11/2006. (II. 3.) FVM rendelet
az Izsáki Arany Sárfehér védett eredetű borról
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. §-a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
Kizárólag e rendelet szerint készített borok esetén használható az "Izsáki Arany Sárfehér" védett eredetű bor elnevezés.
A szőlő származási helye
2. §
Izsáki Arany Sárfehér bort készíteni csak a Kunsági borvidék Izsák, Ágasegyháza, Orgovány, Páhi, Fülöpháza, Fülöpszállás, Szabadszállás, Kunszentmiklós településeinek az I. és II. termőhelyi kataszteri osztályba sorolt területén lévő szőlőültetvényeken termelt szőlőből lehet.
Szőlő-fajtahasználat
3. §
Izsáki Arany Sárfehér bor előállítása során 100%-ban Arany sárfehér szőlőfajtát lehet használni.
Szőlő termesztés
4. §
(1) Izsáki Arany Sárfehér bor - a térállástól és a művelésmódtól függetlenül - akkor állítható elő, ha az ültetvény tőkehiányának mértéke és az idegen tőkék aránya együttesen nem haladja meg a telepítéskori tőkeszám 10%-át, és ennek tényét a hegyközségi nyilvántartásban rögzítették. Az érintett hegybírókból alakított bizottság az ültetvény tőkehiányára és a fajtaidegen tőkeállomány nagyságára irányuló felmérést köteles évente elvégezni. Ha a bizottság azt állapítja meg, hogy a tőkehiány és a fajtaidegen tőkék aránya nagyobb mértékű a nyilvántartásban rögzítettnél, a termelő védett eredetű borra vonatkozó származási bizonyítványt nem kaphat.
(2) Az Izsáki Arany Sárfehér bor olyan szőlőültetvényről szüretelt szőlőből készülhet, amelynek tőkeszáma legalább 4000 db/ha, továbbá az ültetvényen a tőkék távolsága legalább 0,8 méter. Az ültetvényeken művelésmódként fejművelés vagy alacsony kordon alkalmazható rövid csapos metszéssel.
(3) A szőlőültetvényeken csak gyökeres dugvány szaporítóanyag használható.
(4) A szőlőültetvényeken a művelési rendszer sűrű soros, ikersoros és művelőutas lehet. A támrendszer tekintetében a karós támasz és a huzalos támrendszer alkalmazható.
Tőketerhelés, termésmennyiség
5. §
Az Arany sárfehér szőlőfajta rügyterhelése az alkalmazott művelésmódnak megfelelően végezhető. A tőkénkénti átlagos termésmennyiség nem lehet több 2 kg/tőke értéknél, de az ültetvény termésmennyisége nem haladhatja meg a 100 hl/ha mennyiséget.
A szőlő minősége
6. §
Az Izsáki Arany Sárfehér bort legalább 16 MM° cukor-fokú szőlőfajtából lehet előállítani.
Helyszíni szemle
7. §
(1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor előállításához szüretelt szőlőfajtára, területre, mennyiségre és minőségre vonatkozó származási bizonyítvány a termőhely szerint illetékes hegybíró által kiállított helyszíni szemle jegyzőkönyve alapján adható ki.
(2) A helyszíni szemlén kiállított jegyzőkönyv tartalmazza a termelő adatait, a terület azonosítási adatait, a termés mennyiségére és minőségére vonatkozó megállapításokat, a vizsgálatot végző adatait, valamint az ültetvény állapotát.
Szőlőfeldolgozás, borászati technológia
8. §
(1) Izsáki Arany Sárfehér bor előállítása kizárólag érvényes működési engedéllyel rendelkező, a hegyközség által ellenőrzött, a Kunsági borvidéken pincekataszterben nyilvántartott pincészetekben történhet.
(2) Izsáki Arany Sárfehér bort csak kézzel szüretelt szőlőből lehet készíteni oly módon, hogy a szőlőt a szüret napján fel kell dolgozni. Az Arany sárfehér szőlő feldolgozását a többi szőlőfajta feldolgozásától elkülönítetten kell végezni.
(3) A préselés csak szakaszos üzemű szőlősajtolóval végezhető, amelyet követően kötelező a must tisztítása. A mustot csak szabályozott, legfeljebb 15 °C hőmérsékleten, épített vagy természetes pincében lehet erjeszteni.
A bor minősítése
9. §
(1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor érzékszervi minősítését a Kunsági Borvidék Borvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) végzi.
(2) A Bizottság 15 tagból áll, akik közül 5 külső, független bíráló, 10 tag pedig helyi szakember. A bírálatokra 11 tagot, 8 helyi és 3 külső bírálót kell meghívni. A bírálathoz legalább 7 fő jelenléte szükséges, amiből legalább egy főnek borvidéken kívüli bírálónak kell lenni.
(3) A Bizottság titkári feladatait a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára (a továbbiakban: titkár) látja el.
(4) A Bizottság működésének részletes szabályait a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által jóváhagyott működési szabályzat tartalmazza.
Jelölés
10. §
A címkén az Izsáki Arany Sárfehér elnevezés mellett fel kell tüntetni
a) a "Védett Eredetű Bor", vagy a "VEB" megjelölést, vagy a "Districtus Hungaricus Controllatus" vagy a "DHC" megjelölést;
b) a melléklet szerinti szimbólumot.
Bejelentések
11. §
(1) A szőlőtermelő minden év április 15-ig köteles bejelenteni, hogy védett eredetű bor alapanyagául szolgáló szőlőt kíván előállítani.
(2) A borászati üzem minden év augusztus 15-ig köteles bejelenteni, hogy védett eredetű bort kíván előállítani.
Nyilvántartások
12. §
(1) A hegybíró által vezetendő nyilvántartások a következők:
a) a szüret megkezdése előtt végzett helyszíni szemléről szóló jegyzőkönyv,
b) ültetvény kataszter.
(2) A borászati üzem által vezetendő nyilvántartások a következők:
a) védett eredetű bor mintavételi jegyzőkönyve;
b) a Bizottság minősítési jegyzőkönyve és határozata;
c) palackozási és ellenőrzési jegyzőkönyv;
d) pincekönyv.
Adatszolgáltatás
13. §
(1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor továbbfeldolgozás céljára történő értékesítése esetén az eladó köteles értesíteni az értékesített mennyiségről a telephely szerint illetékes hegyközség hegybíróját az adásvételi szerződés megkötését követő 8 napon belül.
(2) A borászati üzem a palackozási szándékáról 48 órával a palackozás megkezdése előtt értesíti a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsát.
Záró rendelkezések
14. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.
15. §[1]
Jelen rendeletben foglaltak a 2012. augusztus 1-jét megelőzően szüretelt szőlőből készült borok esetében alkalmazandók.
Gráf József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet a 11/2006. (II. 3.) FVM rendelethez
Lábjegyzetek:
[1] Beiktatta a 39/2014. (IV. 8.) VM rendelet 4. §-a. Hatályos 2014.04.11.