103/1999. (XII. 20.) FVM rendelet
a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény végrehajtásáról kiadott 106/1997. (XII. 19.) FM rendelet módosításáról
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény 83. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 106/1997. (XII. 19.) FM rendeletet (a továbbiakban: R.) - a pénzügyminiszterrel egyetértésben - a következők szerint módosítom:
1. § Az R. 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"19. § (1) Kereskedelmi és vendéglátó-ipari forgalomba hozatalra kerülő bor nem palackozott kiszerelését 2000. augusztus 1-jétől csak engedélyezett helyen lehet végezni. Az engedélyt a megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás adja ki. Az engedélyező hatóság a kiadott engedélyekről az OBI-t értesíti, amely arról nyilvántartást vezet.
(2) Aki nem palackozott kiszerelést végez, e tevékenységét be kell jelentenie a pince fekvése szerint illetékes hegybírónak, hegyközséggel nem rendelkező településen a pincéhez földrajzilag legközelebb eső település hegybírójának, valamint az (1) bekezdésben foglalt határnapig az OBI-nak."
2. § Az R. a következő 19/A-19/B. §-sal egészül ki:
"19/A. § Az engedély kiadása iránti kérelemhez csatolni kell:
a) a kiszerelést végző telephely nevét, címét,
b) gazdasági társaság esetén a cégbíróságon bejegyzett nevet, székhelyet,
c) az illetékes hegyközség nevét és címét,
d) a szakmai tevékenységért felelős személy nevét, címét,
e) a telephelyen végzett tevékenységi körök felsorolását.
19/B. § (1) A kiszerelés helyének, valamint az ott végzett tevékenységnek meg kell felelnie a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény 77-78. §-ában foglalt rendelkezéseknek, valamint az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 17/1999. (II. 10.) FVM-EüM együttes rendelet
a) vízre és szennyvízre,
b) a felhasználható anyagokra, eszközökre,
c) a késztermékek kezelésére, tárolására, szállítására,
d) a hulladékok és a szemét gyűjtésére, tárolására,
e) a helyiségek és eszközök tisztítására, mosására, fertőtlenítésére,
f) a személyi higiéniára, valamint
g) a védőfelszerelésekre és a védőruhára vonatkozó előírásainak.
(2) A kiszerelés helyén külön helyiség biztosítása szükséges az edények, kannák mosásához és a bor töltéséhez. A kiszerelést végzőnek rendelkeznie kell az edények, kannák pontos töltéséhez és hiteles lezárásához szükséges eszközökkel.
(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt feltételek megléte esetén az engedélyt ki kell adni."
3. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
(2)[1]
Lábjegyzetek:
[1] Hatályon kívül helyezte a 4/2001. (I.15.) FVM-GM-EüM-PM együttes rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatálytalan 2001.01.23.