68/2003. (VI. 23.) FVM rendelet
a szakmai követelmények kiadásáról szóló 64/1994. (XII. 15.) FM rendelet módosításáról
A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 5. §-a (1) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. § (1) A szakmai követelmények kiadásáról szóló 64/1994. (XII. 15.) FM rendelet mellékletében szereplő, az állam által elismert - földművelésügyi ágazatba tartozó - szakképesítések szakmai követelményeit tartalmazó táblázat helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.
(2) E rendelet 2. számú melléklete szerinti "Európai Uniós ismeretek" modul szakanyagot a megfelelő szakképesítési szintek szerint, a szakmai és vizsgakövetelményekbe építve kell felhasználni.
2. § E rendelet mellékleteit a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítőben kell közzétenni.
3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba azzal, hogy az 1. § (2) bekezdésében jelzett szakanyagok szerinti ismeretanyagot az iskolarendszerű képzés esetében a 2003/2004. tanév záróvizsgáin, az iskolarendszeren kívüli képzés esetén a rendelet hatálybalépését követően beindított felkészítésben részt vevőktől lehet először megkövetelni.
Dr. Németh Imre s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. számú melléklet a 68/2003. (VI. 23.) FVM rendelethez
Az állam által elismert - földművelésügyi ágazatba tartozó - szakképesítések szakmai követelményei
Sor- szám | OKJ azonosító szám | Szakképesítés megnevezése |
1. | 55 3434 01 | Agrárkereskedelmi menedzserasszisztens |
2. | 52 3439 03 | Agrár-közgazdasági és -áruforgalmazó technikus |
3. | 21 6203 01 | Állatgondozó |
4. | 21 5212 01 | Állatifehérjetakarmány-előállító |
5. | 31 6203 01 | Állatkerti állatgondozó |
6. | 34 6280 01 | Állattartó-telepi gépész |
7. | 21 6280 04 | Állattenyésztési gépkezelő |
8. | 31 6203 02 | Állattenyésztő (az állatfaj megjelölésével) |
9. | 52 6203 01 | Állattenyésztő és állat-egészségügyi technikus |
10. | 31 6203 10 | Általános állattenyésztő |
11. | 32 6201 01 | Aranykalászos gazda |
12. | 53 6203 01 | Baromfi- és kisállattenyésztő szaktechnikus |
13. | 31 5212 01 | Baromfifeldolgozó-ipari szakmunkás |
14. | 33 6203 01 | Belovagló (bereiter) |
15. | 32 6206 01 | Biotermesztő |
16. | 33 5212 01 | Borász |
17. | 31 5212 02 | Cukoripari szakmunkás |
18. | 51 8429 01 | Digitálistérkép-kezelő |
19. | 31 6207 01 | Dísznövény- és zöldségtermesztő |
20. | 33 6207 01 | Dísznövénykertész |
21. | 21 6207 01 | Dísznövénytermesztő |
22. | 53 6207 01 | Dísznövénytermesztő szaktechnikus |
23. | 31 5212 03 | Dohányfeldolgozó |
24. | 31 6206 03 | Dohánykertész |
25. | 31 5212 04 | Édesiparitermék-gyártó |
26. | 32 6280 01 | Elektromoshalászgép-kezelő |
27. | 52 6222 05 | Élelmiszer-analitikus technikus |
28. | 52 7862 01 | Élelmiszer-bemutató asszisztens |
29. | 33 5236 01 | Élelmiszer-ipari gépész |
30. | 52 5442 01 | Élelmiszer-ipari gépésztechnikus |
31. | 33 5282 01 | Élelmiszer-ipari laboráns |
