11/1981. (VIII. 15.) BkM rendelet
a vendéglátóipari üzletek osztályba sorolásáról[1]
A vendéglátóipari üzletek osztálybasorolásáról - az érdekelt szervek vezetőivel egyetértésben - a következőket rendelem.
1. §
A rendelet hatálya a vendéglátóipari üzlet üzemeltetőjére terjed ki.
2. §
(1) A vendéglátóipari üzletet a mellékletben meghatározott feltételek szerint osztályba kell sorolni.
(2) A nem nyílt jellegű vendéglátóipari üzletet osztályba sorolni nem kell.
(3) Önkiszolgálló rendszerben működő vendéglátóipari üzlet, továbbá közlekedési eszközökön üzemelő büfé, bisztró, az értékesítő automata legfeljebb II. osztályba - az étkezde, kifőzés, a pecsenyesütő üzlet, valamint a mozgóárusítás legfeljebb III. osztályba sorolható.
3. §
(1)[2] A vendéglátóipari üzlet osztályba sorolását az üzemeltető végzi. Az egyéni vállalkozóüzleteinek osztályba sorolását - ideértve a bérleti rendszerben működőket is - a Kisiparosok Országos Szervezete, illetve a Kiskereskedők Országos Szervezete helyi szervezetének javaslata alapján annak a községi, városi, fővárosi kerületi, megyei jogú város jegyzője végzi, amely az iparigazolványt, illetve a magánkereskedői igazolványt kiadta.
(2) A vendéglátóipari üzlet osztályba sorolásáról az üzemeltető a jegyzőt értesíti.
(3) A vendéglátóipari üzletet háromévenként ismételten osztályba kell sorolni.
(4) A szerződéses rendszerben működő, illetőleg bérbeadott vendéglátóipari üzletet az új szerződés megkötésekor ismételten osztályba kell sorolni. A szerződéses rendszerben működő üzletet a szerződés időtartama alatt csak a szerződés módosítása esetén lehet magasabb osztályba sorolni.
4. §
(1)[3] Ha az ellenőrzésre jogosult szerv megállapítja, hogy a vendéglátóipari üzlet nem felel meg a rendelet mellékletében meghatározott feltételeknek, az üzemeltetőt a hiányosság megszüntetésére, vagy az alacsonyabb osztályba sorolásra felhívja. Az egyéni vállalkozó által üzemeltetett vendéglátóipari üzlet esetén a felhívást megküldi a KIOSZ, illetve a KISOSZ helyi szervezetének, valamint az alacsonyabb osztályba sorolás céljából a jegyzőnek.
(2) Az üzemeltető köteles legkésőbb a felhívás időpontjától számított harminc napon belül a hiányosságokat megszüntetni, vagy a vendéglátóipari üzletet alacsonyabb osztályba sorolni és erről az ellenőrzést végzőt és a jegyzőt értesíteni.
(3) Amennyiben az üzemeltető a felhívástól számított harminc nap alatt a hiányosságokat nem szüntette meg, illetve az üzlet alacsonyabb osztályba sorolásáról nem gondoskodott, a jegyző jogosult a megfelelő osztálybasorolást elrendelni (hatósági osztálybasorolás). Ha a vendéglátóipari üzlet alacsonyabb osztályba nem sorolható, a jegyző a működési engedélyét visszavonja.
5. §
(1) Ez a rendelet 1982. január hó 1. napján lép hatályba. Egyidejűleg a vendéglátó üzletek osztálybasorolásáról szóló 11/1972. (VI. 5.) BkM rendelet hatályát veszti.
(2) A rendelet mellékletét a Kereskedelmi Értesítőben kell közzétenni.
Melléklet a 11/1981. (VIII. 15.) BkM rendelethez
III. osztályú kategória
1. Az üzlet bejárata előtti terület rendezett és folyamatosan tisztántartott.
2. Megfelelően kialakított és megvilágított, rendszeresen tisztántartott, az üzlet jellegére utaló portállal rendelkezik.
3. A vendégtér és a kiegészítő helyiségek megvilágítása összhangban van az üzlet jellegével, a fényforrások működése kifogástalan.
4. Az üzlet értékesítő és kiegészítő helyiségei rendszeresen tisztántartottak.
5. Nemek szerint elkülönített WC- és mosdóhelyiséggel rendelkezik. A helyiségek padlózata, teljes falfelülete könnyen tisztítható burkolóanyaggal védett. (A cukrászda, süteménybolt típusú üzleteknél ez a felület nem kötelező.)
6. A WC- és mosdóhelyiségek tisztasága kifogástalan. A WC egészségügyi papírral, a mosdó szappannal és higiénikus kéztörlési (szárítási) lehetőséggel, tükörrel ellátott.
7. A termelő és értékesítő gépek működőképesek, rendszeres karbantartásukról és tisztántartásukról gondoskodnak.
8. Az üzleti kínálatról és árakról a vendégeket kulturált, színvonalas eszközökkel tájékoztatják.
9. Az ételeket és italokat a jellegüknek megfelelő hőmérsékleten értékesítik.
10. A hűtést igénylő, kiszolgált italok közül - amennyiben a vendég kérése ezzel nem ellentétes - az üdítőitalok, az ásványvizek és a sör hőmérséklete a +8 °C-t, a fehér borok hőmérséklete +12 °C-t (csemegeborok kivételével) nem haladhatja meg.
