106/1997. (XII. 19.) FM rendelet

a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény végrehajtásáról

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény (a továbbiakban: Btv.) 83. §-ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - az érdekelt miniszterekkel egyetértésben - a következőket rendelem el:

I. Fejezet

A borászati termékek előállításának és kezelésének egyes szabályai

A kékderítés

1. §[1]

Felhasználható anyagok és kezelési eljárások

2. §[2]

II. Fejezet

A borászati termékek mintavételének rendje

3. §[3]

4. §[4]

5. §[5]

6. §[6]

7. §[7]

8. §[8]

9. §[9]

10. §[10]

11. §[11]

III. Fejezet

A származási igazolások rendjéről

12. §[12]

13. §[13]

14. §[14]

15. §[15]

16. §[16]

IV. Fejezet

A nem palackozott borok kiszerelése és forgalmazása

17. §[17]

18. §[18]

19. §[19]

19/A. §[20]

19/B. §[21]

20. §[22]

21. §[23]

22. §[24]

23. §[25]

V. Fejezet

A tájbor megnevezésének szabályai

24. §[26]

25. §[27]

26. §[28]

27. §[29]

1. számú melléklet a 106/1997. (XII. 19.) FM rendelethez

A borászati termékek előállítása és kezelése során alkalmazható eljárások

1. A szőlő válogatása

Nemesrothadt, aszús, töppedt szemek, fürtök kiválogatása, nem egészséges, rothadt bogyók, fürtök kiválogatása, éretlen fürtök, másodtermések kiválogatása kézzel

2. A szőlő zúzása

Cefre nyerésére, illetve szőlőbogyó feltárása érdekében, a kocsány eltávolítása nélkül

3. A szőlő bogyózása

A szőlőszemek elválasztása a kocsánytól szőlőlé vagy must nyerése céljából

4. A cefre és a must hűtése

A megfelelő erjedési hőmérséklet szabályozása céljából

5. Léelválasztás

Préselés nélküli lékinyerés a cefréből

6. Sajtolás

Egész fürt, zúzott, zúzott-bogyózott vagy erjedő és kierjedt cefre esetén

7. Vákuumos lényerés

Kíméletes lényerés

8. A szőlő áztatása

Macerálás céljából, szénsavas térben is

9. A cefre melegítése

Kékszőlőnél a színanyag kinyerése, penészes termés esetén az oxidáció ellen

10. A cefre áztatása

Illat-, zamatanyagok feltárása céljából

11. Kénezés

12. A must és a bor ülepítése

Tisztító művelet fizikai úton

13. A must flotálása

Az adalékanyaggal és inert gázzal való telítéssel kombinált fizikai tisztítási módszer

14. Az alkoholos erjedés és biológiai almasavbontás megindítása és aktiválása

15. A must és pezsgő erjedési hőmérséklet szabályozása

16. A must és a bor fejtése

A must és bor üledéktől való elválasztása

17. A must tartósítása

Az engedélyezett fizikai vagy kémiai eljárásokkal

18. A fojtott must kéntelenítése

19. A must sűrítése (elpárologtatással)

20. A must töményítése (fagyasztással, fordított ozmózissal)

21. A must és a bor levegőztetése

22. A cefre, a must és a bor enzimkezelése

23. A must és a bor savtartalmának növelése

A Btv. 22. §-a szerint

24. A must és a bor savtompítása

25. A must és a bor szeparálása

26. A szőlő, a must és a bor házasítása

A Btv. 19. §-a szerint

27. A must és a bor szűrése

28. A must és a bor derítése

29. A must és a bor hidegkezelése

Fehérje - borkőstabilizálás céljából

30. A must és a bor melegkezelése

Fehérje - mikrobiológiai stabilizálása céljából

31. A must és a bor védőgáz alatti tárolása

Az oxidáció elleni és mikrobiológiai védelem céljából

32. Szaturálás

A szénsavas borok (pezsgő kivételével) telítése szén-dioxiddal

33. Pezsgő töltőbor összeállítás

A Btv. 25. § (5) bekezdése szerint tartalmaz alapbort, tirázslikőrt (cukor, élesztő, alkoholos erjedést aktiváló anyagokat)

34. Pezsgősítés

Töltőbor vagy must zárt tartályban való erjesztése

35. Pezsgő seprővel való együttartása

36. Pezsgő seprőtlenítése degorzsálással

37. Pezsgő seprőtlenítése szűréssel és szeparálással

Transvasier eljárás Tartályos erjesztés után

38. A pezsgő likőrözése (expedicionálás)

A cukortartalom és ízhatás beállítása a Btv. 25. § (5) bekezdése szerint

39. A technológiai berendezések előfeszítése inert gázokkal vagy széndioxiddal.

2. számú melléklet a 106/1997. (XII. 19.) FM rendelethez

A borászati termékek előállítása és kezelése során felhasználható anyagok

A borászati termékek előállítása és kezelése során felhasználható valamennyi anyagnak élelmiszeripari tisztaságúnak kell lennie.

