valamint a hús szállítására szolgáló területeken és folyosókon:)

"a) könnyen tisztítható és fertőtleníthető vízhatlan padozattal, amelyet úgy alakítottak ki, hogy megkönnyítse a víz elvezetését. A vizet ráccsal ellátott levezető csöveken kell elvezetni, és azt a szagtalanítás érdekében bűzelzáró aknával le kell zárni (a mélyhűtő vagy fagyasztó termek esetében elegendő egy olyan készülék, amelynek segítségével a víz könnyen eltávolítható),

b) sima, kopásálló, vizet át nem eresztő falakkal, amelyeket világos színű mosható burkolat fed a várható szennyeződés kiterjedéséig, de legalább két méter magasságig. A mélyhűtő vagy fagyasztó termekben, valamint a tárolókban a falakat legalább a tárolás szintjéig mosható, fertőtleníthető burkolat fedje. A falak és a padozat szegélyét le kell kerekíteni, a göngyölegtároló kivételével,"

4. Az R. 2. számú mellékletének 3-5. pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A feldolgozóüzemnek rendelkeznie kell legalább:)

"3. a) a munkahelyhez lehető legközelebb elhelyezett megfelelő számú kéztisztító és fertőtlenítő berendezéssel. A csapok nem lehetnek kézzel működtethetők. Az említett berendezéseket a kézmosás céljára el kell látni hideg-meleg folyóvízzel vagy 40 °C hőmérsékletre előre kevert vízzel, tisztító- és fertőtlenítőszerekkel, továbbá higiénikus kéztörlő eszközökkel,

b) az eszközök fertőtlenítésre szolgáló, legalább 82 °C hőmérsékletű vízzel ellátott megfelelő számban elhelyezett eszközökkel;

4. a rovarok és rágcsálók ellen alkalmazható megfelelő védőintézkedésekkel;

5. olyan korrózióálló anyagból készült vágóasztalokkal, tartályokkal, szállítószalagokkal, fűrészekkel, munkaeszközökkel, amelyek könnyen tisztíthatók, fertőtleníthe-tők. A fa használata tilos, kivéve azon helyiségekben, amelyekben kizárólag csomagolt húst tárolnak;"

5. Az R. 2. számú mellékletének 12-13. pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A feldolgozóüzemnek rendelkeznie kell legalább:)

"12. a szállítóeszközök, valamint a munkavégzés során szennyeződött eszközök tisztítására-fertőtlenítésre alkalmas helyiséggel és megfelelő tisztító berendezéssel;

13. a tisztító-fertőtlenítő szerek tárolására szolgáló külön zárható helyiséggel."

3. számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

[3. számú melléklet a 9/2002. (I. 23.) FVM rendelethez]

Vadbegyűjtő hely szőrben-bőrben, tollában, vadhús értékesítésre alkalmas telep higiéniai követelményei

1. Ivóvíz minőségű víz.

2. Megfelelő nagyságú hűtőkamra, amely

a) alkalmas vadtestek torlódásmentes elhelyezésére, valamint -1 és +7 °C fok teremhőmérséklet biztosítására, valamint annak regisztrálására;

b) rendelkezik hézagmentes, könnyen tisztítható, fertőtleníthető oldalfallal és mennyezettel;

c) csúszásmentes, vizet át nem eresztő anyagból készült szilárd padozattal;

d) akadálymentes ki- és betárolást biztosító, ütésálló, zárható ajtóval;

e) megfelelő világítással; valamint

f) függesztve tárolás biztosításához megfelelő állvány horgokkal vagy magas pályás függesztéssel.

3. A belsőségek, apróvad tárolására rozsdamentes fém vagy műanyag tálca biztosított.

4. Megfelelő nagyságú, szilárd burkolattal ellátott előtér kialakított.

5. A szennyvíz elkülönített tárolására megfelelően zárt, szivárgásmentes rendszer biztosított.

6. A kézmosásra és fertőtlenítésére megfelelő higiéniai körülmények és eszközök biztosítottak.

7. Hulladék elkülönített helyen való tárolására megfelelő számú és űrtartalmú, zárt (rovarok és rágcsálók bejutását gátló), műanyag vagy rozsdamentes fém tároló szolgál.

8. Megfelelő tárgyi feltételekkel rendelkezik az eszközök, berendezések tisztítására, fertőtlenítésére, ennek végrehajtásáról nyilvántartást kell vezetni.

