Tippek

Pertörténet AI-összegzése

Az AI egy per teljes lefolyását, tehát az ügyben született valamennyi (első-, másodfokú, felülvizsgálati, alkotmánybírósági stb.) határozatot összefoglalja egy rövid, jól strukturált dokumentumban.
Bővebben »

AI-csevegés a jogszabállyal

Szabadszöveges kérdéseket tehetünk fel a jogszabályoknak. A válaszokat a Mesterséges Intelligencia a jogszabály normaszövegét értelmezve fogja megadni.
Bővebben »

Elgépelés kijavítása AI-jal

Ha esetleg elgépelte a keresett kifejezést, kijavítja Önnek az AI!

Bővebben »

AI-szinonimák a keresésben

Kereséskor az "AI-szinonimák kérése" gombra kattintva rokon értelmű fogalmakat kérhet a keresett kifejezésre.

Bővebben »

Döntvényláncolatok

Egymásból is nyithatók egy adott ügy első-, másodfokú, felülvizsgálati stb. határozatai. Kisfilmünkben megmutatjuk ezt a funkciót.

Bővebben »

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. Bővebben »

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). Bővebben »

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

Bővebben »

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

Bővebben »

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

Bővebben »

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

Bővebben »

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

Bővebben »

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. Bővebben »

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

Bővebben »

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

Bővebben »

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

Bővebben »

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

Bővebben »

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

Bővebben »

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

Bővebben »

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

Bővebben »

7/1980. (III. 14.) MÉM rendelet

a fűszerpaprika feldolgozásáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról

A fűszerpaprika feldolgozásáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról szóló 30/1968. (VIII. 11.) Korm. rendelet 4. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a belkereskedelmi miniszterrel, a külkereskedelmi miniszterrel, valamint az Országos Anyag- és Árhivatal elnökével egyetértésben - a következőket rendelem:

I. Általános rendelkezések

1. §

Fűszerpaprika (Capsicum annuum Linné verietas longum) az a paprikafajta, amelyből megszárítva, adott szemcseméret elosztásúra őrölve, fűszerként használatos őrölt paprikát, illetve paprika kivonatot lehet készíteni.

2. §

(1) Fűszerpaprika-féltermék: a csumásan vagy csuma nélkül szárított, durván felaprított, tisztított, őrlésre előkészített fűszerpaprika.

(2) Őrölt paprika: a fűszerpaprika-féltermékből nyert, az előírt minőségi követélményeknek megfelelő fűszerpaprika-őrlemény.

(3) Paprika kivonat: a fűszerpaprikából kivont, fűszerezésre vagy élelmiszerek színezésére alkalmas alkotórész.

II. A fűszerpaprika feldolgozása

3. §

(1) Az állami vállalat, a gazdasági társulás, a mezőgazdasági, a halászati termelőszövetkezet és a mezőgazdasági szakszövetkezet féltermékké feldolgozhatja az általa vagy tagjai, alkalmazottai, illetőleg szerződő felei háztáji és kisegítő gazdaságában, továbbá a mezőgazdasági szakcsoport által termelt fűszerpaprikát. Ilyen esetben a fűszerpaprika-féltermék minőségét a kecskeméti vagy a szegedi Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet (a továbbiakban: Intézet) állapítja meg.

(2) Kutatóintézet a kísérletek során termesztett fűszerpaprikát - a kísérlet értékelése céljából -feldolgozhatja.

4. §

(1) A fűszerpaprika-féltermékhez nem szabad idegen anyagot hozzáadni, vagy azt idegen anyaggal kezelni.

(2) Nem szabad étkezési célra megőrölni azt a fűszerpaprika-félterméket, amelyből a külső tulajdonságok vagy a fűszerezőképesség szempontjából értékes alkotórészt kivonták.

5. §

(1) A fűszerpaprika feldolgozására kijelölt vállalat (a továbbiakban: paprikafeldolgozó vállalat) köteles a megőrölt paprikát őrlés után azonnal zsákba tölteni, a zsákot lekötni és azt címkével ellátni.

(2) A címkének tartalmaznia kell:

a) az őrlést végző üzem megnevezését,

b) az őrlési napló tételszámát,

c) az őrlési tételhez tartozó zsákok számít.

6. §

(1) A paprikafeldolgozó vállalat az Intézet által hitelesített őrlési naplót köteles vezetni.