1. Kiegészítő anyagok

a) Sűrített must

Mustjavításra a Btv. 20. §-a szerinti mértékben A bor cukortartalmának kialakítására a Btv. 21. §-a szerint

b) Töményített must

Mustjavításra a Btv. 20. §-a szerinti mértékben A bor cukortartalmának kialakítására a Btv. 21. §-a szerint

c) Töményített bor

Likőrborok készítéséhez

d) Finomszesz

Kizárólag fűszerezett borhoz (vermuthoz)

e) Magas fokú borpárlat

Likőrborokhoz, szeszezett musthoz, párlási célra szolgáló "szeszezett" borhoz, fogyasztási borpárlat készítéséhez, borecet gyártására szolgáló borhoz

f) Középfokú borpárlat

Likőrborokhoz, párlási célra szolgáló szeszezett borhoz, fogyasztási borpárlat készítéséhez

g) Fogyasztási borpárlat

Kizárólag likőr készítéshez a "k" szerint

h) Szeszezett must

Kizárólag likőrborokhoz

i) Szén-dioxid (élelmiszeripari tisztaságú)

Szénsavas borokhoz (pezsgő kivételével)

j) Drogok és drogkivonatok (gyógy- és fűszernövény kivonatok)

Kizárólag ürmös és fűszerezett borhoz az élelmiszertörvény által előírt feltételek és ellenőrzés után a Btv. 24. § (1) bekezdése szerint

k) Likőrök

Habzóborokhoz és pezsgőkhöz a Btv. 25. § (4)-(5) bekezdése szerint

l) Aromák

Fűszerezett borokhoz (vermuthoz), habzóborokhoz a Btv. 23. §-a szerint pezsgőkhöz a Btv. 24. § (1) bekezdése feltételei mellett

m) Cukor (répacukor, nádcukor)

Mustjavításra a Btv. 20. §-a szerint Szénsavas borhoz a Btv. 25. §-a szerint brandyhez

n) Cukorszirup (répacukor, nádcukor)

Fűszerezett bor előállításához a Btv. 23. § (4) bekezdése szerint, és üdítő jellegű szénsavas borhoz a Btv. 25. § (2) bekezdése szerint

o) Tartósított must (édestartalék)

Borok cukortartalmának kialakítására a Btv. 21. §-a szerint

p) Borkősav

A Btv. 22. §-a szerint savtartalom növelésre

2. Segédanyagok

a) Enzimkészítmények

- pektinbontó enzimek

Must és cefre kezelése (pektinázok, polisacharázok, hemicellulázok)

- aroma feltárása

(b glükozidázok)

- szűrést elősegítő enzimek

(glükanázok, pektinázok)

b) Oltóanyag

- fajélesztő (aktív szárított, folyékony szuszpenzió) 40 g/hl-ig

- tejsavbaktérium (liofilizált, aktív szárított, folyékony szuszpenzió)

c) Alkoholos erjedést aktiválók

- thiaminklórhidrát

Legfeljebb 60 mg/hl mennyiségben (thiaminban kifejezve)

- diammonium foszfát vagy ammonium foszfát vagy ammonium tartarát 30 g/hl mennyiségben

- ammonium szulfit vagy biszulfit 20 g/hl mennyiségben vagy foszfátokkal együtt legfeljebb 30 g/hl mennyiségben

- élesztőhéj

Legfeljebb 40 g/hl mennyiségben

- inaktív élesztő

Legfeljebb 50 g/hl mennyiségben

d) Élesztőautolizátum

Szénsavas borokhoz a gyöngyöző bor kivételével

e) Derítő és ülepítő szerek

- vizahólyag

- zselatin (étkezési)

- cserzőanyag (borászati tannin)

- tojásfehérje (friss és szárított)

- kazein (kálium kazeinát)

- tej (fölözött)

- kovasav szol

- bentonit

- kaolinföld

- sárgavérlúgsó

- divergánt[30]

A Btv. 18. §-a szerint alkalmazva

- aktív szén

Színtelenítés illat- és ízhiba javítására

- polivinilpolipirrolidon (PVPP)

Legfeljebb 80 g/hl mennyiségben

- Kalciumfitát

Vas eltávolítására vörösboroknál

f) Rézszulfát

Legfeljebb 1,0 g/hl mennyiségben kénhidrogénes borok javításához

g) Allil-izotiocianáttal átitatott paraffin (floorstop)

Több mint 25 l-es térfogatú tárolók borfelszínének mikrobiológiai védelméhez

h) Gumiarabicum

Stabilizáláshoz legfeljebb 30 g/hl mennyiségben

i) Szűrőanyagok

- kovaföld

- perlit

- szűrő membránok

- celluóz alapúak

j) Nitrogén

Védőgázként tárolásra, vagy berendezések előfeszítésére

k) Argon

Védőgázként tárolásra, vagy berendezések előfeszítésére

l) Szén-dioxid

Védőgázként és berendezések előfeszítésére

3. Adalkényagok

a) Kénező anyag

- elemi kén (elégetve)

