3. A képesítés célja |
Az akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésünk célja olyan korszerű élelmiszer-ipari menedzserszemlélettel és legalább alapfokú nyelvismerettel rendelkező szakemberek képzése, akik jártasak az élelmiszer-technológiában, élelmiszer-gépészetben, élelmiszer-ipari műveletekben, és egy adott szakirányú polarizált elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek. A gazdasági jellegű modulok oktatása hármas célt szolgál: |
- annak a gazdasági-gazdaságpolitikai környezetnek a megismerését, amelyben a vállalkozások működnek, |
- a vállalkozások belső mozgástörvényeinek, működési mechanizmusának a megismerését, |
- a vállalkozások belső és külső kapcsolatrendszerét jelentő ügyviteli, levelezési, adminisztrációs feladatok ellátására, gyakorlati végzésére való felkészítést. |
Ismerik a kis-, közepes és nagyvállalkozások alapítási és szervezési feltételeit és szabályait. Képesek önálló kisvállalkozások alapítására, üzemeltetésére, és komplex szemléletükkel nagyvállalkozásoknál hasznos segítői lehetnek a vállalkozás működtetésének, minőségbiztosításának, segítve a mérnöki munkát. |
E modul- és kreditrendszerű képzés lehetővé teszi más szakirányú - rövidített képzésű - végzettség megszerzését is, és a megszerzett kreditpontjaik beszámításával vertikálisan (főiskolai képzésben) folytathatják tanulmányaikat. |
a) Az élelmiszer-ipari technológus menedzserképzés célja olyan korszerű élelmiszer-technológiai (húsipari, tejipari, konzervipari) ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik az élelmiszer-technológia elméleti és gyakorlati szakismeretein túlmenően megfelelő élelmiszer-gépészeti és élelmiszer-menedzseri szemlélettel rendelkeznek. |
Képesek a húsipari, tejipari és konzervipari ágazatokban megfelelő irányítással - a vállalkozások indításában, működtetésében, a technológiai folyamatok szervezésében és ellenőrzésében, minőségi termékek előállításában - önálló feladatok végzésére. |
b) Az élelmiszer-ipari gépész menedzserképzés célja olyan technológusi és vállalkozási szemlélettel is rendelkező szakemberek képzése, akik részt vesznek az élelmiszer-ipari gépek beállításában és üzemeltetésében. Mérnök irányításával élelmiszer-ipari gépek tervezésében és telepítésében is foglalkoztathatók. |
c) Az élelmiszer-ipari vállalkozó menedzserképzés célja olyan korszerű technológiai és gépészeti szemlélettel is rendelkező szakemberek képzése, akik - kisvállalkozásokban önállóan, nagyvállalkozásokban irányítással - képesek üzleti tervet készíteni és megvalósítani, kereskedni, számviteli, pénzügyi, valamint ügyviteli és adminisztrációs tevékenységet végezni. |
4. A munkaterület jellemzése |
Az élelmiszer-ipari menedzser munkaterülete a vezetésében és irányításában felmerülő szakmai kérdések véleményezése, a problémák komplex kezelése, az optimális megoldások kiválasztása és azok végrehajtásának ellenőrzése, azaz |
- élelmiszer-ipari gyártási folyamat technológiai és gépészeti működtetése, irányítása, ellenőrzése, |
- az áruforgalmi folyamatok (beszerzés, készletezés, értékesítés) tervezése, szervezése, irányítása, ellenőrzése, |
- a nyereséges gazdálkodáshoz szükséges pénzügyi és számviteli előírások betartása és betartatása, |
- kül- és belföldi piaci helyzethez való eredményes alkalmazkodás, |
- marketing stratégiák kidolgozása, |
- munkáltatói és munkavállalói érdekek érvényesítése, |
- a vállalkozás ügyviteli feladatainak ellátása, ügyiratkezelés, levelezés bonyolítása, üzleti partnereivel, munkatársaival szakmai kapcsolat létesítése és ápolása. |
A szakképesítés korszerű középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, továbbá önálló vállalkozás alapítására is jogosít. |
III. A SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI |
