22/1993. (VII. 1.) FM rendelet
az Európai Közösségek tagállamaiba kiszállításra kerülő, friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség minőségének kötelező vizsgálatáról
Az élelmiszerekről szóló, 1988. évi IV. törvénnyel módosított 1976. évi IV. törvény 37. §-ának (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - az érdekelt miniszterekkel egyetértésben - a következőket rendelem:
1. §
(1) A rendelet hatálya kiterjed az Európai Közösségek tagállamaiba kiszállításra kerülő, az 1. számú mellékletben felsorolt friss fogyasztásra szánt gyümölcsre és zöldségre. A vizsgálatra kötelezett gyümölcs- és zöldségfajok köre folyamatosan bővíthető.
(2) E rendelet alkalmazásában
a) friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség: az a gyümölcs és zöldség, amely a fogyasztói piacon frissen kerül értékesítésre;
b) tétel: az a termékmennyiség, amely a vizsgálatkor a származás, a feladó és csomagoló, a termék fajtája, a minőségi osztály, a méret, valamint a csomagolás szempontjából egységesnek tekinthető;
c) mintavétel: meghatározott mennyiségű termék elkülönítése a tételből megfelelési vizsgálat céljára;
d) elemi minta: a tételből elkülönített csomagolási egység, ömlesztett áru esetén a tételből egy helyen elkülönített termékmennyiség;
e) teljes minta: a tételből vizsgálat céljára elkülönített elemi minták összessége;
f) csökkentett minta: a teljes mintából elkülönített reprezentatív mennyiség, amely lehetővé teszi az értékelést egy bizonyos jellemzőre vonatkozóan. Egy teljes mintából több csökkentett minta vehető;
g) megfelelési vizsgálat: bármely fizikai vagy adminisztratív ellenőrzés, amit az e rendeletben foglalt eljárás szerint végeznek el, és célja annak megállapítása, hogy a gyümölcs, a zöldség megfelel-e a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó minőségi előírásainak (a továbbiakban: előírások);
h) azonosság vizsgálat: annak ellenőrzése, hogy a termékeket pontosan határozták-e meg a kísérő dokumentumokban vagy bizonyítványokban;
i) ellenőr: olyan szakirányú képzettségű személy, aki a vizsgálatok elvégzésére alkalmas, továbbá arra felhatalmazással bír.
2. §
A Magyar Köztársaságból az Európai Közösségek tagállamaiba - friss fogyasztásra szánt - gyümölcsöt és zöldséget csak tételes vizsgálat alapján kiadott vizsgálati bizonyítvánnyal lehet kiszállítani.
3. §
A tétel vizsgálata kiterjed
a) az elemi minták alapján a csomagolás és a külső megjelenés értékelésére (a csomagolás az előírt tiszta anyagok felhasználásával történt-e, továbbá, hogy a külső megjelenés megfelelő-e);
b) annak megállapítására, hogy a megjelölés pontos-e; továbbá
c) a termékek azonosságának és megfelelőségének ellenőrzésére.
4. §
A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a kiszállítani kívánt gyümölcs- és zöldségtétel - exportőr által jelzett - minősége megfelel-e az előírásoknak.
5. §
(1) A vizsgálatot az állategészségügyi és élelmiszer ellenőrző hálózat végzi, a következőkben megjelölt egységein keresztül:
- Győr-Moson-Sopron Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás,
- Fejér Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás,
- Somogy Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás,
- Zala Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás,
- Bács-Kiskun Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás,
- Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás,
- Békés Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás,
- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás,
- Heves Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás,
- Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás,
(a továbbiakban együtt: állomás).
(2) A feltételek megléte esetén egyéb szervek is kérhetik kijelölésüket a földművelésügyi minisztertől a vizsgálat elvégzésére és igazolására.
6. §
A vizsgálat iránti igényt az exportőrnek a vizsgálat kért időpontját megelőző munkanapon 12 óráig, a szállítóeszközbe való berakás helyéhez legközelebbi kijelölt állomáson kell bejelentenie. Az állomás a vizsgálati igényt köteles elfogadni, és a vizsgálatot elvégezni a megfelelő időpontban, nem akadályozva a berakodást és szállítást. A vizsgálat elvégzéséhez szükséges feltételeket (az áru és azzal összefüggő minden szükséges információ, a tétel esetleges átrakása stb.) az exportőrnek kell biztosítania.
7. §
(1) A megfelelési vizsgálatot - a tételből véletlenszerűen, különböző helyekről vett, a tételre jellemzőnek tekinthető teljes minta értékelésével - minden tételre el kell végezni.
