16/1998. (VIII. 28.) FVM rendelet
az egyes sertéshús- és sertéshúskészítmény-féleségek exportjának többlettámogatásáról szóló 17/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosításáról
Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény 17. §-ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a pénzügyminiszterrel, valamint a gazdasági miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:
1. § Az egyes sertéshús- és sertéshúskészítmény-féleségek exportjának többlettámogatásáról szóló 17/1998. (IV. 3.) FM rendelet (a továbbiakban: FM r.) 2. §-a (1) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Támogatás igénybevételének feltételei az alábbiak:)
"a) az igénylő e rendelet hatálya alatt:
E minőségi osztályú vágósertésre legalább 286 Ft/kg-ot,
U minőségi osztályú vágósertésre legalább 263 Ft/kg-ot, valamint
R minőségi osztályú vágósertésre legalább 249 Ft/kg-ot
kifizette az alapanyag-termelőnek, illetve olyan feldolgozóhelyről vásárolt terméket értékesít export célra, amely megfelelt ezen feltételeknek. A fenti árak általános forgalmi adót és kompenzációs felárat nem tartalmaznak, továbbá a 9/1994. (III. 10.) FM rendelet alapján minősített vágósertésre és meghatározott hasított súlyra vonatkoznak. Ezen feltétel teljesüléséről a Vágóállat és Hús Terméktanács minden igénylő részére igazolást ad ki. Az igazolásokat az egyes kvóták igénylésekor és a rendelet lezárását követően adja ki az igénylő részére. A rendelet hatálya alatti irányártartás teljesülését az egyes igénylőknél az FM Agrárrendtartási Hivatala ellenőrzi. A jelen feltétel nem teljesítése esetén felvett támogatás jogosulatlan igénybevételnek minősül;"
2. § Az FM r. 1. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.
3. § Az FM r. 2. számú melléklete e rendelet 2. számú melléklete szerint módosul.
4. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, és 1998. december 31-én hatályát veszti azzal, hogy a támogatás az 1998. december 31-ig kiszállított termékek után 1999. március 31-ig igényelhető az állami adóhatóság területileg illetékes igazgatóságától.
1. számú melléklet a 16/1998. (VIII. 28.) FVM rendelethez
"1. számú melléklet a 17/1998. (IV. 3.) FM rendelethez
Sorszám | Vámtarifa | Árumegnevezés | Ft/kg |
0203 | Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva | ||
Friss v. hűtött | |||
020311 | Egész v. fél | ||
202 reg | 020311 10 00 | Házi sertésből | 63 |
020312 | Comb, lapocka és részei, csonttal | ||
Házi sertésből | |||
203 reg | 020312 11 00 | Comb és részei | 35 |
204 reg | 020312 19 00 | Lapocka és részei | 35 |
020319 | Másféle: | ||
Házi sertésből | |||
205 reg | 020319 11 00 | Elülső részek | 60 |
206 reg | 020319 13 00 | Tarja, karaj és részei, csonttal | 35 |
207 reg | 020319 15 00 | Oldalas és dagadó részei, csonttal | 45 |
208 reg | 020319 55 00 | Csont nélkül | 40 |
Fagyasztva: | |||
020321 | Egész v. fél | ||
210 reg | 020321 10 00 | Házi sertésből | 63 |
020322 | Comb, lapocka és részei, csonttal | ||
Házi sertésből | |||
211 reg | 020322 11 00 | Comb és részei, csonttal | 35 |
212 reg | 020322 19 00 | Lapocka és részei, csonttal | 35 |
020329 | Másféle: | ||
Házi sertésből | |||
213 reg | 020329 11 00 | Elülső részek | 60 |
214 reg | 020329 13 00 | Tarja, karaj és részei, csonttal | 35 |
215 reg | 020329 15 00 | Oldalas és dagadó részei, csonttal | 45 |
Más: | |||
216 reg | 020329 55 00 | Csont nélkül | 40 |
217 reg | 020329 59 00 | Másféle | 20 |
218 reg | ex 021019 8100 | Bacon, .kizárólag a sós páclében történt kezelés után füstölve | 20 |
160100 | Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből, ezeken a termékeken alapuló élelmiszerek | ||
Más | |||
219 reg | ex 160100 91 00 | Nyers, szárításos eljárással előállított kolbász, a szalámifélék kivételével (pl. Gyulai, stifolder) a húsalapanyag sertéshús és/vagy marhahús* | 40 |
220 reg | ex 160100 91 00 | Nyers érleléses gyorsírók alkalmazásával előállított kolbász, a szalámifélék kivételével, a húsalapanyag sertéshús és/vagy marhahús* | 40 |
221 reg | ex 160100 99 00 | Másféle, sertés és/vagy szarvasmarha húsából, belsőségéből készült töltelékáru (pl. vörösáruk, farmer kolbász, turista kolbász, turista felvágott, stb.), a hurkafélék kivételével* | 30 |
222 reg | 160241 10 00 | Sonkakonzerv | 40 |
223 reg | 160242 10 00 | Lapockakonzerv | 40 |
224 reg | ex 160249 19 00 | Főtt bacon | 20 |
Megjegyzés:
* A Magyar Élelmiszerkönyv 2-13. számú Irányelv, Húskészítmények 10.3. pontjában foglaltak szerinti mértékben egyéb húsösszetevő is megengedett.
reg = célország: valamennyi ország az Európai Unió tagországai kivételével."
