| 3. A képesítés célja |
| Az akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésünk célja olyan korszerű élelmiszer-ipari menedzserszemlélettel és legalább alapfokú nyelvismerettel rendelkező szakemberek képzése, akik jártasak az élelmiszer-technológiában, élelmiszer-gépészetben, élelmiszer-ipari műveletekben, és egy adott szakirányú polarizált elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek. A gazdasági jellegű modulok oktatása hármas célt szolgál: |
| - annak a gazdasági-gazdaságpolitikai környezetnek a megismerését, amelyben a vállalkozások működnek, |
| - a vállalkozások belső mozgástörvényeinek, működési mechanizmusának a megismerését, |
| - a vállalkozások belső és külső kapcsolatrendszerét jelentő ügyviteli, levelezési, adminisztrációs feladatok ellátására, gyakorlati végzésére való felkészítést. |
| Ismerik a kis-, közepes és nagyvállalkozások alapítási és szervezési feltételeit és szabályait. Képesek önálló kisvállalkozások alapítására, üzemeltetésére, és komplex szemléletükkel nagyvállalkozásoknál hasznos segítői lehetnek a vállalkozás működtetésének, minőségbiztosításának, segítve a mérnöki munkát. |
| E modul- és kreditrendszerű képzés lehetővé teszi más szakirányú - rövidített képzésű - végzettség megszerzését is, és a megszerzett kreditpontjaik beszámításával vertikálisan (főiskolai képzésben) folytathatják tanulmányaikat. |
| a) Az élelmiszer-ipari technológus menedzserképzés célja olyan korszerű élelmiszer-technológiai (húsipari, tejipari, konzervipari) ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik az élelmiszer-technológia elméleti és gyakorlati szakismeretein túlmenően megfelelő élelmiszer-gépészeti és élelmiszer-menedzseri szemlélettel rendelkeznek. |
| Képesek a húsipari, tejipari és konzervipari ágazatokban megfelelő irányítással - a vállalkozások indításában, működtetésében, a technológiai folyamatok szervezésében és ellenőrzésében, minőségi termékek előállításában - önálló feladatok végzésére. |
| b) Az élelmiszer-ipari gépész menedzserképzés célja olyan technológusi és vállalkozási szemlélettel is rendelkező szakemberek képzése, akik részt vesznek az élelmiszer-ipari gépek beállításában és üzemeltetésében. Mérnök irányításával élelmiszer-ipari gépek tervezésében és telepítésében is foglalkoztathatók. |
| c) Az élelmiszer-ipari vállalkozó menedzserképzés célja olyan korszerű technológiai és gépészeti szemlélettel is rendelkező szakemberek képzése, akik - kisvállalkozásokban önállóan, nagyvállalkozásokban irányítással - képesek üzleti tervet készíteni és megvalósítani, kereskedni, számviteli, pénzügyi, valamint ügyviteli és adminisztrációs tevékenységet végezni. |
| 4. A munkaterület jellemzése |
| Az élelmiszer-ipari menedzser munkaterülete a vezetésében és irányításában felmerülő szakmai kérdések véleményezése, a problémák komplex kezelése, az optimális megoldások kiválasztása és azok végrehajtásának ellenőrzése, azaz |
| - élelmiszer-ipari gyártási folyamat technológiai és gépészeti működtetése, irányítása, ellenőrzése, |
| - az áruforgalmi folyamatok (beszerzés, készletezés, értékesítés) tervezése, szervezése, irányítása, ellenőrzése, |
| - a nyereséges gazdálkodáshoz szükséges pénzügyi és számviteli előírások betartása és betartatása, |
| - kül- és belföldi piaci helyzethez való eredményes alkalmazkodás, |
| - marketing stratégiák kidolgozása, |
| - munkáltatói és munkavállalói érdekek érvényesítése, |
| - a vállalkozás ügyviteli feladatainak ellátása, ügyiratkezelés, levelezés bonyolítása, üzleti partnereivel, munkatársaival szakmai kapcsolat létesítése és ápolása. |
| A szakképesítés korszerű középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, továbbá önálló vállalkozás alapítására is jogosít. |
| III. A SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI |
| 1. A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok |
| Az élelmiszer-ipari menedzser képes legyen: |
| - Kommunikálni (befogadni és felhasználni az információkat, információt átadni, csoportot vezetni és irányítani, tárgyalási technikát alkalmazni, idegen nyelvet alapfokon használni, telekommunikációs eszközöket használni). |
| - Élelmiszer-ipari gyártási folyamatot végezni (alap-, segéd- és csomagolóanyagokat használni, általános élelmiszer-ipari műveleteket, technológiákat feldolgozó berendezéseket üzemeltetni, részt venni gyártás- és gyártmányfejlesztésben). |
| - Élelmiszer-ipari gyártási folyamatot irányítani (gazdálkodni a rendelkezésre álló emberi erőforrásokkal, biztosítani a gyártáshoz a szükséges alap-, segéd- és csomagolóanyagokat, biztosítani a berendezések folyamatos működőképességét, betartani a technológiai előírásokat, átadni a szakmai ismereteket). |
| - Ellenőrizni (folyamatosan ellenőrizni és szükség esetén beavatkozni a termék minőségének biztosítása érdekében, ellenőrizni a higiéniai, biztonságtechnikai és környezetvédelmi előírások betartását). |
| - Gazdasági környezetet értékelni (alkalmazkodni a piacgazdaság változásaihoz, gazdasági számításokat végezni és elemezni, részt venni vállalkozás megalapításában és megszüntetésében, számviteli és pénzügyi alapműveleteket végezni, számítógépes programokat használni). |
| - Ügyviteli adminisztrációs tevékenységet végezni és irányítani (ügyviteli előírásokat alkalmazni, irodatechnikai eszközöket használni, hivatalos levelezést folytatni). |
| - Önmagát fejleszteni (folyamatosan figyelemmel kísérni szakterülete fejlődését, részt venni továbbképzéseken). |
| Közös élelmiszer-technológiai és gyártásismereti, élelmiszer-ipari gépészeti műveletek, mérések alapjai, továbbá számviteli, pénzügyi, vállalatgazdasági, jogi, marketing és szervezési alapismeretek, amelyek alapját képezik a három szakirányú képzésnek. A technológiai, gépészeti és vállalkozó szakirány elméleti és gyakorlati képzési elemekből épül fel. |
| 2. Elmélet területén |
| Ismeret szintjén tudja: |
| - az alapvető kommunikációs technikákat és eszközök használatát, |
| - az élelmiszer-ipari nyersanyagokat és késztermékeket, |
| - az élelmiszer-ipari környezetvédelmi, higiéniai, élelmezés-egészségügyi, biztonsági, felelősségi és munkavédelmi előírásokat. |
| Megértés szintjén tudja: |
| - a (hús-, tej- és konzervipari) szaktechnológiát, |
| - az élelmiszer-ipari gyártási folyamatokat, |
| - a csomagolástechnikát, |
| - az élelmiszer-ipari gépek szerkezetét és működési elvét, |
| - az élelmiszer-ipari műveleteket, technológiákat és azok gazdasági folyamatait, |
| - az élelmiszeripar nemzetgazdasági, világgazdasági környezetét, a gazdaságpolitikai normákat, |
| - az egyszeres könyvvitel számviteli pénzügyi rendszerét, |
| - az alapvető marketing és szervezési módszereket, |
| - a vállalkozások alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos alapvető eljárási, pénzügyi, számviteli, munkaügyi, társadalombiztosítási és adózási jogszabályokat. |
| Legyen képes az elsajátított ismeretek folyamatos fejlesztésére és a későbbiekben alkalmazás szintre emelésére. |
| 3. Gyakorlat területén |
| Jártasság szintjén legyen képes: |
| - kommunikálni: információkat befogadni, felhasználni és átadni, tárgyalási technikákat alkalmazni, alapfokon legalább egy idegen nyelven kommunikálni, számítógépes és telekommunikációs eszközöket használni, |
| - irányítani és ellenőrizni a szaktechnológiai gyártási folyamatokat, minőségbiztosítás és minőségszabályozás, valamint a környezetvédelem elemeit szem előtt tartva, |
| - élelmiszer-ipari gépeket üzemeltetni, |
| - elemezni az alapvető gazdálkodási összefüggéseket, |
| - ellátni az egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozás alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos számviteli, pénzügyi és munkaügyi feladatokat. |
| IV. A SZAKKÉPESÍTÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI |
| 1. A szakmai vizsgán számon kérhető témák |
| 1.1. Elmélet |
| - az alapvető kommunikációs technikák és eszközök, |
| - a viselkedési és gazdaságetikai normák, |
| - munkavégzési és munkaerő-piaci viszonyok, |
| - környezetvédelmi, higiéniai élelmezés-egészségügyi és munkavédelmi előírások, |
| - a minőségbiztosítás, |
| - gazdasági matematikai, műszaki fizikai, élelmiszer-kémiai, biológiai és mikrobiológiai, közgazdasági ismeretek, |
| - élelmiszer-technológiai és gyártásismeretek alapjai és a szakirányú képzésnek megfelelő élelmiszer-ipari szaktechnológiák, |
| - élelmiszer-ipari gépészet alapjai, élelmiszer-ipari műveletek, élelmiszer-ipari mérések és élelmiszer-ipari műszerek, |
| - a méréshez kapcsolódó szabványok és egyéb szabályozási elvárások, |
| - az élelmiszerexport nemzetgazdasági és világgazdasági környezete, |
| - az egyszeres könyvvitel számviteli és pénzügyi rendszere, |
| - az alapvető marketing és szervezési módszerek, |
| - vállalkozások alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos eljárási, pénzügyi, számviteli, munkaügyi, társadalombiztosítási és adózási szabályok. |
| Szakirányok szerinti témák |
| a) Technológus élelmiszer-ipari menedzser szakiránynál: |
| - választott (hús vagy tej vagy konzerv) szaktechnológia, |
| - feldolgozási folyamatok, annak megszervezése és ellenőrzése, |
| - minőség és minősítés, |
| - csomagolás és környezetgazdálkodás. |
| b) Gépész élelmiszer-ipari menedzser szakiránynál: |
| - élelmiszer-ipari gépek, berendezések, csomagológépek szerkezete, működése, üzemeltetésük állapotvizsgálata és karbantartásuk elvei. |
| c) Vállalkozó élelmiszer-ipari menedzser szakiránynál: |
| - kettős könyvelés számviteli és pénzügyi rendszerének alapjai, |
| - adó- és társadalombiztosítási rendszer alapelemei, |
| - üzleti terv részei és a tervkészítés módszerei, |
| - áruforgalmi tevékenység szervezésének és irányításának személyi és tárgyi feltételei, szabályai. |
| 1.2. Gyakorlat |
| - tárgyalási technikák, |
| - számítógépes és telekommunikációs eszközök, |
| - üzleti érintkezésben használatos alapvető etikai és protokoll szabályok. |
| a) Technológus szakiránynál: |
| - szaktechnológiai részfeladatok megoldása: nyersanyagátvétel, -feldolgozás, -csomagolás, raktározás témakörökben, |
| - minőséggel és minősítéssel kapcsolatban feladatok megoldása. |
| b) Gépész szakiránynál: |
| - élelmiszer-ipari gépek, berendezések, csomagológépek üzemeltetése, |
| - a számítógéppel vezérelt élelmiszer-ipari gépek üzemeltetésének alapjai. |
| c) Vállalkozói szakiránynál: |
| - üzleti terv készítése, |
| - könyvelési, számviteli és pénzügyi feladatok, |
| - gazdaságossági számítások, |
| - marketing technikák alkalmazása. |
| 2. A szakmai vizsga részei |
| A szakmai vizsgáztatás szempontjaira a 10/1993. (XII. 30.) MüM rendelet az irányadó. |
| 2.1. Írásbeli vizsga |
| Az írásbeli vizsgára a vonatkozó MüM rendeletben meghatározott időt kell biztosítani. |
| Az írásbeli vizsga témakörei a következők: |
| a) Technológus szakiránynál: |
| A) Szaktechnológiák, minőség, minősítés és környezetgazdálkodás. |
| B) Élelmiszer-ipari gépészet alapjai, műveletek és mérések. |
| C) Számviteli, vállalatgazdasági és szervezési ismeretek. |
| b) Gépész szakiránynál: |
| A) Élelmiszer-ipari gépek és csomagológépek. |
| B) Élelmiszer-technológia alapjai és gyártásismeret. |
| C) Számviteli, vállalatgazdasági és szervezési ismeretek. |
| c) Vállalkozó szakiránynál: |
| A) Számviteli, pénzügyi és kereskedelmi ismeretek. |
| B) Élelmiszer-technológia alapjai és gyártásismeret. |
| C) Élelmiszer-ipari gépészet alapjai, műveletek és mérések. |