(2) A tétel minősítéséhez szükséges teljes mintához a 2. számú mellékletben meghatározott mennyiségű elemi mintát kell kivenni.
8. §
(1) A tétel értékeléséhez szükséges teljes minta méretét az ellenőr határozza meg.
(2) Az ellenőr jogosult megjelölni azokat a csomagokat a tételben, amelyeket vizsgálni kíván, illetőleg ömlesztett áru esetén a tétel azon részeit, ahonnan mintát kíván venni. Az exportőr köteles bemutatni a kívánt mintát, és megadni az áruk meghatározásával és a tételekkel kapcsolatos minden információt.
9. §
A belső hibákat, ha a vizsgálati eljárás káros hatással lehet a termék minőségére, a tétel megítéléséhez szükséges legkisebb mennyiségű csökkentett minta segítségével kell ellenőrizni. A teljes mintából a csökkentett mintát az ellenőr választja ki, amennyiben belső hiba vagy annak gyanúja merül fel. A csökkentett minta nem haladhatja meg az eredetileg vizsgálatra szánt teljes minta 10%-át. A kijelölt állomás nem köteles a teljes mintának a vizsgálat alatt tönkrement részeit pótolni.
10. §
(1) A vizsgálandó terméket teljesen el kell távolítani a csomagolásából. Az egyöntetűséget, a minimum követelményeket, a minőségi és méretbeli osztályozást a teljes minta alapján kell ellenőrizni. Hiba észlelése esetén az ellenőr megállapítja az előírástól eltérő termékek darabszám vagy tömeg szerinti arányát.
(2) Az érettség megállapítására az ellenőr felhasználhatja a minőségi előírásokban e célból meghatározott eszközöket és módszereket. Alma esetében hagyatkozhat a színmérési skálára, vagy alkalmazhatja a jód-tesztet.
11. §
(1) Az ellenőr a vizsgálat befejeztével, annak eredményei alapján megállapítja, hogy a termék megfelel-e az előírásoknak, vagy sem.
(2) Ha a vizsgálat alapján az ellenőr nem tud dönteni, a vizsgálatot megismételheti, és a kél eredmény átlaga alapján hozza meg az (1) bekezdés szerinti döntését.
12. §
Ha a termék megfelel a vonatkozó előírásoknak, az ellenőr erről a 3. számú melléklet szerinti vizsgálati bizonyítványt állítja ki. A vizsgálati bizonyítvány nem helyettesít egyéb, külön jogszabályban előírt hatósági igazolást. A vizsgálati bizonyítvány érvényességi idejét a termék jellemzőit figyelembe véve úgy kell meghatározni, hogy a termék megőrizze minőségét az érvényességi idő alatt. A lejárt érvényességű vizsgálati bizonyítvány az Európai Közösségek vámterületén való szabad mozgást kizárja.
13. §
Ha a termék nem felel meg az előírásoknak, az ellenőr tájékoztatja az exportőrt, hogy a termék, mely követelményeknek nem felel meg, és megtiltja annak friss fogyasztásra szánt termékként történő kiszállítását. Az exportőrnek lehetősége van a terméket kiszállításra alkalmassá tenni, és új vizsgálatot kérni.
14. §
A vizsgálatot igénylő viseli a vizsgálat és a bizonyítvány kiadásának költségét, amelyet a mindenkori árak alapján számított, a vizsgálat érdekében felmerülő indokolt közlekedési költség, a vizsgálattal eltöltött idő és az esetleg felmerült laboratóriumi vizsgálati díj alapján kell meghatározni. A költségek befizetését az állomás a bizonyítvány kiadásának feltételéül szabhatja.
15. §
A rendelet 1993. szeptember 1. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 1994. január 1. napjától kell kötelezően alkalmazni.
Dr. Szabó János s. k.,
földművelésügyi miniszter
1. számú melléklet a 22/1993. (VII. 1.) FM rendelethez[1]
2. számú melléklet a 22/1993. (VII. 1.) FM rendelethez
A tétel minősítéséhez szükséges elemi minta mennyisége:
a) Csomagolt termék esetén:
b) Ömlesztett termék esetén:
3. számú melléklet a 22/1993. (VII. 1.) FM rendelethez
Vizsgálati bizonyítvány
Lábjegyzetek:
[1] Megállapította az 51/1994. (VIII. 19.) FM rendelet 1. §-a (lásd Melléklet). Hatályos 1994.09.18.