Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

9/1998. (VIII. 7.) FVM rendelet

a szakmai követelmények kiadásáról szóló, többször módosított 64/1994. (XII. 15.) FM rendelet módosításáról

A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 5. &sect-a (1) bekezdésének b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § A szakmai követelmények kiadásáról szóló 64/1994. (XII. 15.) FM rendelet melléklete az e rendelet mellékletében foglaltakkal egészül ki.

2. § E rendelet a kihirdetését követő 7. napon lép hatályba.

Melléklet a 9/1998. (VIII. 7.) FVM rendelethez

Az állam által elismert - a földművelésügyi és vidékfejlesztési ágazatba tartozó - szakképesítések szakmai követelményei jegyzékének kiegészítése

 Sorszám OKJ azonosító szám  Szakképesítés megnevezése
 168 55 6222 01  Élelmiszer-ipari menedzser

ÉLELMISZER-IPARI MENEDZSER

szakképesítés szakmai és vizsgáztatási követelményei
I. A SZAKKÉPESÍTÉS ADATAI
az Országos Képzési Jegyzék szerint
1. A szakképesítés azonosító száma:
55 6222 01
2. A szakképesítés megnevezése:
Élelmiszer-ipari menedzser
- Technológus szakirány
- Gépész szakirány
- Vállalkozó szakirány
3. A szakképesítés megszerzésének előfeltételei
- középiskolai végzettség,
- egészségügyi alkalmasság.
II. A SZAKKÉPESÍTÉS MUNKATERÜLETEI
1. A szakképesítéssel ellátható tevékenységek
  
 A tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás stb.)
 FEOR száma megnevezése
 5116 Élelmiszer-ipari bemutató asszisztens
  
2. A szakképesítéssel rokon tevékenységek
  
 A tevékenység (munkakör, foglalkozás, vállalkozás stb.)
 FEOR száma megnevezése
 1324 Kereskedelmi tevékenységet folytató részegység vezetője
 1326 Szállítási, szállítmányozási és raktározási tevékenységet folytató részegység vezetője
 1331 Üzleti szolgáltatási tevékenységet folytató részegység közvetlen vezetője
 1358 Szolgáltatási tevékenységet folytató részegység közvetlen irányítója
 3113 Hús- és baromfitechnikus. Tartósítóipari technikus. Tejipari technikus
 3124 Zöldségtermesztő és -feldolgozó szaktechnikus
 6121 Gyümölcstermesztő és -feldolgozó szaktechnikus
 7219 Egyéb élelmiszer-gyártók, -feldolgozók és -tartósítók
 7439 Élelmiszer-ipari gépész
  
3. A képesítés célja
Az akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésünk célja olyan korszerű élelmiszer-ipari menedzserszemlélettel és legalább alapfokú nyelvismerettel rendelkező szakemberek képzése, akik jártasak az élelmiszer-technológiában, élelmiszer-gépészetben, élelmiszer-ipari műveletekben, és egy adott szakirányú polarizált elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek. A gazdasági jellegű modulok oktatása hármas célt szolgál:
- annak a gazdasági-gazdaságpolitikai környezetnek a megismerését, amelyben a vállalkozások működnek,
- a vállalkozások belső mozgástörvényeinek, működési mechanizmusának a megismerését,
- a vállalkozások belső és külső kapcsolatrendszerét jelentő ügyviteli, levelezési, adminisztrációs feladatok ellátására, gyakorlati végzésére való felkészítést.
Ismerik a kis-, közepes és nagyvállalkozások alapítási és szervezési feltételeit és szabályait. Képesek önálló kisvállalkozások alapítására, üzemeltetésére, és komplex szemléletükkel nagyvállalkozásoknál hasznos segítői lehetnek a vállalkozás működtetésének, minőségbiztosításának, segítve a mérnöki munkát.
E modul- és kreditrendszerű képzés lehetővé teszi más szakirányú - rövidített képzésű - végzettség megszerzését is, és a megszerzett kreditpontjaik beszámításával vertikálisan (főiskolai képzésben) folytathatják tanulmányaikat.
a) Az élelmiszer-ipari technológus menedzserképzés célja olyan korszerű élelmiszer-technológiai (húsipari, tejipari, konzervipari) ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik az élelmiszer-technológia elméleti és gyakorlati szakismeretein túlmenően megfelelő élelmiszer-gépészeti és élelmiszer-menedzseri szemlélettel rendelkeznek.
Képesek a húsipari, tejipari és konzervipari ágazatokban megfelelő irányítással - a vállalkozások indításában, működtetésében, a technológiai folyamatok szervezésében és ellenőrzésében, minőségi termékek előállításában - önálló feladatok végzésére.
b) Az élelmiszer-ipari gépész menedzserképzés célja olyan technológusi és vállalkozási szemlélettel is rendelkező szakemberek képzése, akik részt vesznek az élelmiszer-ipari gépek beállításában és üzemeltetésében. Mérnök irányításával élelmiszer-ipari gépek tervezésében és telepítésében is foglalkoztathatók.
c) Az élelmiszer-ipari vállalkozó menedzserképzés célja olyan korszerű technológiai és gépészeti szemlélettel is rendelkező szakemberek képzése, akik - kisvállalkozásokban önállóan, nagyvállalkozásokban irányítással - képesek üzleti tervet készíteni és megvalósítani, kereskedni, számviteli, pénzügyi, valamint ügyviteli és adminisztrációs tevékenységet végezni.
4. A munkaterület jellemzése
Az élelmiszer-ipari menedzser munkaterülete a vezetésében és irányításában felmerülő szakmai kérdések véleményezése, a problémák komplex kezelése, az optimális megoldások kiválasztása és azok végrehajtásának ellenőrzése, azaz
- élelmiszer-ipari gyártási folyamat technológiai és gépészeti működtetése, irányítása, ellenőrzése,
- az áruforgalmi folyamatok (beszerzés, készletezés, értékesítés) tervezése, szervezése, irányítása, ellenőrzése,
- a nyereséges gazdálkodáshoz szükséges pénzügyi és számviteli előírások betartása és betartatása,
- kül- és belföldi piaci helyzethez való eredményes alkalmazkodás,
- marketing stratégiák kidolgozása,
- munkáltatói és munkavállalói érdekek érvényesítése,
- a vállalkozás ügyviteli feladatainak ellátása, ügyiratkezelés, levelezés bonyolítása, üzleti partnereivel, munkatársaival szakmai kapcsolat létesítése és ápolása.
A szakképesítés korszerű középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, továbbá önálló vállalkozás alapítására is jogosít.