(2) Az őrlési naplóban fel kell tüntetni tételenként:

a) az őrlésre előkészített fűszerpaprika-féltermék mennyiségét és őrlésre kiadásának napját,

b) az előállított őrölt paprika minőségét és mennyiségét minőségenként a zsákok száma és tiszta tömege szerint,

c) az őrölt paprika raktárra adásának időpontját.

III. Az őrölt paprika minősítése

7. §

Az őrölt paprika minőségi osztályait és ezek minőségi feltételeit szabvány állapítja meg.

8. §

(1) Az őrölt paprika egységes minősítése céljából évenként vagy - szükség szerint - más időszakonként országosan egységes jellegmintát kell megállapítani minden minőségi osztályra külön-külön.

(2) A jellegmintákat a paprikafeldolgozó vállalat és az Intézet közös javaslatával kell a Paprikajelleget Megállapító Szakértő Bizottság (28. §, a továbbiakban: Bizottság) elé terjeszteni.

(3) A Bizottság által megállapított egy-egy jellegminta sorozatot az Intézet kiadja:

a) a Bizottság tagjainak;

b) a MÉM Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Központnak;

c) az élelmiszer-ellenőrző és vegyvizsgáló intézeteknek;

d) a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézetnek.

(4) A jellegmintát zárt edényben, hűtőszekrényben 0-+5 °C-on kell tárolni. Minősítő vizsgálatokhoz a jellegmintából kivett részmintát csak egyszeri alkalommal szabad felhasználni.

(5) A jellegminta - a bel- és külkereskedelem tekintetében egyaránt - mindaddig irányadó; amíg a Bizottság új jellegmintát nem állapít meg;

Minősítés

9. §

Az őrölt paprika minősítését az Intézet végzi.

10. §

A paprikafeldolgozó vállalat köteles az őrölt paprikát - minősítés végett - az Intézetnek bemutatni.

11. §

(1) Az Intézet köteles a minősítéshez a megőrölt paprikából mintát venni.

(2) A mintavétel után az Intézet köteles:

a) a zsákban a (3) bekezdés szerint ellenőrző jegyet elhelyezni;

b) a zsákra - átfűzessél - az 2. mellékletben foglaltak szerinti mintavételi zárjegyet erősíteni, majd

c) a zsákot lezárni.

(3) Az ellenőrző jegyen fel kell tüntetni:

a) az őrlési napló tételszámát;

b) a mintavétel idejét és helyét;

c) a mintavevő aláírását.

12. §

A mintavételről a mintavevő köteles mintavételi és minősítési jegyzéket kiállítani és annak egyik példányát a paprikafeldolgozó vállalat megbízottjának átadni. A mintavételi és minősítési jegyzéken fel kell tüntetni:

a) az őrlést végző vállalat nevét, telephelyét és az általa megjelölt minőséget;

b) az őrlési napló tételszámát;

c) az őrölt paprika mennyiségét, a zsákok száma és az őrölt paprika tiszta tömege szerint.

13. §

(1) Az őrölt paprika minőségét az Intézet a mintának a jellegmintával való összehasonlítása és az előírt vizsgálatok eredménye alapján állapítja meg.

(2) Ha az őrölt paprika minősége nem éri el a szabvány szerinti minőségi osztályok valamelyikének minőségi követelményeit vagy az egyébként szükséges, minőségének megjavítását meg lehet kísérelni. Ilyen esetben az őrölt paprikát újra kell minősíteni.

14. §

(1) Az Intézet köteles:

a) a minősítés eredményét a mintavételi és minősítési jegyzéken feltünteti; egyidejűleg feljegyzi arra a minősítési napló tételszámát és az egyes tételek minősítő jegyeinek sorszámát;

b) a minősített őrölt paprikát a minősítésének megfelelő minősítő jeggyel és fémzárral megjelölni;

c) a minősítés céljára vett mintát egy évig megőrizni.

(2) A minősítő jegyet és a fémzárat az őrölt paprikát tartalmazó zsákra úgy kell felszerelni, hogy a minősítő jegy és a fémzár eltávolítása nélkül azt ne lehessen felnyitni.

(3) A minősítő jegyre vonatkozó előírásokat a 2. melléklet tartalmazza.

(4) A fémzáron a Magyar Népköztársaság címerét és az Intézet megnevezését fel kell tüntetni.

15. §

(1) A minősítés érvényessége a minőségmegőrzési időtartamon belül is megszűnik, ha a minősítőjegyet vagy a fémzárat a csomagolásról eltávolították vagy az olyan mértékben megsérült, hogy a csomagban levő őrölt paprika eredeti minőségét kétségessé teszi.

