46/2007. (X. 29.) EüM rendelet
az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről szóló 4/1998. (XI. 11.) EüM rendelet módosításáról
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. § (10) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § e) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:
1. §
Az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről szóló 4/1998. (XI. 11.) EüM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-ának felvezető szövege és a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"Az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló, 2005. november 15-i 2073/2005/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: EK rendelet) alkalmazása mellett e rendelet előírásai szerint kell mikrobiológiai élelmiszer-biztonság szempontjából vizsgálni és elbírálni az
a) élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 2. §-ának 1. pontja szerinti élelmiszert, 3. pontja szerinti nyers élelmiszert, 4. pontja szerinti feldolgozott élelmiszert, 20. pontja szerinti élelmiszer-összetevőt, 21. pontja szerinti élelmiszer-adalékanyagot (a továbbiakban együtt: élelmiszer); "
2. §
Az R. 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"2. § E rendelet alkalmazása során az EK rendelet 2. cikke szerinti fogalommeghatározásokat megfelelően alkalmazni kell. Továbbá e rendelet alkalmazásában
a) árukészlet: azonos termelői helyen előállított, azonos fajtájú és összetételű ömlesztett vagy azonos tömegben (térfogatban) csomagolt, azonos jelöléssel ellátott olyan élelmiszer, amelyről a tételjelleg nem állapítható meg,
b) elemi minta: az élelmiszernek a laboratóriumi vizsgálathoz megfelelő módon elkülönített legkisebb mennyisége,
c) fogyaszthatóság: az élelmiszer azon tulajdonsága, amelynek hiányában élelmiszer-biztonsági ok miatt emberi fogyasztásra alkalmatlan,
d) mikrobiológiai élelmiszer-biztonság: az élelmiszerben előforduló mikroorganizmusok olyan jellemző és mérhető értékei, melyek teljesülése esetén az adott élelmiszer az elfogadható mértéket meg nem haladó kockázat nélkül fogyasztható és eltartható,
e) kórokozó mikroorganizmus: olyan baktérium, vírus, fonalas vagy sarjadzó gomba, egysejtű vagy féreg, amely az élelmiszerben való jelenléte, illetve elszaporodása révén, toxinja vagy egyéb káros anyagcsereterméke útján az élelmiszert elfogyasztó személy egészségkárosodását, illetve betegségét okozhatja,
f) mintavétel: gyártási tételből, kereskedelmi árukészletből a vizsgálat mindenkori céljának megfelelő számú,
egy vagy több azonos mennyiségű minta vagy elemi minta elkülönítése laboratóriumi vizsgálat céljára,
g) tartóssági (termosztálási) próba mikrobiológiai vizsgálat céljára: konzervféle olyan hőmérsékleten tartása, amelyen az esetleg benne lévő mikroorganizmusok elszaporodnak és keletkező anyagcseretermékeik a csomagolóanyag alakváltozását vagy a tartalom érzékszervileg észlelhető elváltozását okozhatják,
h) tételt vagy árukészletet minősítő mintavétel: tételből vagy árukészletből laboratóriumi vizsgálat céljára elemi minták olyan elkülönítése, hogy azok a mintavétel időpontjában megfelelően jellemezzék a tétel, árukészlet egészének összetételét és mikrobiológiai állapotát, a vizsgálat eredménye alkalmas legyen a teljes tétel vagy árukészlet megítélésére. "
3. §
Az R. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"3. § (1) Az élelmiszer hatósági mikrobiológiai vizsgálatát és annak alapján a megítélését (a továbbiakban együtt: hatósági mikrobiológiai vizsgálat) az 1. számú melléklet alapján kell végezni.
(2) A forgalomba kerülő élelmiszernek - figyelemmel az EK rendeletben, valamint az 1. számú melléklet II. pontjában foglaltakra - a minőségmegőrzési időtartama végéig, illetve a fogyaszthatósága lejárati időpontjáig meg kell felelnie e rendelet élelmiszer-biztonsági kritériumainak.
(3) E rendelet szerinti hatósági mikrobiológiai vizsgálatot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézetei (a továbbiakban: közegészségügyi hatóság), valamint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal központja és területi szervei (a továbbiakban: élelmiszer-biztonsági szerv) végeznek. "
4. §
(1) Az R. 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) Az 1. számú mellékletben technológiai higiéniai kritériumként szereplő előírások a Magyar Köztársaság területén előállított élelmiszerek esetében alkalmazandóak. Ha az 1. számú mellékletben előírt élelmiszer-biztonsági kritériumok alapján történő ellenőrzések nem megfelelő eredményt adnak, az EK rendelet 7. cikkének (2) bekezdését a Magyar Köztársaság területén előállított élelmiszerek tekintetében megfelelően alkalmazni kell. "
(2) Az R. 8. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:
"(3) Az EK rendelet 8. cikke (1) bekezdésében meghatározott és a 8. cikke (2) bekezdésének c) pontja szerinti eltérésnek megfelelő termék csak a Magyar Köztársaság területén forgalmazható. Ezen termékhez kapcsoltan, illetve a termék csomagolásán jól látható módon, magyar nyelven a "CSAK HŐKEZELÉS UTÁN FOGYASZTHATÓ!" jelölést fel kell tüntetni. "
5. §
Az R. 12. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) Ez a rendelet az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló, 2005. november 15-i 2073/2005/EK bizottsági rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg. "
6. §
Az R. 1. számú melléklete e rendelet 1. számú melléklete szerint módosul, valamint az R. 2. számú melléklete helyébe e rendelet 2. számú melléklete lép.
7. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg az R.
a) 4. § (4) bekezdésében a "Közegészségügyi, illetve állat-egészségügyi hatóság" szövegrész helyébe az "A közegészségügyi hatóság, illetve az élelmiszer-biztonsági szerv" szöveg,
b) 11. §-ában a "közegészségügyi, illetőleg állat-egészségügyi hatóságot" szövegrész helyébe a "közegészségügyi hatóságot és élelmiszer-biztonsági szervet" szöveg lép.
(2) Ez a rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.
(3) Ez a rendelet az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló, 2005. november 15-i 2073/2005/EK bizottsági rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.
Dr. Horváth Ágnes s. k.,
egészségügyi miniszter
1. számú melléklet a 46/2007. (X. 29.) EüM rendelethez
1. Az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről szóló 4/1998. (XI. 11.) EüM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. számú mellékletének II. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"II. A Magyar Köztársaság területén előállított élelmiszerek esetében kötelező vizsgálatok és határértékek
MEGNEVEZÉS | VIZSGÁLAT | n | c | m | M |
1. Nyershús, hústermékek | |||||
1. 1. darabolt hús, belsőség, baromfi (nyers, egész és darabolt), és azon állatfajok, amelyekre a 2073/2005/EK rendelet nem tartalmaz szabályozást | E. coli* Mikrobaszám* | 5 5 | 2 3 | 50/g 106 | 5xl02 107 |
1. 2. ** feldolgozott hús, húsipari termék (vörösáru, felvágott, kolbász, nyers, füstölt és érlelt termék) | S. aureus* C. perfringens* vákuumcsomagolt termékek esetében E. faecalis* hőkezelt termékek esetében | 5 5 5 | 1 1 2 | 103 10 103 | 104 102 105 |
2. Szárított zöldség és gyümölcs (pl. dió, mogyoró, kókuszreszelék stb. ) | S almonella E. coli* Penészgomba* | 5 5 5 | 2 2 | 102 103 | 0/25 g 103 104 |
3. Üdítőital, gyümölcslé prezerv, koncentrátum, szörp | Mikrobaszám* | 5 | 2 | 10 | 103 |
4. Gabona és gabonaipari termékek | |||||
4. 1. szójakoncentrátum és szójakészítmény, szójaizolátum | S almonella Penészgomba* | 5 5 | 2 | 103 | 0/25 g 104 |
4. 2. liszt, gabona- és kukoricaőrlemény, búzadara, korpa, rizs, gabona-pehely, müzli | S almonella Penészgomba* | 5 5 | 2 | 102 | 0/25 g 103 |
5. Fűszerek: fűszer és fűszerkeverék adalékanyag, technológiai segédanyag, élesztő | Salmonella E. coli* | 5 5 | 1 | 102 | 0/25 g 104 |
6. Édes-, cukoripari és cukrászati termékek: kakaó, csokoládé, cukrászati termék, keksz, töltött vagy bevont egyéb termék | Salmonella E. coli* | 10 5 | 1 | 10 | 0/25 g 102 |
7. Kenyér, pékáru, zsemlemorzsa | Salmonella E. coli* | 10 5 | 2 | 0/g | 0/25 g 10 |
8. Szárított, instant készítmények: pudingpor, krémpor, fagylaltpor | Salmonella | 10 | - | - | 0/25 g |
9. Szárított készítmények, hőkezelést igénylő termékek: tea, kávé, egyéb (száraz tészta) | Salmonella | 10 | - | - | 0/25 g |
10. Hidegkonyhai termékek (pl. saláták, szendvicsek, majonéz) | Salmonella S. aureus* E. coli* | 5 5 5 | 1 2 | 102 10 | 0/25 g 103 102 |
11. ** Félkész és készételek (gyorsfagyasztott is) | |||||
11. 1. hőkezelés nélkül fogyasztható készétel (hűtött konyhai készétel is) | Salmonella S. aureus* C. perfringens* | 10 5 5 | 1 2 | 102 10 | 0/25 g 103 102 |
11. 2. hőkezelés után fogyasztandó félkész étel | Salmonella S. aureus* | 10 5 | 0 2 | 102 | 0/25 g 104 |
12. Egyéb, hőkezelés nélkül fogyasztható élelmiszerek: pörkölt, sózott, olajos magvak, burgonyaszirom | Salmonella E. coli* | 10 5 | 2 | 10 | 0/25 g 102 |
Megjegyzés:
* Technológiai higiéniai kritériumként szerepel.