III. A SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI
1. A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok
Az élelmiszer-ipari menedzser képes legyen:
- Kommunikálni (befogadni és felhasználni az információkat, információt átadni, csoportot vezetni és irányítani, tárgyalási technikát alkalmazni, idegen nyelvet alapfokon használni, telekommunikációs eszközöket használni).
- Élelmiszer-ipari gyártási folyamatot végezni (alap-, segéd- és csomagolóanyagokat használni, általános élelmiszer-ipari műveleteket, technológiákat feldolgozó berendezéseket üzemeltetni, részt venni gyártás- és gyártmányfejlesztésben).
- Élelmiszer-ipari gyártási folyamatot irányítani (gazdálkodni a rendelkezésre álló emberi erőforrásokkal, biztosítani a gyártáshoz a szükséges alap-, segéd- és csomagolóanyagokat, biztosítani a berendezések folyamatos működőképességét, betartani a technológiai előírásokat, átadni a szakmai ismereteket).
- Ellenőrizni (folyamatosan ellenőrizni és szükség esetén beavatkozni a termék minőségének biztosítása érdekében, ellenőrizni a higiéniai, biztonságtechnikai és környezetvédelmi előírások betartását).
- Gazdasági környezetet értékelni (alkalmazkodni a piacgazdaság változásaihoz, gazdasági számításokat végezni és elemezni, részt venni vállalkozás megalapításában és megszüntetésében, számviteli és pénzügyi alapműveleteket végezni, számítógépes programokat használni).
- Ügyviteli adminisztrációs tevékenységet végezni és irányítani (ügyviteli előírásokat alkalmazni, irodatechnikai eszközöket használni, hivatalos levelezést folytatni).
- Önmagát fejleszteni (folyamatosan figyelemmel kísérni szakterülete fejlődését, részt venni továbbképzéseken).
Közös élelmiszer-technológiai és gyártásismereti, élelmiszer-ipari gépészeti műveletek, mérések alapjai, továbbá számviteli, pénzügyi, vállalatgazdasági, jogi, marketing és szervezési alapismeretek, amelyek alapját képezik a három szakirányú képzésnek. A technológiai, gépészeti és vállalkozó szakirány elméleti és gyakorlati képzési elemekből épül fel.
2. Elmélet területén
Ismeret szintjén tudja:
- az alapvető kommunikációs technikákat és eszközök használatát,
- az élelmiszer-ipari nyersanyagokat és késztermékeket,
- az élelmiszer-ipari környezetvédelmi, higiéniai, élelmezés-egészségügyi, biztonsági, felelősségi és munkavédelmi előírásokat.
Megértés szintjén tudja:
- a (hús-, tej- és konzervipari) szaktechnológiát,
- az élelmiszer-ipari gyártási folyamatokat,
- a csomagolástechnikát,
- az élelmiszer-ipari gépek szerkezetét és működési elvét,
- az élelmiszer-ipari műveleteket, technológiákat és azok gazdasági folyamatait,
- az élelmiszeripar nemzetgazdasági, világgazdasági környezetét, a gazdaságpolitikai normákat,
- az egyszeres könyvvitel számviteli pénzügyi rendszerét,
- az alapvető marketing és szervezési módszereket,
- a vállalkozások alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos alapvető eljárási, pénzügyi, számviteli, munkaügyi, társadalombiztosítási és adózási jogszabályokat.
Legyen képes az elsajátított ismeretek folyamatos fejlesztésére és a későbbiekben alkalmazás szintre emelésére.
3. Gyakorlat területén
Jártasság szintjén legyen képes:
- kommunikálni: információkat befogadni, felhasználni és átadni, tárgyalási technikákat alkalmazni, alapfokon legalább egy idegen nyelven kommunikálni, számítógépes és telekommunikációs eszközöket használni,
- irányítani és ellenőrizni a szaktechnológiai gyártási folyamatokat, minőségbiztosítás és minőségszabályozás, valamint a környezetvédelem elemeit szem előtt tartva,
- élelmiszer-ipari gépeket üzemeltetni,
- elemezni az alapvető gazdálkodási összefüggéseket,
