Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

7/1980. (III. 14.) MÉM rendelet

a fűszerpaprika feldolgozásáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról

A fűszerpaprika feldolgozásáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról szóló 30/1968. (VIII. 11.) Korm. rendelet 4. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a belkereskedelmi miniszterrel, a külkereskedelmi miniszterrel, valamint az Országos Anyag- és Árhivatal elnökével egyetértésben - a következőket rendelem:

I. Általános rendelkezések

1. §

Fűszerpaprika (Capsicum annuum Linné verietas longum) az a paprikafajta, amelyből megszárítva, adott szemcseméret elosztásúra őrölve, fűszerként használatos őrölt paprikát, illetve paprika kivonatot lehet készíteni.

2. §

(1) Fűszerpaprika-féltermék: a csumásan vagy csuma nélkül szárított, durván felaprított, tisztított, őrlésre előkészített fűszerpaprika.

(2) Őrölt paprika: a fűszerpaprika-féltermékből nyert, az előírt minőségi követélményeknek megfelelő fűszerpaprika-őrlemény.

(3) Paprika kivonat: a fűszerpaprikából kivont, fűszerezésre vagy élelmiszerek színezésére alkalmas alkotórész.

II. A fűszerpaprika feldolgozása

3. §

(1) Az állami vállalat, a gazdasági társulás, a mezőgazdasági, a halászati termelőszövetkezet és a mezőgazdasági szakszövetkezet féltermékké feldolgozhatja az általa vagy tagjai, alkalmazottai, illetőleg szerződő felei háztáji és kisegítő gazdaságában, továbbá a mezőgazdasági szakcsoport által termelt fűszerpaprikát. Ilyen esetben a fűszerpaprika-féltermék minőségét a kecskeméti vagy a szegedi Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet (a továbbiakban: Intézet) állapítja meg.

(2) Kutatóintézet a kísérletek során termesztett fűszerpaprikát - a kísérlet értékelése céljából -feldolgozhatja.

4. §

(1) A fűszerpaprika-féltermékhez nem szabad idegen anyagot hozzáadni, vagy azt idegen anyaggal kezelni.

(2) Nem szabad étkezési célra megőrölni azt a fűszerpaprika-félterméket, amelyből a külső tulajdonságok vagy a fűszerezőképesség szempontjából értékes alkotórészt kivonták.

5. §

(1) A fűszerpaprika feldolgozására kijelölt vállalat (a továbbiakban: paprikafeldolgozó vállalat) köteles a megőrölt paprikát őrlés után azonnal zsákba tölteni, a zsákot lekötni és azt címkével ellátni.

(2) A címkének tartalmaznia kell:

a) az őrlést végző üzem megnevezését,

b) az őrlési napló tételszámát,

c) az őrlési tételhez tartozó zsákok számít.

6. §

(1) A paprikafeldolgozó vállalat az Intézet által hitelesített őrlési naplót köteles vezetni.

(2) Az őrlési naplóban fel kell tüntetni tételenként:

a) az őrlésre előkészített fűszerpaprika-féltermék mennyiségét és őrlésre kiadásának napját,

b) az előállított őrölt paprika minőségét és mennyiségét minőségenként a zsákok száma és tiszta tömege szerint,

c) az őrölt paprika raktárra adásának időpontját.

III. Az őrölt paprika minősítése

7. §

Az őrölt paprika minőségi osztályait és ezek minőségi feltételeit szabvány állapítja meg.

8. §

(1) Az őrölt paprika egységes minősítése céljából évenként vagy - szükség szerint - más időszakonként országosan egységes jellegmintát kell megállapítani minden minőségi osztályra külön-külön.

(2) A jellegmintákat a paprikafeldolgozó vállalat és az Intézet közös javaslatával kell a Paprikajelleget Megállapító Szakértő Bizottság (28. §, a továbbiakban: Bizottság) elé terjeszteni.

(3) A Bizottság által megállapított egy-egy jellegminta sorozatot az Intézet kiadja:

a) a Bizottság tagjainak;

b) a MÉM Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Központnak;

c) az élelmiszer-ellenőrző és vegyvizsgáló intézeteknek;

d) a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézetnek.

