Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

23/1983. (XII. 24.) MÉM rendelet

az élelmiszer és a dohányipari terméket előállítók minőségszabályozási feladatairól

Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtásával kapcsolatos feladatokról szóló 1022/1976. (VII. 11.) Mt. h. számú határozat 14. pontjában kapott felhatalmazás alapján - az érdekelt miniszterekkel és országos hatáskörű szervek vezetőivel, valamint a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsával, a Fogyasztási Szövetkezetek Országos Tanácsával, az Élelmezésipari Dolgozók Szakszervezetével, továbbá a Kisiparosok Országos Szervezetével egyetértésben - a következőket rendelem:

1. §

A rendelet hatálya kiterjed valamennyi élelmiszert előállító gazdálkodó szervezetre (Ptk. 685. § c) pont), gazdasági munkaközösségre és kisiparosra (a továbbiakban együtt: élelmiszerelőállító).

2. §

Az élelmiszer minőségét, így különösen az összetételi jellemzőket, az érzékszervi tulajdonságokat, a térfogat- és tömegkövetelményeket, valamint a csomagolást és a jelölést - a minőség szabályozása keretében - az élelmiszer-előállítóknak folyamatosan ellenőrizniük kell.

3. §

Az élelmiszeripari termékek minőségszabályozási kötelezettségének körébe tartozik különösen:

a) a nyers-, az adalék-, a segéd-, a csomagoló és az üzemelési anyagok felhasználás előtti ellenőrzése;

b) a gyártásközi minőségellenőrzés;

c) a késztermék minőségének ellenőrzése;

d) a raktározás minőséget befolyásoló körülményeinek és a raktárkészleteknek az ellenőrzése;

e) a gyártóvonalban levő műszerek és mérlegek pontosságának időszakos ellenőrzése;

f) a nem megfelelő minőségű nyers-, adalék-, segéd-, csomagoló és üzemelési anyagok félkésztermékek felhasználásának, valamint a késztermékek kiszállításának felfüggesztése;

g) a vizsgálati és az ellenőrzési eredmények nyilvántartása, továbbá

h) a minőség tanúsítása.

4. §

A minőségellenőrzést végzők feladatai az ellenőrzési adatok alapján:

a) együttműködés a termelés technológiai irányítóival a gyártás- és a gyártmányfejlesztésben;

b) részvétel a nem megfelelő minőségű termék felhasználási, illetve kezelési módjának meghatározásában és a meghatározott előírások végrehajtásának ellenőrzésében;

c) adatszolgáltatás a minőségi színvonal értékeléséhez, továbbá

d) a minőségi reklamációk szakmai véleményezése.

5. §

A trösztnél működő minőségellenőrzési szervezet feladatkörébe tartozik különösen

a) a tröszti vállalatok minőségszabályozó tevékenységének szakmai irányítása és felügyelete, a vizsgálati és a mintavételi módszerek előírása, fejlesztése, nyilvántartása, a mintavétel és a minősítés rendjének meghatározása, a vállalati és az üzemi laboratóriumi feltételeket meghaladó egyes vizsgáidtok elvégzése, a minőségi adatszolgáltatási rendszer kialakítása és működtetése;

b) az üzemi gyártástechnológia minőséget befolyásoló jellemzőinek és a termékeknek szükség szerinti ellenőrzése;

c) a minőségi követelmények érvényesítése a nyersanyag termeltetésnél, a technológia és a gyártmányfejlesztésnél, valamint a piackutatásnál;

d) a nyers-, az adalék-, a segéd-, a csomagoló- és az üzemelési anyagok minősítési módszereinek előírása;

e) a gyártásközi és késztermék ellenőrzés szakmai és módszertani irányítása;

f) a minőségi követelmények érvényesítése a szabványosításban, továbbá

g) a minőségszabályozással foglalkozó szakemberek képzésének és továbbképzésének biztosítása.

6. §

(1) A termék megfelelő minőségének biztosítását és a minőségellenőrzési kötelezettség teljesítését laboratóriumi vizsgálattal kell ellenőrizni. A laboratóriumok felszereltségének alkalmasnak kell lennie a minőségi követelmények vizsgálatára.

(2) Az élelmiszerelőállító - döntésétől függően - laboratóriumot létesít, vagy a szükséges vizsgálatokat erre alkalmas laboratóriumban végezteti el.

7. §

(1) A minőségszabályozás személyi feltételei:

a) a minőségszabályozási szervezet, illetve a laboratórium vezetője csak felsőfokú képesítésű szakember (vegyészmérnök, vegyész, tartósítóipari mérnök) lehet;

b) az üzemi és technológiai ellenőrzést legalább középfokú szakirányú képzettséggel rendelkező szakember végezheti;

c) laboratóriumi vizsgálatot középfokú vagy laboráns képesítéssel rendelkező szakember folytathat.

(2) A minőségszabályozási feladatokat a gazdálkodó szervezet vezetője is elláthatja. A kisiparos, illetőleg a gazdasági munkaközösség a 3. §-ban írt minőségszabályozási feladatokat maga végezheti el, a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat a 6. § (2) bekezdés szerint alkalmas laboratóriumban végeztesse el.

8. §

Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a 17/1977. (MÉM É. 25.) MÉM számú utasítás hatályát veszti.

Váncsa Jenő s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter