7/1980. (III. 14.) MÉM rendelet
a fűszerpaprika feldolgozásáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról
A fűszerpaprika feldolgozásáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról szóló 30/1968. (VIII. 11.) Korm. rendelet 4. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a belkereskedelmi miniszterrel, a külkereskedelmi miniszterrel, valamint az Országos Anyag- és Árhivatal elnökével egyetértésben - a következőket rendelem:
I. Általános rendelkezések
1. §
Fűszerpaprika (Capsicum annuum Linné verietas longum) az a paprikafajta, amelyből megszárítva, adott szemcseméret elosztásúra őrölve, fűszerként használatos őrölt paprikát, illetve paprika kivonatot lehet készíteni.
2. §
(1) Fűszerpaprika-féltermék: a csumásan vagy csuma nélkül szárított, durván felaprított, tisztított, őrlésre előkészített fűszerpaprika.
(2) Őrölt paprika: a fűszerpaprika-féltermékből nyert, az előírt minőségi követélményeknek megfelelő fűszerpaprika-őrlemény.
(3) Paprika kivonat: a fűszerpaprikából kivont, fűszerezésre vagy élelmiszerek színezésére alkalmas alkotórész.
II. A fűszerpaprika feldolgozása
3. §
(1) Az állami vállalat, a gazdasági társulás, a mezőgazdasági, a halászati termelőszövetkezet és a mezőgazdasági szakszövetkezet féltermékké feldolgozhatja az általa vagy tagjai, alkalmazottai, illetőleg szerződő felei háztáji és kisegítő gazdaságában, továbbá a mezőgazdasági szakcsoport által termelt fűszerpaprikát. Ilyen esetben a fűszerpaprika-féltermék minőségét a kecskeméti vagy a szegedi Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet (a továbbiakban: Intézet) állapítja meg.
(2) Kutatóintézet a kísérletek során termesztett fűszerpaprikát - a kísérlet értékelése céljából -feldolgozhatja.
4. §
(1) A fűszerpaprika-féltermékhez nem szabad idegen anyagot hozzáadni, vagy azt idegen anyaggal kezelni.
(2) Nem szabad étkezési célra megőrölni azt a fűszerpaprika-félterméket, amelyből a külső tulajdonságok vagy a fűszerezőképesség szempontjából értékes alkotórészt kivonták.
5. §
(1) A fűszerpaprika feldolgozására kijelölt vállalat (a továbbiakban: paprikafeldolgozó vállalat) köteles a megőrölt paprikát őrlés után azonnal zsákba tölteni, a zsákot lekötni és azt címkével ellátni.
(2) A címkének tartalmaznia kell:
a) az őrlést végző üzem megnevezését,
b) az őrlési napló tételszámát,
c) az őrlési tételhez tartozó zsákok számít.
6. §
(1) A paprikafeldolgozó vállalat az Intézet által hitelesített őrlési naplót köteles vezetni.
(2) Az őrlési naplóban fel kell tüntetni tételenként:
a) az őrlésre előkészített fűszerpaprika-féltermék mennyiségét és őrlésre kiadásának napját,
b) az előállított őrölt paprika minőségét és mennyiségét minőségenként a zsákok száma és tiszta tömege szerint,
c) az őrölt paprika raktárra adásának időpontját.
III. Az őrölt paprika minősítése
7. §
Az őrölt paprika minőségi osztályait és ezek minőségi feltételeit szabvány állapítja meg.
8. §
(1) Az őrölt paprika egységes minősítése céljából évenként vagy - szükség szerint - más időszakonként országosan egységes jellegmintát kell megállapítani minden minőségi osztályra külön-külön.
(2) A jellegmintákat a paprikafeldolgozó vállalat és az Intézet közös javaslatával kell a Paprikajelleget Megállapító Szakértő Bizottság (28. §, a továbbiakban: Bizottság) elé terjeszteni.
(3) A Bizottság által megállapított egy-egy jellegminta sorozatot az Intézet kiadja:
a) a Bizottság tagjainak;
b) a MÉM Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Központnak;
c) az élelmiszer-ellenőrző és vegyvizsgáló intézeteknek;
d) a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézetnek.
(4) A jellegmintát zárt edényben, hűtőszekrényben 0-+5 °C-on kell tárolni. Minősítő vizsgálatokhoz a jellegmintából kivett részmintát csak egyszeri alkalommal szabad felhasználni.
(5) A jellegminta - a bel- és külkereskedelem tekintetében egyaránt - mindaddig irányadó; amíg a Bizottság új jellegmintát nem állapít meg;
Minősítés
9. §
Az őrölt paprika minősítését az Intézet végzi.
10. §
A paprikafeldolgozó vállalat köteles az őrölt paprikát - minősítés végett - az Intézetnek bemutatni.
11. §
(1) Az Intézet köteles a minősítéshez a megőrölt paprikából mintát venni.
(2) A mintavétel után az Intézet köteles:
a) a zsákban a (3) bekezdés szerint ellenőrző jegyet elhelyezni;
b) a zsákra - átfűzessél - az 2. mellékletben foglaltak szerinti mintavételi zárjegyet erősíteni, majd
c) a zsákot lezárni.
(3) Az ellenőrző jegyen fel kell tüntetni:
a) az őrlési napló tételszámát;
b) a mintavétel idejét és helyét;
c) a mintavevő aláírását.
12. §
A mintavételről a mintavevő köteles mintavételi és minősítési jegyzéket kiállítani és annak egyik példányát a paprikafeldolgozó vállalat megbízottjának átadni. A mintavételi és minősítési jegyzéken fel kell tüntetni:
a) az őrlést végző vállalat nevét, telephelyét és az általa megjelölt minőséget;
b) az őrlési napló tételszámát;
c) az őrölt paprika mennyiségét, a zsákok száma és az őrölt paprika tiszta tömege szerint.
13. §
(1) Az őrölt paprika minőségét az Intézet a mintának a jellegmintával való összehasonlítása és az előírt vizsgálatok eredménye alapján állapítja meg.
(2) Ha az őrölt paprika minősége nem éri el a szabvány szerinti minőségi osztályok valamelyikének minőségi követelményeit vagy az egyébként szükséges, minőségének megjavítását meg lehet kísérelni. Ilyen esetben az őrölt paprikát újra kell minősíteni.
14. §
(1) Az Intézet köteles:
a) a minősítés eredményét a mintavételi és minősítési jegyzéken feltünteti; egyidejűleg feljegyzi arra a minősítési napló tételszámát és az egyes tételek minősítő jegyeinek sorszámát;
b) a minősített őrölt paprikát a minősítésének megfelelő minősítő jeggyel és fémzárral megjelölni;
c) a minősítés céljára vett mintát egy évig megőrizni.
(2) A minősítő jegyet és a fémzárat az őrölt paprikát tartalmazó zsákra úgy kell felszerelni, hogy a minősítő jegy és a fémzár eltávolítása nélkül azt ne lehessen felnyitni.
(3) A minősítő jegyre vonatkozó előírásokat a 2. melléklet tartalmazza.
(4) A fémzáron a Magyar Népköztársaság címerét és az Intézet megnevezését fel kell tüntetni.
15. §
(1) A minősítés érvényessége a minőségmegőrzési időtartamon belül is megszűnik, ha a minősítőjegyet vagy a fémzárat a csomagolásról eltávolították vagy az olyan mértékben megsérült, hogy a csomagban levő őrölt paprika eredeti minőségét kétségessé teszi.
(2) Ha a paprikafeldolgozó vállalat a már minősített és őrölt paprikát keveri, egységesíti vagy azzal más technológiai műveletet végez, a paprikát újból minősíteni kell
IV. Az őrölt paprika belföldi forgalomba hozatala
16. §
Az őrölt paprikát belföldön csak akkor szabad forgalomba hozni, ha azt az Intézet megvizsgálta, és minőségi osztályba sorolta.
17. §
(1) Az őrölt paprikát a paprikafeldolgozó vállalat hozza forgalomba közvetlenül vagy kereskedelmi szervek útján.
(2) Kutatóintézet a kísérletekhez szükséges mennyiséget meghaladó fűszerpaprika-felterméket és őrölt paprikát köteles a paprikafeldolgozó vállalatnak átadni. A paprikafeldolgozó vállalat az ilyen fűszerpaprika-félterméket vagy őrölt paprikát köteles átvenni.
18. §
Az őrölt paprikát csak eredeti zárt csomagolásban szabad forgalomba hozni. A forgalomba hozatal történhet:
a) az Intézet által - a 2. melléklet szerinti - minősítő jeggyel és fémzárral ellátott zsákban;
b) 1 kg-ot el nem érő más csomagolási egységben.
19. §
(1) Az őrölt paprikának az Intézet által minősítő jeggyel és fémzárral ellátott zsákból 1 kg-nál kisebb csomagolási egységekbe történő osztását csak a paprikafeldolgozó vállalat végezheti.
(2) Az őrölt paprika kisebb csomagolási egységbe történő osztását az Intézet ellenőrzi.
20. §
(1) Az 1 kg-nál kisebb csomagolási egységeket a vállalat köteles úgy lezárni és lebélyegezni, hogy annak tartalmához a bélyegzés megsértése nélkül ne lehessen hozzáférni. Az ilyen csomagolási egységeken minősítő jegyet és fémzárat nem kell alkalmazni.
(2) Az 1 kg-nál kisebb csomagolási egységeket csak gyűjtőcsomagolásban szabad forgalomba hozni.
(3) Az 1 kg-nál kisebb csomagolási egységeken és ezek gyűjtőcsomagolásán a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelet 6. és 8. mellékletében meghatározott adatokat kell feltüntetni.
21. §
(1) Paradicsompaprikát vagy más étkezési paprikát zúzott, döngölt, tört, darált vagy őrölt állapotban paprika néven nem szabad forgalomba hozni, kivéve ha azt takarmányozási célra szolgáló őrlemény előállításához használták fel.
(2) A külföldi eredetű őrölt paprikát csak a minősítő vizsgálatok elvégzése után lehet forgalomba hozni. Az egyes csomagokon magyar nyelven fel kell tüntetni a paprika eredetét és a magyar szabvány szerinti minőségi osztályát.
V. Fűszerpaprika, fűszerpaprika-féltermék és őrölt paprika külföldre szállítása
22. §
(1) Fűszerpaprikát, fűszerpaprika-félterméket, őrölt paprikát vagy paprikakivonatot csak érvényes kiviteli vizsgálati bizonyítvány alapján szabad külföldre szállítani.
(2) Külföldre történő kivitel céljából az őrölt paprikát - minőségi osztályba sorolás nélkül - a külföldi fél kívánságának megfelelően is lehet minősíteni, a minősítésnél azonban ilyen esetben is a termék tényleges minőségi jellemzőit kell alapul venni.
23. §
(1) A kiviteli ellenőrző vizsgálatot az Intézet végzi.
(2) A kiviteli ellenőrző vizsgálat elvégzését a paprikafeldolgozó vállalat kéri. A kérelemben meg kell jelölni:
a) a külföldre szállítani kívánt termék megnevezését és tárolási helyét;
b) a csomagok számát, a teljes és tiszta tömeget minőség szerint részletezve;
c) az előírt minőségi követelményeket;
d) a rendeltetési országot;
e) a minősítőjegyek sorszámát és az Intézetet, amely a minősítést végezte.
24. §
(1) Fűszerpaprika és fűszerpaprika-féltermék kiviteli ellenőrző vizsgálata során átlagmintát kell venni. Az átlagmintát egy évig meg kell őrizni.
(2) A kiviteli ellenőrző vizsgálat során azt kell megvizsgálni, hogy a vizsgált termék minőség és tisztaság tekintetében kivitelre alkalmas-e.
(3) Ha a vizsgált termék és annak csomagolása a követelményeknek megfelel, az Intézet a burkolatot fémzárral és kiviteli vizsgálati jeggyel köteles lezárni, kivéve ha azon minősítőjegy és fémzár van.