1. A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok |
Az élelmiszer-ipari menedzser képes legyen: |
- Kommunikálni (befogadni és felhasználni az információkat, információt átadni, csoportot vezetni és irányítani, tárgyalási technikát alkalmazni, idegen nyelvet alapfokon használni, telekommunikációs eszközöket használni). |
- Élelmiszer-ipari gyártási folyamatot végezni (alap-, segéd- és csomagolóanyagokat használni, általános élelmiszer-ipari műveleteket, technológiákat feldolgozó berendezéseket üzemeltetni, részt venni gyártás- és gyártmányfejlesztésben). |
- Élelmiszer-ipari gyártási folyamatot irányítani (gazdálkodni a rendelkezésre álló emberi erőforrásokkal, biztosítani a gyártáshoz a szükséges alap-, segéd- és csomagolóanyagokat, biztosítani a berendezések folyamatos működőképességét, betartani a technológiai előírásokat, átadni a szakmai ismereteket). |
- Ellenőrizni (folyamatosan ellenőrizni és szükség esetén beavatkozni a termék minőségének biztosítása érdekében, ellenőrizni a higiéniai, biztonságtechnikai és környezetvédelmi előírások betartását). |
- Gazdasági környezetet értékelni (alkalmazkodni a piacgazdaság változásaihoz, gazdasági számításokat végezni és elemezni, részt venni vállalkozás megalapításában és megszüntetésében, számviteli és pénzügyi alapműveleteket végezni, számítógépes programokat használni). |
- Ügyviteli adminisztrációs tevékenységet végezni és irányítani (ügyviteli előírásokat alkalmazni, irodatechnikai eszközöket használni, hivatalos levelezést folytatni). |
- Önmagát fejleszteni (folyamatosan figyelemmel kísérni szakterülete fejlődését, részt venni továbbképzéseken). |
Közös élelmiszer-technológiai és gyártásismereti, élelmiszer-ipari gépészeti műveletek, mérések alapjai, továbbá számviteli, pénzügyi, vállalatgazdasági, jogi, marketing és szervezési alapismeretek, amelyek alapját képezik a három szakirányú képzésnek. A technológiai, gépészeti és vállalkozó szakirány elméleti és gyakorlati képzési elemekből épül fel. |
2. Elmélet területén |
Ismeret szintjén tudja: |
- az alapvető kommunikációs technikákat és eszközök használatát, |
- az élelmiszer-ipari nyersanyagokat és késztermékeket, |
- az élelmiszer-ipari környezetvédelmi, higiéniai, élelmezés-egészségügyi, biztonsági, felelősségi és munkavédelmi előírásokat. |
Megértés szintjén tudja: |
- a (hús-, tej- és konzervipari) szaktechnológiát, |
- az élelmiszer-ipari gyártási folyamatokat, |
- a csomagolástechnikát, |
- az élelmiszer-ipari gépek szerkezetét és működési elvét, |
- az élelmiszer-ipari műveleteket, technológiákat és azok gazdasági folyamatait, |
- az élelmiszeripar nemzetgazdasági, világgazdasági környezetét, a gazdaságpolitikai normákat, |
- az egyszeres könyvvitel számviteli pénzügyi rendszerét, |
- az alapvető marketing és szervezési módszereket, |
- a vállalkozások alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos alapvető eljárási, pénzügyi, számviteli, munkaügyi, társadalombiztosítási és adózási jogszabályokat. |
Legyen képes az elsajátított ismeretek folyamatos fejlesztésére és a későbbiekben alkalmazás szintre emelésére. |
3. Gyakorlat területén |
Jártasság szintjén legyen képes: |
- kommunikálni: információkat befogadni, felhasználni és átadni, tárgyalási technikákat alkalmazni, alapfokon legalább egy idegen nyelven kommunikálni, számítógépes és telekommunikációs eszközöket használni, |
- irányítani és ellenőrizni a szaktechnológiai gyártási folyamatokat, minőségbiztosítás és minőségszabályozás, valamint a környezetvédelem elemeit szem előtt tartva, |
- élelmiszer-ipari gépeket üzemeltetni, |
- elemezni az alapvető gazdálkodási összefüggéseket, |
