174/2008. (XII. 31.) FVM rendelet
a Tihanyi védett eredetű borról
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés t) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva - a következőket rendelem el:
1. §
Kizárólag e rendeletben meghatározott feltételek szerint készített borok esetén használható a Tihanyi védett eredetű bor elnevezés.
A szőlő származási helye
2. §
(1) Tihanyi védett eredetű bort készíteni csak a Balatonfüred-Csopaki borvidéken fekvő Tihany település I. termőhelyi kataszteri osztályba sorolt területeken termett szőlőből lehet.
(2) Az a hegyközségi tag, aki védett eredetű bort kíván előállítani, ennek tényét minden év április 30-ig a hegybírónál köteles bejelenteni.
Szőlőfajta használata
3. §
Tihanyi védett eredetű bor kizárólag Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Pinot noir, Zweigelt és Syrah szőlőfajtákból készíthető.
Szőlőültetvények
4. §
(1) A Tihanyi védett eredetű bor előállításához a szőlőt alacsony, illetve középmagas művelésmódú ültetvényen lehet termelni. Új ültetvények telepítése esetén a tőkeszám a hektáronkénti 4000 tőkénél kevesebb, a tőtávolság pedig 0,8 méternél kisebb nem lehet.
(2) A tőkeszámot a hegybíró évente köteles ellenőrizni és a hegyközségi nyilvántartásban rögzíteni. Az ültetvények tőkehiánya nem haladhatja meg a telepítéskori tőkeszám 10%-át.
(3) A szőlő termesztéséhez a tőketerhelés a hektáronkénti 3300 tőke feletti tőkeszámú ültetvényen 1,5 kg/tőke, az ennél kevesebb tőkeszámú ültetvényeken legfeljebb 2,0 kg/tőke lehet. A termés mennyisége hektáronként nem haladhatja meg a 8 tonnát.
(4) A szőlőfürtnek épnek és egészségesnek kell lennie, a termés cukortartalmának pedig meg kell felelnie legalább a következő értékeknek:
a) Cabernet franc: 19 MM°
b) Cabernet sauvignon: 19 MM°
c) Kékfrankos: 17,5 MM°
d) Kékoportó: 17,5 MM°
e) Merlot: 19 MM°
f) Pinot noir 18 MM°
g) Zweigelt: 17,5 MM°
h) Syrah 19 MM°
A szőlőtermés minősítése
5. §
(1) A Balatonfüred-Csopaki borvidék Hegyközségi Tanácsa a Tihanyi védett eredetű bor előállításához felhasznált szőlő szüretének legkorábbi időpontját szőlőfajtánként meghatározza és közli a hegyközségi tagokkal.
(2) A hegybíró a szüret megkezdése előtt a helyszínen megállapítja a szőlőtermés mennyiségét, a szőlő cukorfokát, ellenőrzi a szüretelt szőlő minőségét, és a megállapított adatokat jegyzőkönyvben rögzít. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a termelő azonosító adatait, a helyszínen becsült termés mennyiségét, a refraktométerrel mért mustfokot, a termés egészségi állapotának leírását, a minősítő nevét, valamint a minősítés dátumát.
Borászati technológia
6. §
(1) A Tihanyi védett eredetű bor előállítása kizárólag a Balatonfüred-Csopaki borvidék Hegyközségi Tanácsának nyilvántartásában is szereplő borászati üzemben történhet.
(2) A szőlőt a szüret napján fel kell dolgozni, és a feldolgozást más szőlőtől elkülönítetten kell végezni.
(3) A must cukortartalmát növelni csak Kékfrankos, Zweigelt, Kékoportó fajták esetében lehet.
(4) A szőlő feldolgozása során héjon erjesztést és - a rozét kivéve - legalább hat hónap fahordós érlelést kell alkalmazni.
(5) A Syrah fajta önállóan borkészítésre nem, kizárólag küvé készítésére használható.
A bor minősítése
7. §
(1) A Tihanyi védett eredetű bor kötelező érzékszervi minősítését a Balatonfüred-Csopaki borvidék Hegyközségi Tanácsa által megalakított és működtetett Borbíráló Bizottság (továbbiakban: Bizottság) végzi.
(2) A hegybíró a bírálatra kerülő borból mintát vesz, amelyről mintavételi jegyzőkönyvet készít, és az ellenmintát lepecsételve a hegyközségi tagnál hagyja.
(3) A Bizottság az érzékszervi minősítést a bor származási bizonyítvány kiadásának feltételeként végzi el. A Bizottság a sikeres minősítést követően a bormintát hitelesíti és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjának megküldi a forgalomba hozatali engedély kiadása céljából. A mintához csatolni kell a minősítést igazoló jegyzőkönyvet is.