(4) A kiviteli vizsgálati jegyen fel kell tüntetni:
a) a sorszámot,
b) a lezárást végző Intézet nevét,
c) a termék megnevezését, tömegét és a csomagok darabszámát,
d) a keltezést és az Intézet vezetőjének kézjegyét.
(5) Minőségi osztályba nem sorolható ún. egységes minőség külföldre szállítása esetén csak a sorszámot és a minősítés dátumát kell feltüntetni.
25. §
(1) Az őrölt paprika kiviteli ellenőrző vizsgálata alkalmával az őrölt paprikából mintát kell venni és a paprika minőségét a minta megvizsgálásával ellenőrizni kell. Ha azonban a kiviteli ellenőrző vizsgálatot az őrölt paprika minősítésekor már elvégezték, a mintavételt és a minta megvizsgálását nem kell megismételni.
(2) Az ellenőrző vizsgálat során vett mintát egy évig meg kell őrizni.
26. §
Ha a különböző minőségű őrölt paprikát tartalmazó csomagokat közös burkolatban (gyűjtőcsomagban) szállítják külföldre, a közös külső burkolatot fémzárral és kiviteli vizsgálati jeggyel kell lezárni. A kiviteli vizsgálati jegynek tartalmaznia kell:
a) a lezárást végző Intézet nevét;
b) a közös burkolatban elhelyezett őrölt paprika minőségét, minden minőségi osztálynál megjelölve a tiszta tömeget, a csomagok számát és a csomagokra felerősített minősítő jegyek sorszámát;
c) sorszámot, keltezést és az Intézet vezetőjének kézjegyét.
27. §
(1) A kiviteli ellenőrző vizsgálat alapján az Intézet a megvizsgált szállítmányra - a 3. melléklet szerint - kiviteli vizsgálati bizonyítványt köteles kiadni.
(2) A kiviteli vizsgálati bizonyítvány a kiállítástól számított 3 hónapig érvényes.
VI. Vegyes rendelkezések Paprikajelleget Megállapító Szakértő Bizottság
28. §
(1) A Bizottság feladata:
a) a jellegminta megállapítása szín és íz (csípősség) szerint a szabvány előírásainak megfelelően;
b) az Intézet minősítése, illetőleg a kiviteli vizsgálati bizonyítvány kiadásának megtagadása elleni fellebbezések elbírálása.
(2) A Bizottságnak hét tagja van. A Bizottság elnökét, valamint hat tagját a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter nevezi ki.
(3) A Bizottság maga állapítja meg ügyrendjét, amelyet a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter illetékes helyettese hagy jóvá.
Jogorvoslatok
29. §
(1) Az Intézetnek az őrlemények minősítésével kapcsolatos bizonyítványa vagy a kiviteli vizsgálati bizonyítvány kiadásának megtagadása tárgyában kiadott határozata ellen a vizsgált fűszerpaprika, fűszerpaprika-féltermék, őrölt paprika vagy paprikakivonat birtokosa a kézhezvételtől számított 15 napon belül a Bizottsághoz fellebbezéssel élhet.
(2) A fellebbezést az Intézetnél kell benyújtani.
(3) A fellebbezést az Intézet a mintával együtt a beérkezéstől számított 48 órán belül köteles a Bizottság elnökéhez elküldeni.
(4) A fellebbezést a Bizottság a benyújtástól számított 14 napon belül köteles elbírálni és határozatáról a fellebbezőt írásban értesíteni.
(5) A Bizottság határozata ellen további jogorvoslatnak nincs helye.
Vizsgálati díjak
30. §
Az őrölt paprika belföldi minősítő vizsgálatáért, a fűszerpaprika, a fűszerpaprika-féltermék, az őrölt paprika és a paprikakivonat kiviteli ellenőrző vizsgálatáért a MÉM Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Központ által kiadott díjszabásban feltüntetett díjat kell felszámolni.
31. §
Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba; egyidejűleg a 34/1968. (IX. 28.) MÉM rendelet és a 14/1970. (V. 15.) MÉM rendelet 14. §-a hatályát veszti. A rendelet mellékleteit a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő közli.
Dr. Romány Pál s. k.,
mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter