49/2007. (XI. 27.) EüM rendelet

az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendelet módosításáról

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (2) bekezdés g) pontjának ga) és ge) alpontjában kapott felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendelem el:

1. §

(1) Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendelet (a továbbiakban: R.) 4. §-ának (1) bekezdése az alábbi e)-h) pontokkal egészül ki:

[A 3. §-ban foglaltakon túl minden 24 óránál hosszabb folyamatos ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál biztosítani kell]

" e) a betegek részére az igény szerinti mennyiségű folyadékfogyasztás lehetőségét állandó jelleggel,

f) a normál és a könnyű-vegyes étkeztetésben részesülő betegek számára napi háromszori étkezést, ezen belül ebédre - amennyiben a beteg állapota és terápiás igénye nem zárja ki - egy normál és egy könnyű-vegyes menüből történő választás lehetőségét azzal, hogy az egyes étkezések kötelező energiatartalom-eloszlása 35% reggeli, 40% ebéd és 25% vacsora,

g) az f) pontban meghatározott étkezéseken túl naponta egy alkalommal kisétkezést,

h) a betegek megfelelő étkezésének biztosítása érdekében élelmezési munkacsoport működését, mely egy fő dietetikus koordinátorból és az ápolás, illetve a gyógyítás területéről kijelölt egy-egy személyből áll. "

(2) Az R. 4. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) Az (1) bekezdés f) pontja alkalmazásában:

a) gyógyintézeti normál étkeztetés: a diétát nem igénylő gyógyintézeti fekvőbeteg átlagos energia- és tápanyagszükségletét fedező étkeztetés,

b) könnyű-vegyes étkeztetés: kímélő étkeztetés, mely a gyógyintézeti fekvőbeteg átlagos energia- és tápanyagszükségletét fedezi, és amelynek étrendje összeállítása során a nyersanyagok és az ételkészítési eljárások kiválasztásánál alapvető szempont az ételek emészthetősége. "

2. §

(1) E rendelet 2007. december 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet a kihirdetését követő harmincadik napon hatályát veszti.

Dr. Horváth Ágnes s. k.,

egészségügyi miniszter