32. | 55 6222 01 | Élelmiszer-ipari menedzser (a szakirány megjelölésével) |
33. | 51 5282 02 | Élelmiszer-ipari mikrobiológiai laboráns |
34. | 52 6222 13 | Élelmiszer-ipari technikus (a szakterület megjelölésével) |
35. | 52 6222 14 | Élelmiszer-minősítő technikus |
36. | 34 6280 02 | Erdészeti gépész |
37. | 52 5452 01 | Erdészeti gépésztechnikus |
38. | 31 6280 01 | Erdészeti kötélpálya-kezelő |
39. | 33 6262 01 | Erdészeti szakmunkás |
40. | 54 6262 01 | Erdésztechnikus |
41. | 21 6262 01 | Erdőművelő |
42. | 21 6201 01 | Ezüstkalászos gazda |
43. | 32 5262 01 | Faanyag-minősítő |
44. | 31 5262 03 | Fafeldolgozó |
45. | 52 5411 05 | Fafeldolgozó technikus |
46. | 31 6207 03 | Faiskolai szaporítóanyag-előállító |
47. | 21 6207 02 | Faiskola-kezelő |
48. | 31 6280 02 | Fakitermelési gépkezelő |
49. | 31 6262 01 | Fakitermelő |
50. | 21 5262 01 | Famegmunkáló |
51. | 52 5499 11 | Fotogrammetriai kiértékelő |
52. | 52 5401 04 | Földmérő és térinformatikai technikus |
53. | 52 3426 01 | Földügyi számítógépes adatkezelő |
54. | 53 5401 02 | Földügyi térinformatikai szaktechnikus |
55. | 21 6280 03 | Fűrészipari gépkezelő |
56. | 32 5233 01 | Fűrészipari szerszámélező |
57. | 51 6201 01 | Gazda I. |
58. | 33 6201 01 | Gazda II. |
59. | 33 6249 01 | Gombaszakellenőr |
60. | 21 6206 01 | Gombatermelő |
61. | 52 6249 02 | Gombatoxikológus |
62. | 21 6206 02 | Gyógynövényismerő és -termelő |
63. | 31 6206 01 | Gyógynövénytermesztő és -feldolgozó |
64. | 31 5212 05 | Gyümölcspálinka-gyártó |
65. | 21 6207 03 | Gyümölcstermelő |
66. | 53 6207 02 | Gyümölcstermesztő és -feldolgozó szaktechnikus |
67. | 31 6272 01 | Halász |
68. | 53 6272 01 | Halász szaktechnikus |
69. | 31 5212 06 | Hentes és mészáros |
70. | 55 5470 01 | Hulladékgazdálkodási technológus (a szakterület megjelölésével) |
71. | 21 5212 02 | Húsipari melléktermék-feldolgozó |
72. | 31 5212 07 | Húsipari szakmunkás |
73. | 54 3435 05 | Ingatlan-nyilvántartási titkár |
74. | 52 3435 03 | Ingatlan-nyilvántartási ügyintéző |
75. | 34 6232 01 | Inszeminátor (az állatfaj megjelölésével) |
76. | 53 6203 02 | Juhtenyésztő szaktechnikus |
77. | 53 5401 03 | Kataszteri szaktechnikus |
78. | 31 5212 08 | Keksz- és ostyagyártó |
79. | 51 6207 01 | Kertépítő és -fenntartó |
80. | 33 6207 03 | Kertész |
81. | 52 6207 01 | Kertész- és növényvédelmi technikus |
82. | 34 6280 03 | Kertészeti gépész |
83. | 21 6207 04 | Kerti munkás |
84. | 31 6280 03 | Közelítőgép-kezelő |
85. | 31 7899 01 | Kutyakozmetikus |
86. | 52 6203 03 | Laborállat-gondozó technikus |
87. | 34 6262 01 | Lakott területi fakitermelő |
88. | 53 5401 04 | Létesítménygeodéta szaktechnikus |
89. | 31 6203 05 | Lótenyésztő |
90. | 53 6203 03 | Lótenyésztő szaktechnikus |
91. | 51 7872 02 | Lovastúra-vezető |
92. | 31 623 06 | Méhész |
93. | 21 5212 03 | Mézeskalács-készítő |
94. | 51 3439 01 | Mezőgazdasági gazdaasszony I. |
95. | 31 6201 01 | Mezőgazdasági gazdaasszony II. |
96. | 33 6280 01 | Mezőgazdasági gépész |
97. | 52 5452 02 | Mezőgazdasági gépésztechnikus |
98. | 34 5232 05 | Mezőgazdasági gépjavító (a tevékenység megjelölésével) |
99. | 53 5452 01 | Mezőgazdasági gépjavító szaktechnikus |
100. | 31 6280 10 | Mezőgazdasági gépkezelő (a gép megjelölésével) |
101. | 53 5452 02 | Mezőgazdasági gépüzemeltető szaktechnikus |
102. | 33 6249 03 | Mezőgazdasági kovács (a tevékenység megjelölésével) |
103. | 55 6249 01 | Mezőgazdasági menedzserasszisztens (a szakirány megjelölésével) |
104. | 21 6201 02 | Mezőgazdasági munkás |
105. | 55 5452 01 | Mezőgazdasági műszaki menedzserasszisztens (a szakirány megjelölésével) |
106. | 53 5452 03 | Mezőgazdasági szervizüzemi szaktechnikus |
107. | 52 6201 01 | Mezőgazdasági technikus |
108. | 32 6201 02 | Mezőgazdasági vállalkozó |
109. | 31 6206 04 | Mikroszaporító |
110. | 31 5212 09 | Molnár |
111. | 21 6280 02 | Motorfűrész-kezelő |
112. | 52 6206 01 | Növénytermesztő és növényvédelmi technikus |
113. | 31 6280 07 | Növénytermesztő gépész |
114. | 31 6206 02 | Növényvédő és méregraktár-kezelő |
115. | 52 6207 02 | Parképítő és -fenntartó technikus |
116. | 21 620705 | Parkgondozó |
117. | 31 5212 10 | Pék |
118. | 33 5212 02 | Pék-cukrász |
119. | 32 5212 02 | Sajt- és vajkészítő |
120. | 31 5212 11 | Savanyító |
121. | 53 6203 04 | Sertéstenyésztő szaktechnikus |
122. | 31 5212 12 | Sörgyártó |
123. | 52 6222 10 | Sütő- és cukrásztechnikus |
124. | 21 521204 | Sütőipari munkás |
125. | 32 5212 03 | Szárazáru-készítő |
126. | 21 5212 05 | Száraztészta-készítő |
127. | 53 6203 05 | Szarvasmarha-tenyésztő szaktechnikus |
128. | 33 5212 03 | Szeszipari szakmunkás |
129. | 53 6207 03 | Szőlész-borász szaktechnikus |
130. | 31 6207 02 | Szőlő- és gyümölcstermesztő |
131. | 21 6207 06 | Szőlőtermelő |
132. | 21 6207 07 | Szövettenyésztő |
133. | 53 6207 04 | Tájépítő szaktechnikus |
134. | 53 6208 01 | Takarmányozási szaktechnikus |
135. | 31 5212 13 | Tartósítóipari szakmunkás |
136. | 53 5401 06 | Távérzékelési szaktechnikus |
137. | 21 5212 14 | Tejkezelő |
138. | 31 5212 15 | Tejtermékgyártó |
139. | 31 6203 09 | Tenyészállatteljesítmény-vizsgáló |
140. | 52 5401 03 | Térképésztechnikus |
141. | 53 6203 06 | Törzskönyvező szaktechnikus |
142. | 33 6203 02 | Vadász, vadtenyésztő |
143. | 34 5237 01 | Vadászpuskaműves |
144. | 52 6203 02 | Vadgazdálkodási technikus |
145. | 51 5212 01 | Vágóállat-minősítő |
146. | 32 6206 03 | Vetőmagtermesztő és -minősítő |
147. | 51 6207 02 | Vincellér |
148. | 21 7862 01 | Virágkötő |
149. | 51 7862 05 | Virágkötő-berendező |
150. | 21 6207 08 | Zöldség- és fűszernövény-termelő |
151. | 31 5212 16 | Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó |
152. | 53 6207 05 | Zöldségtermesztő és -feldolgozó szaktechnikus |
2. számú melléklet a 68/2003. (VI. 23.) FVM rendelethez
MODUL AZ EURÓPAI UNIÓS ISMERETEK SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEIHEZ szakmai rész
OKJ 52; 53; 54; 55; 71 SZAKKÉPESÍTÉSI SZINT
Témakörök | Óraszám | Összesen | |
1. | Az Európai Unió kialakulása | 6 | |
1.1. | Az európai integráció fejlődése | 2 | |
1.2. | EU létrejötte és intézményrendszere | 1 | |
1.3. | Egységes piac az EU-ban | 2 | |
1.4. | Az EU pénzügyi rendszere | 1 | |
2. | Közös agrárpolitika (KAP) | 19 | |
2.1. | A KAP általános jellemzése | 3 | (3) |
2.2. | Az agrárium termelési szerkezete, szabályozás alá vont ágazatai | 2 | (2) |
2.3. | Agrárpiaci szabályozás | 1 | (9) |
2.3.1. | Növényi termékek piacszabályozása | 2 | |
2.3.2. | Állati termékek piacszabályozása | 2 | |
2.3.3. | Kertészeti és borászati termékek piacszabályozása | 2 | |
2.3.4. | Élelmiszer-ipari termékek szabályozása | 2 | |
2.4. | Vidékfejlesztési politika | (2) | |
2.4.1. | Strukturális és egyéb alapok és pályázati rendszerük | 1 | |
2.4.2. | Környezet- és természetvédelmi politika | 1 | |
Konzultáció, speciális szakterületi, ill. térségi kérdések | 3 | (3) | |
Összesen: | 25 |
III. SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI
1. A foglalkozás gyakorlása során elvárt kompetenciák
- az integrációs folyamatok fontosságának ismerete,
- "Maastrichti Szerződés" előírásainak felismerése az EU határátlépés során,
- az intézményrendszerben hozott és személyét érintő döntések feldolgozása,
- az egységes piacon bekövetkező változások feldolgozása,
- a közös valuta előnyeinek felismerése, euró alkalmazása az uniós országokban,
- a közös agrárpolitika változásainak nyomon követése,
- az ágazatok termelési szerkezetében bekövetkező változások felismerése,
- a szakterületére vonatkozó támogatások figyelemmel kísérése,
- termelői érdekérvényesítés előnyeinek felismerése, szervezése,
- a vidékfejlesztési politika hazai adaptálásának figyelemmel kísérése, abban való részvétel a saját lakókörnyezet fejlesztése,
- a környezet- és természetvédelmi előírások alkalmazása,
- szakterületére vonatkozó versenyjogi szabályok felismerése,
- pályázati rendszerhez való alkalmazkodás, pályázat készítése elveinek ismerete.
3. Elméleti követelmények
1. Az Európai Unió kialakulása
1.1. Az európai integráció fejlődése
- felsorolja az integráció előnyeit, formáit,
- ismeri a vámuniót létrehozó országokat, megnevezi az alapító szerződéseket,
- felismeri az integráció gazdasági fejlődésre való hatását,
- megérti az integráció társadalmi hatásait.
1.2. Az Európai Unió létrejötte, és intézményrendszere
- bemutatja a "Maastrichti Szerződés" során létrejött EU három alappillérét,
- ismeri az Egységes Európai Okmányt,
- ismeri az EU intézményrendszerét,
- ismeri az Európai Közösségek Bizottsága (röviden: Bizottság) feladatát,
- megkülönbözteti az Európai Tanácsot az Európai Unió Tanácsától.
1.3. Egységes piac az Európai Unióban
- ismeri az egységes piac fogalmát,
- ismeri a munkaerő szabad mozgásának fogalmát,
- megérti az áruk és szolgáltatások szabad mozgásának gazdasági jelentőségét,
- el tudja mondani a négy alapszabadság területeit,
- ismeri a piaci versenyt szabályozó főbb előírásokat.
1.4. EU pénzügyi rendszere
- ismeri a dollár alapú elszámolást a nemzetközi kereskedelemben,
- ismeri az euró bevezetés szakaszait,
- bemutatja a közös valuta előnyeit.
2. Közös agrárpolitika (KAP)
2.1. A KAP általános jellemzése
- ismeri az agrárium helyét, szerepét az Európai Unióban,
- ismeri a KAP céljait, piacszabályozási és vidékfejlesztési pilléreit,
- ismeri a túltermelés okait és a csökkentésére hozott intézkedéseket, a KAP reformjait,
- értelmezi a pénzügyi szolidaritás fogalmát.
2.2. Az agrárium termelési szerkezete, és szabályozás alá vont ágazatai
- ismeri a mezőgazdaság termelő ágazatait,
- ismeri az élelmiszertermelés szerkezetét, szabályozását,
- összehasonlítja a tagországok jellemző csoportjait agráriumának szerkezetét (északi és déli államok).
2.3. Agrárpiaci szabályozás
2.3.1. Növényi termékek piacszabályozása
- ismeri a főbb növényi termékek piacszabályozásának eszközeit,
- ismeri a területpihentetés szabályait,
- ismeri a növény-egészségügyi uniós szabályozását,
- ismeri az érdekérvényesítést termelői szinten.
2.3.2. Állati termékek piacszabályozása
- ismeri az állati termékek piacszabályozásának eszközeit,
- ismeri a tejkvóta fogalmát, célját,
- ismeri az állati termékek termelésének és feldolgozásának támogatását,
- ismeri a fontosabb állatvédelmi és állat-egészségügyi előírásokat.
2.3.3. Kertészeti és borászati termékek piacszabályozása
- jellemzi a kertészeti áruk minőségi előírásait,
- ismeri az áruk csomagolásának fontosabb követelményeit,
- ismeri a kertészeti termékek támogatásának alapelveit,
- ismeri a TESZ fogalmát, szerepét,
- ismeri a borpiaci szabályozást.
2.3.4. Élelmiszer-ipari piacszabályozása
- ismeri a minőség-ellenőrzést, minőségszabályozást,
- ismeri a fogyasztóvédelem koncepcióját,
- jellemzi a feldolgozott termékek piacszabályozását,
- ismeri a szakmaspecifikus szabályozókat.
2.4. Vidékfejlesztési politika
- ismeri a vidéki terület fogalmát,
- ismeri a vidékfejlesztési politika célját, lényegét,
- ismeri a vidékfejlesztési intézkedéseket.
2.4.1. Strukturális és egyéb Alapok és pályázati rendszerük
- jellemzi a Strukturális Alapok célrendszerét,
- ismeri az elmaradottabb területek felzárkóztatásának okait, céljait,
- ismeri az Európai Regionális Fejlesztési Alap rendeltetését,
- bemutatja a Kohéziós Alap létrehozásának célját,
- megérti a pályázati rendszerek mechanizmusát.
2.4.2. Környezet- és természetvédelmi politika
- ismeri a közösségi környezet- és természetvédelem célkitűzéseit,
- jellemzi a környezet- és természetvédelmi politika alapelveit,
- bemutatja a fejlődési folyamatok káros hatásait a mezőgazdaságban, a főbb szennyező tényezőket,
- ismeri a környezet- és természetvédelmi akcióprogramokat, támogatási lehetőségeket,
- ismeri a fenntartható fejlődés fogalmát, és az arra vonatkozó közös agrárgazdasági ajánlásokat.
IV. SZAKKÉPESÍTÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI
3. Szakmai vizsgán számon kérhető feladatok a szint megjelölésével
A szóbeli vizsga tartalma:
- az integráció előnyeinek ismertetése,
- az integráció társadalmi hatásainak elemzése,
- a négy alapszabály-szabadság érvényesülésének megfogalmazása,
- a közös valuta kialakulásának bemutatása,
- közös agrárpolitika kialakulásának, céljainak ismertetése,
- az agrárium szerkezetének bemutatása,
- a közös piaci szervezetek működése, a piaci rezsimek ismertetése,
- a mezőgazdasági termelés szakosodási tendenciájának bemutatása,
- az élelmiszer-termelés szerkezetében bekövetkezett változások bemutatása,
- érdekérvényesítés meghatározása, a TÉSZ-ek szerepének értékelése,
- a vidéki terület fogalmának meghatározása, a vidékfejlesztési politika céljainak és intézkedéseinek jellemzése,
- környezet- és természetvédelmi politika ismertetése,
- a szennyezések veszélyességének összehasonlítása, a környezet- és természetvédelmi akcióprogramok ismertetése,
- a Strukturális Alapok feladatának és a kapcsolódó pályázati lehetőségek bemutatása,
- Kohéziós Alap és a kapcsolódó pályázati lehetőségek bemutatása.
OKJ 32; 33; 34; 51 SZAKKÉPESÍTÉSI SZINT
Témakörök | Óraszám | Összesen | |
1. | Az Európai Unió létrejötte és intézményrendszere | 2 | 2 |
2. | Egységes piac az EU-ban | 1 | 4 |
2.1. | Versenypolitika az EU-ban | 1 | |
2.2. | Munkaerőpiac az EU-ban | 1 | |
2.3. | EU pénzügyi rendszere | 1 | |
3. | Közös agrárpolitika | 2 | 14 |
3.1. | Agrárpiac szabályozása | 1 | |
3.1.1. | Mezőgazdasági termelés és szabályozott ágazatai | 1 | |
3.1.2. | Növényi termékek piacszabályozása, növényegészségügy | 1 | |
3.1.3. | Állati termékek piacszabályozása, állatvédelem, állategészségügy | 1 | |
3.1.4. | Kertészeti és borászati termékek piacszabályozása | 1 | |
3.1.5. | Erdészet, vadászat szabályozása | 1 | |
3.1.6. | Élelmiszeripar szabályozása | 1 | |
3.2. | Vidékfejlesztési politikai | ||
3.2.1. | Strukturális alapok, pályázati rendszerek | 1 | |
3.2.2. | Agrárkörnyezet-védelmi szabályozás | 1 | |
Konzultáció, speciális szakterületi, ill. térségi kérdések | 3 | ||
Összes óraszám: | 20 |
III. SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI
1. A foglalkozás gyakorlása során elvárt kompetenciák
- az egységes piacon bekövetkezett változások követése és hatásainak elemzése,
- pályázati rendszerhez való alkalmazkodás,
- euró alkalmazása az EU tagállamaiban,
- a közös pénz előnyeinek felismerése,
- a KAP változásainak nyomon követése,
- a vidékfejlesztési támogatások figyelemmel kísérése,
- a vidékfejlesztésben való részvétel a saját lakókörnyezet fejlesztése,
- növénytermesztési, állattenyésztési, kertészeti ágazatok és az élelmiszeripar termelési szerkezetében bekövetkező változások felismerése, az ágazati támogatások figyelése,
- termelői érdekérvényesítés előnyeinek felismerése.
2. Elméleti követelmények
1. Az Európai Unió létrejötte
- ismeri az EU kialakulásának lépéseit,
- ismeri az EU főbb döntést hozó szervezeteit,
- ismeri az EU integrációs fejlődését.
2. Egységes piac az EU-ban
- ismeri az egységes piac fogalmát, működését,
- megérti az áruk és szolgáltatások szabad mozgásának gazdasági jelentőségét.
2.1. Versenypolitika az EU-ban
- ismeri a piaci verseny fogalmát,
- ismeri a verseny korlátozásának tiltását,
- ismeri a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.