- ellátni az egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozás alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos számviteli, pénzügyi és munkaügyi feladatokat.
IV. A SZAKKÉPESÍTÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI
1. A szakmai vizsgán számon kérhető témák
1.1. Elmélet
- az alapvető kommunikációs technikák és eszközök,
- a viselkedési és gazdaságetikai normák,
- munkavégzési és munkaerő-piaci viszonyok,
- környezetvédelmi, higiéniai élelmezés-egészségügyi és munkavédelmi előírások,
- a minőségbiztosítás,
- gazdasági matematikai, műszaki fizikai, élelmiszer-kémiai, biológiai és mikrobiológiai, közgazdasági ismeretek,
- élelmiszer-technológiai és gyártásismeretek alapjai és a szakirányú képzésnek megfelelő élelmiszer-ipari szaktechnológiák,
- élelmiszer-ipari gépészet alapjai, élelmiszer-ipari műveletek, élelmiszer-ipari mérések és élelmiszer-ipari műszerek,
- a méréshez kapcsolódó szabványok és egyéb szabályozási elvárások,
- az élelmiszerexport nemzetgazdasági és világgazdasági környezete,
- az egyszeres könyvvitel számviteli és pénzügyi rendszere,
- az alapvető marketing és szervezési módszerek,
- vállalkozások alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos eljárási, pénzügyi, számviteli, munkaügyi, társadalombiztosítási és adózási szabályok.
Szakirányok szerinti témák
a) Technológus élelmiszer-ipari menedzser szakiránynál:
- választott (hús vagy tej vagy konzerv) szaktechnológia,
- feldolgozási folyamatok, annak megszervezése és ellenőrzése,
- minőség és minősítés,
- csomagolás és környezetgazdálkodás.
b) Gépész élelmiszer-ipari menedzser szakiránynál:
- élelmiszer-ipari gépek, berendezések, csomagológépek szerkezete, működése, üzemeltetésük állapotvizsgálata és karbantartásuk elvei.
c) Vállalkozó élelmiszer-ipari menedzser szakiránynál:
- kettős könyvelés számviteli és pénzügyi rendszerének alapjai,
- adó- és társadalombiztosítási rendszer alapelemei,
- üzleti terv részei és a tervkészítés módszerei,
- áruforgalmi tevékenység szervezésének és irányításának személyi és tárgyi feltételei, szabályai.
1.2. Gyakorlat
- tárgyalási technikák,
- számítógépes és telekommunikációs eszközök,
- üzleti érintkezésben használatos alapvető etikai és protokoll szabályok.
a) Technológus szakiránynál:
- szaktechnológiai részfeladatok megoldása: nyersanyagátvétel, -feldolgozás, -csomagolás, raktározás témakörökben,
- minőséggel és minősítéssel kapcsolatban feladatok megoldása.
b) Gépész szakiránynál:
- élelmiszer-ipari gépek, berendezések, csomagológépek üzemeltetése,
- a számítógéppel vezérelt élelmiszer-ipari gépek üzemeltetésének alapjai.
c) Vállalkozói szakiránynál:
- üzleti terv készítése,
- könyvelési, számviteli és pénzügyi feladatok,
- gazdaságossági számítások,
- marketing technikák alkalmazása.
2. A szakmai vizsga részei
A szakmai vizsgáztatás szempontjaira a 10/1993. (XII. 30.) MüM rendelet az irányadó.
2.1. Írásbeli vizsga
Az írásbeli vizsgára a vonatkozó MüM rendeletben meghatározott időt kell biztosítani.
Az írásbeli vizsga témakörei a következők:
a) Technológus szakiránynál:
A) Szaktechnológiák, minőség, minősítés és környezetgazdálkodás.
B) Élelmiszer-ipari gépészet alapjai, műveletek és mérések.
C) Számviteli, vállalatgazdasági és szervezési ismeretek.
b) Gépész szakiránynál:
A) Élelmiszer-ipari gépek és csomagológépek.
B) Élelmiszer-technológia alapjai és gyártásismeret.
C) Számviteli, vállalatgazdasági és szervezési ismeretek.
c) Vállalkozó szakiránynál:
A) Számviteli, pénzügyi és kereskedelmi ismeretek.
B) Élelmiszer-technológia alapjai és gyártásismeret.
C) Élelmiszer-ipari gépészet alapjai, műveletek és mérések.
