23/1983. (XII. 24.) MÉM rendelet
az élelmiszer és a dohányipari terméket előállítók minőségszabályozási feladatairól
Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtásával kapcsolatos feladatokról szóló 1022/1976. (VII. 11.) Mt. h. számú határozat 14. pontjában kapott felhatalmazás alapján - az érdekelt miniszterekkel és országos hatáskörű szervek vezetőivel, valamint a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsával, a Fogyasztási Szövetkezetek Országos Tanácsával, az Élelmezésipari Dolgozók Szakszervezetével, továbbá a Kisiparosok Országos Szervezetével egyetértésben - a következőket rendelem:
1. §
A rendelet hatálya kiterjed valamennyi élelmiszert előállító gazdálkodó szervezetre (Ptk. 685. § c) pont), gazdasági munkaközösségre és kisiparosra (a továbbiakban együtt: élelmiszerelőállító).
2. §
Az élelmiszer minőségét, így különösen az összetételi jellemzőket, az érzékszervi tulajdonságokat, a térfogat- és tömegkövetelményeket, valamint a csomagolást és a jelölést - a minőség szabályozása keretében - az élelmiszer-előállítóknak folyamatosan ellenőrizniük kell.
3. §
Az élelmiszeripari termékek minőségszabályozási kötelezettségének körébe tartozik különösen:
a) a nyers-, az adalék-, a segéd-, a csomagoló és az üzemelési anyagok felhasználás előtti ellenőrzése;
b) a gyártásközi minőségellenőrzés;
c) a késztermék minőségének ellenőrzése;
d) a raktározás minőséget befolyásoló körülményeinek és a raktárkészleteknek az ellenőrzése;
e) a gyártóvonalban levő műszerek és mérlegek pontosságának időszakos ellenőrzése;
f) a nem megfelelő minőségű nyers-, adalék-, segéd-, csomagoló és üzemelési anyagok félkésztermékek felhasználásának, valamint a késztermékek kiszállításának felfüggesztése;
g) a vizsgálati és az ellenőrzési eredmények nyilvántartása, továbbá
h) a minőség tanúsítása.
4. §
A minőségellenőrzést végzők feladatai az ellenőrzési adatok alapján:
a) együttműködés a termelés technológiai irányítóival a gyártás- és a gyártmányfejlesztésben;
b) részvétel a nem megfelelő minőségű termék felhasználási, illetve kezelési módjának meghatározásában és a meghatározott előírások végrehajtásának ellenőrzésében;
c) adatszolgáltatás a minőségi színvonal értékeléséhez, továbbá
d) a minőségi reklamációk szakmai véleményezése.
5. §
A trösztnél működő minőségellenőrzési szervezet feladatkörébe tartozik különösen
a) a tröszti vállalatok minőségszabályozó tevékenységének szakmai irányítása és felügyelete, a vizsgálati és a mintavételi módszerek előírása, fejlesztése, nyilvántartása, a mintavétel és a minősítés rendjének meghatározása, a vállalati és az üzemi laboratóriumi feltételeket meghaladó egyes vizsgáidtok elvégzése, a minőségi adatszolgáltatási rendszer kialakítása és működtetése;
b) az üzemi gyártástechnológia minőséget befolyásoló jellemzőinek és a termékeknek szükség szerinti ellenőrzése;
c) a minőségi követelmények érvényesítése a nyersanyag termeltetésnél, a technológia és a gyártmányfejlesztésnél, valamint a piackutatásnál;
d) a nyers-, az adalék-, a segéd-, a csomagoló- és az üzemelési anyagok minősítési módszereinek előírása;
e) a gyártásközi és késztermék ellenőrzés szakmai és módszertani irányítása;
f) a minőségi követelmények érvényesítése a szabványosításban, továbbá
g) a minőségszabályozással foglalkozó szakemberek képzésének és továbbképzésének biztosítása.
6. §
(1) A termék megfelelő minőségének biztosítását és a minőségellenőrzési kötelezettség teljesítését laboratóriumi vizsgálattal kell ellenőrizni. A laboratóriumok felszereltségének alkalmasnak kell lennie a minőségi követelmények vizsgálatára.
(2) Az élelmiszerelőállító - döntésétől függően - laboratóriumot létesít, vagy a szükséges vizsgálatokat erre alkalmas laboratóriumban végezteti el.
7. §
(1) A minőségszabályozás személyi feltételei:
a) a minőségszabályozási szervezet, illetve a laboratórium vezetője csak felsőfokú képesítésű szakember (vegyészmérnök, vegyész, tartósítóipari mérnök) lehet;
b) az üzemi és technológiai ellenőrzést legalább középfokú szakirányú képzettséggel rendelkező szakember végezheti;
c) laboratóriumi vizsgálatot középfokú vagy laboráns képesítéssel rendelkező szakember folytathat.
(2) A minőségszabályozási feladatokat a gazdálkodó szervezet vezetője is elláthatja. A kisiparos, illetőleg a gazdasági munkaközösség a 3. §-ban írt minőségszabályozási feladatokat maga végezheti el, a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat a 6. § (2) bekezdés szerint alkalmas laboratóriumban végeztesse el.
8. §
Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a 17/1977. (MÉM É. 25.) MÉM számú utasítás hatályát veszti.
Váncsa Jenő s. k.,
mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter