34/2001. (V. 11.) FVM rendelet
a juhtej minőségi termelésének intervenciós támogatásáról
A Magyar Köztársaság 2001. és 2002. évi költségvetéséről szóló 2000. évi CXXXIII. törvény 109. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - figyelemmel az agrártámogatások igénybevételének általános feltételeiről szóló 273/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 7. számú mellékletének I/8. pontjára - a pénzügyminiszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:
1. §
A rendelet hatálya azokra a nyers, kifejt termelői juhtejet (BTO 0122210000) feldolgozó természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra (a továbbiakban együtt: feldolgozó) terjed ki, akik (amelyek) a juhtejet saját termelésük után, illetve a termelőtől történő felvásárlás után feldolgozzák.
2. §
(1) A feldolgozó a juhsajtfélék választékának növelése és minőségének javítása érdekében a 2001. évi hazai termelésből feldolgozásra átvett első osztályú juhtej után 2 millió liter mennyiségi határig (felvásárlási kvóta) agrárpiaci támogatásra (a továbbiakban: támogatás) jogosult.
(2) A támogatás mértékét és igénybevételének feltételeit e rendelet melléklete tartalmazza.
3. §
(1) A támogatás pályázat alapján vehető igénybe. A pályázatot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárrendtartási Hivatala (a továbbiakban: Hivatal) hirdeti meg a szakmai lapokban és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítőben.
(2) A pályázati kiírásban megjelölt határidőig beérkezett pályázatokat a Hivatal és a Juh Terméktanács (a továbbiakban: Terméktanács) képviselőiből álló bizottság bírálja el.
(3) Az elbírált pályázatok eredményéről a Hivatal írásban értesíti a kérelmezőket, valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt.
4. §
(1) A támogatás - az állami adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon-a 2001. évi pályázatok elbírálása után havonta, a tárgyhót követő 20. naptól igényelhetd az illetékes elsőfokú adóhatóságnál a 10032000-01905520 számú APEH Agrárpiaci támogatás, állami felvásárlás folyósítási számláról.
(2) A támogatás igénylése során felmerülő és e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
5. §
Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, és 2001. december 31-én hatályát veszti.
Dr. Vonza András s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet a 34/2001. (V. 11.) FVM rendelethez
1. A 2001. évben - 2 millió liter mennyiségi határig felvásárolt I. osztályú juhtej után igényelhető agrárpiaci támogatás mértéke: 25 Ft/liter.
E jogcímen lehívható támogatás mindösszesen ötven millió Ft.
2. Az I. osztályú nyers juhtej minőségi követelményei: Érzékszervi tulajdonságok:
- külső jelleg: csontfehér, vagy sárgásfehér színű, egynemű, látható elváltozásoktól mentes, a felfölözött zsírréteg eloszlatható,
- szag: jellegzetes, idegen szagtól mentes,
- íz: jellegzetes, édeskés, telt, idegen íztől mentes.
Fizikai, kémiai tulajdonságok:
- tisztaság: idegen anyagtól, szennyeződéstől mentes, - a tejalkotó részek mennyisége: a természetes összetételnek megfelelő legyen,
- sűrűség 20 °C-on: legalább 1,034 gramm/köbcentiméter,
- savfok vagy pH-érték: legfeljebb 8,0-10 °SH / 6,50,80 (a savfok a természetes összetételtől - döntően fehérjetartalmától - függően 10 SH-nál nagyobb vagy 8,0 SH-nál kisebb is lehet, amelyet istállópróbával kell ellenőrizni),
- fagyáspont: -0,540 °C vagy ennél alacsonyabb hőmérséklet.
Higiéniai követelmények:
- mikrobaszám (Cfu/köbcentiméter): < 1 500 000 (ha a nyers juhtejbál hőkezelés nélkül állítanak elő tejalapú terméket, a mikrobaszám nem haladhatja meg az 500 000 Cfu/köbcentiméter értéket),
- gátlóanyag: nem mutatható ki,
- Staphylococcus aureus szám: n = 5, c = 2, m = 500, M = 2000 (a vizsgálatot azokból a nyers tejtételekből kell elvégezni, amelyekből hőkezelés nélkül gyártanak tejalapú terméket),
ahol:
n = a mintát alkotó elemi minták száma
m = mikrobaszám küszöbérték (az eredmény akkor megfelelő, ha a mikrobaszám egyetlen mintában sem több, mint "m")
M = a mikrobaszám maximális értéke (az eredmény akkor megfelelő, ha a mintaegységben a mikrobaszám "M" vagy több)
c = azon mintaegységek száma, amelyekben a mikrobaszám "m" és "M" között lehet (akkor elfogadható, ha a többi mintaegység mikrobaszáma ≤ "m"-mel)
3. Az R. 1. §-a szerinti feldolgozó a juhtej felvásárlása után a 25 forint/liter támogatást az illetékes elsőfokú adóhatóságtól igényelheti, amennyiben
a) a minősített I. osztályú juhtej után - a literenkénti támogatás összegét is tartalmazó - legalább 140 forint + áfa vagy kompenzációs árat kifizet a termelőnek,
b) a feldolgozó tagja a Terméktanácsnak.
4. A feldolgozó köteles az átvett juhtej után - a literenkénti támogatás összegét is tartalmazó - legalább 140 forint + áfa vagy kompenzációs árat elszámolni és kifizetni a tejtermelőnek, amennyiben
a) a tejet a Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás (a továbbiakban: Állomás) által ellenőrzött laboratóriumokban, e melléklet 2. pontjában feltüntetett minőségi követelmények teljesülése alapján I. osztályúnak minősítették,
b) a tejtermelő tagja a Terméktanácsnak.
5. A tejfeldolgozó a saját termelésű juhtejmennyiség után is jogosult támogatásra, amennyiben
a) a juhtejet a 2. pontban foglaltak szerint I. osztályúnak minősítették,
b) a feldolgozó tagja a Terméktanácsnak.
6. A támogatás igényléséhez a feldolgozónak mellékelnie kell:
a) a tej árának kifizetéséről a számlát vagy az áruátvételi bizonylatot,
b) Terméktanács tagságot igazoló iratot,
c) az Állomás által hitelesített minősítő bizonyítványt,
d) nyilatkozatot arról, hogy nem áll csőd-, felszámolási, illetőleg végrehajtási eljárás alatt és nincsen köztartozása, valamint
e) a saját termelésű tej után, a feldolgozott I. osztályú juhtej mennyiséget igazoló önbizonylatot.