Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

11/2006. (II. 3.) FVM rendelet

az Izsáki Arany Sárfehér védett eredetű borról

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. §-a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. §

Kizárólag e rendelet szerint készített borok esetén használható az "Izsáki Arany Sárfehér" védett eredetű bor elnevezés.

A szőlő származási helye

2. §

Izsáki Arany Sárfehér bort készíteni csak a Kunsági borvidék Izsák, Ágasegyháza, Orgovány, Páhi, Fülöpháza, Fülöpszállás, Szabadszállás, Kunszentmiklós településeinek az I. és II. termőhelyi kataszteri osztályba sorolt területén lévő szőlőültetvényeken termelt szőlőből lehet.

Szőlő-fajtahasználat

3. §

Izsáki Arany Sárfehér bor előállítása során 100%-ban Arany sárfehér szőlőfajtát lehet használni.

Szőlő termesztés

4. §

(1) Izsáki Arany Sárfehér bor - a térállástól és a művelésmódtól függetlenül - akkor állítható elő, ha az ültetvény tőkehiányának mértéke és az idegen tőkék aránya együttesen nem haladja meg a telepítéskori tőkeszám 10%-át, és ennek tényét a hegyközségi nyilvántartásban rögzítették. Az érintett hegybírókból alakított bizottság az ültetvény tőkehiányára és a fajtaidegen tőkeállomány nagyságára irányuló felmérést köteles évente elvégezni. Ha a bizottság azt állapítja meg, hogy a tőkehiány és a fajtaidegen tőkék aránya nagyobb mértékű a nyilvántartásban rögzítettnél, a termelő védett eredetű borra vonatkozó származási bizonyítványt nem kaphat.

(2) Az Izsáki Arany Sárfehér bor olyan szőlőültetvényről szüretelt szőlőből készülhet, amelynek tőkeszáma legalább 4000 db/ha, továbbá az ültetvényen a tőkék távolsága legalább 0,8 méter. Az ültetvényeken művelésmódként fejművelés vagy alacsony kordon alkalmazható rövid csapos metszéssel.

(3) A szőlőültetvényeken csak gyökeres dugvány szaporítóanyag használható.

(4) A szőlőültetvényeken a művelési rendszer sűrű soros, ikersoros és művelőutas lehet. A támrendszer tekintetében a karós támasz és a huzalos támrendszer alkalmazható.

Tőketerhelés, termésmennyiség

5. §

Az Arany sárfehér szőlőfajta rügyterhelése az alkalmazott művelésmódnak megfelelően végezhető. A tőkénkénti átlagos termésmennyiség nem lehet több 2 kg/tőke értéknél, de az ültetvény termésmennyisége nem haladhatja meg a 100 hl/ha mennyiséget.

A szőlő minősége

6. §

Az Izsáki Arany Sárfehér bort legalább 16 MM° cukor-fokú szőlőfajtából lehet előállítani.

Helyszíni szemle

7. §

(1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor előállításához szüretelt szőlőfajtára, területre, mennyiségre és minőségre vonatkozó származási bizonyítvány a termőhely szerint illetékes hegybíró által kiállított helyszíni szemle jegyzőkönyve alapján adható ki.

(2) A helyszíni szemlén kiállított jegyzőkönyv tartalmazza a termelő adatait, a terület azonosítási adatait, a termés mennyiségére és minőségére vonatkozó megállapításokat, a vizsgálatot végző adatait, valamint az ültetvény állapotát.

Szőlőfeldolgozás, borászati technológia

8. §

(1) Izsáki Arany Sárfehér bor előállítása kizárólag érvényes működési engedéllyel rendelkező, a hegyközség által ellenőrzött, a Kunsági borvidéken pincekataszterben nyilvántartott pincészetekben történhet.

(2) Izsáki Arany Sárfehér bort csak kézzel szüretelt szőlőből lehet készíteni oly módon, hogy a szőlőt a szüret napján fel kell dolgozni. Az Arany sárfehér szőlő feldolgozását a többi szőlőfajta feldolgozásától elkülönítetten kell végezni.

(3) A préselés csak szakaszos üzemű szőlősajtolóval végezhető, amelyet követően kötelező a must tisztítása. A mustot csak szabályozott, legfeljebb 15 °C hőmérsékleten, épített vagy természetes pincében lehet erjeszteni.

A bor minősítése

9. §

(1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor érzékszervi minősítését a Kunsági Borvidék Borvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) végzi.

(2) A Bizottság 15 tagból áll, akik közül 5 külső, független bíráló, 10 tag pedig helyi szakember. A bírálatokra 11 tagot, 8 helyi és 3 külső bírálót kell meghívni. A bírálathoz legalább 7 fő jelenléte szükséges, amiből legalább egy főnek borvidéken kívüli bírálónak kell lenni.

(3) A Bizottság titkári feladatait a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára (a továbbiakban: titkár) látja el.

(4) A Bizottság működésének részletes szabályait a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által jóváhagyott működési szabályzat tartalmazza.

Jelölés

10. §

A címkén az Izsáki Arany Sárfehér elnevezés mellett fel kell tüntetni

a) a "Védett Eredetű Bor", vagy a "VEB" megjelölést, vagy a "Districtus Hungaricus Controllatus" vagy a "DHC" megjelölést;

b) a melléklet szerinti szimbólumot.

Bejelentések

11. §

(1) A szőlőtermelő minden év április 15-ig köteles bejelenteni, hogy védett eredetű bor alapanyagául szolgáló szőlőt kíván előállítani.

(2) A borászati üzem minden év augusztus 15-ig köteles bejelenteni, hogy védett eredetű bort kíván előállítani.

Nyilvántartások

12. §

(1) A hegybíró által vezetendő nyilvántartások a következők:

a) a szüret megkezdése előtt végzett helyszíni szemléről szóló jegyzőkönyv,

b) ültetvény kataszter.

(2) A borászati üzem által vezetendő nyilvántartások a következők:

a) védett eredetű bor mintavételi jegyzőkönyve;

b) a Bizottság minősítési jegyzőkönyve és határozata;

c) palackozási és ellenőrzési jegyzőkönyv;

d) pincekönyv.

Adatszolgáltatás

13. §

(1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor továbbfeldolgozás céljára történő értékesítése esetén az eladó köteles értesíteni az értékesített mennyiségről a telephely szerint illetékes hegyközség hegybíróját az adásvételi szerződés megkötését követő 8 napon belül.

(2) A borászati üzem a palackozási szándékáról 48 órával a palackozás megkezdése előtt értesíti a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsát.

Záró rendelkezések

14. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

15. §[1]

Jelen rendeletben foglaltak a 2012. augusztus 1-jét megelőzően szüretelt szőlőből készült borok esetében alkalmazandók.

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet a 11/2006. (II. 3.) FVM rendelethez

Lábjegyzetek:

[1] Beiktatta a 39/2014. (IV. 8.) VM rendelet 4. §-a. Hatályos 2014.04.11.

Tartalomjegyzék