2. számú melléklet a 16/1998. (VIII. 28.) FVM rendelethez
1. Az FM r. 2. számú mellékletének 4. és 5. francia bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"- azok a feldolgozó cégek, amelyek
E minőségi osztályú vágósertésre legalább 286 Ft/kg-ot,
U minőségi osztályú vágósertésre legalább 263 Ft/kg-ot, valamint
R minőségi osztályú vágósertésre legalább 249 Ft/kg-ot
kifizették az alapanyag-termelőnek, és erről az egyes kvóta igénylésekkor és a pályázat lezárását követően a pályázat egész időszakára vonatkozóan VHT igazolással rendelkeznek;
- azok a kereskedő cégek, amelyek olyan vágóhídról, illetve feldolgozóhelyről értékesítenek export célra, amelyek
E minőségi osztályú vágósertésre legalább 286 Ft/kg-ot,
U minőségi osztályú vágósertésre legalább 263 Ft/kg-ot, valamint
R minőségi osztályú vágósertésre legalább 249 Ft/kg-ot
kifizették az alapanyag-termelőnek, és erről az egyes kvóta igénylések alkalmával és a pályázat lezárását követően a pályázat egész időszakára vonatkozóan VHT igazolással rendelkeznek;"
2. Az FM r. 2. számú mellékletének táblázata helyébe a következő táblázat lép:
"
Sorszám | Vámtarifa | Árumegnevezés | rt/kg | Egyszeri alkalommal igényelhető legnagyobb mennyiség tonna |
0203 | Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva | |||
Friss v. hűtött | ||||
020311 | Egész v. fél | |||
202 reg | 020311 10 00 | Házi sertésből | 63 | 200 |
020312 | Comb, lapocka és részei, csonttal | |||
Házi sertésből | ||||
203 reg | 020312 11 00 | Comb és részei | 35 | 100 |
204~reg | 020312 19 00 | Lapocka és részei | 35 | 100 |
020319 | Másféle: | |||
Házi sertésből | ||||
205 reg | 020319 11 00 | Elülső részek | 60 | 100 |
206 reg | 020319 13 00 | Tarja, karaj és részei, csonttal | 35 | 100 |
207 reg | 020319 15 00 | Oldalas és dagadó részei, csonttal | 45 | 100 |
Más részek: | ||||
208 reg | 020319 55 00 | Csont nélkül | 40 | 200 |
Fagyasztva: | ||||
020321 | Egész v. fél | |||
210 reg | 020321 10 00 | Házi sertésből | 63 | 200 |
020322 | Comb, lapocka és részei, csonttal | |||
Házi sertésből | ||||
211 reg | 020322 11 00 | Comb és részei, csonttal | 35 | 100 |
212 reg | 020322 19 00 | Lapocka és részei, csonttal | 35 | 100 |
020329 | Másféle: | |||
Házi sertésből | ||||
213 reg | 020329 11 00 | Elülső részek | 60 | 100 |
214 reg | 020329 13 00 | Tarja, karaj és részei, csonttal | 35 | 100 |
215 reg | 020329 15 00 | Oldalas és dagadó részei, csonttal | 45 | 100 |
Más: | ||||
216 reg | 020329 55 00 | Csont nélkül | 40 | 200 |
217 reg | 020329 59 00 | Másféle | 20 | 100 |
218 reg | ex 021019 81 00 | Bacon, kizárólag a sós páclében történt kezelés után füstölve | 20 | 100 |
160100 | Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből, ezeken a termékeken alapuló élelmiszerek | |||
219 reg | ex 160100 91 00 | Nyers, szárításos eljárással előállított kolbász, a szalámifélék kivételével (pl. Gyulai, stifolder) a húsalapanyag sertéshús és/vagy marhahús* | 40 | 50 |
220 reg | ex 160100 91 00 | Nyers érleléses gyorsítók alkalmazásával előállított kolbász, a szalámifélék kivételével, a húsalapanyag sertéshús és/vagy marhahús* | 40 | 50 |
221 reg | ex 160100 99 00 | Másféle, sertés és/vagy szarvasmarha húsából, belsőségéből készült töltelékáru (pl. vörösáruk, farmer kolbász, turista kolbász, turista felvágott stb.) a hurkafélék kivételével* | 30 | 200 |
222 reg | 160241 10 00 | Sonkakonzerv | 40 | 100 |
223 reg | 160242 10 00 | Lapockakonzerv | 40 | 100 |
224 reg | ex 160249 19 00 | Főtt bacon | 20 | 100 |
Megjegyzés:
* A Magyar Élelmiszerkönyv 2-13. számé Irányelv, Húskészítmények 10.3. pontjában foglaltak szerinti mértékben egyéb húsösszetevő is megengedett.
reg = célország: valamennyi ország az Európai Unió tagországai kivételével."