(2) Ha a paprikafeldolgozó vállalat a már minősített és őrölt paprikát keveri, egységesíti vagy azzal más technológiai műveletet végez, a paprikát újból minősíteni kell

IV. Az őrölt paprika belföldi forgalomba hozatala

16. §

Az őrölt paprikát belföldön csak akkor szabad forgalomba hozni, ha azt az Intézet megvizsgálta, és minőségi osztályba sorolta.

17. §

(1) Az őrölt paprikát a paprikafeldolgozó vállalat hozza forgalomba közvetlenül vagy kereskedelmi szervek útján.

(2) Kutatóintézet a kísérletekhez szükséges mennyiséget meghaladó fűszerpaprika-felterméket és őrölt paprikát köteles a paprikafeldolgozó vállalatnak átadni. A paprikafeldolgozó vállalat az ilyen fűszerpaprika-félterméket vagy őrölt paprikát köteles átvenni.

18. §

Az őrölt paprikát csak eredeti zárt csomagolásban szabad forgalomba hozni. A forgalomba hozatal történhet:

a) az Intézet által - a 2. melléklet szerinti - minősítő jeggyel és fémzárral ellátott zsákban;

b) 1 kg-ot el nem érő más csomagolási egységben.

19. §

(1) Az őrölt paprikának az Intézet által minősítő jeggyel és fémzárral ellátott zsákból 1 kg-nál kisebb csomagolási egységekbe történő osztását csak a paprikafeldolgozó vállalat végezheti.

(2) Az őrölt paprika kisebb csomagolási egységbe történő osztását az Intézet ellenőrzi.

20. §

(1) Az 1 kg-nál kisebb csomagolási egységeket a vállalat köteles úgy lezárni és lebélyegezni, hogy annak tartalmához a bélyegzés megsértése nélkül ne lehessen hozzáférni. Az ilyen csomagolási egységeken minősítő jegyet és fémzárat nem kell alkalmazni.

(2) Az 1 kg-nál kisebb csomagolási egységeket csak gyűjtőcsomagolásban szabad forgalomba hozni.

(3) Az 1 kg-nál kisebb csomagolási egységeken és ezek gyűjtőcsomagolásán a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelet 6. és 8. mellékletében meghatározott adatokat kell feltüntetni.

21. §

(1) Paradicsompaprikát vagy más étkezési paprikát zúzott, döngölt, tört, darált vagy őrölt állapotban paprika néven nem szabad forgalomba hozni, kivéve ha azt takarmányozási célra szolgáló őrlemény előállításához használták fel.

(2) A külföldi eredetű őrölt paprikát csak a minősítő vizsgálatok elvégzése után lehet forgalomba hozni. Az egyes csomagokon magyar nyelven fel kell tüntetni a paprika eredetét és a magyar szabvány szerinti minőségi osztályát.

V. Fűszerpaprika, fűszerpaprika-féltermék és őrölt paprika külföldre szállítása

22. §

(1) Fűszerpaprikát, fűszerpaprika-félterméket, őrölt paprikát vagy paprikakivonatot csak érvényes kiviteli vizsgálati bizonyítvány alapján szabad külföldre szállítani.

(2) Külföldre történő kivitel céljából az őrölt paprikát - minőségi osztályba sorolás nélkül - a külföldi fél kívánságának megfelelően is lehet minősíteni, a minősítésnél azonban ilyen esetben is a termék tényleges minőségi jellemzőit kell alapul venni.

23. §

(1) A kiviteli ellenőrző vizsgálatot az Intézet végzi.

(2) A kiviteli ellenőrző vizsgálat elvégzését a paprikafeldolgozó vállalat kéri. A kérelemben meg kell jelölni:

a) a külföldre szállítani kívánt termék megnevezését és tárolási helyét;

b) a csomagok számát, a teljes és tiszta tömeget minőség szerint részletezve;

c) az előírt minőségi követelményeket;

d) a rendeltetési országot;

e) a minősítőjegyek sorszámát és az Intézetet, amely a minősítést végezte.

24. §

(1) Fűszerpaprika és fűszerpaprika-féltermék kiviteli ellenőrző vizsgálata során átlagmintát kell venni. Az átlagmintát egy évig meg kell őrizni.

(2) A kiviteli ellenőrző vizsgálat során azt kell megvizsgálni, hogy a vizsgált termék minőség és tisztaság tekintetében kivitelre alkalmas-e.

(3) Ha a vizsgált termék és annak csomagolása a követelményeknek megfelel, az Intézet a burkolatot fémzárral és kiviteli vizsgálati jeggyel köteles lezárni, kivéve ha azon minősítőjegy és fémzár van.

(4) A kiviteli vizsgálati jegyen fel kell tüntetni:

a) a sorszámot,

b) a lezárást végző Intézet nevét,

c) a termék megnevezését, tömegét és a csomagok darabszámát,

d) a keltezést és az Intézet vezetőjének kézjegyét.

(5) Minőségi osztályba nem sorolható ún. egységes minőség külföldre szállítása esetén csak a sorszámot és a minősítés dátumát kell feltüntetni.

25. §

(1) Az őrölt paprika kiviteli ellenőrző vizsgálata alkalmával az őrölt paprikából mintát kell venni és a paprika minőségét a minta megvizsgálásával ellenőrizni kell. Ha azonban a kiviteli ellenőrző vizsgálatot az őrölt paprika minősítésekor már elvégezték, a mintavételt és a minta megvizsgálását nem kell megismételni.

(2) Az ellenőrző vizsgálat során vett mintát egy évig meg kell őrizni.

26. §

Ha a különböző minőségű őrölt paprikát tartalmazó csomagokat közös burkolatban (gyűjtőcsomagban) szállítják külföldre, a közös külső burkolatot fémzárral és kiviteli vizsgálati jeggyel kell lezárni. A kiviteli vizsgálati jegynek tartalmaznia kell:

a) a lezárást végző Intézet nevét;

b) a közös burkolatban elhelyezett őrölt paprika minőségét, minden minőségi osztálynál megjelölve a tiszta tömeget, a csomagok számát és a csomagokra felerősített minősítő jegyek sorszámát;

c) sorszámot, keltezést és az Intézet vezetőjének kézjegyét.

27. §

(1) A kiviteli ellenőrző vizsgálat alapján az Intézet a megvizsgált szállítmányra - a 3. melléklet szerint - kiviteli vizsgálati bizonyítványt köteles kiadni.

(2) A kiviteli vizsgálati bizonyítvány a kiállítástól számított 3 hónapig érvényes.

VI. Vegyes rendelkezések Paprikajelleget Megállapító Szakértő Bizottság

28. §

(1) A Bizottság feladata:

a) a jellegminta megállapítása szín és íz (csípősség) szerint a szabvány előírásainak megfelelően;

b) az Intézet minősítése, illetőleg a kiviteli vizsgálati bizonyítvány kiadásának megtagadása elleni fellebbezések elbírálása.

(2) A Bizottságnak hét tagja van. A Bizottság elnökét, valamint hat tagját a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter nevezi ki.

(3) A Bizottság maga állapítja meg ügyrendjét, amelyet a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter illetékes helyettese hagy jóvá.

Jogorvoslatok

29. §

(1) Az Intézetnek az őrlemények minősítésével kapcsolatos bizonyítványa vagy a kiviteli vizsgálati bizonyítvány kiadásának megtagadása tárgyában kiadott határozata ellen a vizsgált fűszerpaprika, fűszerpaprika-féltermék, őrölt paprika vagy paprikakivonat birtokosa a kézhezvételtől számított 15 napon belül a Bizottsághoz fellebbezéssel élhet.

(2) A fellebbezést az Intézetnél kell benyújtani.

(3) A fellebbezést az Intézet a mintával együtt a beérkezéstől számított 48 órán belül köteles a Bizottság elnökéhez elküldeni.

(4) A fellebbezést a Bizottság a benyújtástól számított 14 napon belül köteles elbírálni és határozatáról a fellebbezőt írásban értesíteni.

(5) A Bizottság határozata ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Vizsgálati díjak

30. §

Az őrölt paprika belföldi minősítő vizsgálatáért, a fűszerpaprika, a fűszerpaprika-féltermék, az őrölt paprika és a paprikakivonat kiviteli ellenőrző vizsgálatáért a MÉM Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Központ által kiadott díjszabásban feltüntetett díjat kell felszámolni.

31. §

Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba; egyidejűleg a 34/1968. (IX. 28.) MÉM rendelet és a 14/1970. (V. 15.) MÉM rendelet 14. §-a hatályát veszti. A rendelet mellékleteit a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő közli.

Dr. Romány Pál s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter

Tartalomjegyzék