9. Elektromos energia, vízvételi lehetőség (hűtéshez, világításhoz, fertőtlenítéshez) .

10. Természetes szellőzést biztosító nyílásokra, ablakokra sűrű szövésű rovarháló biztosított.

11. Rendelkezik legalább egy helységgel a húsvizsgálat elvégzéséhez és adott esetben a kizsigereléshez, nyú-záshoz, kopasztáshoz.

Ezenkívül figyelembe kell venni a 2. számú melléklet 4., 6., 10., 11. és 12. pontjaiban foglalt előírásokat is.

4. számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

[4. számú melléklet a 9/2002. (I. 23.) FVM rendelethez]

Vad-kísérő jegy
MINTA
1. oldal

Elejtés helye, ideje (év, hó, nap, óra):..............................................................................................................................................................................
Nagyvad azonosító jel száma:..........................................................................................................................................................................................
Vadászatra jogosult neve:.................................................................................................................................................................................................

KIFOGÁSMENTES

(aláhúzással jelölni a vizsgálat eredménye szerint)

KIFOGÁSOLT, HATÓSÁGI HÚSVIZSGÁLATRA

Tapasztalt elváltozások:....................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................................................

Vadász, illetve vadászatra jogosult aláírása:..................................................................................................................................................................

2. oldal

Vizsgálat helye, ideje (év, hónap, óra):...........................................................................................................................................................................
Vizsgáló neve:.....................................................................................................................................................................................................................
Vizsgáló nyilvántartási száma:.........................................................................................................................................................................................

KIFOGÁSMENTES

(aláhúzással jelölni a vizsgálat szerint)

KIFOGÁSOLT, HATÓSÁGI HÚSVIZSGÁLATRA
(hatósági állatorvoshoz)

A vizsgáló aláírása:............................................................................................................................................................................................................

5. számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

1. Az R. 5. számú mellékletének 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"1. A vad elejtését követő előírások:

- az elejtő vadász köteles haladéktalanul felnyitni a testüregeket (mellüreg, hasüreg);

- az állati testet a teljes zsigerekkel megtekinteni annak megállapítása céljából, hogy az egészséges-e vagy elváltozása észlelhető;

- a vadat az azonosítható szervekkel együtt, minden esetben be kell mutatnia a képesített vadhúsvizsgálónak;

- a képesített vadhúsvizsgáló, ha elváltozást észlel, köteles a hatósági állatorvost értesíteni, aki dönt a vad fogyasztásra való alkalmasságról;

- ha a képesített vadhúsvizsgáló nem észlel elváltozást, a belsőségekből mintát vesz, és azt (molinó zacskóban) rögzíti a testhez, továbbá kiállítja a vadhús-kísérő jegyet.

A fentiek elvégzése után a vadat azonnal vadbegyűjtő helyre vagy vadhúsfeldolgozó üzembe kell szállítani."

2. Az R. 5. számú mellékletének 2. a) és d) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek: (A port mortem vizsgálat során a vizsgáló állatorvosnak el kell végezni:)

"a) a vad és a hozzá tartozó szervek vizuális ellenőrzését. Ha a vizuális ellenőrzés nem teszi lehetővé a vélemény megformálását, akkor laboratóriumban átfogóbb vizsgálatot kell elvégezni;"

"d) a mintavétellel történő szermaradvány-elemzést, különösen, ha alapos ok indokolja. Ha az ilyen alapos ok miatt átfogóbb vizsgálat folyik, az állatorvos köteles megvárni az említett vizsgálat eredményét, mielőtt egy meghatározott vadászat során elejtett valamennyi vadat értékelné, vagy annak egy részét, amelyről a körülményeket tekintve feltételezhető, hogy ugyanazon rendellenességeket mutatják;"

3. Az R. 5. számú mellékletének 3. pontja kiegészül új e) ponttal:

(A vizsgáló állatorvos köteles elrendeli minden olyan vadhús elkobzását:)

"e) ha a vadhús-kísérő irat nem felel meg e rendeletben előírtaknak."

4. Az R. 5. számú mellékletének 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"4. Kétség esetén a vizsgáló hatósági állatorvos további bemetszéseket és vizsgálatokat végezhet az állat megfelelő részein, amennyiben az szükséges a végső döntés meghozatalához.

Ha a vizsgáló állatorvos megállapítja, hogy a mellékletben foglalt higiéniai előírásokat nyilvánvalóan megszegik, vagy a megfelelő egészségügyi vizsgálatot akadályozzák, jogosult megtenni minden szükséges intézkedést, beleértve az előállítási folyamat megszakítását is."

6. számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

[6. számú melléklet a 9/2002. (I. 23.) FVM rendelethez]

A vadhús vizsgálatáról

SorszámDátumÁllatfaj nagyvad azonosító jelHúsvizsgálati plombaszámElkobzás mennyiségeElkobzás okaElejtő neve, címeElejtés helyeFogyasztásra feltétel nélkül alkalmasFogyasztásra alkalmatlanTrichinella vizsgálati eredményeMegjegyzés
Dátum: ...................................................................

Aláírás: ..................................

7. számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

Az R. 7. számú mellékletének 1.7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (Fogyasztásra alkalmatlan az egész állati test a következő esetekben:) "1.7. nagyfokú lesoványodás,"

8. számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

[8. számú melléklet a 9/2002. (I. 23.) FVM rendelethez]

Az elejtett vad és vadhús megjelölése

1. Az elejtett nagyvadat az elejtő nagyvad azonosító jellel jelöli meg.

2. A vadbegyűjtő helyen a vadat pánttal jelölik meg, melyen szerepel a vad fogyasztás szerinti elbírálása, a vadbe-gyűjtő hely azonosító száma és a nyilvántartásban vezetett futósorszám.

3. A húsvizsgálat elvégzése után a vadhús megjelölésére az alábbi jelzéseket kell használni:

a) fogyasztásra feltétel nélkül alkalmas minősítés esetén zöld színű pántot;

b) fogyasztásra alkalmatlan minősítés esetén piros színű pántot. A pántokon lévő számok a vadhúsfeldolgozó üzem kódszámát és a nyilvántartásban vezetett futósorszámot tartalmazzák;

c) engedélyezett vadhúsfeldolgozó üzemben a nyúzott nagyvad megjelölésére a vadhúsfeldolgozó üzem kódszámát és a "Hungaria Inspected" feliratot tartalmazó 65 mm 45 mm méretű húsbélyegzőt kell használni.

A forgalmazásra szánt nyúzott nagyvad megjelölésére a helységnevet és dátumot tartalmazó 65 45 mm méretű húsbélyegzőt kell használni.

Nagyvadnál húsbélyegzővel az alábbi helyeket kell megjelölni:

- a comb külső oldalán,

- az ágyék tájékon,

- a háton,

- a mellkason,

- a lapockán.

Szárnyas apróvadnál az alábbi helyeket kell megjelölni:

- csomagolatlan testnél a végbélnyílás előtt, a hasfal közepe táján,

- egyedi csomagolású test esetében a fóliára vagy egyéb csomagolóanyagra,

- gyűjtőcsomagolásban lévő testek esetében a gyűjtőcsomagoláson bélyegző vagy címke formájában;

d) engedélyezett vadhúsfeldolgozó üzemben a darabolt, fagyasztott húsrészek kartonos gyűjtőcsomagolásán két oldalt a c) pont szerinti húsbélyegző ragasztott nyomdai címkéjével kell a jelölést elvégezni. A címkék futósorszámot is tartalmaznak.

9. számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

[9. számú melléklet a 9/2002. (I. 23.) FVM rendelethez]

A vadhús másodlagos húsvizsgálatáról

SorszámDátumÁllatfaj, nagy­vad azonosítójel számaHúsvizsgálati plombaszámKobzás mennyisége, kgKobzás okaMegjegyzésAláírás

10. számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

1. Az R. 10. számú mellékletének 1. a) pontja bevezető szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

"1. a) a göngyölegnek (ládáknak, kartondobozoknak) meg kell felelnie valamennyi élelmiszer-higiéniai előírásnak, továbbá más jogszabályban előírtaknak:"

2. Az R. 10. számú mellékletének 1. b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"b) A göngyöleg nem használható fel ismét élelmiszer csomagolására, kivéve, ha korróziómentes anyagból készül, amely könnyen tisztítható, és előzőleg tisztították és fertőtlenítették."

3. Az R. 10. számú mellékletének 2-3. pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"2. Darabolt vadhús esetén e műveletet a darabolás után haladéktalanul és a tisztasági követelményeknek megfelelően kell elvégezni. Az ilyen burkolóanyagnak átlátszónak és színtelennek kell lennie, továbbá meg kell felelni az 1. aa)-ab) alpontokban foglalt feltételeknek; nem használható fel ismét csomagolásra.

3. A burkolt vadhúst csomagban kell elhelyezni. Ha azonban a burkolás megfelel a csomagolás valamennyi védő feltételének, akkor nem kell átlátszónak és színtelennek lennie, továbbá nem szükséges egy második göngyölegben elhelyezni, feltéve, hogy az 1. pontban foglalt egyéb feltételek teljesülnek."

