Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

157/2009. (XI. 18.) FVM rendelet

a gyártmánylapról

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 26. pontjában kapott felhatalmazás alapján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § c) és f) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) E rendeletet - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény Mellékletének 28. pontja szerinti felhasználónak szánt feldolgozott élelmiszereket előállító, Magyarországon működő élelmiszer-előállítókra kell alkalmazni.

(2) A rendeletet nem kell alkalmazni a külön jogszabály szerinti élelmiszer kistermelőkre, vendéglátó terméket előállítókra, valamint az egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről ("az egységes közös piacszervezésről") szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet XIb. mellékletében szereplő terméket előállítókra.

(3) E rendelet alkalmazásában

a) élelmiszer-előállító: az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény Mellékletének 15. pontja szerinti élelmiszer-előállítási tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozás,

b) feldolgozott élelmiszer: az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 29-i, az élelmiszerhigiéniáról szóló 852/2004/EK rendelete 2. cikke (1) bekezdésének o) pontjában meghatározott feldolgozott termék.

2. § (1) Magyarországi felhasználónak szánt feldolgozott élelmiszerről az élelmiszer-előállító a Melléklet szerinti tartalmú gyártmánylapot köteles készíteni és vezetni.

(2) Az egymástól csak névleges tömegükben vagy térfogatukban eltérő termékekről elegendő egyetlen gyártmánylapot készíteni. Nem szükséges külön gyártmánylapot készíteni azokra a termékekre sem, amelyek csak ízesítésükben különböznek egymástól, illetve azokra amelyeket azonos tartalommal, azonos élelmiszer-előállító különböző telephelyein állítanak elő vagy azonos tartalommal különböző csomagolásban hoznak forgalomba. A névleges mennyiségeket, ízválasztékot, előállítási helyeket, csomagolási módokat és az ezekhez kapcsolódó változó elemeket a gyártmánylapon egyértelműen meg kell adni.

3. § (1) A gyártmánylapot a feldolgozott élelmiszernek a felhasználó számára történő forgalomba hozatalt megelőzően kell elkészíteni.

(2) A gyártmánylapon a termék előállítása során történő bármely változást a forgalomba hozatal megkezdése előtt át kell vezetni úgy, hogy a gyártmánylap változásai egyértelműen nyomon követhetők legyenek.

(3) A feldolgozott élelmiszernek meg kell felelnie a gyártmánylapban leírtaknak.

(4) A gyártmánylapot a termék forgalomba hozatalának megszűnését követően legalább 3 évig meg kell őrizni.

4. § Az élelmiszer-előállítónak a gyártmánylapot az előállítás helyén papíralapon, aláírva, a hatósági ellenőrzés számára könnyen hozzáférhetően kell tartani.

5. § Ez a rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba azzal, hogy a hatálybalépésekor forgalmazott feldolgozott élelmiszerekre a gyártmánylapot 2011. január 1-ig kell elkészíteni.

Gráf József s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet a 157/2009. (XI. 18.) FVM rendelethez

Gyártmánylap

(Tartalmi követelmények)

Érvényesség kezdete:.................

Érvényesség vége:.....................

I. Az élelmiszer-előállító

1. A vállalkozó neve, székhelyének címe

2. Az előállító hely(ek) neve, címe

II. Az élelmiszer leírása

1. Megnevezés

2. A termék egységnyi mennyiségéhez felhasznált összetevők felsorolása előállításkori tömegük csökkenő sorrendjében a mennyiség megadása nélkül.

Soroljon fel minden összetevőt, függetlenül attól, hogy a jelölésben fel kell-e tüntetni vagy sem. Adja meg az összetett összetevő összetevőit is csökkenő mennyiségi sorrendben. Meg kell jelölni, hogy mely összetevők) mennyisége 2% alatti.

3. Az alkalmazott technológiai segédanyagok felsorolása

4. Az előállítási eljárás lényeges, a késztermék biztonsága, minősége szempontjából meghatározó lépéseinek és paramétereinek rövid leírása

5. A termék csomagolása

A csomagolás formája (például: doboz, tasak stb.) és módja (például: védőgáz, vákuum stb.), zárása

A csomagoló anyag típusa

A névleges tömeg/térfogat, illetve töltőtömeg

III. Élelmiszerbiztonsági jellemzők

Adja meg a jogszabályban előírt kötelezettségen felül vállalt, illetve a technológiában folyamatos ellenőrzés alatt tartott mikrobiológiai, kémiai szennyezettségi stb. jellemzőket, ha vannak.

Hivatkozni lehet az élelmiszerre vonatkozó, jogszabályban előírt követelményekre a követelményt előíró rendelkezés pontos megjelölésével.

IV. Az élelmiszer minőségi jellemzői

1. Összetételi jellemzők (fizikai, kémiai stb. jellemzők)

Adja meg a termék jellemző paramétereit (például: szárazanyag-tartalom, zsírtartalom, víztartalom, sótartalom, bevonatarány stb.). Amennyiben a termék jellemzői megfelelnek a termékre vonatkozó jogszabályi előírásnak vagy más, jogilag nem kötelező, ajánlott dokumentumnak, úgy azoknak pontos, szükség szerint paragrafusokra, fejezetekre, pontokra stb. történő hivatkozása - a konkrét adatok nélkül - elegendő.

2. Érzékszervi jellemzők

Az érzékszervi leírást érjen ki a termékre jellemző tulajdonságok- például:állomány,szín,íz,szag- meghatározására.

3. Az élelmiszer átlagos tápértéke (amennyiben a termék jelölésén tápértékadatok is feltüntetésre kerülnek)

a) tápanyagok felsorolása és mennyisége 100 g-ra vagy 100 ml-re;

b) a tápérték adatok meghatározásának módszere, leírása.

Írja le, hogy az MÉ 1-1-90/496 előírás szerint milyen adaton, információn alapulnak a feltüntetett értékek. Célszerű megadni, az átlagértékhez tartozó ingadozásokat, szélsőértékeket származzon az analitikai vizsgálatokból, az összetevők vagy a késztermék mért vagy számított adataiból.

V. Minőségmegőrzési/fogyaszthatósági időtartam

VI. Tárolási feltételek

VII. Az élelmiszer jelölése

Adja meg a jelölés teljes szövegét, vagy mellékelje a grafikát/csomagolóanyagot/címkét.

VIII. Egyéb

Itt rögzítse azokat az adatokat, információkat, amelyet az I-VII. pontokban leírtakon kívül fontosnak tart meghatározni.

[dátum]

[Gyártmánylap készítőjének neve és aláírás]

Tartalomjegyzék