157/2009. (XI. 18.) FVM rendelet

a gyártmánylapról

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 26. pontjában kapott felhatalmazás alapján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § c) és f) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) E rendeletet - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény Mellékletének 28. pontja szerinti felhasználónak szánt feldolgozott élelmiszereket előállító, Magyarországon működő élelmiszer-előállítókra kell alkalmazni.

(2) A rendeletet nem kell alkalmazni a külön jogszabály szerinti élelmiszer kistermelőkre, vendéglátó terméket előállítókra, valamint az egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről ("az egységes közös piacszervezésről") szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet XIb. mellékletében szereplő terméket előállítókra.

(3) E rendelet alkalmazásában

a) élelmiszer-előállító: az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény Mellékletének 15. pontja szerinti élelmiszer-előállítási tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozás,

b) feldolgozott élelmiszer: az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 29-i, az élelmiszerhigiéniáról szóló 852/2004/EK rendelete 2. cikke (1) bekezdésének o) pontjában meghatározott feldolgozott termék.

2. § (1) Magyarországi felhasználónak szánt feldolgozott élelmiszerről az élelmiszer-előállító a Melléklet szerinti tartalmú gyártmánylapot köteles készíteni és vezetni.

(2) Az egymástól csak névleges tömegükben vagy térfogatukban eltérő termékekről elegendő egyetlen gyártmánylapot készíteni. Nem szükséges külön gyártmánylapot készíteni azokra a termékekre sem, amelyek csak ízesítésükben különböznek egymástól, illetve azokra amelyeket azonos tartalommal, azonos élelmiszer-előállító különböző telephelyein állítanak elő vagy azonos tartalommal különböző csomagolásban hoznak forgalomba. A névleges mennyiségeket, ízválasztékot, előállítási helyeket, csomagolási módokat és az ezekhez kapcsolódó változó elemeket a gyártmánylapon egyértelműen meg kell adni.

3. § (1) A gyártmánylapot a feldolgozott élelmiszernek a felhasználó számára történő forgalomba hozatalt megelőzően kell elkészíteni.

(2) A gyártmánylapon a termék előállítása során történő bármely változást a forgalomba hozatal megkezdése előtt át kell vezetni úgy, hogy a gyártmánylap változásai egyértelműen nyomon követhetők legyenek.

(3) A feldolgozott élelmiszernek meg kell felelnie a gyártmánylapban leírtaknak.

(4) A gyártmánylapot a termék forgalomba hozatalának megszűnését követően legalább 3 évig meg kell őrizni.

4. § Az élelmiszer-előállítónak a gyártmánylapot az előállítás helyén papíralapon, aláírva, a hatósági ellenőrzés számára könnyen hozzáférhetően kell tartani.

5. § Ez a rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba azzal, hogy a hatálybalépésekor forgalmazott feldolgozott élelmiszerekre a gyártmánylapot 2011. január 1-ig kell elkészíteni.

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet a 157/2009. (XI. 18.) FVM rendelethez

Gyártmánylap

(Tartalmi követelmények)

Érvényesség kezdete:.................

Érvényesség vége:.....................

I. Az élelmiszer-előállító

1. A vállalkozó neve, székhelyének címe

2. Az előállító hely(ek) neve, címe

II. Az élelmiszer leírása

1. Megnevezés

2. A termék egységnyi mennyiségéhez felhasznált összetevők felsorolása előállításkori tömegük csökkenő sorrendjében a mennyiség megadása nélkül.

Soroljon fel minden összetevőt, függetlenül attól, hogy a jelölésben fel kell-e tüntetni vagy sem. Adja meg az összetett összetevő összetevőit is csökkenő mennyiségi sorrendben. Meg kell jelölni, hogy mely összetevők) mennyisége 2% alatti.

3. Az alkalmazott technológiai segédanyagok felsorolása

4. Az előállítási eljárás lényeges, a késztermék biztonsága, minősége szempontjából meghatározó lépéseinek és paramétereinek rövid leírása

5. A termék csomagolása

A csomagolás formája (például: doboz, tasak stb.) és módja (például: védőgáz, vákuum stb.), zárása

A csomagoló anyag típusa

A névleges tömeg/térfogat, illetve töltőtömeg

III. Élelmiszerbiztonsági jellemzők

Adja meg a jogszabályban előírt kötelezettségen felül vállalt, illetve a technológiában folyamatos ellenőrzés alatt tartott mikrobiológiai, kémiai szennyezettségi stb. jellemzőket, ha vannak.

Hivatkozni lehet az élelmiszerre vonatkozó, jogszabályban előírt követelményekre a követelményt előíró rendelkezés pontos megjelölésével.

IV. Az élelmiszer minőségi jellemzői

1. Összetételi jellemzők (fizikai, kémiai stb. jellemzők)

Adja meg a termék jellemző paramétereit (például: szárazanyag-tartalom, zsírtartalom, víztartalom, sótartalom, bevonatarány stb.). Amennyiben a termék jellemzői megfelelnek a termékre vonatkozó jogszabályi előírásnak vagy más, jogilag nem kötelező, ajánlott dokumentumnak, úgy azoknak pontos, szükség szerint paragrafusokra, fejezetekre, pontokra stb. történő hivatkozása - a konkrét adatok nélkül - elegendő.

2. Érzékszervi jellemzők

Az érzékszervi leírást érjen ki a termékre jellemző tulajdonságok- például:állomány,szín,íz,szag- meghatározására.

3. Az élelmiszer átlagos tápértéke (amennyiben a termék jelölésén tápértékadatok is feltüntetésre kerülnek)

a) tápanyagok felsorolása és mennyisége 100 g-ra vagy 100 ml-re;

b) a tápérték adatok meghatározásának módszere, leírása.

Írja le, hogy az MÉ 1-1-90/496 előírás szerint milyen adaton, információn alapulnak a feltüntetett értékek. Célszerű megadni, az átlagértékhez tartozó ingadozásokat, szélsőértékeket származzon az analitikai vizsgálatokból, az összetevők vagy a késztermék mért vagy számított adataiból.

V. Minőségmegőrzési/fogyaszthatósági időtartam

VI. Tárolási feltételek

VII. Az élelmiszer jelölése

Adja meg a jelölés teljes szövegét, vagy mellékelje a grafikát/csomagolóanyagot/címkét.

VIII. Egyéb

Itt rögzítse azokat az adatokat, információkat, amelyet az I-VII. pontokban leírtakon kívül fontosnak tart meghatározni.

[dátum]

[Gyártmánylap készítőjének neve és aláírás]

Tartalomjegyzék