2.2. Munkaerőpiac az EU-ban
- ismeri a munkaerő szabad mozgásának lehetőségét,
- jellemzi a Szociális Charta területeit,
- megkülönbözteti az álláskeresési technikákat.
2.3. EU pénzügyi rendszere
- ismeri a pénzügyi integráció előnyeit,
- ismeri az euró bevezetés szakaszait,
- ismeri az euró közösségben betöltött szerepét.
3. Közös agrárpolitika
- ismeri az agrárium helyét, szerepét a nemzetgazdaságban és az Európai Unióban,
- ismeri a KAP céljait, területeit.
3.1. Agrárpiac szabályozása
- alapvető piacszabályozási eszközök,
3.1.1. Mezőgazdasági termelés és szabályozott ágazatai
- ismeri a mezőgazdaság ágazatait,
- ismeri az élelmiszeripar ágazatait.
3.1.2. A növényi termékek piacszabályozása, növény-egészségügyi szabályok
- a piacszabályozás eszközei a növénytermesztési ágazatban,
- ismeri a területpihentetés szabályait, ellentételezését,
- ismeri a termelési kvóta fogalmát,
- ismeri az érdekérvényesítést termelői szinten,
- ismeri a növényegészségügy fogalmát, a növényútlevél feladatát,
3.1.3. Állati termékek piacszabályozása, állatvédelem
- piacszabályozási eszközök az állattartásban,
- ismeri a húsmarhatartás jövedelempótló támogatását, a tejtermelési kvóta fogalmát,
- ismeri a magántárolást, és támogatásának célját,
- ismeri az állatvédelmi előírások célját.
3.1.4. Kertészeti és borászati termékek piacszabályozása,
- jellemzi a kertészeti áruk minőségi előírásait,
- ismeri az áruk csomagolásának fontosabb követelményeit,
- ismeri a kertészeti termékek támogatásának alapelveit,
- ismeri a TESZ fogalmát,
- ismeri a borpiac szabályozását.
3.1.5. Erdészet, vadászat
- ismeri a fa gazdasági hasznosításának formáit,
- ismeri az erdő tulajdonjog formáit az Európai Unióban,
- jellemzi az erdőgazdálkodás főbb természeti és gazdasági-földrajzi adottságait,
- ismeri a kedvezőtlen adottságú területek erdősítésének programját.
3.1.6. Élelmiszeripar szabályozása
- ismeri a minőség-ellenőrzést, minőségszabályozást,
- ismeri a fogyasztóvédelem koncepcióját,
- jellemzi a feldolgozott termékek piacszabályozását,
- ismeri a szakmaspecifikus szabályozókat.
3.2. Vidékfejlesztési politika
- ismeri a vidéki terület fogalmát,
- ismeri a vidékfejlesztési politika célját,
- ismeri a vidékfejlesztési intézkedéseket.
3.2.1. Strukturális alapok, pályázati rendszerek
- ismeri a vidékfejlesztési politikát támogató strukturális alapokat,
- ismeri a pályázati lehetőségeket.
3.2.2. Agrárkörnyezet-védelmi szabályozás
- ismeri a fenntartható fejlődés környezetvédelmi feladatait,
- ismeri a szakmaspecifikus főbb környezetvédelmi előírásokat.
IV. SZAKKÉPESÍTÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI
3. Szakmai vizsgán számon kérhető feladatok a szint megjelölésével
A szóbeli vizsga tartalma:
- a Szociális Charta területeinek ismertetése, a munkaerő szabad áramlása,
- az euró kialakulásának és szerepének ismertetése,
- közös agrárpolitika jellemzése,
- az állati termékek piacszabályozásának ismertetése,
- az állatvédelmi és állatjóléti előírások ismertetése,
- növényi termékek piacszabályozási eszközeinek ismertetése,
- növény-egészségügyi előírások jellemzése,
- a kertészeti és borászati termékek piacszabályozásának ismertetése,
- az erdészet, vadászat gazdasági szerepének jellemzése,
- az erdészet, vadászat szabályozásának ismertetése,
- a vidékfejlesztési politika céljának és intézkedéseinek ismertetése,
- érdekérvényesítés fogalmának ismertetése,
- vidékfejlesztési politikát támogató strukturális alapok jellemzése,
- fenntartható fejlődés környezetvédelmi feladatainak ismertetése.