11. Ételfogyasztás esetén a vendég részére biztosítják az étkezéshez szükséges eszközöket és a különböző ízesítőanyagokat.
12. Ételfogyasztás esetén - a vendég külön rendelése nélkül is - hideg ivóvizet szolgálnak ki.
13. Az értékesítéssel foglalkozó dolgozók helyiségenként egységes és kifogástalan tisztaságú munkaruhát viselnek.
14. A konyha vezetője szakképzettséggel és legalább 3 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik.
II. osztályú kategória
II. osztályba sorolható az a vendéglátó üzlet, amely megfelel a III. osztályra előírt és az alábbi követelményeknek is:
1. Elkülönített ruhatárral vagy a felsőruházat kulturált elhelyezését biztosító lehetőséggel rendelkezik.
2. A vendégtér (értékesítő helyiségek és különtermek) belső hangulatát különböző díszítő elemek is emelik.
3. Az üzlet berendezési és felszerelési tárgyai helyiségenként egységesek és jó állapotban vannak.
4. Az üzletben minden olyan felszerelési tárgy rendelkezésre áll, amely az alkalmazott értékesítési formához szükséges.
5. Az evőeszközök - a nem melegkonyhás üzletek kávéskészletei kivételével - kizárólag rozsdamentes acélból készülhetnek.
6. Borokat kizárólag talpas (kehely) pohárban értékesíthetik (kivéve borozók, speciális egyedi hangulatú üzletek).
7. Melegkonyhás üzletek az ételekhez péksüteményeket is kínálnak.
8. Melegkonyhás üzletekben valamennyi asztalon megtalálható a só- és paprika- vagy borsszóró.
9. A vendégek tájékoztatása a kínálatról és az árakról már az üzletbe lépés előtt is biztosított.
10. Legalább egy idegen nyelven írt ét- és itallapot is rendszeresítenek.
11. A vendégek tájékoztatását szolgáló árlapok szakmailag összhangban vannak az üzlet jellegével és színvonalas kivitelezésűek.
12. Melegkonyhás üzletekben és cukrászdákban mind az ételeknél, mind a kiegészítő berendezési és felszerelési tárgyaknál biztosítják a gyermekvendégek igényeinek kielégítését, illetve kényelmét (gyermekadag-menü, gyermekszék és párna stb.).
Osztályonfelüli és I. osztályú kategória
Osztályonfelüli, I. osztályba sorolható az a vendéglátó üzlet, amely megfelel a II. osztályra előírt és az alábbi követelményeknek is:
1. Színvonalas kiképzésű belső előtérrel rendelkezik.
2. Az üzlet berendezéseinek egysége és díszítő elemeinek stílusösszhangja helyiségenként biztosított.
3. Üzletbe lépéskor a vendégeket fogadják.
4. Étel- és italkínálata, ezen belüli választéka megfelel az üzlet szakmai jellegének és mindenkor kifejezi az idényszerűséget is.
5. A vendég kérése nélkül a hideg hőmérsékletet igénylő italokhoz - szájjeget szolgálnak ki.
6. Az üzletben legalább két idegen nyelven írt árlapot rendszeresítenek és ezeken a nyelveken rendelést felvesznek.
7. Melegkonyhás üzletben a konyha vezetője szakképzettséggel és legalább 5 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik.
8. Zenés üzletben a zenekar vezetője csak "A" vagy kiemelt kategóriába sorolt zenész lehet (a követelmény alól átmeneti időtartamra az OSZK felmentést adhat).
9. Az értékesítéssel foglalkozó dolgozók helyiségenként egységes és kifogástalan tisztaságú formaruhát viselnek.
Egyéb osztálybasorolási feltételek
1. IV. osztályba sorolható az a vendéglátó üzlet, amely nem felel meg a III. osztály követelményeinek, de nemenként elkülönített WC- és mosdóhelyiséggel rendelkezik, ezen kívül megfelel a III. osztályú besorolás 3., 4., 13. pontjában foglaltaknak.
2. Az osztálybasorolási feltételek biztosítását a nem önállóan kialakított vendéglátóipari üzleteknél (pl. közlekedési eszközön, pályaudvaron, szállodában működők), valamint a beépített fogyasztótérrel nem rendelkező üzleteknél értelemszerűen kell teljesíteni.
Lábjegyzetek:
[1] Utóbb a rendeletet a 85/1997. (V.28.) Korm. rendelet hatályon kívül helyezte 1997. június 2. napjával.
[2] a 3. § (1)-(2) bekezdése a 6/1992. (I.28.) IKM rendelet 6. §-ának, valamint az 1990. évi V. törvény 16. §-a (4) bekezdésének megfelelő szöveg.
[3] A 4. § (1)-(3) bekezdése a 6/1992. (I.28.) IKM rendelet 6. §-ának, valamint az 1990. évi V. törvény 16. §-a (4) bekezdésének megfelelő szöveg.