4. Az R. 10. számú mellékletének 4. b) -d) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A darabolás, csontozás, burkolás és csomagolás műveletei végezhetők ugyanazon helyiségben az alábbi feltételek mellett:)

"b) a burkoló- és csomagolóanyagot a gyártás után haladéktalanul védőborítóban lezárva kell elhelyezni; ezen borítót meg kell óvni a rongálástól az üzembe szállítás közben, és az üzemben egy elkülönített helyiségben higiénikus körülmények között kell tárolni;

c) a csomagolóanyag tárolására szolgáló helyiségeknek por-, továbbá rovar- és rágcsálómentesnek kell lenniük, és a légterük nem lehet összeköttetésben olyan helyiségekkel, amelyek a hús megfertőzésére alkalmas anyagokat tartalmaznak; a göngyöleg nem tárolható a padozaton;

d) a napi szükségletnek megfelelő csomagolóanyagot higiénikus körülmények között kell összeállítani, mielőtt azt a felhasználásra szolgáló helyiségbe szállítanák;"

11. számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

Az R. 11. számú mellékletének 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: "4. Forgalmazásra szánt házinyúl hús megjelölése:

12.számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

1. Az R. 12. számú mellékletének címe az alábbiak szerint módosul:

"A házinyúl hús elbírálása a fogyaszthatóság szempontjából"

2. Az R. 12. számú mellékletének 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"4. Fogyasztásra feltétel nélkül alkalmas a nyúlhús, ha nem esik az 1. pontban foglaltak szerinti elbírálás alá, valamint a 3. pont szerinti elváltozott részek eltávolítása után megmaradó húsrész."

13.számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

[13. számú melléklet a 9/2002. (I. 23.) FVM rendelethez]

Képesített vadhúsvizsgálók képzése

1. Képesített vadhúsvizsgálónak az minősül, aki részt vesz az erre a célra meghirdetett elméleti és gyakorlati képzést nyújtó tanfolyamon, a tananyagból eredményes vizsgát tesz, és erről megfelelő igazolással rendelkezik.

A képesített vadhúsvizsgáló képzése hatósági szakképzésnek minősül.

1.1. A tanfolyamon való részvétel alapkövetelménye minimum a külön jogszabályban meghatározott középfokú vadgazdálkodási szakirányú végzettség, vagy a külön jogszabályban meghatározott hatósági állatorvos felügyelete alá rendelt kisegítők szakképzési követelményeinek teljesítése.

1.2. Vadhúsvizsgáló képesítést szerezhet a vadbegyűjtő hely üzemeltetője, a hivatásos vadász és a vadász.

1.3. Az oktatás szervezője az Állami Állategészségügyi Szolgálat, amely a szakmai képzést az Országos Magyar Vadászkamarával (a továbbiakban: vadászkamara) egyeztetve végzi.

Az oktatásra az Állami Állategészségügyi Szolgálat és a vadászkamara által kijelölt személyek jogosultak. A vizsgabizottság tagjainak összetétele: a vadászterület szerint illetékes vadászati hatóság képviseletében 1 fő, az Állami Állategészségügyi Szolgálat képviseletében 2 fő, a vadászkamara képviseletében 1 fő.

1.4. Az oktatás írásos tananyaga a vadászkamara területi szervezeténél szerezhető be.

2. A képesített vadhúsvizsgálókat a területileg illetékes állomásnak nyilvántartásba kell vennie. Az állomás indokolt esetben elrendelheti a húsvizsgáló nyilvántartásból való törlését.

14. számú melléklet a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelethez

[14. számú melléklet a 9/2002. (I. 23.) FVM rendelethez]

Hússzállítási igazolvány

(vadhús szállításához)

Szigorú számadású nyomtatvány!

Sorszám: .........
Feladó neve, címe: ................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................

Rendeltetési hely: .................................................................................................................................................................................................
Nagyvad azonosító jel (jelek számai): ................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
Szállított mennyiség fajonként: ..........................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
Állat elejtésének (levágásának) időpontja (év, hó, nap, óra): ........................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
Az előírt kiegészítő vizsgálat (trichinella vizsgálat, laboratóriumi kiegészítő vizsgálat) megtörtént és az kedvező eredményű:*.......
A vadbegyűjtő hely teremhőmérséklete:* ........................................................................................................................................................
A szállított vad hűtőtárolásának időtartama (nap):..........................................................................................................................................
Szállítólevél száma és kelte: .................................................................................................................................................................................
A szállító jármű forgalmi rendszáma: .................................................................................................................................................................

Dátum: .................................................................
………………………………………
aláírás (hatósági állatorvos)
P.H.
* A nem kívánt rész kihúzandó.

Tartalomjegyzék