18/1995. (VI. 8.) NM rendelet
az élelmiszerek élelmezés-egészségügyi mikrobiológiai szennyeződésének elhárításáról szóló 6/1978. (VII. 14.) EüM rendelet módosításáról
A népjóléti miniszter feladat- és hatásköréről szóló 49/1990. (IX. 15.) Korm. rendelet 4. § a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
Az élelmiszerek élelmezés-egészségügyi mikrobiológiai szennyeződésének elhárításáról szóló 6/1978. (VII. 14.) EüM rendelet (a továbbiakban: R.) mellékletének 2. a) pontja az alábbi szövegrésszel egészül ki:
[2. FŰSZEREK, ADALÉKANYAGOK
a)
Fűszer, fűszerkeverék,]
"porított gomba"
2. §
Az R. mellékletének 2. b) pontja az alábbi szövegrésszel egészül ki:
[b) Kiegészítő és segédanyagok, technikai adalékanyagok...]
"nyersvér, vérpor, kataláz (REANAL), szárított élesztő (E. coli) engedmény nélkül."
3. §
Az R. mellékletének 4. c) pontja az alábbi szövegrésszel egészül ki:
[4. TEJ ÉS TEJTERMÉKEK
c) Túró és túróféleségek,]
"Túró Rudi (a forgalomban is az "m" érték az irányadó)."
4. §
(1) Az R. mellékletének 5. c) pontjának zárójelbe foglalt rendelkezései az alábbi szövegrésszel, valamint a c) pont a következő határértékekkel egészül ki:
[5. HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
c) Érleléssel, szárítással tartósított készítmények (szalámifélék, füstölt szárazkolbász)]
"csabai burgonyás kolbász (burgonya 30%), laskagombás kolbász (1/3-a zsír)"
(2) Az R. mellékletének 5. g) pontjának zárójelbe tett része az alábbi szövegrésszel, valamint a g) pont a következő határértékekkel egészül ki:
[g) Vákuumcsomagolású nyers húskészítmények (szalonnafélék, sonka)]
"favorit vastag kolbász"
(3) Az R. mellékletének 5. i) pontja az alábbi szövegrésszel egészül ki:
[Zsír (különféle, margarin is)]
"olajok"
5. §
(1) Az R. mellékletének 7. b) pontjának zárójelbe tett része az alábbi szövegrésszel, valamint a b) pont a következő határértékekkel egészül ki:
[7. GYORSFAGYASZTOTT KÉSZÍTMÉNYEK
Gyorsfagyasztott félkész ételek, hőkezelést igénylő termékek (pl. pizza, hasábburgonya, frikadella, máj- és húsgombóc levesbetét)]
"baromfi fasírt, pizza fingers"
(2) Az R. mellékletének 7. d) pontjának zárójelbe tett része az alábbi szövegrésszel, valamint a d) pont a következő határértékekkel egészül ki:
[Gyorsfagyasztott zöldségfélék, nem blansírozott (pl. gyalult tök, uborka, paradicsompaprika stb.)]
"mexikói salátakeverék, csabai parasztreggeli"
(3) Az R. mellékletének 7. e) pontja az alábbi szövegrésszel egészül ki:
[Nyers gyümölcs, gyümölcskrém (cukrozott is), gesztenyepüré]
"gesztenypüré tejszínhabbal".
(4) Az R. mellékletének 7. f) pontjának zárójelbe tett része az alábbi szövegrésszel egészül ki:
[Nyers tésztafélék (pl. szilvásgombóc, levelestészta stb.)]
"túrós derelye, húsos derelye, túrós gombóc, szilvás gombóc, barackos gombóc".
6. §
(1) Az R. mellékletének 8. a) pontja helyébe az alábbi szövegrész lép:
(8. ALACSONY VÍZTARTALMÚ)
"a) Hőkezelés után fogyasztandó élelmiszerek, mint száraztészta, felfőzést igénylő levesporok, kávé, keverékkávé (pótszert is tartalmazó), szárított gomba stb.
"
(2) Az R. mellékletének 8. b) pontja helyébe az alábbi szövegrész lép:
"Hőkezelés nélkül is közvetlenül vagy felolvadás után fogyasztható, illetve felhasználható élelmiszerek, mint aszalt vagy cukrozott gyümölcs; kakaópor, mák, dió, mogyoró, mandula, búzacsíra, búzakorpa, korpatabletta, pelyhesített gabonaipari termékek, tökmagprésmaradék (nem hőkezelt), Cerbona szeletek; csak felmelegítendő levesporok; feloldást követően fogyasztható italporok, instant kávé, tea; - a bébiételek és a diétás készítmények kivételével,"
7. §
Az R. mellékletének 9. g) pontjának zárójelbe tett része az alábbi szövegrésszel egészül ki:
[9. CUKOR-, ÉDESIPARI, CUKRÁSZATI ÉS SÜTŐIPARI TERMÉKEK
Hőkezelésre nem kerülő töltelékkel (vaj, krém, túrókrém, tejszínhab stb.)]
"gesztenye tortakrém, piskótarolád gyümölcskrémmel".
8. §
(1) Az R. mellékletének 10. a) pontja az alábbi szövegrésszel, valamint a szójás nyerskészítmények tekintetében a következő határértékekkel egészül ki:
(10. EGYÉB ÉLELMISZEREK
Hőkezelés nélkül fogyasztható, felhasználható élelmiszerek)
"öntetek (hidegkonyha), zöld spárga (hideg tartósítással), szójás nyerskészítmények"
(2) Az R. mellékletének 10. b) pontja az alábbi szövegrésszel, valamint a következő határértékekkel egészül ki:
(Hőkezelés után fogyasztandó, felhasználható élelmiszerek)
"tökmagprésmaradék (főzött termék), ravioli"
9. §
Ez a rendelet 1995. június 15. napján lép hatályba.
Dr. Kökény Mihály s. k.,
népjóléti minisztériumi politikai államtitkár