6/1962. (VIII. 7.) BkM rendelet
a közétkeztetésről szóló 19/1962. (V. 22.) Korm. rendelet végrehajtásáról
A közétkeztetésről szóló 19/1962. (V. 22.) Korm. rendelet végrehajtásaként az egészségügyi miniszterrel egyetértésben az alábbiakat rendelem.
1. § (1) Az állami vállalatok, hivatalok és intézmények, a társadalmi szervezetek, továbbá a szövetkezetek kötelesek a közétkeztetést ellátó konyha létesítésének engedélyezése iránti kérelem előterjesztése előtt az 500 főnél magasabb étkezési létszámra tervezett konyha esetén a megyei (fővárosi, megyei jogú városi) közegészségügyi-járványügyi állomástól, ennél alacsonyabb étkezési létszám esetén az illetékes járási, városi, városi kerületi állami közegészségügyi felügyelőtől a létesítmény terveinek, illetőleg műleírásának bemutatása mellett a konyha területének és környezetének helyszíni vizsgálatát és a létesítmény terveinek jóváhagyását kérni.
(2) Az egészségügyi szerv a helyszíni vizsgálat alapján készült jegyzőkönyvben, illetőleg a terv jóváhagyásáról hozott határozatában megszabja a konyha létesítésének egészségügyi feltételeit és erről a kérelmezőt a kérelem benyújtását követő 30 napon belül értesíti.
2. § (1) A létesítés engedélyezése iránti kérelmet az 500 főt elérő vagy meghaladó étkezési létszámra tervezett konyha esetén megyei (fővárosi, megyei jogú városi) tanács végrehajtó bizottsága kereskedelmi osztályához, ennél alacsonyabb étkezési létszám esetén az illetékes járási, városi, városi kerületi tanács végrehajtó bizottsága kereskedelmi szakigazgatási szervéhez kell benyújtani.
(2) A kérelemben meg kell jelölni:
a) a kérelmező megnevezését, székhelyét, illetőleg telephelyét;
b) a létesítendő konyha helyét (helység, utca, házszám);
c) a közétkeztetésben előreláthatóan részesülők számát, feltüntetve azoknak a számát, akik nem a konyhát fenntartó szerv alkalmazottai.
(3) A kérelemhez csatolni kell a konyha valamennyi helyiségének alaprajzát, valamint az 1. § (2) bekezdés alapján tartott helyszíni vizsgálatról felvett jegyzőkönyv másolatát és a terv jóváhagyásáról hozott határozatot.
3. § (1) A közétkeztetést ellátó konyhák létesítésére az engedélyt a kereskedelmi szakigazgatási szerv határozatban adja ki.
Az engedélynek tartalmaznia kell
a) a konyhát fenntartó szerv nevét, címét,
b) a konyha, illetőleg a konyhához tartozó étterem, büfé telephelyének megjelölését,
c) az engedélyezett legmagasabb étkezési létszámot.
(2) A határozat egy példányát a kereskedelmi szakigazgatási szerv az 1. § (1) bekezdés alapján eljárt egészségügyi szervnek megküldi.
(3) Az (1) bekezdés szerint kiadott engedély nem pótolja a létesítéshez szükséges építési és egyéb hatósági engedélyeket, valamint a Belkereskedelmi Minisztérium részére történő előzetes tervbemutatási kötelezettséget.
4. § A közétkeztetés céljára szolgáló konyha létesítésének (építésének, átalakításának) befejezését az 1. § szerint illetékes egészségügyi szakigazgatási szervhez be kell jelenteni. A konyhát csak az egészségügyi szerv engedélyével lehet üzembe helyezni,
5. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
(2) A 85.200/1951. (VIII. 5.) BkM rendelet és az 5/1952. (III. 13.) BkM rendelet egyidejűleg hatályát veszti.
Sebes Sándor s. k.,
a belkereskedelmi miniszter első helyettese