90/2005. (X. 13.) FVM-EüM-GKM együttes rendelet
az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet módosításáról
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-a (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeljük el:
1. §
Az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 19. §-ának (4) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:
[(4) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:]
"h) a Bizottság 2005/26/EK irányelve (2005. március 21.) a 2000/13/EK irányelv IIIa. mellékletének hatálya alól ideiglenesen kizárandó élelmiszer összetevők és anyagok jegyzékének megállapításáról."
2. §
Az R. 4. és 5. számú melléklete az e rendelet mellékletében foglaltak szerint módosul.
3. §
Ez a rendelet a 2000/13/EK irányelv IIIa. mellékletének hatálya alól ideiglenesen kizárandó élelmiszer összetevők és anyagok jegyzékének megállapításáról szóló, 2005. március 21-i 2005/26/EK bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.
4. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól szóló 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet 4. számú mellékletében a második oszlop fejlécében szereplő mértékegység-meghatározás "(|ig/l) "-re módosul.
(3) Az R. 4. számú mellékletének e rendelet mellékletével megállapított II. fejezete 2007. november 25-én hatályát veszti.
Gráf József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Dr. RáczJenő s. k.,
egészségügyi miniszter
Dr. Kóka János s. k.,
gazdasági és közlekedési miniszter
Melléklet a 90/2005. (X. 13.) FVM-EüM-GKM együttes rendelethez
1. Az R. 4. számú melléklete az "Allergén összetevők" címet megelőzően "I." jelöléssel egészül ki.
2. Az R. 4. számú melléklete az "Allergén összetevők" címet követően a következő felvezető szöveggel egészül ki: "Azon anyagok listája, amelyeket a II. fejezetben foglalt kivételektől eltekintve jelölni kell, amikor hivatkozás történik a 4. számú mellékletre."
3. Az R. 4. számú melléklete a következő II. fejezettel egészül ki.
"II.
Egyes allergén összetevőkből készült termékek, amelyek nem minősülnek allergénnek
Összetevő | Az összetevőből készült, ideiglenesen nem jelölésköteles anyag |
Glutént tartalmazó gabonafélék | - Búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is (*) |
- Búzából készült maltodextrin(*) | |
- Árpából készült glükózszirup | |
- Gabonafélék, amelyből készült párlatot szeszes italok készítéséhez használják | |
Tojás | - Bor előállításánál használt tojásból előállított lizozim |
- Bor és almabor derítésénél használt tojásból előállított albumin | |
Hal | - Aromák és vitaminok hordozóanyagaként használt halenyv |
- Sör, bor és almabor derítéséhez használt halenyv és vizahólyag | |
Szójabab | - Finomított szójabab olaj és zsír ( |
- Szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E 306), természetes D-alfa toko- | |
ferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol szukcinát | |
- A szójabab növényi olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol észterek | |
- A szójabab növényi olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter | |
Tej | - Tejsavó, amelyből készült párlatot szeszes italok készítéséhez használják |
- Laktit | |
- Bor és almabor derítéséhez használt tejkazein termékek | |
Diófélék | - Diófélék, amelyből készült párlatot szeszes italok készítéséhez használják |
- Szeszes italokban aromaként használt mandula, dió | |
Zeller | - Zeller levél- és magolaj |
- Zeller mag oleorezin | |
Mustár | - Mustárolaj |
- Mustármagolaj | |
- Mustármag oleorezin |
(*) és az abból készült termékek, amennyiben az előállítási eljárás során várhatóan nem növekszik az előállítás alapjául szolgáló termék EFSA által megállapított allergizáló hatásszintje"
4. Az R. 5. számú mellékletének lábjegyzete helyébe a következő rendelkezés lép:
"A táblázat első oszlopában lévő koncentrációkat a közvetlen fogyasztásra szánt vagy a használati utasításnak megfelelően elkészített termékekre kell vonatkoztatni."