(4) A jellegmintát zárt edényben, hűtőszekrényben 0-+5 °C-on kell tárolni. Minősítő vizsgálatokhoz a jellegmintából kivett részmintát csak egyszeri alkalommal szabad felhasználni.

(5) A jellegminta - a bel- és külkereskedelem tekintetében egyaránt - mindaddig irányadó; amíg a Bizottság új jellegmintát nem állapít meg;

Minősítés

9. §

Az őrölt paprika minősítését az Intézet végzi.

10. §

A paprikafeldolgozó vállalat köteles az őrölt paprikát - minősítés végett - az Intézetnek bemutatni.

11. §

(1) Az Intézet köteles a minősítéshez a megőrölt paprikából mintát venni.

(2) A mintavétel után az Intézet köteles:

a) a zsákban a (3) bekezdés szerint ellenőrző jegyet elhelyezni;

b) a zsákra - átfűzessél - az 2. mellékletben foglaltak szerinti mintavételi zárjegyet erősíteni, majd

c) a zsákot lezárni.

(3) Az ellenőrző jegyen fel kell tüntetni:

a) az őrlési napló tételszámát;

b) a mintavétel idejét és helyét;

c) a mintavevő aláírását.

12. §

A mintavételről a mintavevő köteles mintavételi és minősítési jegyzéket kiállítani és annak egyik példányát a paprikafeldolgozó vállalat megbízottjának átadni. A mintavételi és minősítési jegyzéken fel kell tüntetni:

a) az őrlést végző vállalat nevét, telephelyét és az általa megjelölt minőséget;

b) az őrlési napló tételszámát;

c) az őrölt paprika mennyiségét, a zsákok száma és az őrölt paprika tiszta tömege szerint.

13. §

(1) Az őrölt paprika minőségét az Intézet a mintának a jellegmintával való összehasonlítása és az előírt vizsgálatok eredménye alapján állapítja meg.

(2) Ha az őrölt paprika minősége nem éri el a szabvány szerinti minőségi osztályok valamelyikének minőségi követelményeit vagy az egyébként szükséges, minőségének megjavítását meg lehet kísérelni. Ilyen esetben az őrölt paprikát újra kell minősíteni.

14. §

(1) Az Intézet köteles:

a) a minősítés eredményét a mintavételi és minősítési jegyzéken feltünteti; egyidejűleg feljegyzi arra a minősítési napló tételszámát és az egyes tételek minősítő jegyeinek sorszámát;

b) a minősített őrölt paprikát a minősítésének megfelelő minősítő jeggyel és fémzárral megjelölni;

c) a minősítés céljára vett mintát egy évig megőrizni.

(2) A minősítő jegyet és a fémzárat az őrölt paprikát tartalmazó zsákra úgy kell felszerelni, hogy a minősítő jegy és a fémzár eltávolítása nélkül azt ne lehessen felnyitni.

(3) A minősítő jegyre vonatkozó előírásokat a 2. melléklet tartalmazza.

(4) A fémzáron a Magyar Népköztársaság címerét és az Intézet megnevezését fel kell tüntetni.

15. §

(1) A minősítés érvényessége a minőségmegőrzési időtartamon belül is megszűnik, ha a minősítőjegyet vagy a fémzárat a csomagolásról eltávolították vagy az olyan mértékben megsérült, hogy a csomagban levő őrölt paprika eredeti minőségét kétségessé teszi.

(2) Ha a paprikafeldolgozó vállalat a már minősített és őrölt paprikát keveri, egységesíti vagy azzal más technológiai műveletet végez, a paprikát újból minősíteni kell

IV. Az őrölt paprika belföldi forgalomba hozatala

16. §

Az őrölt paprikát belföldön csak akkor szabad forgalomba hozni, ha azt az Intézet megvizsgálta, és minőségi osztályba sorolta.

17. §

(1) Az őrölt paprikát a paprikafeldolgozó vállalat hozza forgalomba közvetlenül vagy kereskedelmi szervek útján.

(2) Kutatóintézet a kísérletekhez szükséges mennyiséget meghaladó fűszerpaprika-felterméket és őrölt paprikát köteles a paprikafeldolgozó vállalatnak átadni. A paprikafeldolgozó vállalat az ilyen fűszerpaprika-félterméket vagy őrölt paprikát köteles átvenni.

18. §

Az őrölt paprikát csak eredeti zárt csomagolásban szabad forgalomba hozni. A forgalomba hozatal történhet:

a) az Intézet által - a 2. melléklet szerinti - minősítő jeggyel és fémzárral ellátott zsákban;

b) 1 kg-ot el nem érő más csomagolási egységben.

19. §

(1) Az őrölt paprikának az Intézet által minősítő jeggyel és fémzárral ellátott zsákból 1 kg-nál kisebb csomagolási egységekbe történő osztását csak a paprikafeldolgozó vállalat végezheti.

(2) Az őrölt paprika kisebb csomagolási egységbe történő osztását az Intézet ellenőrzi.

20. §

(1) Az 1 kg-nál kisebb csomagolási egységeket a vállalat köteles úgy lezárni és lebélyegezni, hogy annak tartalmához a bélyegzés megsértése nélkül ne lehessen hozzáférni. Az ilyen csomagolási egységeken minősítő jegyet és fémzárat nem kell alkalmazni.

(2) Az 1 kg-nál kisebb csomagolási egységeket csak gyűjtőcsomagolásban szabad forgalomba hozni.

(3) Az 1 kg-nál kisebb csomagolási egységeken és ezek gyűjtőcsomagolásán a 25/1976. (VII. 11.) MÉM rendelet 6. és 8. mellékletében meghatározott adatokat kell feltüntetni.

21. §

(1) Paradicsompaprikát vagy más étkezési paprikát zúzott, döngölt, tört, darált vagy őrölt állapotban paprika néven nem szabad forgalomba hozni, kivéve ha azt takarmányozási célra szolgáló őrlemény előállításához használták fel.

(2) A külföldi eredetű őrölt paprikát csak a minősítő vizsgálatok elvégzése után lehet forgalomba hozni. Az egyes csomagokon magyar nyelven fel kell tüntetni a paprika eredetét és a magyar szabvány szerinti minőségi osztályát.

V. Fűszerpaprika, fűszerpaprika-féltermék és őrölt paprika külföldre szállítása

22. §

(1) Fűszerpaprikát, fűszerpaprika-félterméket, őrölt paprikát vagy paprikakivonatot csak érvényes kiviteli vizsgálati bizonyítvány alapján szabad külföldre szállítani.

(2) Külföldre történő kivitel céljából az őrölt paprikát - minőségi osztályba sorolás nélkül - a külföldi fél kívánságának megfelelően is lehet minősíteni, a minősítésnél azonban ilyen esetben is a termék tényleges minőségi jellemzőit kell alapul venni.

23. §

(1) A kiviteli ellenőrző vizsgálatot az Intézet végzi.

(2) A kiviteli ellenőrző vizsgálat elvégzését a paprikafeldolgozó vállalat kéri. A kérelemben meg kell jelölni:

a) a külföldre szállítani kívánt termék megnevezését és tárolási helyét;

b) a csomagok számát, a teljes és tiszta tömeget minőség szerint részletezve;

c) az előírt minőségi követelményeket;

d) a rendeltetési országot;

e) a minősítőjegyek sorszámát és az Intézetet, amely a minősítést végezte.

24. §

(1) Fűszerpaprika és fűszerpaprika-féltermék kiviteli ellenőrző vizsgálata során átlagmintát kell venni. Az átlagmintát egy évig meg kell őrizni.

(2) A kiviteli ellenőrző vizsgálat során azt kell megvizsgálni, hogy a vizsgált termék minőség és tisztaság tekintetében kivitelre alkalmas-e.

(3) Ha a vizsgált termék és annak csomagolása a követelményeknek megfelel, az Intézet a burkolatot fémzárral és kiviteli vizsgálati jeggyel köteles lezárni, kivéve ha azon minősítőjegy és fémzár van.