- ammónium-hidrogén-biszulfit

- cseppfolyósított kén-dioxid

- kálium-metabiszulfit (kálium-piroszulfit)

b) Szorbinsav és kálium szorbát

Legfeljebb 60 g/hl mennyiségben musthoz, 20 g/hl mennyiségben borhoz, szorbinsavra számítva

c) Metaborkősav

Borkőstabilizáláshoz Legfeljebb 10 g/hl mennyiségben

d) Karamell

Legfeljebb 30 g/hl mennyiségbenl ikőrborokhoz és brandyhez

e) Aszkorbinsav

Legfeljebb 15 g/hl mennyiségben

f) Citromsav

A késztermék citromsavtartalma 1 g/l-t nem haladhatja meg

g) Kalcium-karbonát

Savtompításhoz

h) Káliumtartarát, kálium-bitartarát

Kettős sós savtompításhoz, hidegkezeléses borkőstabilizáláshoz

3. számú melléklet a 106/1997. (XII. 19.) PM rendelethez[31]

Szőlő/must származási bizonyítvány/kérelem*

Hegyközségi Tanács: ......................……........
Hegyközség: ....................................................
A termelő azonosítószáma: .............................A felvásárló azonosítószáma: ..........................
Neve: .....................................................…......Neve: ................................................................
Címe: ...............................................................Címe: ................................................................
A termelő adószáma/adóazonosító jele:
…………………………………………..……
A felvásárló adószáma/adóazonosító jele:
…………………………………………….….
Aláírása: ..........................................................Aláírása: ...........................................................

A kérelem aláírásával a termelő azt igazolja, hogy a felvásárlásra felkínált termés a kérelemben feltüntetett ültetvény(ek)ről származik, és a feltüntetett minőségi kategóriának megfelel.

TételTelepülés
dűlő/helyrajzi szám
Terület
(ha)
SzőlőfajtaMustfokMinőségi
kategória
Mennyiség
(q/hl*)
1.
2.
3.
4.
5.

Bizonyítvány

A fenti tételekre a .................................................................. számú szőlő származási bizonyítványt kiadtam és nyilvántartásba vettem.

A ............................. számú tétel(ek) esetén a bizonyítványt bejelentés, a ................................. számú tétel(ek) esetén helyszíni szemle alapján adtam ki.

Egyúttal igazolom, hogy a ................................................... számú tétel(ek) minőségi, a ...................................................... számú tételek különleges minőségű bor készítésére alkalmasak.

Kelt: ...................................., ............ év ................................... hó ...... nap.

P. H.

..............................................

a hegybíró aláírása

* A nem kívánt szövegrész törlendő.

5. számú melléklet a 106/1997. (XII. 19.) FM rendelethez

Szőlő/must borvidékről történő kiszállításának kérelme, illetve engedélyezése

6. számú melléklet a 106/1997. (XII. 19.) FM rendelethez

Bor zárt borvidékről történő kiszállításának kérelme, illetve engedélyezése

7. számú melléklet a 106/1997. (XII. 19.) FM rendelethez

Szőlőtermő tájak

1. Alföldi szőlőtermő táj

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék közigazgatási területe, valamint Pest megyének és Budapest fővárosnak a 30. számú műúttól délre eső területe.

2. Észak-Dunántúli szőlőtermő táj

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyék közigazgatási területe, valamint Pest megyének és Budapest fővárosnak a Dunántúlhoz tartozó területe.

3. Dél-Dunántúli szőlőtermő táj

Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyék közigazgatási területe.

4. Észak-Magyarországi szőlőtermő táj

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék közigazgatási területe, valamint Pest megyének és Budapest fővárosnak a 30. számú műúttól északra eső területe.

Lábjegyzetek:

[1] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[2] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[3] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[4] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[5] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[6] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[7] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[8] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[9] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[10] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[11] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[12] Hatályon kívül helyezte a 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 13. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[13] Hatályon kívül helyezte a 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 13. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[14] Hatályon kívül helyezte a 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 13. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[15] Hatályon kívül helyezte a 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 13. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[16] Hatályon kívül helyezte a 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 13. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[17] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[18] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[19] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[20] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[21] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[22] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[23] Hatályon kívül helyezte a 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 53. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[24] Hatályon kívül helyezte a 98/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 43. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[25] Hatályon kívül helyezte a 98/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 43. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[26] Hatályon kívül helyezte a 97/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 7. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[27] Hatályon kívül helyezte a 97/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 7. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[28] Hatályon kívül helyezte a 97/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 7. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[29] Hatályon kívül helyezte a 97/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 7. § (1) bekezdése. Hatálytalan 2004.06.03.

[30] Beiktatta a 43/2001. (VI. 15.) FVM rendelet 4. §. Hatályos 2001.08.01.

[31] Megállapította a 43/2001. (VI. 15.) FVM rendelet 5. §. Hatályos 2001.08.01.

Tartalomjegyzék