| Az A) feladat az írásbeli összpontszámának 50%-át, a B)-C) feladatok pedig 25-25%-át adják. |
| 2.2. Gyakorlati vizsga |
| A gyakorlati vizsga az alábbi részekből áll: |
| - Élelmiszer-ipari technológiai folyamat működtetése. |
| - Az alkalmazott műszaki berendezések működtetése. |
| - Üzleti terv készítése. |
| - Szakdolgozat készítése. |
| A szakdolgozatban a jelöltnek bizonyítania kell egy meghatározott téma kidolgozásával, hogy mennyire képes a tanult elméleti és gyakorlati ismereteket hasznosítani, tudásanyaga alapján a komplex ismeretanyagot egységes egésszé alakítani. |
| A szakdolgozat témája szabadon választható a szakmai érdeklődésen belül, ha azt a képző intézmény által elfogadott gyakorlatorientált témakörökhöz kapcsolódik. |
| A jelölt legyen képes a szakmai programokra felépített, a magyar nyelv szabályai szerint összeállított, szakmai és formai követelményeknek megfelelő szakdolgozat elkészítésére, melyet a publikációk, valamint az egyéni mérés és tapasztalat alapján értékel. |
| A végső gyakorlati osztályzatot ezek jegyeinek egyszerű számtani középértéke adja. |
| 2.3. Szóbeli vizsga |
| A szóbeli vizsga a teljes ismeretanyagot felölelő, az FVM által meghatározott komplex tételsor egy adott tételének kifejtéséből áll. |
| A szóbeli vizsga témakörei: |
| A) - Általános élelmiszer-technológiai ismeretek, élelmiszer-ipari gyártásismeret, élelmiszer-ipari minőség, csomagolás és környezetgazdálkodási ismeretek, élelmiszer-ipari műveletek ismerete. |
| - Általános gazdasági, vállalkozáselméleti és jogi ismeretek. |
| - Pénzügyi, számviteli és adózási, marketing és szervezési ismeretek. |
| - Szakiránynak megfelelő ismeretek. |
| B) Szakdolgozat megvédése. |
| 2.4. A felmentés feltételei |
| A vizsgarészek alól felmentés nem adható. |
| 2.5. A vizsgára bocsátás feltételei |
| A hallgató igazolni tudja, hogy |
| - a vizsgát megelőző oktatást eredményesen elvégezte, |
| - teljesítette az előírt nyári gyakorlatot, |
| - rendelkezik legalább alapfokú vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgával, |
| - megírta szakdolgozatát, és azt legalább elégséges osztályzatra javasolták a bírálók. |
| V. A SZAKKÉPESÍTÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI |
| 1. A felkészítés és vizsgáztatás követelményei |
| A vizsgára való felkészítés során az iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben az elméleti tárgyakat oktatóknak a szakterületnek megfelelő tanári vagy felsőfokú szakmai végzettséggel kell rendelkezniük. |
| A gyakorlati képzést szakirányú főiskolai és pedagógiai, kivételes esetben, ha más jogszabály eltérően nem rendelkezik, középfokú szakmai végzettséggel vagy középfokú végzettséggel és legalább 5 éves szakirányú gyakorlattal rendelkező szakemberek végezhetik. |
| A szakmai vizsgán a vizsgabizottság tagjainak, illetve a segítő, kérdező tanároknak az előzőekben meghatározott végzettséggel kell rendelkezniük. |
| Vizsgára való felkészítést, illetve vizsgát csak olyan képzőhely folytathat, amely rendelkezik a szakmai követelmények elsajátításához szükséges felszerelésekkel, eszközökkel, vagy szerződéses keretek között biztosítani tudja ezeket. |
| A szükséges tárgyi feltételek: |
| - élelmiszer-technológiai műhely, műveleti műhelycsarnok és berendezései, |
| - élelmiszer-ipari gépészeti berendezések, |
| - laboratóriumi eszközök, felszerelések, |
| - számítástechnikai berendezések, gyakorló számítógéppark. |
| 2. Az iratkezelés szabályai |
| Szakmai vizsga szervezésével csak olyan intézmény bízható meg, amely rendelkezik az oktatási intézményekre érvényes iratkezelési szabályzattal. |
| Az iratkezelés szabályainál a nevelési és oktatási intézmények működéséről kiadott 11/1994. (VI. 8.) MKM rendeletben, illetve a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 10/1993. (XII. 30.) MüM rendeletben foglaltak az irányadók. |