** Azt, hogy valamely élelmiszer a hőkezelés nélkül vagy a hőkezelés után fogyaszthatók csoportjába tartozik-e, az élelmiszer jellege és az általános hazai étkezési szokások alapján kell elbírálni, a besorolást befolyásolhatja a felhasználás módja is. Hőkezelésnek csak a többperces vagy a hosszabb idejű forralás és a konyhai sütés tekinthető, a felmelegítés, melegvízben való oldás stb. nem. "
2. Az R. 1. számú melléklete III. pontjának 4. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép: "4. Konzervek élelmiszer-biztonsági mikrobiológiai megítélése
4. 1. Teljes konzerv: légmentesen zárt csomagolású, hőkezeléssel olyan mértékben tartósított termék, amely szobahőmérsékleten hosszú ideig eltartható. A teljes konzerv tételek mikrobiológiai megítélésénél a minőségmegőrzési időn belül a tartóssági próbához előírt elemi mintaszám 10%-át kell mintának venni, és a tartóssági próba után feldolgozni. Ez a szám azonban 2 db csomagolási egységnél kevesebb nem lehet.
Megfelelő a teljes konzerv, ha nem tartalmaz kórokozó mikroorganizmust vagy annak méreganyagát, vegetatív formájú élő baktériumot*, fonalas vagy sarjadzó gombát*. Szulfitredukáló Clostridiumot*, B. cereust* a bébiétel nem tartalmazhat. Az egyéb teljes konzervekben a szulfitredukáló Clostridium* 10/g alatti előfordulása csak abban az esetben tűrhető meg, ha bizonyított a mikroba szaprofita jellege, és az előírt hőmérsékleten való tárolás, valamint a tartóssági próba során a Clostridium a termékben nem szaporodik. A szaporodó aerob spórás baktériumok* száma a bébiételekben 102/g mikrobaszámot nem haladja meg, az egyéb teljes konzervekben a 103/g mikrobaszámot* nem éri el.
Kifogásolt a teljes konzerv, ha a fenti követelményeknek nem felel meg. A szúrópróbaszerűen vett és vizsgált egy elemi minta eredményét is már vonatkoztatni kell a mintával azonos termékekre.
4. 2. Félkonzerv: légmentesen zárt csomagolású, hőkezeléssel csak olyan mértékben tartósított termék, amely hűtőtárolást vagy tartósítószer-adagolást igényel és korlátozott eltarthatósági idejű.
Megfelelő a félkonzerv, ha nem tartalmaz kórokozó mikroorganizmust, mikroorganizmus méreganyagot, Enterobac-teriaceae* csoportba tartozó mikrobát, fonalas vagy sarjadzó gombát*. A szulfitredukáló Clostridium* szám legfeljebb 10/g határértékig tűrhető meg; a szaporodó aerob spórások* a 103/g mikrobaszámot* nem érik el.
Kifogásolt a félkonzerv, ha bármely fenti előírásnak nem felel meg.
Megjegyzés:
* Technológiai higiéniai kritériumként szerepel. "
2. számú melléklet a 46/2007. (X. 29.) EüM rendelethez
"2. számú melléklet a 4/1998. (XI. 11.) EüM rendelethez
Az élelmiszer megítélését befolyásoló kórokozók
Minősített kórokozók, amelyek a vizsgált mintában nem fogadhatók el (a határérték: 0): 1. Baktériumok és azok toxinjai:
Brucella fajok,
Campylobacter fajok (fogyasztásra kész élelmiszerek esetén),
Clostridium botulinum,
Coxiella burnetii,
Verotoxin termelő E. coli, S. aureus enterotoxin,
Francisella tularensis,
Mycobacterium fajok,
Salmonella typhi és Salmonella paratyphi A, B, C,
Shigella fajok,
Vibrio cholereae,
Yersinia enterocolitica, és egyéb kórokozónak elismert, de itt fel nem sorolt baktérium.
2. Vírusok:
Hepatitis A,
Rotavírus,
Norwalk és Norwalk-like vírusok.
3. Protozoák:
Entamoeba histolytica,
Giardia lamblia,
Toxoplasma gondii,
Sarcosporidium fajok,
Cryptosporidium és egyéb protozoonok.
4. Férgek:
Cysticercus/Taenia,
Echinococcus,
Trichinella spirális és egyéb Trichinella fajok."