- ellátni az egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozás alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos számviteli, pénzügyi és munkaügyi feladatokat. |
IV. A SZAKKÉPESÍTÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI |
1. A szakmai vizsgán számon kérhető témák |
1.1. Elmélet |
- az alapvető kommunikációs technikák és eszközök, |
- a viselkedési és gazdaságetikai normák, |
- munkavégzési és munkaerő-piaci viszonyok, |
- környezetvédelmi, higiéniai élelmezés-egészségügyi és munkavédelmi előírások, |
- a minőségbiztosítás, |
- gazdasági matematikai, műszaki fizikai, élelmiszer-kémiai, biológiai és mikrobiológiai, közgazdasági ismeretek, |
- élelmiszer-technológiai és gyártásismeretek alapjai és a szakirányú képzésnek megfelelő élelmiszer-ipari szaktechnológiák, |
- élelmiszer-ipari gépészet alapjai, élelmiszer-ipari műveletek, élelmiszer-ipari mérések és élelmiszer-ipari műszerek, |
- a méréshez kapcsolódó szabványok és egyéb szabályozási elvárások, |
- az élelmiszerexport nemzetgazdasági és világgazdasági környezete, |
- az egyszeres könyvvitel számviteli és pénzügyi rendszere, |
- az alapvető marketing és szervezési módszerek, |
- vállalkozások alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos eljárási, pénzügyi, számviteli, munkaügyi, társadalombiztosítási és adózási szabályok. |
Szakirányok szerinti témák |
a) Technológus élelmiszer-ipari menedzser szakiránynál: |
- választott (hús vagy tej vagy konzerv) szaktechnológia, |
- feldolgozási folyamatok, annak megszervezése és ellenőrzése, |
- minőség és minősítés, |
- csomagolás és környezetgazdálkodás. |
b) Gépész élelmiszer-ipari menedzser szakiránynál: |
- élelmiszer-ipari gépek, berendezések, csomagológépek szerkezete, működése, üzemeltetésük állapotvizsgálata és karbantartásuk elvei. |
c) Vállalkozó élelmiszer-ipari menedzser szakiránynál: |
- kettős könyvelés számviteli és pénzügyi rendszerének alapjai, |
- adó- és társadalombiztosítási rendszer alapelemei, |
- üzleti terv részei és a tervkészítés módszerei, |
- áruforgalmi tevékenység szervezésének és irányításának személyi és tárgyi feltételei, szabályai. |
1.2. Gyakorlat |
- tárgyalási technikák, |
- számítógépes és telekommunikációs eszközök, |
- üzleti érintkezésben használatos alapvető etikai és protokoll szabályok. |
a) Technológus szakiránynál: |
- szaktechnológiai részfeladatok megoldása: nyersanyagátvétel, -feldolgozás, -csomagolás, raktározás témakörökben, |
- minőséggel és minősítéssel kapcsolatban feladatok megoldása. |
b) Gépész szakiránynál: |
- élelmiszer-ipari gépek, berendezések, csomagológépek üzemeltetése, |
- a számítógéppel vezérelt élelmiszer-ipari gépek üzemeltetésének alapjai. |
c) Vállalkozói szakiránynál: |
- üzleti terv készítése, |
- könyvelési, számviteli és pénzügyi feladatok, |
- gazdaságossági számítások, |
- marketing technikák alkalmazása. |
2. A szakmai vizsga részei |
A szakmai vizsgáztatás szempontjaira a 10/1993. (XII. 30.) MüM rendelet az irányadó. |
2.1. Írásbeli vizsga |
Az írásbeli vizsgára a vonatkozó MüM rendeletben meghatározott időt kell biztosítani. |
Az írásbeli vizsga témakörei a következők: |
a) Technológus szakiránynál: |
A) Szaktechnológiák, minőség, minősítés és környezetgazdálkodás. |
B) Élelmiszer-ipari gépészet alapjai, műveletek és mérések. |
C) Számviteli, vállalatgazdasági és szervezési ismeretek. |
b) Gépész szakiránynál: |
A) Élelmiszer-ipari gépek és csomagológépek. |
B) Élelmiszer-technológia alapjai és gyártásismeret. |
C) Számviteli, vállalatgazdasági és szervezési ismeretek. |
c) Vállalkozó szakiránynál: |
A) Számviteli, pénzügyi és kereskedelmi ismeretek. |
B) Élelmiszer-technológia alapjai és gyártásismeret. |
C) Élelmiszer-ipari gépészet alapjai, műveletek és mérések. |
