66/1994. (IV. 30.) Korm. rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyvről

Az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény 18. §-ának figyelembevételével, az Európai Közösségekkel és azok tagállamaival kötött, az 1994. évi I. törvénnyel kihirdetett Európai Megállapodás 68. Cikkében foglaltakra is tekintettel, a Magyar Élelmiszerkönyv kidolgozásáról és alkalmazásáról a Kormány a következőket rendeli el:

1. §

A Magyar Élelmiszerkönyv - Codex Alimentarius Hungaricus - a nyers és feldolgozott élelmiszerekre vonatkozó előírások és irányelvek gyűjteménye. A Magyar Élelmiszerkönyv vezetésének a feladatait a Földművelésügyi Minisztérium látja el.

2. §

(1) A Magyar Élelmiszerkönyv I. kötetének előírásai az Európai Közösségek jogszabályai alapján készülnek, azok alkalmazása a Magyarországon előállított vagy forgalomba hozott élelmiszerekre kötelező.

(2) A Magyar Élelmiszerkönyv II. kötetének irányelvei a nemzetközi szervezetek ajánlásai és a hazai adottságok figyelembevételével készült, ajánlott termékleírásokat tartalmazzák.

(3) A Magyar Élelmiszerkönyv III. kötete - a Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény - tartalmazza

a) az Európai Közösségek jogszabályai alapján készült előírásokat, amelyek alkalmazása kötelező,

b) az MSZ-EN szabványok, valamint az egyéb hazai és nemzetközi szabványok átvételével készült, illetve ezek hiányában az e célra kifejlesztett irányelveket, amelyek alkalmazása ajánlott.

3. §

(1) A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásait a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság javaslata alapján az ipari és kereskedelmi miniszter, a népjóléti miniszter, valamint a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter egyetértésével a földművelésügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter) adja ki.

(2) A Magyar Élelmiszerkönyv ajánlott irányelveit a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság javaslata alapján a miniszter közzéteszi.

4. §

(1) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 15 tagból áll. A tagokat a tudomány, a gazdaság, az élelmiszerellenőrzés és a fogyasztói szervezetek, valamint az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium, a Népjóléti Minisztérium, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium képviselőiből az ipari és kereskedelmi miniszter, a népjóléti miniszter, valamint a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter egyetértésével a miniszter 5 évre nevezi ki.

(2) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság az egyes szakterületek előírásai és irányelvei kidolgozására az (1) bekezdésben foglaltak szerint külön munkabizottságokat hoz létre.

(3) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság tagjai közül elnököt, elnökhelyettest és titkárt választ, működési szabályzatát maga alakítja ki, és az az ipari és kereskedelmi miniszter, a népjóléti miniszter, valamint a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter egyetértésével a miniszter hagyja jóvá.

(4) A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság működésével kapcsolatos titkársági teendőket a Földművelésügyi Minisztérium látja el.

5. §

(1) E rendelet 1994. május 1-jén lép hatályba.

(2) Egyidejűleg az élelmiszerekről szóló 1976. évi IV. törvény végrehajtására kiadott 10/1988. (VI. 30.) MÉM-SZEM együttes rendelet 20. §-a, valamint az ezt módosító 5/1992. (II. 14.) FM-NM együttes rendelet hatályát veszti.

Dr. Boross Péter s. k.,

miniszterelnök