(4) A kiviteli vizsgálati jegyen fel kell tüntetni:

a) a sorszámot,

b) a lezárást végző Intézet nevét,

c) a termék megnevezését, tömegét és a csomagok darabszámát,

d) a keltezést és az Intézet vezetőjének kézjegyét.

(5) Minőségi osztályba nem sorolható ún. egységes minőség külföldre szállítása esetén csak a sorszámot és a minősítés dátumát kell feltüntetni.

25. §

(1) Az őrölt paprika kiviteli ellenőrző vizsgálata alkalmával az őrölt paprikából mintát kell venni és a paprika minőségét a minta megvizsgálásával ellenőrizni kell. Ha azonban a kiviteli ellenőrző vizsgálatot az őrölt paprika minősítésekor már elvégezték, a mintavételt és a minta megvizsgálását nem kell megismételni.

(2) Az ellenőrző vizsgálat során vett mintát egy évig meg kell őrizni.

26. §

Ha a különböző minőségű őrölt paprikát tartalmazó csomagokat közös burkolatban (gyűjtőcsomagban) szállítják külföldre, a közös külső burkolatot fémzárral és kiviteli vizsgálati jeggyel kell lezárni. A kiviteli vizsgálati jegynek tartalmaznia kell:

a) a lezárást végző Intézet nevét;

b) a közös burkolatban elhelyezett őrölt paprika minőségét, minden minőségi osztálynál megjelölve a tiszta tömeget, a csomagok számát és a csomagokra felerősített minősítő jegyek sorszámát;

c) sorszámot, keltezést és az Intézet vezetőjének kézjegyét.

27. §

(1) A kiviteli ellenőrző vizsgálat alapján az Intézet a megvizsgált szállítmányra - a 3. melléklet szerint - kiviteli vizsgálati bizonyítványt köteles kiadni.

(2) A kiviteli vizsgálati bizonyítvány a kiállítástól számított 3 hónapig érvényes.

VI. Vegyes rendelkezések Paprikajelleget Megállapító Szakértő Bizottság

28. §

(1) A Bizottság feladata:

a) a jellegminta megállapítása szín és íz (csípősség) szerint a szabvány előírásainak megfelelően;

b) az Intézet minősítése, illetőleg a kiviteli vizsgálati bizonyítvány kiadásának megtagadása elleni fellebbezések elbírálása.

(2) A Bizottságnak hét tagja van. A Bizottság elnökét, valamint hat tagját a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter nevezi ki.

(3) A Bizottság maga állapítja meg ügyrendjét, amelyet a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter illetékes helyettese hagy jóvá.

Jogorvoslatok

29. §

(1) Az Intézetnek az őrlemények minősítésével kapcsolatos bizonyítványa vagy a kiviteli vizsgálati bizonyítvány kiadásának megtagadása tárgyában kiadott határozata ellen a vizsgált fűszerpaprika, fűszerpaprika-féltermék, őrölt paprika vagy paprikakivonat birtokosa a kézhezvételtől számított 15 napon belül a Bizottsághoz fellebbezéssel élhet.

(2) A fellebbezést az Intézetnél kell benyújtani.

(3) A fellebbezést az Intézet a mintával együtt a beérkezéstől számított 48 órán belül köteles a Bizottság elnökéhez elküldeni.

(4) A fellebbezést a Bizottság a benyújtástól számított 14 napon belül köteles elbírálni és határozatáról a fellebbezőt írásban értesíteni.

(5) A Bizottság határozata ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Vizsgálati díjak

30. §

Az őrölt paprika belföldi minősítő vizsgálatáért, a fűszerpaprika, a fűszerpaprika-féltermék, az őrölt paprika és a paprikakivonat kiviteli ellenőrző vizsgálatáért a MÉM Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Központ által kiadott díjszabásban feltüntetett díjat kell felszámolni.

31. §

Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba; egyidejűleg a 34/1968. (IX. 28.) MÉM rendelet és a 14/1970. (V. 15.) MÉM rendelet 14. §-a hatályát veszti. A rendelet mellékleteit a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő közli.

Dr. Romány Pál s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter

Tartalomjegyzék