Az A) feladat az írásbeli összpontszámának 50%-át, a B)-C) feladatok pedig 25-25%-át adják.
2.2. Gyakorlati vizsga
A gyakorlati vizsga az alábbi részekből áll:
- Élelmiszer-ipari technológiai folyamat működtetése.
- Az alkalmazott műszaki berendezések működtetése.
- Üzleti terv készítése.
- Szakdolgozat készítése.
A szakdolgozatban a jelöltnek bizonyítania kell egy meghatározott téma kidolgozásával, hogy mennyire képes a tanult elméleti és gyakorlati ismereteket hasznosítani, tudásanyaga alapján a komplex ismeretanyagot egységes egésszé alakítani.
A szakdolgozat témája szabadon választható a szakmai érdeklődésen belül, ha azt a képző intézmény által elfogadott gyakorlatorientált témakörökhöz kapcsolódik.
A jelölt legyen képes a szakmai programokra felépített, a magyar nyelv szabályai szerint összeállított, szakmai és formai követelményeknek megfelelő szakdolgozat elkészítésére, melyet a publikációk, valamint az egyéni mérés és tapasztalat alapján értékel.
A végső gyakorlati osztályzatot ezek jegyeinek egyszerű számtani középértéke adja.
2.3. Szóbeli vizsga
A szóbeli vizsga a teljes ismeretanyagot felölelő, az FVM által meghatározott komplex tételsor egy adott tételének kifejtéséből áll.
A szóbeli vizsga témakörei:
A) - Általános élelmiszer-technológiai ismeretek, élelmiszer-ipari gyártásismeret, élelmiszer-ipari minőség, csomagolás és környezetgazdálkodási ismeretek, élelmiszer-ipari műveletek ismerete.
- Általános gazdasági, vállalkozáselméleti és jogi ismeretek.
- Pénzügyi, számviteli és adózási, marketing és szervezési ismeretek.
- Szakiránynak megfelelő ismeretek.
B) Szakdolgozat megvédése.
2.4. A felmentés feltételei
A vizsgarészek alól felmentés nem adható.
2.5. A vizsgára bocsátás feltételei
A hallgató igazolni tudja, hogy
- a vizsgát megelőző oktatást eredményesen elvégezte,
- teljesítette az előírt nyári gyakorlatot,
- rendelkezik legalább alapfokú vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgával,
- megírta szakdolgozatát, és azt legalább elégséges osztályzatra javasolták a bírálók.
V. A SZAKKÉPESÍTÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI
1. A felkészítés és vizsgáztatás követelményei
A vizsgára való felkészítés során az iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben az elméleti tárgyakat oktatóknak a szakterületnek megfelelő tanári vagy felsőfokú szakmai végzettséggel kell rendelkezniük.
A gyakorlati képzést szakirányú főiskolai és pedagógiai, kivételes esetben, ha más jogszabály eltérően nem rendelkezik, középfokú szakmai végzettséggel vagy középfokú végzettséggel és legalább 5 éves szakirányú gyakorlattal rendelkező szakemberek végezhetik.
A szakmai vizsgán a vizsgabizottság tagjainak, illetve a segítő, kérdező tanároknak az előzőekben meghatározott végzettséggel kell rendelkezniük.
Vizsgára való felkészítést, illetve vizsgát csak olyan képzőhely folytathat, amely rendelkezik a szakmai követelmények elsajátításához szükséges felszerelésekkel, eszközökkel, vagy szerződéses keretek között biztosítani tudja ezeket.
A szükséges tárgyi feltételek:
- élelmiszer-technológiai műhely, műveleti műhelycsarnok és berendezései,
- élelmiszer-ipari gépészeti berendezések,
- laboratóriumi eszközök, felszerelések,
- számítástechnikai berendezések, gyakorló számítógéppark.
2. Az iratkezelés szabályai
Szakmai vizsga szervezésével csak olyan intézmény bízható meg, amely rendelkezik az oktatási intézményekre érvényes iratkezelési szabályzattal.
Az iratkezelés szabályainál a nevelési és oktatási intézmények működéséről kiadott 11/1994. (VI. 8.) MKM rendeletben, illetve a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 10/1993. (XII. 30.) MüM rendeletben foglaltak az irányadók.

Tartalomjegyzék