(4) A Bizottság működésének részletes szabályait a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által jóváhagyott működési szabályzat tartalmazza.
Jelölés és forgalomba hozatal
8. §
(1) Az e rendelet előírásai szerint készült védett eredetű bor címkéjén fel kell tüntetni a Tihany megjelölést, továbbá a fajta nevét, vagy a küvé, illetve a rozé jelölést. A címkén feltüntethető továbbá annak az 1. számú melléklet szerinti dűlőnek a neve, amelyből a szőlő származik. A címkén csak egy dűlő neve szerepeltethető.
(2) A címkén fel kell tüntetni továbbá
a) a "Tihanyi Védett Eredetű Bor", vagy a "Districtus Hungaricus Controllatus Tihany", illetve ezek rövidített változatát a "Tihanyi VEB" vagy a "DHC Tihany" megjelölést;
b) a címke alsó harmadában a 2. számú melléklet szerinti grafikát.
(3) A Tihanyi védett eredetű bor csak palackozott formában kerülhet kereskedelmi forgalomba. A palackozás csak üvegpalack felhasználásával történhet. A palackozási kötelezettség nem vonatkozik a termelő által saját pincéjében, helyben fogyasztásra értékesített, saját termelésű boraira.
(4) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott jelöléseket egy látómezőben kell feltüntetni.
Borászati üzem kötelezettségei
9. §
A Tihanyi védett eredetű bor palackozását végző borászati üzem
a) külön nyilvántartást vezet a védett eredetű borkészletéről és annak változásáról;
b) jelenti a védett eredetű borral kapcsolatos készletváltozást a hegybírónak;
c) lehetővé teszi és tűri a bortároló helyiségben a védett eredetű bor készletének és a palackozásra váró lédig tételek ellenőrzését, valamint a mintavételezést;
d) a palackozási szándékáról 48 órával a palackozás megkezdése előtt értesíti a hegybírót.
Ellenőrzések
10. §
(1) A hegybíró a Tihanyi védett eredetű borra kiadott származási bizonyítvánnyal rendelkező borászati üzemeket rendszeresen ellenőrzi. Ennek során ellenőrzi a pincében lévő védett eredetű bor mennyiségét, tárolását, nyilvántartását.
(2) A hegybíró a borászati üzem palackozási szándékának bejelentését követően köteles a helyszínen meggyőződni a bor forgalomba hozatali engedélyében foglaltak betartásáról.
(3) A borászati üzem a védett eredetű bor további feldolgozás céljára történő értékesítése esetén, az adásvételi szerződés megkötését követő 8 napon belül köteles értesíteni a hegybírót a szerződés megkötéséről.
Jogkövetkezmények
11. §
(1) Azt a hegyközségi tagot, akiről az ellenőrzés során kiderül, hogy a Tihanyi védett eredetű bor előállítására vonatkozó szabályokat nem tartotta be, a hegybíró 8 napon belül - határidő kitűzésével - határozatban felszólítja a jogellenes magatartás abbahagyására, illetve a jogsértés kiküszöbölésére.
(2) Amennyiben a hegyközségi tag az (1) bekezdésben meghatározott felszólításnak határidőben nem tesz eleget, vagy a jogsértés nem küszöbölhető ki, a jogsértő 3 évig nem kaphat Tihanyi védett eredetű borra származási bizonyítványt.
Átmeneti és záró rendelkezések
12. §
E rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.
13. §
(1) E rendelet hatálybalépését megelőzően telepített ültetvények esetében a védett eredetű borok előállításához a szőlőt ernyő művelésmódú ültetvényen is lehet termelni.
(2) E rendelet hatálybalépését megelőzően telepített ültetvények esetében a tőkehiány nem haladhatja meg a telepítéskori tőkeszám 20%-át.
(3)[1] Jelen rendeletben foglaltak a 2012. augusztus 1-jét megelőzően szüretelt szőlőből készült borok esetében alkalmazandók.
Gráf József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. számú melléklet a 174/2008. (XII. 31.) FVM rendelethez
A Tihanyi védett eredetű bor címkéjén feltüntethető dűlők
Dűlőnév | Helyrajzi szám | |
1. | Farkasverem dűlő | 065 és 067 hrsz |
2. | Lapi dűlő | 0113, 0115, 0117 és 0120 hrsz |
3. | Hosszúhegy dűlő | 0126 hrsz |
4. | Ráta dűlő | 0132 hrsz |
5. | Óvári szőlők | 05 hrsz |
6. | Cserhegy | 092-097 hrsz |
2. számú melléklet a 174/2008. (XII. 31.) FVM rendelethez
Lábjegyzetek:
[1] Beiktatta a 39/2014. (IV. 8.) VM rendelet 8. §-a. Hatályos 2014.04.11.