557/2013. (XII. 31.) Korm. rendelet
a szárított dohány és a fermentált dohány előállításáról, tárolásáról és kereskedelméről
A Kormány a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 129. § (1) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. §[1] (1) A jövedéki adóról szóló törvény (a továbbiakban: Jöt.) szerinti, a szárított és fermentált dohány belföldre történő behozatalához, tárolásához, értékesítéséhez és külföldre történő kiszállításához szükséges regisztrációt a regisztrációra kötelezettnek a vámhatóság honlapjáról letölthető, elektronikus regisztrációs adatlap kitöltésével a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül, legkésőbb a szárított dohánnyal és a fermentált dohánnyal kapcsolatos tevékenység megkezdését megelőző 15. napig kell kérelmezni. A regisztrációs adatlap adattartalmát az 1. melléklet tartalmazza.
(2) A vámhatóság a nyilvántartásba vételről a 2. mellékletben meghatározott adattartalmú igazolást ad ki.
(3) A Jöt. szerinti, a dohányimportáló és dohánykereskedő által teljesítendő bejelentést a vámhatóság honlapjáról letölthető, elektronikus bejelentő adatlap kitöltésével a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül kell megtenni. A bejelentő adatlap adattartalmát a 3. melléklet tartalmazza.
(4) A regisztráció és a bejelentés elmulasztása esetén igazolásnak nincs helye.
1/A. §[2] (1) A regisztrációra kötelezett termelő a megtermelt dohányt az 1. melléklet szerinti regisztrációs adatlapon megadott helyen tárolhatja fajtánként elkülönítetten, a mennyiségi számbavételt lehetővé tevő módon.
(2) A termelőnek a dohány jogszerű birtokban tartását a termelői, értékesítési szerződésben foglalt utolsó átvételi időpontot követően a megsemmisítésig az átvevő által kiállított olyan dokumentummal kell igazolnia, amely tartalmazza az át nem vett dohány mennyiségét és az átvétel megtagadásának okát.
(3) A termelő a (2) bekezdés szerinti megsemmisítés helyszínét, időpontját, a megsemmisíteni tervezett dohány mennyiségét legkésőbb a megsemmisítést 3 munkanappal megelőzően bejelenti a vámhatóságnak.
(4) A tárolt dohány mennyiségéről a vámhatóság kérésére a termelő adatot szolgáltat.
2. § Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.
Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök
1. melléklet az 557/2013. (XII. 31.) Korm. rendelethez
KÉRELEM
a szárított dohány és a fermentált dohány vámhatósági regisztrációjához
I. Személyi adatok
1. Természetes személy esetében
1.1. Neve:
1.2. Születési helye, ideje:
1.3. Anyja neve:
1.4. Állandó lakcíme (tartózkodási helye):
1.5. Adóazonosító jele:
1.6. Vámazonosító száma (a továbbiakban: VPID):
1.7. Regisztrációs száma (változásbejelentés esetén):
2. Egyéni vállalkozó esetében
2.1. Neve:
2.2. Születési helye, ideje:
2.3. Anyja neve:
2.4. Állandó lakcíme (tartózkodási helye):
2.5. Székhelye:
2.6. Adószáma:
2.7. VPID száma:
2.8. Regisztrációs száma (változásbejelentés esetén):
3. Jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, belföldön nyilvántartásba vett gazdálkodó esetében
3.1. Neve (elnevezése):
3.2. Székhelye (belföldön nyilvántartásba vett gazdálkodó esetén nem kötelező):
3.3. Adószáma:
3.4. VPID száma:
3.5. Regisztrációs száma (változásbejelentés esetén):
II. A regisztrációköteles tevékenység:
2. Kezdő dátuma:
3. Befejező dátuma (tevékenység megszüntetése esetén):
4. Földterület/Telephely címe/helyrajzi száma:
5. Földterület/Telephely használati jogcíme:
III. A dohány típusa(i) (szárított és/vagy fermentált):
IV. A bejelentő adóazonosító jele:
1. külföldi partner neve:
2. Magyarország területén kívüli teljesítési hely címe:
3. szerződés megkötésének ideje:
2. melléklet az 557/2013. (XII. 31.) Korm. rendelethez
IGAZOLÁS
szárított dohánnyal, fermentált dohánnyal kapcsolatos tevékenység regisztrálásáról
I. Vámhatóság megnevezése:
A jövedéki adóról szóló törvény szerinti regisztrációs kérelem alapján a szárított dohánnyal, illetve fermentált dohánnyal kapcsolatban végzett tevékenységét az alábbi számon regisztráltam:[5]
II. Regisztrációs szám:
III. Regisztrált személy:
1. Neve (elnevezése):
2. Székhelye/Lakcíme (ennek hiányában telephelye, tartózkodási helye):
3. Adószáma/adóazonosító jele:
IV. A tevékenység végzésének típusa, helye, címe:
V. A dohány típusa(i) (szárított és/vagy fermentált):
A vámhatósági regisztrációs számot minden módosításnál, illetve bejelentésnél kötelező feltüntetni.
VI. Külföldi partner neve:[6]
Kelt: .................................
3. melléklet az 557/2013. (XII. 31.) Korm. rendelethez
Bejelentés
szárított dohány, fermentált dohány szállításáról
I. A regisztrált személy
1. Neve (elnevezése):
2. Székhelye (belföldön nyilvántartásba vett gazdálkodó esetén nem kötelező):
3. Adószáma/adóazonosító jele:
4. VPID száma:
5. Regisztrációs száma:
II. A Jöt. szerinti tevékenység típusa:[7]
III. A dohány típusa(i) (szárított és/vagy fermentált):
IV. A bejelentett termék mennyisége (kg):
V. A szállításra vonatkozó adatok:
1. Indulási hely:
2. Indulás időpontja:
3. Érkezési hely címe/helyrajzi száma:
4. Érkezés várható időpontja:
5. Címzett:
6. Szállító jármű forgalmi rendszáma:
VI. A bejelentő adóazonosító jele:
Lábjegyzetek:
[1] Megállapította a 419/2016. (XII. 14.) Korm. rendelet 9. § (1) bekezdése. Hatályos 2017.07.01.
[2] Megállapította a 419/2016. (XII. 14.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdése. Hatályos 2017.07.01.
[3] Megállapította a 419/2016. (XII. 14.) Korm. rendelet 9. § (3) bekezdés a) pontja (lásd 9. melléklet). Hatályos 2017.07.01.
[4] Beiktatta a 21/2014. (II. 3.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése. Hatályos 2014.02.04.
[5] Módosította a 419/2016. (XII. 14.) Korm. rendelet 9. § (3) bekezdés b) pontja (lásd 10. melléklet). Hatályos 2017.07.01.
[6] Beiktatta a 21/2014. (II. 3.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2014.02.04.
[7] Megállapította a 419/2016. (XII. 14.) Korm. rendelet 9. § (3) bekezdés c) pontja (lásd 11. melléklet). Hatályos 2017.07.01.