2/1960. (I. 16.) EüM rendelet

a külföldi élelmiszerkészítmények és italok behozatalának egészségügyi feltételeiről

Az élelmiszerek és italok előállításáról és forgalmáról szóló 1958. évi 27. törvényerejű rendelet végrehajtása tárgyában kiadott 50/1958. (IX. 6.) Korm. rendelet 1. §-ának (2) bekezdése alapján az élelmezésügyi miniszterrel, a külkereskedelmi miniszterrel, a belkereskedelmi miniszterrel és a Szövetkezetek Országos Szövetsége elnökével egyetértésben az alábbiakat rendelem:

1. § (1) Külföldről csak olyan élelmiszerkészítményt vagy italt szabad behozni, illetőleg belföldi forgalombahozatal céljából átvenni, amely a szállító ország államilag ellenőrzött szervének bizonylata szerint emberi fogyasztásra alkalmas.

(2) A külföldi bizonylat alapján belföldi forgalombahozatalra átvett áru nem ütközhet országos szabvány egészségügyi feltételeivel vagy ennek hiányában az élelmezésügyi miniszter által az egészségügyi miniszterrel egyetértésben megállapított egészségügyi előírás tiltó rendelkezéseivel.

2. § (1) Ha a külföldi szállító az 1. § (1) bekezdésében meghatározott bizonylat szolgáltatását nem vállalja, a szükséges vizsgálat elvégzése céljából a külkereskedelmi szervek kötelesek előmintát (jellegmintát) beszerezni és azt az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézethez, illetőleg az egészségügyi miniszter által kijelölt szervhez eljuttatni.

(2) A tájékoztató vizsgálat végzésére szolgáló előmintát (jellegmintát) a kérdéses áruból a vizsgáló szerv által esetenként megjelölt, a vizsgálat elvégzésére szükséges mennyiségben kell szolgáltatni.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt szerv vizsgálatának végzésénél és szakvéleményének kiadásánál ugyanolyan módon jár el, mint a hazai előállítású élelmiszerek, illetve italok elbírálásánál.

3. § Külföldről behozott, azonban csak átmenő forgalomra (reexportra) szánt, nem zárt csomagolású élelmiszerárukat - ha az 1. § (1) bekezdésben meghatározott egészségügyi bizonylattal nem rendelkeznek - a belföldön forgalomba kerülő áruktól elkülönítve kell tárolni és elszállításuk után a raktárt a külkereskedelmi szerv köteles alaposan kitakaríttatni, illetve szükség szerint fertőtleníttetni. A tárolóhelyiség csak abban az esetben vehető újból használatba, ha az egészségügyi szerv megállapítása szerint nem fertőzött.

4. § (1) E rendeletben foglaltakat azokra a félkész élelmiszerekre is alkalmazni kell, amelyeket további feldolgozás után belföldön forgalomba hoznak.

(2) A külföldről behozatalra kerülő nyers élelmiszerek és élelmiszernyersanyagok állategészségügyi, illetve növényvédelmi szempontból a hatályos jogszabályok alapján esnek ellenőrzés, illetve vizsgálat alá.

5. § A külföldről behozott élelmiszerkészítményeket és italokat a közfogyasztás céljára történő forgalombahozatal során az egészségügyi szerveknek szúrópróbaszerűen ellenőrizniük kell, annak megállapítása céljából, hogy az áru az egészségügyi bizonylatban foglaltakkal, illetve az előmintával (jellegmintával) megegyezik-e és hogy nem ütközik az 1. § (2) bekezdésében említett tiltó rendelkezésekbe.

6. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Dr. Vilmon Gyula s. k.,

egészségügyi miniszterhelyettes