OKJ 21; 31 SZAKKÉPESÍTÉSI SZINT
Témakörök | Óraszám | |
1. | Az Európai Unió és a közös agrárpolitika | 3 |
2. | Az agrárium termelési szerkezete | 2 |
3. | Növénytermesztés, növényegészségügy | 1 |
4. | Állattenyésztés, állatvédelem | 1 |
5. | Kertészet, szőlészet, borászat | 1 |
6. | Erdészet, vadászat, halászat | 1 |
7. | Élelmiszeripar | 1 |
8. | Vidékfejlesztési politika | 2 |
9. | Konzultáció, speciális szakterületi, ül. térségi kérdések | 3 |
Összesen | 15 |
III. SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI
1. A foglalkozása során elvárt kompetenciák
- az Európai Unió létrejöttének ismerete,
- az agrárágazatok jellemzése,
- a közös agrárpolitika ismerete,
- az agrártámogatások változásainak felismerése,
- a vidékfejlesztési politika figyelemmel kísérése.
2. Elméleti követelmények
1. Az Európai Unió és a közös agrárpolitika
- ismeri az EU szerepét,
- megmagyarázza a munkaerő szabad áramlás fogalmát,
- ismeri a KAP céljait,
- ismeri a közösségi agrártámogatások formáit, szerepét.
2. Az agrárium termelési szerkezete és szabályozott ágazatai
- ismeri a mezőgazdasági termelés szerkezetét,
- ismeri az élelmiszer-termelés szerkezetét.
3. A növénytermesztés, növényegészségügy
- ismeri a területpihentetés fogalmát, célját,
- ismeri a növényi termékek piacszabályozását,
- ismeri a növényegészségügy uniós szabályozását.
4. Az állattartás és állatvédelem főbb szabályai
- ismeri az állati termékek előállításának főbb támogatásait,
- ismeri a tejtermelési kvóta fogalmát, szerepét,
- ismeri az állatvédelmi előírások célját.
5. Kertészet, szőlészet-borászat
- ismeri a kertészeti áruk főbb minőségi jellemzőit,
- ismeri az áruk csomagolásának főbb módjait.
6. Erdészet, vadásíat
- ismeri a fa gazdasági hasznosításának formáit,
- ismeri az EU erdősítési programját.
7. Élelmiszeripar
- ismeri a minőség-ellenőrzés célját, fontosságát,
- ismeri a feldolgozott termékek piacszabályozását,
- ismeri a legfontosabb szakmaspecifikus szabályozókat.
8. Vidékfejlesztési politika
- ismeri a vidéki terület fogalmát,
- ismeri a vidékfejlesztés célját,
- ismeri a környezet- és természetvédelem főbb céljait.
IV. SZAKKÉPESÍTÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI
3. Szakmai vizsgán számon kérhető feladatok a szint megjelölésével
A szóbeli vizsga tartalma:
- Európai Unió létrejötte bemutatása,
- a közösség agrár- és vidékfejlesztési támogatások szerepének ismertetése,
- közös agrárpolitika jellemzése,
- növényi termékek piacszabályozása elveinek ismertetése,
- a termelési kvóta fogalmának ismertetése,
- a gyümölcs- és zöldségfélék kereskedelme legfontosabb minőségi előírásainak ismertetése,
- az állatvédelmi előírások céljainak ismertetése,
- vidékfejlesztési politika céljának, szükségességének ismertetése,
- a vidéki terület fogalmának ismertetése, a vidékfejlesztéssel kapcsolatos támogatások,
- a környezet- és természetvédelem fontosságának ismertetése.