Az A) feladat az írásbeli összpontszámának 50%-át, a B)-C) feladatok pedig 25-25%-át adják. |
2.2. Gyakorlati vizsga |
A gyakorlati vizsga az alábbi részekből áll: |
- Élelmiszer-ipari technológiai folyamat működtetése. |
- Az alkalmazott műszaki berendezések működtetése. |
- Üzleti terv készítése. |
- Szakdolgozat készítése. |
A szakdolgozatban a jelöltnek bizonyítania kell egy meghatározott téma kidolgozásával, hogy mennyire képes a tanult elméleti és gyakorlati ismereteket hasznosítani, tudásanyaga alapján a komplex ismeretanyagot egységes egésszé alakítani. |
A szakdolgozat témája szabadon választható a szakmai érdeklődésen belül, ha azt a képző intézmény által elfogadott gyakorlatorientált témakörökhöz kapcsolódik. |
A jelölt legyen képes a szakmai programokra felépített, a magyar nyelv szabályai szerint összeállított, szakmai és formai követelményeknek megfelelő szakdolgozat elkészítésére, melyet a publikációk, valamint az egyéni mérés és tapasztalat alapján értékel. |
A végső gyakorlati osztályzatot ezek jegyeinek egyszerű számtani középértéke adja. |
2.3. Szóbeli vizsga |
A szóbeli vizsga a teljes ismeretanyagot felölelő, az FVM által meghatározott komplex tételsor egy adott tételének kifejtéséből áll. |
A szóbeli vizsga témakörei: |
A) - Általános élelmiszer-technológiai ismeretek, élelmiszer-ipari gyártásismeret, élelmiszer-ipari minőség, csomagolás és környezetgazdálkodási ismeretek, élelmiszer-ipari műveletek ismerete. |
- Általános gazdasági, vállalkozáselméleti és jogi ismeretek. |
- Pénzügyi, számviteli és adózási, marketing és szervezési ismeretek. |
- Szakiránynak megfelelő ismeretek. |
B) Szakdolgozat megvédése. |
2.4. A felmentés feltételei |
A vizsgarészek alól felmentés nem adható. |
2.5. A vizsgára bocsátás feltételei |
A hallgató igazolni tudja, hogy |
- a vizsgát megelőző oktatást eredményesen elvégezte, |
- teljesítette az előírt nyári gyakorlatot, |
- rendelkezik legalább alapfokú vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgával, |
- megírta szakdolgozatát, és azt legalább elégséges osztályzatra javasolták a bírálók. |
V. A SZAKKÉPESÍTÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI |
1. A felkészítés és vizsgáztatás követelményei |
A vizsgára való felkészítés során az iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben az elméleti tárgyakat oktatóknak a szakterületnek megfelelő tanári vagy felsőfokú szakmai végzettséggel kell rendelkezniük. |
A gyakorlati képzést szakirányú főiskolai és pedagógiai, kivételes esetben, ha más jogszabály eltérően nem rendelkezik, középfokú szakmai végzettséggel vagy középfokú végzettséggel és legalább 5 éves szakirányú gyakorlattal rendelkező szakemberek végezhetik. |
A szakmai vizsgán a vizsgabizottság tagjainak, illetve a segítő, kérdező tanároknak az előzőekben meghatározott végzettséggel kell rendelkezniük. |
Vizsgára való felkészítést, illetve vizsgát csak olyan képzőhely folytathat, amely rendelkezik a szakmai követelmények elsajátításához szükséges felszerelésekkel, eszközökkel, vagy szerződéses keretek között biztosítani tudja ezeket. |
A szükséges tárgyi feltételek: |
- élelmiszer-technológiai műhely, műveleti műhelycsarnok és berendezései, |
- élelmiszer-ipari gépészeti berendezések, |
- laboratóriumi eszközök, felszerelések, |
- számítástechnikai berendezések, gyakorló számítógéppark. |
2. Az iratkezelés szabályai |
Szakmai vizsga szervezésével csak olyan intézmény bízható meg, amely rendelkezik az oktatási intézményekre érvényes iratkezelési szabályzattal. |
Az iratkezelés szabályainál a nevelési és oktatási intézmények működéséről kiadott 11/1994. (VI. 8.) MKM rendeletben, illetve a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 10/1993. (XII. 30.) MüM rendeletben foglaltak az irányadók. |